RSS Feed for This Post

Huzur Defteri / Mehmet Fatih Çıtlak

Bu zamanda hasta okumak olur mu?

Vezir vüzerânın, vükelânın da bulunduğu büyük bir davette, davetin verildiği konağın sahibi olan zât, Rızâeddin Efendi Hazretleri’nden; “Efendim, çoluk çocuk hasta, bir nefes etseniz…” demek sûretiyle duasını talep eder. Rızâeddin Efendi Hazretleri’nin “Peki” demesi üzerine, yanlarında bulunan zâtlardan bu konuşmaya hemen müdâhalede bulunarak gayet yüksek bir sesle, hatta azar mahiyetinde; “Efendim, sizin gibi cemiyetin mürşid vasıflı şeyh efendileri milleti ikaz edeceğine, karanlık bir zamana mı çekmek istiyorlar!” diye konuşmaya başlar. Bu zât, zamanın sıhhiye nâzırı, şimdiki adıyla sağlık bakanıdır. Konuşmasını şöyle sürdürür: “Artık tabâbet ilerledi, hap çıktı efendim, insanlara bunu verince iyileşiyorlar. Siz de tababeti teşvik edeceğinize hâlâ okuyup üflemekle insanları bâtıl itikatlara sevk ediyorsunuz. Okumanın, üfürmenin ne faydası olacak?”

Rızâeddin Yaşar Efendi sakin sakin sıhhiye nâzırını dinledikten sonra ona; “Bre densiz, utanmaz herif, bre namussuz, eşekoğlueşek!…” diye küfretmeye başlar. Böyle bir tepkiyi başta sıhhiye nâzırı olmak üzere hiç kimse beklememektedir. Sıhhiye nâzırının eli ayağı titremeye, yüzü kızarıp bozarmaya başlar. Artık infial edecek vaziyette alnından terler dökmeye başlarken Rızâeddin Efendi birden sakince şu soruyu sorar: “Ne oldu paşa efendi? Ben size ilaç mı yutturdum? Başka bir zehir mi verdim? Niye hasta oldunuz?” Sonra da; “Sözlerimden hasta oldunuz. Bakın kötü söz insanı hasta ediyor. Demek ki Allah’ın kelâmı olan Kur’an da insanı iyileştirebilir.” der. Bunun üzerine sıhhiye nâzırı taaccüb ederek hayranlıkla Rızâeddin Efendi’nin eline uzanır. “Beni irşad ettiniz, teşekkür ederim” diyerek elini öper. Sonra da gevre gevrek gülerek der ki “Vallâhi ne yalan söyleyeyim şeyh efendi, bu izahatı yapmasaydınız sizi dâvâ edip hapse attıracaktım”

Trackback URL

  1. 3 Yorum

  2. Yazan:Ismet Yazıcı Tarih: May 13, 2015 | Reply

    اسلام عليكم ورحمةالله وبركاته ابداداءما
    Rızâeddin Yaşar Efendi sakin sakin sıhhiye nâzırını dinledikten sonra ona; “Bre densiz, utanmaz herif, bre namussuz, eşekoğlueşek!…” diye küfretmeye başlar.
    Fasülyeyım diye kendimi nimetten saymıyorum. Fakat Bahsi geçen şahısların isimlerini şimdi duyduğum halde bu hakareti aşırı buluyorum. Daha yumuşak iniş yapabilirdi.Sitenizi şimdilik beğendim. Düşünce hakkında yazı göndersem yayınlar mısınız? Rızâeddin Yaşar Efendi sakin sakin sıhhiye nâzırını dinledikten sonra ona; “Bre densiz, utanmaz herif, bre namussuz, eşekoğlueşek!…” diye küfretmeye başlar.

  3. Yazan:Ismet Yazıcı Tarih: May 13, 2015 | Reply

    اسلام عليكم ورحمةالله وبركاته ابداداءما
    Rızâeddin Yaşar Efendi sakin sakin sıhhiye nâzırını dinledikten sonra ona; “Bre densiz, utanmaz herif, bre namussuz, eşekoğlueşek!…” diye küfretmeye başlar.
    Fasülyeyım diye kendimi nimetten saymıyorum. Fakat Bahsi geçen şahısların isimlerini şimdi duyduğum halde bu hakareti aşırı buluyorum. Daha yumuşak iniş yapabilirdi.Sitenizi şimdilik beğendim. Düşünce hakkında yazı göndersem yayınlar mısınız?

  4. Yazan:Ismet Yazıcı Tarih: May 13, 2015 | Reply

    اسلام عليكم ورحمةالله وبركاته ابداداءما
    Onun ismi ELLAH tır Arapçada elif alındığı zaman lillah okunur bir elif daha alındımı lehu gene Allah için manasına gelir bir lam daha alındımı o Allah anlamına gelir Arapça cennette de okunacak Allah ismi Arapçanın dışındaki lisanlarla yanlış olur.
    اسلام عليكم ورحمةالله وبركاته ابداداءما
    Bu mesaj;Senin tanrın çok
    mu yüksekte? Kitap yazarına ihtardır.

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin