RSS Feed for This Post

Ömer Tuğrul İnançer: Din bir emirler ve yasaklar mecmuası değildir


 
… E-Kitap okumak için…

 

hamza_yusuf Hamza Yusuf ile İslâm’ı anlamak

Elinizdeki bu kitap Ekrem Senai tarafından yapılan iki tercümeyi içeriyor:

  • Zaytuna Institute’den Hamza Yusuf Hanson’ın 2010 yılı Mayıs’ında Oxford üniversitesinde yaptığı İslâm’da reformkonulu konferans,
  • Yine  Hamza Yusuf Hanson’ın Dr.Murata ve Prof.Chittick’in İslam’ın vizyonu isimli eseri üzerine yaptığı konuşma (Bahsedilen kitap, Türkçe’ye de çevrilmiştir.)

Hamza Yusuf Hanson 1960 yılında Amerika’nın Washington Eyaletinde dünyaya geldi; Kuzey California’da büyüdü. 1977 yılında müslüman olduktan sonra on yıl boyunca İslâm coğrafyasında Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Kuzey ve Batı Afrika gibi bölgeleri gezdi. Farklı ülkelerde iyi büyük alimlerden icazet aldı. Hamza Yusuf bu seyahatten sonra ülkesine dönerek Dinler Tarihi ve Sağlık Hizmetleri alanlarında diploma aldı. Dünyanın dört bir tarafında İslâm hakkında konferanslar veren Zaytuna Enstitüsü’nü kurdu. Batıya İslâm’ı sunan, İslâmî ilimlerin ve geleneksel metodlarla eğitimin yeniden canlanmasını amaçlayan Enstitü, dünya çapında üne sahiptir. Shaykh Hamza Yusuf, Fas’ın en prestijli ve en eski Üniversitelerinden birisi olan Karaouine’de ders veren ilk Amerikalı öğretim görevlisi olmuştur. Bunların yanısıra, klasik haline gelmiş geleneksel bazı Arapça metinleri ve şiirleri modern ingilizceye tercüme etmiştir. Halen eşi ve beş çocuğuyla birlikte Kuzey California’da yaşamakta. Buradan indirebilirsiniz.

Organik dinimi geri istiyorum 

organik_dinimi_geri_istiyorum - kcBilim ve teknoloji alanında buluşumuz pek yok ama gün geçmiyor ki din konusunda yeni bir icat çıkmasın. Televizyon karşısında merakla “acaba bugün neler caiz ilan edilecek, neler haram edilecek?” diye merakla bekliyoruz. Bektaşi’ye sormuşlar: “İslam’ın şartı kaçtır?” diye, “Birdir!” demiş. “Hac ve zekatı siz kaldırdınız, oruçla namazı biz kaldırdık, geriye kelime-i şahadet kaldı”. Ben kelime-i şahadetten de emin değilim, her an bir profesör çıkıp “böyle bir şey yoktur, imanın şehadeti mi olur?” diye ortaya çıkabilir. […] İlahiyat profesörlerinin bir büyük zararı da bu oldu. Din’in siyaset gibi, futbol gibi, tartışılacak, insanın bilgisinin olmasa da fikrinin olabileceği bir alan olduğu tevehhümü oluşturdular. Her şeyin kutsallığını bozdular. Artık bacak bacak üstüne atıp çiğ ağzımızla Allah, peygamber ne demek istemiş “muhakeme” yapıyoruz hiç ar duymadan, hepimiz birer küçük şeyhülislam, birer fetva emini… hangi hadis uydurma, hangisi sahih şıp diye gözünden anlayıp ayetleri engin din bilgimizle şerh ediyoruz. Şu muhakemelerin bolluğundan da dini yaşamaya bir türlü sıra gelmiyor. Halbuki bir güzel insanın dediği gibi: “Din öğrenmekle yaşanmaz, yaşandıkça öğrenilir”.

Elinizdeki bu kitap Ekrem Senai’nin kaleme aldığı yazılardan ve tercüme ettiği makalelerden oluşuyor: Hamza Yusuf, Noah Feldman, Charles Townes, Marc Levine ve Karen Armstrong ile İslâm, Hayat ve Bilim üzerine… Buradan indirebilirsiniz.

Trackback URL

  1. 1 Yorum

  2. Yazan:Salih veyselli Tarih: Tem 29, 2013 | Reply

    TESLİMİYET
    Tüm deneyimlerin ne kadar kısa ve fani olduğu anlaşılınca aslında teslimiyet kolaylaşıyor.Ve dünyanın bize sürekli değerli kalan birşey veremeyeceği anlaşılınca.Yani artık herhangi bir durumun, kişinin veya yerin bizi tatmin etmesi gibi bir talebimiz olmayınca,veya mutlu etmesi gibi bir isteğimiz.Herşeyin olması gerektiği için olduğunun farkındalığı.İşte mucize bundan sonra,bir talebimiz olmadığında her durum kişi veya hadise sadece tatmin etmekle kalmıyor müthiş bir uyum ve huzur seyir başlıyor..Bu anı tamamen kabul ettiğimizde ve olana itiraz etmediğimizde ,alınan dersleri düşünmek ve acaba neden oldu demek , yerini müthiş bir farkındalıkla yer değiştiriyor.Çünki zihnimiz bu anı hiçbirşekilde etiketlemiyor.Acaba geçmişteki bir hatadan dolayımı?Yada gelecekte yapacağım bir şeye engelmi oldu?Hayır ikiside değil yada ikiside..Neyi değiştirecekki??Anı kabul etmek.Bu direnmeme hali bize akli sınırlarımızın ötesinde müthiş bir farkındalık kapısı açıyor.Bundan sonraki bu eşsiz farkındalık bize müthiş bir yol gösteriyor, hem içte hem dışta.Çünki bundan sonra kişi kendinde ve etrafında tüm olup bitenin bir hüküm verici vasıtası ile oluğunu kavrıyor.Aslında sayısız ayette buna işaret ediliyor Kuran-ı Kerim’de.
    “Allâh dilemedikçe siz dileyemezsiniz!..” (76.İnsan: 30)
    “Hâlbuki sizi de yaptıklarınızı da Allâh yaratmıştır!” (37.Sâffât: 96)
    “Arzda ve nefslerinizde (iç dünyanızda) size isâbet eden hiçbir musîbet yoktur ki, bizim onu yaratmamızdan önce, bir kitapta (ilim boyutunda oluşmuş) olmasın! Muhakkak ki bu Allâh üzerine çok kolaydır!”(Bunu bildiriyoruz) ki elinizden kaçana üzülmeyesiniz ve size verdiği ile de sevinip şımarmayasınız! Allâh çok övünen kibirli hiçbir kimseyi sevmez!” (57.Hadiyd: 22-23)
    “Hiçbir canlı yoktur ki O, onun perçeminden tutmuş olmasın (onu dilediği gibi yönetmesin). Gerçekten Rabbim, doğru bir yol üzerindedir (O âdildir, yanında kimse zulme uğramaz).(11.Hûd: 56)”
    “De ki: “Herkes yaradılışına(fıtratına) göre fiiller ortaya koyar. Rabbiniz kimin en doğru yolda olduğunu bilir.”(17.İsra’: 84)
    “İrade ettiğini (Dilediğini) yapar!” (85.Burûc: 16)
    “… ‘Allâh’ de, sonra bırak onları daldıklarında oynayıp dursunlar!” (6.En’âm: 91)
    “Yaptığından soru sorulmaz!(21.Enbiyâ’: 23)
    “Biz her şeyi bir kadere (bir düzene, ölçüye, plana) göre yarattık.(21.Enbiyâ’: 23)
    İşte bukadar ayetten sonra direnmeyi bıraktığımızda şartların çok daha iyiye gittiğine şahit oluruz.Bu andan zevk alıp mutlu olunmu diyorum.HAYIR.Bu anın olduğu gibi olmasına izin verelim,bu yeterli.TESLİMİYET BU ANA TESLİM OLMAKTIR, YOKSA BU ANA AİT KURDUĞUMUZ HİKAYEYE DEĞİL.En kabul edilemez ve acılı durumda bile arka planda bir hikmet var.Dünya var olduğundan beri birçok kişi büyük kayıplar, hastalıklar,doğal felaketler v.s yaşıyor ve kabul edilemez görüneni her şartta ve koşulda aslında bilerek yada bilmeyerek KABUL EDİYOR.Kabul edilemez görüneni kabul etmekmi acaba bizi sonsuz huzura taşıyacak olan.?Tüm cevap ve açıklamaların işe yaramadığı durumlar oluyor bazen.Bu durumda limitli akıl ile duruma cevap bulmak yerine , ufak bir tefekkür ve farkındalık hali ve devamında limitsiz ve sonsuz akıldan, yani RABBİNDEN gelen cevaplar.Tabi yine bizi kullanarak..!!BAZEN TESLİMİYET ,ANLAMAYA ÇALIŞMAYI BIRAKMAK VE BİLMEMEKTEN VE ANLAMAMAKTAN HAZ ALMAK.Çevremizde şahit oluruz huzur bozan yada mutsuz eden kişilere.Onlara kızmayalım.Çünki onlar bizim uyanışımızın birer parçaları.Teslim olmama hallerimizi başka nasıl seyredebilirizki.İŞTE MALUM AYNA.Teslimiyet ,direnmekten kabullenişe geçiş gibi.Hayırdan evete ,olmazdan oldu hemde tam yerinde olduya.Bu değişim heralde bizi aynada gördüğümüz formun dışında,aslında bir kainat olduğumuzun engin farkındalığına götürecek gibi.TAMAMEN KABUL ETMEK. HATTA KABUL ETMEDİĞİMİZİ KABUL ETMEK.!!DİRENMEKTE OLDUĞUMUZU ””’YAA !! BUDA YAPILIRMI OLMAZ BÖYLE””DEDİKÇE ASLINDA O İŞİN ÇOKTAN OLUP BİTTİĞİ!!YAŞAMA KARIŞMAMAK.OLURUNA BIRAKMAK…Huu ..

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin