RSS Feed for This Post

Sevginin ve Şiddetin Kaynağı / Eric Fromm

gezi parkı olayları (1)“… Yaşam ihdas etmek, güçsüz insanda bulunmayan birtakım vasıflar gerektirir. Yaşamı yoketmekse yalnızca bir tek vasfı -şiddete başvurmayı- gerektirir. Güçsüz insan, tabancası, bıçağı ya da kuvvetli bir bileği olduğu sürece başkalarının ya da kendisinin içindeki yaşamı yokederek onu aşabilir. Böylece, kendisini dışlayan yaşamdan öç almış olur. Ödünleyici şiddet, güçsüzlükten doğan ve Anti-government protesters pose for a souvenir photo on top of a damaged public bus at Taksim square in Istanbulgüçsüzlüğü ödünleyen bir şiddet türüdür. Yeni şeyler ortaya koyamayan bir insan, yok etmek ister, yok ederken salt bir yaratık olma rolünün ötesine geçer. Caligula`ya şunları söyletirken Camus, bu fikri özlü olarak dile getirmiştir: Yaşıyorum, öldürüyorum, yok etmenin insanı kendinden geçiren gücünü yaşıyorum; bununla karşılaştırıldığında yaratmanın gücü çocuk oyuncağından başka bir şey değildir. Bu, sakatların, yaşamın kendilerinden insanca güçlerini olumlu bir biçimde ortaya dökme yetisini esirgediği kimselerin kullandığı şiddettir …”

… Çapulcular üzerine okumak için…

 

Hükümeti devirmek isteyen birileri mi var?

Hükümeti_devirmek_kapak4 Türk bankası çalışanlarını sömürmek, tüketiciyi kandırmak ve haksız rekabetten dolayı çok ağır cezalar yediler. Hemen ardından Türkiye tarihin en büyük anti-kapitalist ayaklanmasını yaşadık. Göstericiler “Sosyalist Türkiye” ve “yaşasın devrim” sloganları atarak orak-çekiçli pankartlar, Deniz Gezmiş posterleri taşıdılar. Tuhaf olan ise bazı bankaların ve holdinglerin bu ayaklanmaya destek olmasıydı. Anti-kapitalist göstericiler 20 gün boyunca İstanbul’un en lüks otellerinden birinde bedava kaldılar. Tuhaflıklar bununla da bitmedi. CNN, BBC, Reuters ve daha bir çok medya kuruluşu bir kaç sene önce, üstelik yabancı ülkelerde çekilmiş yaralı ve ölülerin  fotoğraflarını “Türkiye” diyerek servis etti. Tayyip Erdoğan’a destek için toplanan AKP’lilerin fotoğrafı CNN tarafından kazayla(?) “Ayaklanmış Protestocular” olarak yayınlandı.

Dünyada da tuhaf şeyler oldu:

  • Türkiye ile neredeyse aynı anda Brezilya’da bir halk(?) ayaklanması başladı.
  • Georges Soros’a ait ekonomi gazeteleri Çin ekonomisi hakkında aşırı kötümser haberler yaydılar.

“Kazalar” bu kadar çoğalınca insanlar ister istemez bazı şeyleri sorguluyor:

  • Türk bankaları neden sermaye düşmanı, anti-kapitalist bir ayaklanmaya destek oldu?
  • Acaba 2008 krizinden sonra kan kaybeden ABD ve Avrupa kaçan sermayeyi geri  çekmeye mi çalışıyor?
  • Brezilya, Çin ve Türkiye Avrupa ve ABD’deki yatırımları çekmenin cezasını mı ödüyor?

Elinizdeki kitap bu sorulara ve darbe iddialarına cevap arıyor. Buradan indirebilirsiniz.

kapak_kitap_capulcularÇapulcular” ne istiyor?

Genel seçimler yaklaşırken başladı Taksim Gezi Parkı olayları. İnsanlar öldü, yaralananlar, tutuklananlar oldu. Taksim’deki sanat galerileri bile yağmalandı. Maddî zarar büyük: Yakılan otobüsler, özel araçlar, iş yerleri. Ancak hâlâ isyancıların ne istediğini bilmiyoruz. Taksim Dayanışma Grubu’ndan çelişkili açıklamalar geliyor. Polisi ya da göstericileri suçlamadan önce şunu bilmek gerekiyor: “Çapulcular” ne istiyor? Daha fazla demokrasi? Sosyalizm? Devrim? Darbe? Elinizdeki e-kitap bu sorulara cevap arıyor. Buradan indirebilirsiniz.

 

Tarih şaşırmaktır

Evet… Tarih şaşırmaktır. Atatürk’e şaşırmak, Kürtlere şaşırmak, Lozan’a şaşırmaktır. Geçmişe hayret edip bugüne eleştirel bakabilmek, yarını hazırlamaktır Tarih. Geçmişe değil geleceğe dönüktür amacı. Özetle siyasî bir propaganda aygıtı değildir. Gaz vermek, “Asker millet” üretmek, atalarımızla gurur duymak için tarih araştırılmaz. Eğer resmî tarihin beyin yıkamasından bıktıysanız bu kitap ilginizi çekecektir…Buradan indirebilirsiniz.


Kendi ülkesini işgal eden ordu

Hiç bir yeri işgal edemeyen ordular kendi ülkelerini işgal ederler. Çünkü bir ordunun ayakta durması için insan emeği ve maddî destek gereklidir. Beceriksiz ordular disiplinsiz olduklarından YABANCI DÜŞMAN ile savaşamazlar. Kolayca yenebilecekleri İÇ DÜŞMANLAR uydururlar ve bu bahane ile kendi ülkelerini işgal ederler. Başbakan asarlar. Milletvekillerini hapse atarlar. Korumakla yükümlü oldukları halkı işkenceler altında inletirler. İşgalciler kimseye hesap vermezler. Halkın isyan etmesine engel olmak için “etrafımız düşmanla çevrili” diyerek KORKU PROPAGANDASIyaparlar. Eleştirilerden uzak kalmak için farklı inançlardan ve kültürlerden olan insanların birbirine düşman olması da bu eşkiyaların işine gelir. Bu sebeple terörü destekleyebilir hatta teröristlere silah ve para yardımında bulunabilirler. Okuyacağınız kitap kendi ülkesini işgal etmiş bir ordunun kısa tarihidir. Buradan indirebilirsiniz.

Trackback URL

  1. 22 Yorum

  2. Yazan:sq Tarih: Eyl 22, 2013 | Reply

    Fromm’u bütün “şiddet yandaşları” için okumalıydınız, sokaktaki palalı, haddini aşan polis ve tabi en büyük şiddet otoritesi devletin kendisi de dahil olarak.

    “Anaerkil Toplum ve Kadın Hakları”, “İdollere Bağlılık” yazarı Fromm’u ataerkil erkin iktidar şiddetini aklamak için kullanmak pek akla mantığa uygun değil zira 🙂

  3. Yazan:my Tarih: Eyl 22, 2013 | Reply

    yok öyle degil, çapulcular ne laftan anliyor ne pazarliktan. siddetten baska bir sey yaptiklari yok. polis siddeti onlari durduracak tek seydir. üzücü ama böyle bu. esed’e destek olan, türkiye’nin basina gelen her kötü seye sevinen, “agaç koruyacam” diye agaç yakan heriflere saygi duyamam kusura bakmayin.

  4. Yazan:sq Tarih: Eyl 22, 2013 | Reply

    “polis siddeti onlari durduracak tek seydir.”

    Devlet şiddetini ve otoritesini savunmaya kadar geldiyseniz bence bu siteyi kapayın gitsin “laftan pazarlıktan anlamayan Kürtleri” durduracak tek şeyin devlet sopası söyleyen Kemalistlerden farkınız kalmadı şu an nazarımda. Geldiğiniz devletçi nokta endişe verici.Üzücü ama böyle bu.

    Bu denli ölçüsüzce genellemeci, saldırgan “sevgi yoksunu” bir nefret dili kullanarak Fromm’dan alıntı yapmanıza ise ben saygı duyamam kusura bakmayın.

  5. Yazan:my Tarih: Eyl 22, 2013 | Reply

    kürtlerle çapulculari ayni kefeye koymaniz pastanin üzerindeki çilek gibi olmus 🙂

  6. Yazan:sq Tarih: Eyl 22, 2013 | Reply

    Başörtülüleri de koyabilirim farketmez, söyleminiz nefret söylemi. Yakışmıyor, böyle biri olduğunuza inanmak istemiyorum.

  7. Yazan:Katrin B. Tarih: Eyl 22, 2013 | Reply

    yani bizim St Antuan Kilisesi’nin duvarına ana avrat küfür yazan çapulcu « münferit vaka » oluyor ama biz çapulculara « itoğlu it » dersek nefret söylemi yapmış oluyoruz öyle mi SQ hanım efendi? Hayır. Nefret söylemi yapmıyorum. Kiliseme küfreden çapulcudan, CHP’liden, çevreci kamuflajıyla yakıp yıkan vandallardan NEFRET ediyorum. Sizin gibi solcu sazanlara ise acıyorum sadece.

  8. Yazan:T. Kilimciyan Tarih: Eyl 22, 2013 | Reply

    Hırant ağabeyimiz öldüğünde 100.000 kişi yürüdük, bir kişinin ne burnu kanadı ne bir dükkânın vitrini kırıldı. O zamanki polis AKP’nin polisi değil miydi ? Gezi Parkı’ndan 40 kişi bir araya gelse ölüm oluyor, kan dökülüyor, cam çerçeve iniyor, arabalar yakılıyor. Polis aynı polis ama çapulcular adam değil.

  9. Yazan:Arzu Koman Tarih: Eyl 22, 2013 | Reply

    sayin SQ

    sizin gibiler bunun icin iktidar olamiyor, farkli kavramlari anlatmak icin ayni kelimeleri kullaniyorsunuz 🙂

    nefret gostermek ile fikir gostermek arasindaki farki hala anlamadiniz ya ben ona yanarim 🙁

  10. Yazan:Sebnem Tarih: Eyl 23, 2013 | Reply

    Hrant Dink öldüğünde “Hepimiz Ermeniyiz” diyerek ben de yürüdüm, üstelik şu an savunduğunuz iktidar metro durağını kapatmıştı ulaşım hakkını engelleyerek 🙂

    Gezi olaylarında Ermeniler de gaz yedi, kendi cemaatinize dahi “adam değil” diyebilmeyi içinize sindirebiliyorsanız, kendi mideniz, beni ilgilendirmez.

    Size iyi “devletçi” refleksler. Ne de olsa sonunuz ulusalcılara benzeyecek, söyleminiz gittikçe sertleşip iyice marjinalleşeceksiniz zaman içinde…

  11. Yazan:Sebnem Tarih: Eyl 23, 2013 | Reply

    Düzeltme: yanlış ifade etmişim; Dink davasına tepkiler olduğunda, düzenlenen protesto gösterilerinde Agos Gazetesi’ne çıkan durağa ulaşım engellenmişti.

  12. Yazan:Tavit Kilimciyan Tarih: Eyl 23, 2013 | Reply

    Hrant Dink öldüğünde “Hepimiz Ermeniyiz” diyerek ben de yürüdüm, üstelik şu an savunduğunuz iktidar metro durağını kapatmıştı ulaşım hakkını engelleyerek (SQ)

    İktidar mı kapatmış metroyu? Bak sen şu işe. Ankara’dan kalkıp gelmişler ve metroyu kapatmışlar. Cık cık cık! Ya belki oradaki polis memuru veya komiserin acil tasarrufuydu. Yani muz kabuğuna basıp kaysanız iktidardan bileceksiniz 🙂

    Gezi olaylarında Ermeniler de gaz yedi, kendi cemaatinize dahi “adam değil” diyebilmeyi içinize sindirebiliyorsanız, kendi mideniz, beni ilgilendirmez (SQ)

    Hırant’ı haklı olduğu için savundum, ermeni olduğu için değil. Birisinin şiddetini veya politik tercihini Sırf Ermeni diye savunsam sizin ulusalcı dostlarınız gibi ırkçı olurum. Anlaşılan « gezi » parkında Türk nazileriyle geze geze dünya görüşünüz deforme olmuş, hakikaten endişematik 🙂

    Size iyi “devletçi” refleksler. Ne de olsa sonunuz ulusalcılara benzeyecek, söyleminiz gittikçe sertleşip iyice marjinalleşeceksiniz zaman içinde (SQ)

    Sizin kadar kimse marjinalleşemez. PKK bayrakları ve Atatürk posterleriyle Esed’e destek olan, İstanbul olimpiyatları kaybedince sevinen tipleri destekliyorsunuz. Marjinal kelimesinin anlamına açıp bakin sözlükten 🙂

  13. Yazan:jojo Tarih: Eyl 23, 2013 | Reply

    “iyice marjinalleşeceksiniz zaman içinde” (snow queen)

    %50 oy alan partiye “marjinal” diyecek kadar marjinalleşmek… siz yoksa bir şaka mısınız hanımefendi?

  14. Yazan:fatma gökhan Tarih: Eyl 23, 2013 | Reply

    “Devlet şiddetini ve otoritesini savunmaya kadar geldiyseniz bence bu siteyi kapayın gitsin “laftan pazarlıktan anlamayan Kürtleri” durduracak tek şeyin devlet sopası söyleyen Kemalistlerden farkınız kalmadı şu an nazarımda. Geldiğiniz devletçi nokta endişe verici.Üzücü ama böyle bu.”

    Sq,

    Kürtlerin dedeleri diyarbakır cezaevinde işkence altında can verdi. Bir kısmıda faili meçhullerle asit kuyularında. Buna rağmen kürtlerin çoğu sizin o beğenmediğiniz türk Tayyib’e hasta. Şimdiki iktidar onlara zulmetmedi,hürmet etti. Çapulcuların beyaz dedeleri zamanında marksist ve terörist bir kürt nesil yetiştirmek için büyük çaba harcadı. Kürtler şiddete başvurdu çünkü canları çokk yandı. Ülkenin kaymağını yemiş çapulculara ise rahatlık battı. İçip sızılacak yerler azaldı. Lütfen kürtleri bu dengesiz insanlarla aynı kefeye koymayın!!

  15. Yazan:Sebnem Tarih: Eyl 23, 2013 | Reply

    🙂 Herhangi bir komiserin acil tasarrufu öyle mi?
    Polislere beslediğiniz bu sempatiyi Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nden de esirgemeyin, yakışır.

    Bu ülkede farklı ideolojik görüşlerde pek çok grup var. Beğenseniz de var, beğenmeseniz de. İmralı ile devlet nezdinde görüşmeler yapılırken, PKK bayrağı ve Atatürk posterinin yanyana açılması karşısında bir anda milliyetçi “bölücü terör örgütü” propagandasına sarılanlar epey samimiyetsiz.

    Siz de Uludere faillerini destekliyorsunuz azizim, böyle genellemelere, herkesi bir potada eritmelere girersek epey uzar. “Sizin ulusacı dostlarınız” , “Türk Nazileriyle gezmeniz” vb. hayalgücünüzün ürünü çıkarımlarla öyle kolay sıyrılamazsınız. Rica ederim daha başka argümanlar bulun artık, kendi zekanıza bu denli hakaret etmeyin.

  16. Yazan:Sebnem Tarih: Eyl 23, 2013 | Reply

    %50 oy alan partiye “marjinal” diyecek kadar marjinalleşmek

    “zaman içinde” dedim. Dikkatli okuyun önce.

  17. Yazan:Sebnem Tarih: Eyl 23, 2013 | Reply

    Sürekli iç ve dış mihrak söylemlerine abanan, toplumda kutuplaşmaya dayanan bir Ak ulusalcılığın uzun vadede gidişatı beklenilen gibi olmayabilir.

  18. Yazan:my Tarih: Eyl 23, 2013 | Reply

    Sebnem hanim Türk polisinin çok cici bir polis olmadigini hepimiz biliyoruz. ama metronun kapatan polis ile molotof atan serseriyi ayni sepete koyamayiz.

    Seneler önce paris’te Pavarotti konseri olmustu, bir degil 10 küsür metro istasyonu kapatildi çünkü girenler ile çikanlar birbirini ezebilirdi, böyle bir risk vardi.

    pavarotti

  19. Yazan:Sebnem Tarih: Eyl 23, 2013 | Reply

    “molotof atan serseri” ile “sabaha karşı çadırları yakan işgüzar” , “yakın mesafeden kapsül sıkarak insanları öldüren ya da kör eden suçlu polis” ya da “elinde palayla ortalara çıkan, sokak ortasında adam döven hödük” tiplerini ben pek ala aynı sepete koyabilirim.

    Bütün polisler şiddet eğilimli piskopatlar olmadığı gibi, bütün direnişçiler de “molotof atan serseriler” değil elbette biraz mantık yürütme kabiliyetimiz varsa bunu tartışmıyor olmamız gerekirdi.

    Not: Protesto gösterisi, klasik müzik konseri değildir. Elma vs. armut.

  20. Yazan:my Tarih: Eyl 23, 2013 | Reply

    Protesto gösterisi, klasik müzik konseri değildir. Elma vs. armut.

    klasik müzk konserinde bile 10 metro istasyonu kapanirsa Dink’in cenaze törenine 1 istasyon haydi haydi kapanir. anti demokratik degildir demek bu. yine çaktiniz mantik dersinden 🙂

  21. Yazan:my Tarih: Eyl 23, 2013 | Reply

    “bütün direnişçiler de “molotof atan serseriler” değil ”

    neye direndiklerini ve niye direndiklerini bilmeyen, haziran ayi boyunca lüks otellerde yatip kalkan komünistler(!) mi demek istiyorsunuz? Bankalar neden sponsorluk yapti bunlara? bu konuda nedense hiç cevap gelmedi 🙂

    kürtçe sarki söylemek isteyen göstericiler kemalist göstericiler tarafindan dövüldü, bu konuda ne açiklama geldi?

    bir kaç ay sonra seçim var zaten, direniyorsaniz ve biz marjinallestiysek seçimi kaybederiz, siz de hükümet kurarsiniz olur biter. neye direniyorsunuz? demokrasiye mi?

    Taksim olaylari sirasinda ordu evine telefon açip yardim isteyen tiplerle ne isiniz var? silivriyi kurtaracaz diyen levent kirca ile nasil ayni safta duruyorsunuz?

  22. Yazan:Talinn Tarih: Eyl 23, 2013 | Reply

    biraz mantık yürütme kabiliyetimiz varsa bunu tartışmıyor olmamız gerekirdi.(sebnem)

    tartışmıyoruz ki şebnem hanım siz akpye ve müslümanlara karşı duyduğunuz kini kusuyorsunuz biz de leğen tutuyoruz 🙂 sizin « tartışma » dediğiniz buysa ooo. Böyle mi fikir üretiyorsunuz çapulcularla? demek ki sizin “devrimci” ekibin politik bir proje geliştirmesi için en az 250 sene lazım 🙂 ne okudunuz? bize ne öğrettiniz bu güne kadar? kimbilir belki 300 tane yorum yazdınız. ama hep kafa tutma, itiraz itiraz.siyaset felsefesinin temel kaynaklarından kaç tanesini okudunuz? kapital (marx) konusunda bile oturup iki lâf edebileceğinizden şüpheliyim. kemalist çapulcular atatürk’ün nutuk’unu okudular mı? sorun etrafınızdakilere. %99.99 okumadı. zaten okusa anlamaz. böyle bir cahil güruhu araba yakıyor siz de devrim oldu diye sevindirik oluyorsunuz 🙂 bu yani. devrim ne demek? devrim yapmış insanları okudunuz mu? haydi, stalin hakkında bir şey söyleyin. bilmediğim iki laf edin troçki üzerine.iskandinav modeli sosyal demokrasiden bahsedin.ortadoğudaki ya da afrikadaki komünistleri anlatın.güney amerika da olur.allende niye devrildi?kusura bakmayın şebnem hanım.ne siyaset ne de solculuk üzerine azıcık bir bilginiz yok.ama daha acısı kendinizi bilgili sanıyorsunuz.daha da acısı çapulcuların geri kalan kısmı sizden daha beter.bunun için o şuursuz kalabalığı her isteyen istediği yere çekiyor.silivriyi kurtarma operasyonları pkk propagandası ırkçı ulusalcı guplar… ne istersen var.böylesi cahil veşiddet yanlısı bir kalabalık tek bir şeyden anlar: polis copu, tazyikli su ve biber gazı.eh zaten polisin yaptığı da o.siz iyisimi bulaşmayın onlara evde oturup kitap okuyun.devrimi filan boşverin.

  23. Yazan:Sebnem Tarih: Eyl 24, 2013 | Reply

    @Talinn

    Kapital, Troçki, Stalin üzerine neden iki çift laf etme mecburiyetim var onu anlayamadım? İdeolojik hiç bir gömlek içinde değilim, neyin hesabını kimden soruyorsunuz :)) Biraz eski kafalısınız sanırım.

    @My

    Yok sizinle anlaşamıyoruz ama muhafazakarlar içinde de vicdan anlayışlarımızın uyduğu insanlar var, kutuplar birbirini tanıdıkça, birbiriyle empati kurmaya başladıkça diyaloğun gelişeceğine, birbirinden nefret etmek yerine birbirini olduğu gibi kabul etmeye çabalayacağına inanıyorum. Ciddiyim inanıyorum.

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin