RSS Feed for This Post

BDP usulü sivil itaatsizlik bu mudur?

Trackback URL

  1. 8 Yorum

  2. Yazan:Zeyneb Karataş Tarih: Nis 20, 2011 | Reply

    Helikopter, ambulans ve polis siren seslerinin bir birine karıştığı bir ortamda, pencereden içeriye dolan biber gazının etkisinde sersemlemiş haldeyim,tek suçum Diyarbakır Akp İl binasına komşu olmam…

    Gecenin bir vakti molotof sesleriyle ve sivil itaat’siz’lerin bağırışlarıyla irkilip pencereye çıktığımda,çocuk, genç yaşlı bir yığın insan ara sokaklara kaçıyor ve alışıldık gözlerle kendilerini pencerelerden, biraz cüretkar davranarak balkonlardan izleyenlerden’limon’ istiyorlardı. Bir yandan küfürlü bir yandan kahkahalı bir kaçış… Bir oyun sanki, kovalamaca öylesine doğal gerçekleşiyor ki,insanlar o kadar normal karşılıyor ki, “Akp’ye komşu olma”nın faturası işte..
    Ne tuhaf, limon atan insanlar bir yandan da “nasihat” ediyorlar yukardan. Bir yığın tuğla kaşla göz arasında paramparça edilivermiş ve kendilerinden sonra geleceklere ‘taş’lar hazırlanmıştı.

    Kaldırım denen birşey yok gerçi, ama var olan bir iki dizili taş da bu vesile ile sökülmüş etraf adeta atlı istilacılardan geriye kalmış gibi…Bu noktada Cemile Hanımın ” Kendi Ülkesini İşgal Eden Ordu” kitabına ek olarak “Kendi Milletini İstila Eden Örgüt” de yazılmalı…

    Dikkatimi uzun süre bir adama verdim, bir adam; takım elbiseli,orta yaşlı ve direktif veriyor çocuklara ‘ kaçmayın,taş atın’diye…O adam taş atmıyordu, taş attırıyordu…

    Olaylar sebep ve sonuçları ile incelenir ama sebepler ‘bahane’ye dönüşüyorsa işte anarşizm orda başgösteriyor demektir. O kadar patlamaya hazır pim var ki aramızda, sadece emir bekliyorlar.

    Sivil ‘itaat’ etmez, etmişse sivil değildir zaten sürüye dahil olmuştur.

    Fotoğraflara baktım, ilginç, fotoğraftaki siviller tek kişiler, başkalarına ihtiyaçları yok onların, başkalarının onlara ihtiyacı var. Onlar tek başlarına da devam edebilirler mücadelelerine ama Bdp’nin itaatsizleri yalnız olduklarında bir güç teşkil etmiyorlar,ne fikirleri var, ne farkındalıkları sadece birlikteyken ‘kalabalık’ oluşturmak ve bununla göz korkutmaktan ileri gidemiyorlar. Yalnızken bile bir anlam ifade edebilecek, bir hayat tarzı haline gelebilecek bir sivil yaşam ancak gerçek manada birşey ifade eder yoksa topluluk psikolojisi ile özgüven kazananlar sivil değil sürü olurlar ancak.-bana göre-

    Buraya kadar kendi halkımı eleştirdim, çünkü sistemi eleştirmek noktasında halkımla hemfikirim ama kendimizi eleştirmeyi beceremiyoruz ve haksızlığa maruz kalmayı taşkınlığın mazereti göstermekten acayip haz alıyoruz…

    Evet, birileri tuzak kurdu, daha önce milletvekilliği yapmışlar ne yüzlerini ne de kimliklerini değiştirmemişler ki, neden şimdi ortaya döküldü ‘karanlık’ geçmişleri?

    Birileri AkP’ye gözdağı veriyor, Bdp’de Akp’ye…Sonuç, molotof silah’i kuşanmış beyaz örtülü teyzenin polisten kaçarken yaşadığı adrenalin …Ve yapay gerilim…

  3. Yazan:sevim Tarih: Nis 20, 2011 | Reply

    Buraya kadar kendi halkımı eleştirdim, çünkü sistemi eleştirmek noktasında halkımla hemfikirim ama kendimizi eleştirmeyi beceremiyoruz ve haksızlığa maruz kalmayı taşkınlığın mazereti göstermekten acayip haz alıyoruz…

    maalesef böyle bir gerçekle karşı karşıyayız.şiddet sarmalı tüm toplumu kuşatacak bir raddeye ulaşmış.
    ayrıca,pkk’nın sindirmesi sonucu mudur yoksa devletin yıllarca Kürtler üzerinde uyguladığı baskı ve ayrımcılığın yarattığı birikim sonucu mudur bilemiyorum Kürtler arasında gerçekten bir özeleştiri yoksunluğu hüküm sürmektedir.tamamı şiddete iştirak ediyor ya da şiddete prim veriyor denilemez ama pek çoğu şiddette karşı durma noktasında sessiz ve suskun kalabiliyor.mesela bamam da bu sitede yorum bazında tartışmalara katılır ve genelde pkk olsun,bdp’nin pkk’ya endeksli politikaları konusunda olsun sözünü sakınmaz.en radikal biçimde özeleştiride bulunur ancak gerçek ismini gizleyerek yapar bunu.bu da dediğiniz gibi Kürt coğrafyasında özgür düşünce ve demokratik tartışma kültürünün pkk ve bdp tarafından nasıl engellendiğini göstermektedir.kendi milletini işgal eden örgüt tanımı bu anlamda çok isabetli olmuş.
    kısacası türk olsun kürt olsun bu ülkede yaşayan insanlar kendi gerçekleriyle cesaretle yüzleşmeyi göze alamadıkları sürece bu yangın asla sönmeyecek.
    ne var ki türk milliyetçileri bu noktada suskun kürtlerden bile daha geridedir.baksanıza barış ve uzlaşmaya hizmet etmeyen ysk kararı için neredeyse zil takıp oynayacaklar.e biraz da elimizi vicdanımıza koymamız gerekir.temsiliyet haklarına dahi tahammül edilmezse işte ortalık böyle savaş alanına döner.şiddete mazeret değil ama görünen köy kılavuz istemez:en demokratik hakların hile hurdayla kısıtlanmasının nasıl bir kaos yarattığı ortada değil midir?tabi gırtlağına kadar milliyetçiliğe batmış olanlar için bu tür sonuçların hiç önemi yok,yeter ki kürtler bir şekilde dışlansın bu onları yeterince tatmin ediyor.bir de milliyetçilik birleştirici bir tutkaldır derler ya ona yanarım.yahu daha kürtlerin yasal yollarla meclise girmesini hazmedeyen gerici bir anlayışın neresi birleştirici olabilir?
    kısacası özelştiriniz çok anlamlı ve doğru ama miilliyetçilkle kafayı bozmuş kesimler de bu özeleştiri kültüründen nasiplenmediği sürece bence pek bir şey değişmeyecek.ve doğrusu dönyaya sadece milliyetçi duygularla bakan atgözlüklüleri gördükçe özeleştiri yapacak heves de kalmıyor insanda.

  4. Yazan:Konukyorumcu Tarih: Nis 20, 2011 | Reply

    Mehmet bey şu resimlerin yanına bir de Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde sivil bir vatandaşımızın ölümüne sebep olan Polisin resmini de ekleseydiniz daha bi anlam kazanıcaktı. Vesselam…

  5. Yazan:MY Tarih: Nis 20, 2011 | Reply

    “Mehmet bey şu resimlerin yanına bir de Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde sivil bir vatandaşımızın ölümüne sebep olan Polisin resmini de ekleseydiniz daha bi anlam kazanıcaktı”


    Öneriniz için tesekkürler, daha da iyisini yaptik, eski yazilardan bir tane çikarip sunduk, sene 2008, ACELE KÜRT KANI ARANIYOR!

    Bozkurtlar ve boz-Kürtler bu ülkenin yakasindan düstügü zaman Kürtler ve Türkler rahat edecek ama bakalim ne zaman?

  6. Yazan:Konukyorumcu Tarih: Nis 21, 2011 | Reply

    Bu gün yaşananlar sebebiyle yazınızı merakla beklediğimi belirtmek isterim. Yarın da Batmanda kepenk kapatma eylemi var. Bakalım artık sıradaki kurşun kime isabet edicek, kim günah keçisi olucak, hangi işyerinin camları aşağı inecek kepenk kapamadığı sebebiyle, hangi banka molotoftan nasibini alıcak, kaç gözaltı yaşanıcak vs. vs. Çok duaya ihtiyacımız var. Efendimiz; ‘Duanız yoksa ne ehemmiyetiniz var’ demekle bize yol göstermekte. Bol dua edelim inş. Allah bu milletin sonunu hayırlı kılsın…

  7. Yazan:Sivil Serserilik örneği Tarih: Nis 21, 2011 | Reply

    Sivil Serserilik

  8. Yazan:ali duman Tarih: Nis 22, 2011 | Reply

    terör, kargaşa, kaos yaratacağız, halkı militarize edeceğiz, devleti üstümüze çekip, kürt halkının devlet terörüne mağdur kalmasını sağlayacağız, sonrasında gelsin siyasi rant, gelsin oylar…

    bu mudur? sivil itaatsizlik?

    eminim Gandi’nin kemikleri sızlıyordur yattığı yerde.

    her kavramın içini boşaltmakta, iğdiş etmekte üstümüze yok, yeter ki bir rant olsun, bir çıkar elde edilebilsin.

    bu ucubeliği tezgahlayanlar türk halkını da kürt halkını da aptal sanıyorlar, kürt ittihatçılığının geldiği son nokta, hiçte hayırlı olmayacak onlar için. oysa ne güzel türk ittihatçılığı ile “tavşana kaç, tazıya tut” oynuyorlardı türk ittihatçıları silivri’yi boylayınca ne yazık ki vampirlerin kanlı oyunu bitti/bitecek.

    (ya hu bu bdp JİTEM’le, ERGENEKON’la niye hiç ilgili değil, yoksa faili meçhullerle muhatap olmadılar mı? bölgede jitem’le muhatap olmadılar mı? mızrak çuvala sığmıyor, takkenin düşmesi an meselesidir)

  9. Yazan:Zeyneb Karataş Tarih: Nis 22, 2011 | Reply

    Diyarbakır… Devam ediyor olaylar ama günlük hayat o kadar kendi seyrinde devam etmiyor…

    Bismil’deki insan kaybından sonra kaybedecek neyimiz kaldı ki , diyen insanlar var, şaşırıyorum, kazanacak neyimiz var peki?

    AKP binası önünde çömeltilmiş ve kelepçeli insanlar gördüm, tüylerim diken diken oldu, duygusalım işte, öyle görmek ağırıma gitti, Devlet =Akp değildi hani, bu adamlar akp ile mi çatışıyorlar??? Eğer gerçekten öyleyse, artık hırsızlık yapanları da geçici karakol olarak en yakın akp binasına götürmek gerekli.Gerçi bina sakinleri de bundan hiç hazzetmemişler duyduğum kadarı ile ama polisin tercihi işte.

    Polislerden bazıları acayip sağduyulu,soğuk kanlı bazıları ise taş atanlardan daha gergin ve daha düşünmeden hareket ediyorlar.

    Bir iki genç taş atanlardan, Polis’e o….çocuğu diyerek küfür ediyor ve bir yandan da ‘gelsene …gelsene’ diyorlardı . Üniformalı polislerden biri yerden aldığı taşı alarak aynı küfürle birlikte onların silahı ile onlara cevap vermeye çalışıyordu ki sivil giyimli bir polis hemen mani oldu hatta çok sert bir ses tonu ile ” ne yaptığını sanıyorsun sen, ne küfür ediyorsun” dediğini duydum -sanırım komiseri idi- ve şaşırdım üstelik sevindim de, umarım sayıları çoğalır da kendimizi koruyoruz diye gerçek silah kullanan polisler ayıklanır.

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin