RSS Feed for This Post

Ocak ayında en çok okunan kitaplar

f576322943a738142913894f05a9435aBu yılın başından beri e-kütüphanemizden 33.486 kitap indirildi. Felsefe, sanat ve tarih kitapları siyasetten çok daha fazla ilgi gördü. Bilimin putlaşmasını sorgulayan Bir Pozitivizm Eleştirisi ve Maymunist imanla nereye kadar? İsimli iki kitabın 2000den fazla okunarak ilk iki sıraya yerleşmesi özellikle sevindirici. Yayınlandığı günden beri 5 yıldır her ay ilk 10’a giren Derin insan bu ay da 1803 okumayla şaşırtmadı bizleri. Kitap Tanıtan kitaplar da ilk 15’teki yerlerini aldılar. Her biri 40’tan fazla yazar ve kitapla tanışma imkânı veren bu kolektif eserler bütün zamanların en iyileri arasında. Son yıllarda sanata ve sanat tarihine daha fazla yer ayırdık sayfalarımızda. Ayrıca sanat-din ilişkisine de önem verdik. Bu çabamızın karşılıksız kalmadığını görmek, özellikle de Senin tanrın çok mu yüksekte? ve Soyut Sanat Müslümanın Yitik Malıdır isimli e-kitaplarımızın ilk 15’e girmesi son derecede sevindirici.

Türk solunun ve solcularımızın şiddetle, terörle, intihar bombacılarıyla yollarını ayırmakta zorluk çekmesi sebebiyle sol-şiddet ilişkisi ocak ayında sık sık gündeme geldi. Derin Marx biraz da bu yüzden ilgi görmeye devam eden bir kitap. Ne yazık ki Türkiyeli solcular Marx’ı ve Marxist literatürü yeterince okumuyorlar. Bu kitabımızın söz konusu boşluğu bir nebze olsun dolduracağını ümid ediyoruz.

Türkiye siyasetinin müzmin hastalığı muhalefetsizlik. Halkına güvenmeyen hatta “aptal” diyen, oy sandığından başka her yola baş vuran tuhaf bir muhalefetimiz var. Son olarak hükümeti devirmek için mini etek ve dekolte giymeyi tavsiye eden muhaliflerle bu “strateji” dibi buldu. Okurlarımız da bu acayipliği sorguluyor olmalı ki Fethullah Gülen’i iyi bilirdik ve Kaybedenler Klübü‘ne büyük ilgi gösterdiler.

Barış sürecini takip eden müspet gelişmeler Kürtlerin kültürüne ve tarihine olan ilgiyi arttırdı. Kürt Tarihi Üzerine yayınlandığı ilk günden beri ilk 10’dan düşmeyen bir kitap. İlk 10 ve ilk 15 listelerinin tanıdık kitaplarından bir diğeri Suzan Nûr Başarslan’ın kaleme aldığı Roman nedir? Nasıl Yazılır?. Zaman, mekân, konu, tarz ve daha bir çok temel konuda roman yazmanın inceliklerini sunun e-kitap genç yazarların ilgisini çekmeye devam ediyor. Zaman’ın eskitmediği kitapların sonuncusu Derin Zaman. İnsanlık tarihi kadar eski bir soru varsa “Zaman nedir?” olmalı. Fizik bilimi ve ontoloji kadar iyilik, şans ve kader gibi ahlâkî sorgulamalara kadar uzanan rengârenk bir konu Zaman.

Evet… Ocak ayında en çok okunan ilk 15 kitabın listesi şöyle:

1.       Bir Pozitivizm Eleştirisi 2336
2.       Maymunist imanla nereye kadar? 2165
3.       Derin insan 1803
4.       Derin Zaman 1531
5.       Kitap Tanıtan Kitap 1 1333
6.       Derin Marx 1318
7.       Kürt Tarihi Üzerine 1289
8.       Senin tanrın çok mu yüksekte? 1247
9.       Tarih şaşırmaktır 1176
10.   Kitap tanıtan kitap 2 1135
11.   Fethullah Gülen’i iyi bilirdik 1071
12.   Ölümden bahseden kitap 1067
13.   Kaybedenler Klübü 991
14.   Soyut Sanat Müslümanın Yitik Malıdır 783
15.   Roman nedir? Nasıl Yazılır? 782

Trackback URL

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin