RSS Feed for This Post

Gözünü sevdiğimin Van’ı. İzmir’de çay içmeyi de bilmiyorlar komşuluğu da

“…Komşunun kapısını çalıyorsun, kapıyı açıp ‘Ne var’ diyor. Ne olacak canım sıkıldı çay içmeye geldim! Çayı da her bardakta daha içer misin diye soruyor, insanın iyice canı sıkılıyor. Eşim biraz sinirlidir, geçende misafirlikte bir, iki sordular çay koyayım mı diye, en sonunda bir kızdı, ‘Senin ne çayını içerim, ne başka şeyini’ diye bağırdı kalktı” “Neden kızdı?” diye sordum “Çay koyayım mı diye sorulur mu? Ben içmeyecek olsam söylerim, yeter diyene kadar koyması lazım” dedi…” TAMAMI

Trackback URL

  1. 5 Yorum

  2. Yazan:ibrahim Becer Tarih: Şub 16, 2012 | Reply

    Türkiye’nin üçüncü büyük şehrinin misafirperverliğini yargılamak için bir bardak çay ne kadar yeterlidir?
    Velev ki eldeki tek delil bir bardak çay olsun; bir sabah Meserret’te gevrek, peynir, çay eşliğinde bir İzmirliyle kahvaltı ederek delilleri karartırsınız olur biter.Siz nezaketinizle bizi utandırın, biz size yetişmeye çalışırız…

  3. Yazan:raci hattatoğlu Tarih: Şub 18, 2012 | Reply

    Her kapı çalındığında buyur gel içeri mi denilecek ben bunu anlamadım.İzmir’de 3 yıl kaldım.Bekar olmama rağmen evlerine yemek için komşularımız devamlı davet ederlerdi.Çay olayında İzmir’de sorulur içermisiniz diye.Sormadan ben dolduruyorum sen içeceksin gibi emrivaki yani kabalık olur.Ben anlamadım Van’lı arkadaşın canı sıkılmış komşuya çay içmeye gitmiş tezat şu her canı sıkılan komşusuna mı kapağını atacak yani!Sonra ne kadar ayıp bir şey “çay koyayım mı diye sormuşta sinirden kalkmış gitmiş”Asıl kabalığı Vanlı kardeşim yapmıştır.İzmir’li komşusu Van’da yaşamamış örfünü,adetini bilmeyebilir normaldir.Büyük şehirde o şehre adapte olacaksın her konuda.Komşunu kötülemeyeceksin.Peki Van’lı kardeşim hırsla kalkıp gittin,terkettin komşu evini sonra gidipte özür diledin mi komşundan?Ben onu merak ettim.

  4. Yazan:kemal aydin Tarih: Şub 19, 2012 | Reply

    tek kültürlülüğü savunun oldu olacak. vanlı misafirperverliğini nasıl gösteriyorsa, herkes öyle göstermek zorunda.

  5. Yazan:ilker bayram Tarih: Şub 20, 2012 | Reply

    41 yaşında, doğma büyüme izmirliyim.. mesleğim gereği 5 kıta 25 ülke gezdim.. yurdumda da birçok şehirde bulundum.. bırakın ülkeleri, şehirleri, aynı apartmanı, aynı evdeki insanların bile karakteri huyu farklı olabilir..bunu anlamayıp kızıp gitmek abestir bence.. arkadaş eskimo olsa evsahibinden başka bir ikrammı bekleyecekti acaba?? bidaha izmirde kimseye gitmez olur biter..hiçbir izmirlinin hatrının kalacağınıda sanmam.. benim kalmaz mesela.. yani dağın pek umrunda değil, biline….

  6. Yazan:Eşref Halit Tarih: Şub 21, 2012 | Reply

    bizim bir abimiz vardı. kız istemeye gitmişler. çay geliyor tabi ikram olarak. evsahibi çayı getirdikçe, abimiz içiyor. bir süre sonra da yahu diyor şu demlik bitsin de bir daha içmeyeyim bari. ev sahibi de bakıyor ki çay bitiyor çay bitmeden ikinci bir demlikte bir daha çay demliyor. tabi abimizin haberi yok bu durumdan yahu diyor demlik de ne büyükmüş bitmek bilmiyor. böylece abimiz 3-4 demlik çay içtikten sonra artık yeter diyor demliğin bu kadar büyük olacağını düşünmemiştim. tabi istemeye geldikleri kız da kendi kendine ben bu adamla ne yapacağım akşama kadar çay yaparım artık diye düşünüyor. sonuçta evleniyorlar ama bence bu da iletişim sorunu. canım sıkıldı gideyim çay içeyim komşuda çat kapı gidilmez. belki ev müsait değil belki başka misafir var. yani esas ayıp odur. çok yakın olursun gidersin çat kapı ama apartmandaki komşuna o kadar yakın olmadan gidilmez. çayı da yeterince içersin kalkarsın çok rahatsız olursan koy bir demlik daha dersin içersin adam ne bilsin senin ne kadar çay içeceğini.

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin