RSS Feed for This Post

Ocak ayında en çok okunan kitaplar

en-cok-okunan-kitaplar

Yeni yılın ilk ayında eskimeyen kitaplar ilk 5 listesini kimseye bırakmadı. Bunlardan birincisi “Bir pozitivizm eleştirisi”. Hızla ilerleyen bilim ve teknolojinin barışa değil savaşa hizmet etmesinin sebeplerini sorgulayan bir kitap bu. Bilimi adeta tapılacak bir put yahut bir totem gibi gören modern akılları rahatsız edecek çok sayıda tez var sayfalarında. Bilimin ve aklın putlaşması konusuyla ilgilenen okurlarımız şu iki kitapta da ilgilerini çekecek bilgi ve yorumlar bulabilirler:

Bir başka eskimeyen kitap ise 2ci sıradaki “Derin İnsan”. Modern dünyanın para kazanma makinesi homo-economicus’a, “maymunlaşmış insana” alternatif bir insan tarifi yapmak için yazılmış. Bilim adamı, sanatçı, filozof, din adamı ayırmadan herkesi kürsüye davet eden bir yaklaşım: Freud, Aşık Veysel, Alfred Hitchcock, Maupassant, Camus, Heidegger, Kierkegaard, Arendth, Hume Pascal, Bergson, Kant, Nietzsche, Sartre ve Russel’ın yanında Mesnevî’den, Mişkat-ül Envar’dan,  Makasıt-ül Felasife’den, Füsus’tan ilham alınmış.

3cü sırada Kürtlerin tarihini isyan ve terörün gölgesinden kurtarmak isteyen bir kitap var: Kürtlerin Tarihi Üzerine. Bunu başarmak için Türkiye dışındaki etnik terör tecrübelerinden, sosyal barış projelerinden yararlanmayı yöntem edinmiş. Bu sebeple Alain Touraine, Johan Galtung, Paddy Woodworth ve Gandhi’den izler bulacaksınız sayfalarında.

4cü kitap Derin Lügat. Önemli. Neden? İnsan’ı bir hayvan gibi gören modern tasavvur (hümanizm, pozitivizm, materyalizm) onu beşerî istekleriyle sınırladı. Varoluşçu sorgulamayı, uhrevî kaygıları yok sayınca geriye kalana “birey, vatandaş, müşteri” gibi bir çok isim verebiliriz ama “insan” diyemeyiz. Zira bir saniyede 100.000 insanı ve sayısız ağacı, böceği, kediyi, köpeği oldürecek olan atom bombasını yapmak zekâ ister ama onu Hiroşima üzerine atmamak için akıl gerekir. Kısacası nefsin arzularına köle olmayı “özgürlük” zanneden modern insan eğer bir gün bu durumdan kurtulacaksa bu kurtuluş lisan ile başlayacak.

En çok okunan ilk 5 kitabın sonuncusu Amerika’yı tedavi etmek isteyen bir kitap. Hepimizin muzdarib olduğu Amerikan saldırganlığı menfaat kavgaları kadar içtimaî bir akıl hastalığının neticesi. Amerikalılar her terör saldırısından sonra birbirlerine ciddi ciddi soruyorlar: “Neden bizi sevmiyorlar?” Bir Amerikalının Amerikan polisi tarafından öldürülme ihtimali terörden ölme ihtimalinin 55 katı ama bu asla medyada sorgulanmıyor. Terörle mücadele bütçesi 700 milyar $ olan ülke kendini sorunlarını çözmekten aciz çünkü fikren özgür değil. Neden? Amerikan halkının algıları 2ci dünya savaşından beri bir beyin yıkama sistemiyle yönetiliyor. Seçtikleri başkanlardan dış politikaya, savaşa ve İslâm’a bakışlarına kadar en ufak ayrıntı bu sistem eliyle suni olarak üretiliyor. İşte “Amerika Tedavi Edilebilir mi?” adlı kitap bu algı yönetiminin perde arkasını anlatıyor.

Evet… Geride bıraktığımız ocak ayında e-kütüphanemizde 32.403 kitap okundu. 76 farklı kitap içinde toplam okumanın %61’ini teşkil eden 20 kitabın listesi şöyle:

  1. Bir pozitivizm eleştirisi
  2. Derin İnsan
  3. Kürtlerin Tarihi Üzerine
  4. Derin Lügat 5.0
  5. Amerika Tedavi Edilebilir mi?
  6. Kitap Tanıtan Kitap 1
  7. Roman nedir? Nasıl Yazılır?
  8. Kitap Tanıtan Kitap 2
  9. Kitap Tanıtan Kitap 3
  10. Kitap Tanıtan Kitap 6
  11. Senin tanrın çok mu yüksekte?
  12.  Rönesans’ın Kara Kitabı
  13. Zaman Nedir?
  14. Fethullah Gülen’i iyi bilirdik
  15. Kadın hakları ve Kemalizm
  16. Sen insansın, homo-economicus değilsin!
  17. Soyut Sanat Müslümanın Yitik Malıdır
  18. Derin Medeniyet
  19. Liberalizmin Kara Kitabı
  20. Fikir Kırıntıları – 1

Trackback URL

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin