RSS Feed for This Post

Suzan Nûr Başarslan’ın tavsiye ettiği kitaplar

kitapSunuş: Özelden bize erişen ya da yazarlarımıza sosyal medyadan ulaşan genç okurlar kendilerini yetiştirmek istediklerini ama kitap seçmekte zorlandıklarını söylüyorlar. Gerçekten de siyaset, edebiyat, sanat, felsefe üzerine okunacak çok kitap var, düşünce dünyasına yeni ayak basmış bir insanın kendine yön vermesi kolay değil. Bu konuda bize güvenip yardım isteyenlere öncelikle teşekkür etmek isteriz. Nasip olursa birden fazla okuma listesi yayınlamak arzusundayız. Her liste ister istemez yazarımızın birikimi yanında zevklerini, önceliklerini hatta gelecekteki projelerini yansıtacaktır. İlk liste Suzan Nûr Başarslan’ın. Kendisini edebî yazılarından, Bela adlı romanından, öykülerinden, Bay Öteki’nden ve KırkıkncıKapı sitesinden de tanıyorsunuz. Burada ismi geçen eserleri tanıtan çok sayıda makale yayınlandı sitemizde ve bu kitap tanıtımlarını 4 e-kitapta birleştirdik. Yine Suzan Nûr Başarslan’ın önemli katkılarıyla gerçekleşen bu4 e-kitabı da  listenin sonuna ekledik, indirebilir, dostlarınızla paylaşabilirsiniz. (MY)

Mutlaka okunması gereken 50 + 1 yazar (Suzan Nûr Başarslan)

Öncelikle belirtmeliyim ki eminim okunması gerekip de unuttuklarım var. Şimdilik bunlar aklıma gelenler. Bazı yazarlarda ne yazacağımı şaşırdım. Türk yazarları özellikle almadım. Başka bir zaman da onu listeleyeceğim inşallah. Eklemek istediğiniz eserler varsa mutlaka yorum kısmına not düşün ki listemiz büyüsün. Seçtiğim kitaplar özellikle edebiyatla ilgilenen okura sesleniyor. İyi okumalar dilerim.

1-Antenio Tabucchi- Requiem

2-Andre Gide-  Vatikan’ın Zindanları, Dar Kapı

3-Ali Şeriati- insanın Dört Zindanı

4-Albert Camus- Yabancı

5-Antonie de Saint Exupery- Küçük Prens

6-Cioran- Çürümenin Kitabı

7-Comte de Lautreamont- Maldoror’un şarkıları

8-Dante- İlahi Komedya

9-Dostoyevsky- Suç ve Ceza, Öteki, Bir Yazarın Günlüğü (yazarın bütün eserlerini okuyun)

10-Dino Buzzati- Tatar Çölü

11-Elias Canetti- Körleşme

12-Franz Kafka- Milena’ya Mektuplar, Dönüşüm  (yazarın bütün eserlerini okuyun)

13-Georges Perec- Kayboluş

14-Gabriel Garcia Marquez- Yüzyıllık Yalnızlık

15-Franz Frago- Sanat

16-Gustave Flaubert- Madame Bovary

17-Goethe- Faust, Genç Werther’in Acıları

18-George Orwell- 1984

19-Gerard de Nerval- Aurelia Rüya ve Yaşam

20-Halil Cibran- Ermiş

21-Herman Hesse- Bozkırkurdu, Siddharta

22- Homeros- Iliada, Odysseia

23-Haruki Murakami- Sahilde Kafka

24-İbn Hazm- Güvercin Gerdanlığı

25-İbn Arabi- Füsusul Hikem

26-Italo Calvino- Görünmez Kentler  (yazarın bütün eserlerini okuyun)

27-Ivan Gonçorov- Oblomov

28-Ingeborg Bachmann- Malina

29-James Joyce- Ulysses

30-Jean Paul Sartre- Bulantı

31-J.D.Salinger- Çavdar Tarlasında Çocuklar

32-Jose Saramago- Yitik Adanın Öyküsü, Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş

33-Juan Rulfo’nun Pedro Paramo /Ölüler Diyarından Öyküler

34- John Steinbeck- Fareler ve İnsanlar

35- Marcel Proust-Kayıp Zamanın İzinde

36- Magda Szabo- Kapı

37- Miguel de Unamuno- Sis

38- Nietzsche- İşte Böyle Buyurdu Zerdüşt  (yazarın bütün eserlerini okuyun)

39-N.K. Klenbaum- Ölü Ozanlar Derneği

40- Oscar Wilde- Dorian Gray’in Portresi

41- Platon- Sokrates’in Savunması

42- Rimbaud – Illuminations, Cehennemde Bir Mevsim

43- Roberto Bolano- 2666

44- Stefan Zweig- Üç büyük Usta, Kendileriyle Savaşanlar  (yazarın bütün eserlerini okuyun)

45- Terry Eagleton- Azizler ve Alimler

46-Thomas More- Utopia

47- Ursula K. Le Guin- Kadınlar Rüyalar Ejderhalar

48- Umberto Eco- Faucault Sarkacı, Gülün Adı (yazarın bütün eserlerini MUTLAKA okuyun)

49- Virginia Woolf- Deniz Feneri

50- William Golding- Sineklerin Tanrısı

+1 Suzan Nur Başarslan – Bela, Bay Öteki (itiraz kabul etmiyorum)

 

 

Kitap Tanıtan Kitap 1

Kitap okumak… Jean Paul Sartre, Nazan Bekiroğlu, Toshihiko Izutsu, Henri Bergson, Mustafa Kutlu, Dostoyevski, Elif Şafak, Clausewitz, Sadık Yalsızuçanlar, Alber Camus ile sohbet etmek… Suyun resmine bakmakla yetinmeyen, su içmek isteyenler için var kitaplar. Mesnevî var, El-Munkızü Min-ad-dalâl, Kitab Keşf al Mânâ, Er-Risâletü’t-tevhîd var.  Elinizdeki bu kitap Derin Düşünce yazarlarının seçtiği kitapların tanıtımlarını içeriyor. Bizdeki yansımalarını, eserlerin ve yazarların bıraktığı izleri. Farklı konularda 44 kitap, 170 sayfa. Zaman’a ayıracak vakti olanlar için… Buradan indirebilirsiniz.

Kitap Tanıtan Kitap 2

Kitap tanıtan Kitapların birincisi kadar sevildi, o kadar çok ilgi gördü ki ikincisini yayınlamak için sabırsızlanıyorduk. Yeniden 44 kitap tanıtımıyla geliyoruz karşınıza: Dostoyevski, Sezai Karakoç, Yıldız Ramazanoğlu, Jean Paul Sartre, Amin Maalouf, Taha Akyol, Hasan Cemal, Ali Şeriati, William C. Chittick, Alain Touraine, Muhyiddin İbn Arabi Hazretleri… Farklı asırlar, farklı coğrafyalar, farklı konularla dergi tadında bir kitap… Ortak olan tek şey İnsan belki de? İnsan’ın iç dünyasındaki saklı hazineleri paylaşma muradı…Buradan indirebilirsiniz.

Kitap tanıtan kitap 3

İnsanları birleştiren, engelleri ortadan kaldıran bir eylem yazmak… ve tabi okumak. Heinrich Böll, Sadık Yalsızuçanlar, Jean-Paul Sartre, Leyla İpekçi, Samuel Beckett, Peyami Safa, Immanuel Wallerstein, Marilyn Monroe veya Baudelaire… Farklı ülkelerde yaşamış, farklı kaygılarla yazmış olsalar da bütün yazarlar bir iz bırakmak, günü gelince başka insanlarca okunmak isterler. Evet… Yazmak vermektir. Kitap tanıtan kitaplarımızın üçüncüsünü ilginize sunuyoruz. Buradan indirebilirsiniz.

 

Kitap tanıtan kitap 4

Alışılagelmiş kitap sunumlarından farklı bir çalışma bu. Neden? Öncelikle kitap tanıtan kitap serisinde tanıtımı yazanlar da tıpkı tanıtılan sanatçı ve filozoflar gibi birer yazar. Bir çoğu profesyonel ve yarı-profesyonel olarak yazı hayatlarını sürdürmekteler. Ek olarak… katkıda bulunan yazarlar eserin güzelliği kadar kendi iç güzelliklerini, kişisel tecrübelerini, eserle ve yazarla tanışma serüvenlerini de ortaya koyuyorlar. Bu bakımdan kitap tanıtan kitap Aktaş, Kafka, Ramazanoğlu veya Kazancakis ile olduğu kadar Başarslan, Gürkan, Becer ve Özdemir ile de tanışmanın veya mevcut dostluğu ilerletmenin güzel bir yolu. Bu 4cü kitapta Yine « ağır » konuklarımız var : Franz Kafka, Cihan Aktaş, Michel Houellebecq, Yıldız Ramazanoğlu, Nikos Kazancakis, Ali Şeriati, Jacques Derrida, Selim İleri, André Gide. 20 farklı kitap, Rusya, Fransa, İran, Almanya ve Türkiye’den 20 yazar. 98 sayfalık bu kitabı, kitap tanıtan kitapların dördüncüsün ilginize sunuyoruz. Buradan indirebilirsiniz.

 

 

Trackback URL

  1. 8 Yorum

  2. Yazan:Derin Düşünce (@DDGrubu) Tarih: Oca 22, 2013 | Reply

    Suzan Nûr Başarslan’ın tavsiye ettiği kitaplar: http://t.co/FS4Mgys5

  3. Yazan:muhammet Tarih: Oca 22, 2013 | Reply

    ben de hangi kitabı okusam derdindeyim. Sosyal içerikli insan ve toplumu ele alan kitaplar okumak istiyorum, dinler yönetim biçimleri v.s ufuk açıcı kitaplar. Bu kitaplar öyle kitaplar mı

  4. Yazan:yok Tarih: Oca 22, 2013 | Reply

    s.a. bilgi, sanat ve edebiyat dünyasına yeni adım atmış taze dimağlar önce bir ilmihal bitirse islami ilimleri vasat seviyede olsun öğrense daha doğru olmaz mı sayın editörüm. (tabiki her dine saygılıyım. bu siteyi okuyan kimi gördüysem kültürlü müslüman, çoğunluktan bahsediyorum yani)
    füsus okunması gereken bir kitap mıdır yani.. bilemiyorum. itikadı sağlam olmayan felsefe okursa vay halimize.
    “düşünce dünyasına yeni girmiş insanlar yön vermek” başlık garip. ben tüm bu kitapları yırtın götürüp nehre atın derim.

  5. Yazan:Güncel Haberler (@guncelhaberler) Tarih: Oca 22, 2013 | Reply

    Suzan Nûr Başarslan’ın tavsiye ettiği kitaplar: http://t.co/KhKYrgjO

  6. Yazan:my Tarih: Oca 22, 2013 | Reply

    a.s. Degerli “Yok” kardesim,

    felsefe okusak mi? Kur’an disinda kitap okusak mi?… namaz kilmayi bilmeyen adam bati felsefesi / edebiyati bilse ne olur?….

    üç müslüman dekolte kiyafetler içinde bir hayat kadini görürler, birincisi arzu duyar, yoldan çikar, ikincisi “cehennemlik bu kadin” der, yine yoldan çikmis olur, üçüncüsü “Affet onu, bilmiyor Sen’i” diye dua eder kadin için.

    Görünen ayni kol bacaktir ama mânâ farklidir. Camus, Marx ya da Sartre okuyan için de böyledir, mânâ kitapta degil gözdedir.

    bu tür sorular bize sürekli soruluyor. gerçek su ki HAKK’a giden yollar bir degil, yolcular adedince. Kimi tenzih ile varir O’na, kimi teşbih ile. Kimi şeriat’a uyar, sonra kâmiliyete yönelir, Zahir’den Batin’a intikâl eder. Namaz’da ayakkabilarini çikaran Musa’nin (a.s.) dünyadan ve ahiretten geçtigini idrak eder.

    kimi doguştan kâmiliyete programlanmiş, güdümlü füze gibi Aşk’a yönelir ama sonra anlar ki şeriat’siz olmaz, Batin’dan Zahir’e, Zahir’in hakikatine intikâl eder.

    ALLAH (c.c.) bizi ibret alanlardan eylesin, ibret olanlardan eylemesin, amin 🙂

  7. Yazan:Ekrem Senai Tarih: Oca 22, 2013 | Reply

    Füsus bir felsefe kitabı değil. Hikmet kitabı. Ve medeniyetimizin harikalarından biri. Kimsenin aklını karıştıracak bir şey de yok. Çok da kısa bir kitap. İnternetten bile indirip 3-5 saatte bitirebilirsiniz.
    Tabi ki önce mızraklı ilmihal. Artık derin düşünce sitesini okuyan adama tutup bunu yazmak da ayıp kaçıyor artık. Yani, adam ilmihali okumadan tutup füsusu okumaya kalkarsa biz ne yapalım o adama?
    Çok güzel bir liste olmuş. Hakikaten bu kitaplar artık çoğu klasik olmuş, okunması zaruri kitaplar. Listeden bazılarını seçip kendi listeme aktardım. Ömür vefa ederse okuruz inşallah. Bendenizin listesinde de ilaveten şu kitapları var. Bir kısmı bitti, bir kısmı okunmayı bekliyor:
    1. Nurettin Topçu-İsyan ahlakı
    2. A.Hamdi Tanpınar-Beş Şehir
    3. Amin Malouf-Semerkant
    4. Mesnevi, Divan-ı Kebir, Mektubat, Fihi ma Fih, Mecalis-i Seb’a
    5. Filibeli Ahmed Hilmi-A’mak-ı Hayal
    6. Feridüddin-i Attar-Mantık’ut Tayr
    7. Sadi-Bostan ve Gülistan
    8. Ataullah İskenderi-Hikem-i Ataiyye
    9. A.Kuşeyri-Kuşeyri Risalesi
    10. Elmalılı Hamdi Yazır Tefsiri
    11. Fuzuli-Leyla vü Mecnun
    12. Fuzuli-Hadikatüssueda
    13. Asım köksal-Kerbela
    14. Tahir Olgun-Mesnevi Şerhi
    15. Shakespeare-Romeo ve Juliet, Hamlet vd
    16. Sofi’nin Dünyası (felsefeyi yüzeysel de olsa bilmek lazım, kızma yok abicim!)
    17. Tolstoy-Savaş ve Barış
    18. Said Nursi-Sözler,Mektubat,Lem’alar
    19. Kayyum el Cevzi-Kitabur-Ruh
    20. Safahat-Mehmet Akif Ersoy

  8. Yazan:suzannur Tarih: Oca 22, 2013 | Reply

    Ekrem, listen için teşekkürler, yarısını okumamışım yazdığın eserlerin, ben de bu kitapları okuma listeme alıyorum. Ellerin dert görmesin.

  9. Yazan:@jsolpartre Tarih: Oca 25, 2013 | Reply

    bunların çoğu bana tanıdık geliyor,ama özellikle 2, 13, 14, 19, 20, 35, 38, 42 çarpabilir, ivan ilyiç yok ama olsun :)) http://t.co/mjiCTAbq

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin