RSS Feed for This Post

Çünkü sevgi faydasızdır – Bu sergi gözden kaçmasın

Amerikalı ressamların en ünlülerinden biri Edward Hopper. Edebiyat için Robert Musil’in Niteliksiz Adam’ı ne ise Hopper’ın tabloları da resim sanatı için aynı yeri tutuyor. Sitemizin sadık takipçileri hatırlayacaklar, Boşluk Aynası isimli makalemizde bahsetmiştik kendisinden. Her hangi bir ekole, akıma dahil etmek zor. Modern insanın yalnızlığını mükemmel şekilde vurguluyor tablolarında. Gecenin karanlığına gömülmüş şehirde akvaryum gibi yapay ve aşırı aydınlatılmış bir bar. Şehirdeki diğer insanlardan kopmuş bu mekânda içki içen insanlar; adeta bar tabureleri ve metal kahve servisleri kadar eşya-laşmış, şeyleşmişler (Bkz. Şeyleştirme) … Kuş uçmaz kervan geçmez bir dağ başında müşteri bekleyen bir benzinci, tren vagonlarında, otel odalarında, bekleme salonlarında toplanmış insanlar…

Hopper nostaljik değil. Ama sorgulayıcı: Adına “ilerleme” denen bu delilik bizi nereye götürecek? İlerleme değil bir kopma bu, sorgulanmalı. Güneş doğarken işe koyulan, ortalık kararınca eve çekilen köylülerin çocukları farklı yaşıyor bu modern dünyada. Köklerine yabancılaşmışlar. (Bkz. Yabancılaşma) Gecenin karanlığı çökmüş, neonlarla aydınlatılan bir büroda sekreter ve müdür. Kalem yok, daktilo var, masanın üzerinde bir telefon. Sekreterin yüzü müdüre dönük, vücudu ise dolaba. Doğal olmayan bir ışıkta daktilo, telefon ve resmî ilişkilerle, bürokrasiyle üzeri örtülen bir şey var: insan olma hissi.

Ressamın tablolarında İnsan var. Sinemada, trende, şehirde “ötekiler” ile birlikte ama hâlâ yalnız çünkü herkes “öteki” olmuş, insanlar anonimleşmiş. Birbirilerini dinlemeyen, anlamayan, zaten bunu istemeyen bireyler İnsan’a örtü gibi. Bireyler bir makinanın dişli çarkları kadar birbirlerine muhtaçlar ve o metal, o soğuk çarklar kadar seviyorlar(!) birbirlerini. Faydaya odaklı bir toplum. Ticarî ve teknolojik. “Ötekilerden faydalanmak” isteyen, sevgisiz bir toplum. Çünkü sevgi faydasızdır.

 Hopper’ın tabloları figüratif olmakla beraber optik “oyunlar” ve kadraj yoluyla, bazen de tekrar edilen “bezemeler” ile bir tür soyutluk arz ediyor. Mekânlarda iç-dış vurgusu, evlerin, elektrik direklerinin, ağaçların kısmen kadraj dışı bırakılması meselâ. Bazen dağ başında, bazen sahilde bomboş bir yerin resmedilmesi insana “ee? şimdi ne olacak?” dedirten bir hiçlik. Ne bir tekne, ne bir martı, ne bir dalga köpüğü. Hopper’ın boşlukla, yoklukla, hiçlikle dolu tabloları aslında bize bizi yansıtıyor. Daha doğrusu insan fıtratına dair bir şeyi, varoluş sancısını. (Bkz. bu konudaki e-kitap Jean-Paul Sartre ile Kaliteli bir Ateizme Doğru)

 Modernite ile gelen yeni yaşam biçimini resmetmekte son derece başarılı bir ressam olan Hopper’in sergisi önemli eserlerin yanı sıra çok sayıda gravürü de kapsıyor. Paris’te yaşayan okurlarımıza tavsiye ediyorum, 28 ocak tarihine kadar Grand Palais’de kalacak. 

Edward Hopper hakkında okunabilecek bir kaç kitap:

Serginin duyuru filmi:

 

Trackback URL

  1. 1 Yorum

  2. Yazan:Güncel Haberler (@guncelhaberler) Tarih: Kas 11, 2012 | Reply

    Çünkü sevgi faydasızdır – Bu sergi gözden kaçmasın: http://t.co/U62W8ebi

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin