RSS Feed for This Post

Gezi’deki tuzaklar ve fırsatlar: Bir demokrasi sınavı

“… Daha önceki yazılarımda, dilim döndüğünce AK Parti’nin normal demokrasilerde iş gören hükümetlerden çok daha özel bir konum ve misyonu olduğunu zikretmiştim. Bunun altını özellikle çizdim. Üstelik, bunu bir kısım aydının kibirli-üstenci dili reddederek yaptım. Çünkü halktan biriyim ve hep öyle yaşadım. Hükümetin bir kurucu parti olarak 11 yıldır yavaş, yumuşak ve ama bir o kadar da köklü bir devrim yaptığını iddia ediyorum. Bunun cezası ağırdır. Kemalist statükoyu, onun vurucu gücü Ergenekon’u ve ekonomi vesayetini ortadan kaldırmaya çalıştığınız ve bunu önemli oranda başardığınız zaman, bunun karşılıksız kalmayacağını ve hazırlıklı olunması gerektiğini bilirsiniz. Tek bir örnek vereceğim. AK Parti, 100 liraya satılan ilacın fiyatını, 10 liraya indirdi. Bu bir devrimdir. Yüzde 150’lerde dolaşan faizi ise yüzde altının altına çekti. Enflasyon yüzde 140’lardan, yüzde sekize geriledi. IMF’ye olan hesap kapandı ve kuruma borç verecek düzeye gelindi. Bu bir devrimdir. Bugün darbe yapmaya heves eden fiyakalı paşaların devri kapanmış gözüküyor. Azınlıkların devlet eliyle mallarına el koyan 36 Beyannamesi fecaati, bu iktidar tarafından kaldırıldı, el konan 200 milyar liralık gayrımenkulün iadesine başlandı. Bu bir devrimdir …” (Markar Esayan)

Trackback URL

  1. 7 Yorum

  2. Yazan:Sivil-Ce Tarih: Haz 14, 2013 | Reply

    Devrim dediğin şey değişimdir, el değiştirmek değildir. Tayyipist abimiz yanlış anlamış devrimleri, yada Zaman’da çalıştığından kelli işine gelmiyor. 🙂

  3. Yazan:sinan Tarih: Haz 14, 2013 | Reply

    takke dustu kemalistlerin ve uyduruk solcularin keli gorundu, kurtce yasaklaninca ses cikarmazsiniz ama icki reklamina (ickiyedegil) yasak gelince deli olursunuz. size “capulcu” demek iltifat, basbakan yina nazi davranmis 🙂

  4. Yazan:SivilCe Tarih: Haz 14, 2013 | Reply

    Bu tayyipistler iyice paronoyak olmuşlar.

    Her gördükleri muhalefeti kemalist zannediyorlar. 🙂

  5. Yazan:Ata'nın Kızı Tarih: Haz 15, 2013 | Reply

    valla ben kürtleri görünce bir bozulma olduunu anladım zaten hep kürtce konusan tipler vardı sonra bizimkilere chp tisörtlü diye laf attılar çok kalamadık ayrıldık

  6. Yazan:Sude Tarih: Haz 15, 2013 | Reply

    detay vermek istemiyorum ama şortlu kızların işi çok kolay olmadı çok taciz vardı

  7. Yazan:Sivil-Ce Tarih: Haz 15, 2013 | Reply

    valla ben kürtleri görünce bir bozulma olduunu anladım zaten hep kürtce konusan tipler vardı

    Bunları da dönüştürüp, özgürlükçü sol ile tanıştıracağız tabii. İşimiz uzun.

    Ama tayyipistlere demokrasiyi öğretmekten daha zor değildir eminim. 🙂

  8. Yazan:Mktdr Tarih: Haz 15, 2013 | Reply

    Borsada olan spekülasyonlar, bir anda sermaye patronlarının uşakları sanatçıların meydana dökülmesi, İsrail yetkili mercilerinin sevinçleri, milletimizin dünya çapında sıçrayışını gerçekleştirdiği dönemde bunların olması masumane midir? Hayır! gayet komplike iyi kurgulanmış bir oyunun aşamaları neticeleridir. Kendilerini bu toprakların sahibi sanan azınlık zümrenin küresel güçlerle ittifakları ile iki yüz senedir oynadığı oyunlarla, gezi olaylarının bu kadar benzer gelişmesi hiç mi dikkatini çekmiyor. Sermayenin , ABD’nin, Avrupa Devletlerinin , Rus basınından tutunda İran basınına kadar bu kadar şakşakçının çıktığı bir ortamda emperyal güçlerin Suriyede olan olaylardan daha çok geziden bahsetmesi, itidal çağrısı yapması, kararlar alması, basınlarının seferber olması, acayip değil mi, onlarla aynı safta olmak ahmaklık değil mi. Sosyal medya desteğiyle ilk günden bugüne çamur at izi kalsın anlayışıyla yürütülen propagandayı görmezden gelmek aptallık mı yoksa art niyet mi. Polis şiddeti deyip sloganik, düşünceden yoksun anlayışın değişmesi gerekmez mi. Olayların ilk günündeki orantısız güç elbette kabul edilemez fakat bunun sistematik kullanılıp bütün iyi niyet çabalarına rağmen polise nefret söylemlerini çoğaltıp organize bir oyuna başlanılması hiç mi ilgini çekmiyor. Hem gezideki müdahale dünyadaki misallerine göre çok masumdur itidallidir diyebiliriz. Şunu iyi görmek lazım dolmabahçeye , başbakanlık binasına, millet meclisine saldırmak isteyen, Başörtülüleri kendine hedef gösteren, azılı bir gruba dur demek devletin bizatihi görevi değilmidir. Oradaki bir kısım vandilistleri (hepsi olamasada çoğunluğu öyle) halk kabul edenler, -Halk!- anlaşılmıyor diyenler, soruyorum orada olanlar halkta biz kimiz? Yoksa size göre koyun sürüsü yobaz bir kitlemiyiz, yani sizin gibi sokaklara dökülüp yakıp yıkmadıkça halk olmuyormuyuz. Hadi ordan! yalancısınız, davanızın tutarlı olan hiçbir yanı yok, başbakan gitsin de memlekete ne olursa olsun anlayışındasınız, kanal istanbulundan tuttun havalimanına kadar millete mal olacak projelerin iptalinin istenmesi sizi hiçmi düşündürmüyor. Bu meselenin ağaç meselesi olmadığını sizde bizde iyi biliyoruz ama sizdeki o vicdani yoksulluk bu olayların ilk gününden bugüne kadar aman ortalık biraz daha karışsında buradan biraz daha nemalanıp hükümeti düşürelim noktasında. Derinlerde bir yerde kalbini iyi yokla bulunman gereken saf düşünen için çok açık ve nettir. Olayların sosyolojik boyutunu incelemek gerekir diyen sevgili entelektüel züpbe bilimsel tahife incelemenizi kapsaplı yapınız yanlı değil. T.C. kurulduğundan beri nerdeydiniz ki yıllarca ezilen bir gün akıllara gelmeyen sessiz yığınların bu kadar yükselmesinin hazmedilmemesini neden dillendirmiyorsun.

    Ayrıca şunuda belirteyim siz biz diye ayrım olmaz ayrımcılıktır diyenler;

    Madem dış mihraplar tarafından yazılmış bu senaryo milletimin varlığına kast ediyor madem küfür bir millet olmuş içindeki masumlar oyunlara alet oluyor, onlarda siz grubuna kendileri giriyorlar, ilginçtir ki pankartlarından söylemlerinden sloganlarından anlaşılıyor ki bu masum zümre bundan memnun görünüyor. Hiç düşünmüyor. Ümidimiz isteğimiz hedefimiz o ki bu millet bu olaylardan büyüyerek çıksın. Eminiz ki tarih kitabının sahifelerinde birliği ile bütünlüğüyle küfre cevap veren bu millet yine aynı cevabı verecektir. SESSİZLİĞİMİZ ONDANDIR YANLIŞ ANLAŞILMAYA…

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin