RSS Feed for This Post

Okumanın Tarihi / Alberto Manguel

0745efa8577e57e1f0831bcac47e814eKafka dostu Max Brod’dan ölümünden sonra yapıtlarım yakmasını istemesi ile ünlüdür. Brod da bilindiği gibi, onun dediğini yapmamıştır. Kafka’nın bu isteği, “Ben değersizim” üye yakman bir yazara Şöhret’inin, “Ama öylesin, öylesin” diye karşılık vermesini içeren, kendini aşağılayan bir jest olarak değerlendirilmiştir. Belki bir başka neden vardır. Belki de Kafka okur için her metnin tamamlanmamış (ya da Paul Valéry’nin deyişi ile terk edilmiş) olması gerekliliğini kavramıştır. Belki de metin ancak bitirilmediği için okunabilir ve böylelikle de okurun işlevine yer kalır. Belki de nesiller dolusu okurun İskenderiye kütüphanesinde yanan binlerce cilde, Aeschylus’un yitik seksen üç oyununa, Livius’un kaybolmuş kitaplarına, Carlyle’ın bir dostu tarafından yanlışlıkla ateşe düşürülen Fransız Devrimi’nin ilkyazımına, fanatik bir papazın yaktığı Gogol’ün Ölü Canlar’ının ikinci cildine verdiği ölümsüzlüğü paylaşmak istemiştir. Belki de bu nedenle Kafka yapıtlarını hiç tamamlamamıştır. Şato’nun son sayfası yoktur, çünkü kahramanı K. sona ulaşamamalıdır ki okur çok-düzlemli bu metni sonsuza dek okuyabilsin. Judith Krantz ya da Elinor Glyn’in yazdığı bir roman kendini su götürmez bir okumaya mahkûm eder. Bu nedenle de akıldışı olmayı göze almadan metin dışına kaçmayı deneyen okur çıkmaz (Prenses Daisy adlı yapıtı ruhun yaptığı bir yolculuğun alegorisi, Three Vfeeks’i Pilgrim’s Progress adlı yapıtın bir ondokuzuncu yüzyıl uyarlaması olarak okuyan pek az kişi çıkar). Biz Buenos Aires’te o özgürlük duygusu ile bunun bilincine birlikte vardık: Okurun otoritesi sınırsız değildi. Umberto Eco’nun yararlı bir özdeyişinde belirttiği gibi “Yorumun sınırları metnin hakları ile örtüşür” 

 

… E-kitap okumak için …

Roman nedir? Nasıl Yazılır?

Roman nedir? Tarif dahi edilmesi zor bir kavram. Sanatçının İnsan’a bakışını, toplumla kurduğu ilişkiyi yansıtır sanat eserleri. Bu sebeple sanat her çağda yeniden icad edilir. Ünlü yazar Heinrich Mann’ın dediği gibi: “Bütün romanların ve hikâyelerin amacı kim olduğumuzu bilmektir, Edebiyatın önemli bir konuma sahip olmasının nedeni, sadece doğanın ve insanlar âleminin ayrıntılarını tek tek açıklaması değil, insanları hep yeni baştan keşfetmesidir.” Okuyacağınız bu eserleromanlarından da tanıdığınız değerli yazarımız Suzan Nur Başarslan Roman’ın derinliklerine giden bir seyahate davet ediyor sizi. Zaman’ın kullanımı, olay örgüsü, mekân, dil, üslup ve daha bir çok temel kavram edebiyatın dev isimlerinden örneklerle irdeleniyor. Buradan indirebilirsiniz.

 

kitap-tanitan-kitap-6Kitap Tanıtan Kitap 6

Bir varmış, bir yokmuş. Mehtaplı bir eylül gecesinde Ay’a bir merdiven dayamışlar. Alimler, yazarlar, şairler ve filozoflar bir bir yukarı çıkıp oturmuşlar. Hem Doğu’dan hem de Batı’dan büyük isimler gelmiş: Lev Nikolayeviç Tolstoy, René Guénon, Turgut Cansever, El Muhasibi, Şeyh-i Ekber, Cemil Meriç, Arthur Schopenauer, Ahmet Hamdi Tanpınar, Mahmud Sâmi Ramazanoğlu, Mahmut Erol Kılıç… Sadece bir kaç yer boş kalmış. Konuklar demişler ki “ başka yazar çağırmayalım, bu son sandalyeler bizim kitabımızı okuyacacak insanlara ayrılsın”. Evet… Kitap sohbetlerinden oluşan derlemelerimizin altıncısıyla karşınızdayız. Buradan indirebilirsiniz.

Önceki kitap sohbetleri:

Trackback URL

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin