RSS Feed for This Post

Yalnızlık Kutsaldır – Farid Farjad


Trackback URL

  1. 5 Yorum

  2. Yazan:suzannur Tarih: Mar 1, 2011 | Reply

    Yalnızlık, mana dünyası fatihlerinin ortak kaderi der Unamuno ve Cervantes de Don Kişot’a şunu söyletir:
    “Yalnızlık, mânâ dünyası fetihlerinin ortak kaderi. Başkaları senin için ne düşünürse düşünsün, aldırma. Tanrı ne düşünüyor, ona bak!”

    Bu güzel paylaşım için teşekkür ederim Özlem Hanım…

  3. Yazan:suzannur Tarih: Mar 2, 2011 | Reply

    düzeltme : yalnızlık, kutsal yalnızlık der Unamuno…
    sürç-i lisan…

  4. Yazan:özlem Tarih: Mar 2, 2011 | Reply

    Ben teşekkür ederim sevgili Suzannur Hanım.

  5. Yazan:gerekli değil Tarih: Mar 2, 2011 | Reply

    hani bazı entel danteller yok efendim köy hayatı yok doğal hayat falan diye bazen kafa ütülerler ya.. bunları bi köye bıraksan, orada yaşamamaz ertesi günü beklemeden hemen geri dönerler ya…

    yalnızlık kutsal mıdır, gidin bi yalnıza sorun bakalım. nesi kutsalmış?

  6. Yazan:suzannur Tarih: Mar 2, 2011 | Reply

    Sayın Gerekli Değil, bahsedilen yalnızlık köyde bir başına kalmak değil, kalabalığın içinde ve ona rağmen duruşunla, fikirlerinle, tercih ettiğin yolla, yalnız kalmayı göze almak. Robinson Cruseo’luktan bahsedilmiyor burada, Don Kişot olmaktan bahsediliyor. Alaya da alınsan, anlaşılamasan da, eleştirilsen de, yüzünü manaya dönmek.
    Köy hayatında yalnız kalındığı nerede görülmüş, doğaya dönmekten mi bahsediyorsunuz, hümanizmin temellerinin atıldığı ilk dönemlere, yahut günümüz entel adı altında mış gibi yapan insanların içinde bulundukları toplumu küçümsemekten kaynaklanan kibirli kaçışlarına… Bahsedilen yalnızlık bu değil.
    Şu bir gerçek ki, manaya yüzünü döndüğünde, ne kadar da insanlar içinde olsan, ondan ayrı olmadıkça, evet yalnızlığı tercih etmedikçe, hatta tercih bile değil, bu senin için zorunluluk olmadıkça, yitip gitmemek için ama aynı zamanda yitip gitmek için yalnız kalıyorsun. Düşünmek insanı yalnızlaştırır çünkü, kendi kadar başkalarından da uzaklaştırır: Kafka’yla Gustave Janouch’un diyaloğunu örnek vereyim.

    Gustave Janouch, Franz Kafka ya bir vesileyle sorar:

    ‘gerçekten de o kadar yalnız mısınız?’

    Kafka başıyla tasdik eder

    ‘Kaspar Huser kadar mı ?’

    Kafka güler:

    …’onun kinden de beter…Franz Kafka kadar yalnızım!’

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin