RSS Feed for This Post

Mısır’da Yıkılan Neydi?

Doğulu toplumlar hakkında var olan kalıplar 2011 yılının henüz başında büyük yıkıma uğradı. Rehavet içindeki donuk Arap halkları Batı destekli diktatörlere karşı ayaklandılar. Tunus’ta yönetim değişti. Mısır’da ise hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Artık kolay kolay kimse “Doğulu toplumlar…” diye söze başlayamayacak. Oryantalizmin sonu geldi.

 Tunus’ta kendini yakarak olayları fitilleyen kişi yozlaşmış yönetimlere doğrudan eleştiri getirmek için bunu yapmadı. Kendi ekonomik durumunun aczinden bunu yaptı. Ama aklı başında her Arap biliyor ki Arap toplumlarındaki yoksulluğun temelinde otokratik dolayısıyla yozlaşmış yönetimler yatıyor. Yalnızca petrol tarlalarına sahip olanlar müstesna.

 Artık yeter dedirten neydi peki? Bir Tunuslunun kendini yakması ve Tunus yönetiminin alaşağı edilmesi domino etkisi yaratmaz diyenler bilmiyorlar mıydı ki en etkili ideolojik silahlar somut olaylardır. “Tunus’ta oldu, biz de yaparız” sözünün yüzlerce kitap, binlerce makaleden daha etkili bir propaganda aracı olduğu nasıl olur da gözden kaçar? Batılı liderlerin otokratları övücü açıklamaları toplumun içinde bulunduğu şartlara karşı nasıl olur da gözümüze bir perde indirir?

 Teknolojinin etkisi yadsınamaz. Tüm dünyada internet ve cep telefonu sayesinde mikro örgütlenmeler güçlü birer aktör haline geliyor. Devlet organizasyonu ve hiyerarşisi dışında da insanlar örgütlenebiliyorlar artık. Ama tüm olayları bir “teknoloji devrimi” gibi göstermek oradaki halkın bıkkınlığına ve cesaretine bir başka perde örtmek değil mi? 1989’da Doğu Avrupa’daki totaliter rejimler tek tek yıkılırken ne internet vardı ne de cep telefonu! Ya 1830 ve 1848’de? Bunun dışında devrim ile ilgili El Cezire ön plana çıkıyor ve iddialı yorumlarda buna El Cezire devrimi diyorlar. Ancak El Cezire’nin kuruluş amaçlarından birisi zaten Arap dünyasındaki demokrasi eksikliği idi. El Cezire bağımsız haber alamayan Arap dünyasının nefesi oldu. Yani El Cezire bir neden değil bir sonuç. Mısır devrimine El Cezire devrimi demek haksızlık değil mi?

 Batılılar Mısır’daki ayaklanma ile ilgilenmiyorlar. En büyük dertleri Mısır’ın ekseninin kaymaması. Amerikalılar için İsrail’in güvenliği Mısır halkının özgürlüğünden çok daha önemli. Açık şekilde diktatörlerin desteklenmesi Batılı entelektüelleri çok da huzursuz eden bir konu değil üstelik. Yalnız şimdilerde Amerikan sağında “otoriter rejimler İslamcıları güçlendiriyor” tezi öne çıktıkça halkların özgürleşmesi ile ilgilenecekler gibi gözüküyor.

 Ayaklanmalar İslami renkte olsaydı Batılıların işi çok kolaylaşırdı. Kolayca oryantalist dosyalardan kalıplaşmış lafları çıkartıp atıp tutabileceklerdi. Ancak sürpriz şekilde insanlar hangi görüşte olursa olsun haklarını aramak için sokağa döküldüklerinde söyleyecek pek sözleri kalmadı. Muhalefetin yasak olduğu Arap toplumlarında İslamcılar toplumun en alt katmanlarına kadar doğrudan ve dikey ilişki kurabilme yetenekleri sayesinde öne çıkıyor. Devamlı İslamcı korkusu pompalayarak demokratik hakları törpüleyen otokratlar ve destekçisi Batılılar oryantalist dosyayı bu sefer yanlışlarını düzeltmek için dolaptan indirmeliler.

 Türk oryantalistler ise Batılı muadillerinden çok çok daha hızlı bir şekilde “domino etkisi”ni reddedip yine aynı hızda yanıldıklarını yazdılar. Laikliğin Türkiye’de demokratik talepleri bastırma ve oligarşik sistemin devamını sağlama misyonunun herhalde Arap dünyasında da öneminin farkında olacaklar ki Mısır halkının refahından çok “Mısır İran olur mu?” gibi sorularla uğraştılar.  Muhalefette kalmaktan yorgun düşmüş bazı Kemalistler de Mısır Devrimi ile Cumhuriyet mitinglerini karşılaştırma ve mevcut hükümetin benzer şekilde alaşağı edilmesini tartışma cürretini gösterdiler. Görmek istemedikleri ise Arap ülkelerinin Atatürklerinin yıkılıyor olduğu ve ayaklanan halkların baskın biçimde Tayyip Erdoğan destekçisi olduğu gerçeği idi.

 Türkiye’nin resmi tavrı çok geç geldi. Diplomatik nezaket kaygısı mı yoksa durum netleşsin kaygısı mı bilinmez ama çok geç gelen ve oldukça da çekingen ve dikkatli bir dil kullanan Başbakan tepkisi dış desteğe aç Mısır toplumuna ve diğer ayaklanan toplumlara ilaç gibi geldi. Türkiye eğer değerler üzerinden dış politika yapmayacaksa kendi ayağına kurşun sıkacak demektir çünkü Türkiye’nin en büyük gücü değerleridir. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise konu hakkında oldukça sessiz ve gelişen durumu okuyamıyor gibi görünüyor. Ortadoğu politikasını yalnızca İsrail karşıtlığı üzerinden değil oradaki gelişen toplumsal dinamikler tarafından okumama konusunda hem Davutoğlu hem de Dışişleri ısrarcı davranıyor. Demokratik geleneğin yerleşmemesi ve demokratik bilincin zayıf olması ülkemizdeki muhafazakarların kendi hayat hikayelerine benzer olaylarda bile pozisyon almasını maalesef güçleştiriyor.

 Demokratikleşen Arap toplumlarında demokratik ve anayasal sürecin raydan çıkmaması halinde ekonomisi büyüyen, demokratik standartları yükselen, devlet değil halk merkezli bir yapı kurulacak. Toplum içindeki tartışmalarda hem mini eteklilerin hem de türbanlıların sayısının arttığı konuşulacak. Nasıl olur demeyin. Herkes kendi açısından baktığı için böyle algılanacak. İslamcı örgütlerin katı disiplini bozulacak. Yabancı sermaye akışı hukuki altyapıya paralel hızlanacak. Belli çıkar gruplarının elindeki kamu kuruluşları özelleştirilip ülkenin ekonomik verimliliği artırılacak. Dış politikada bağımsız tutum takınılırken Batının kuklası olunmayacak.

 Demokratikleşen Arap toplumlarının işi kolay değil. Zira kendilerine destek olan aktör sayısı çok az. Karşılaştırmak gerekirse demokratikleşen Doğu Avrupa ülkelerinde hem bunu isteyen bir blok vardı hem de hem mali hem de diplomatik yardım gelmişti. Arap toplumları ise yalnız. Ne Batı ne de diğer Arap yönetimleri Mübarek sevgisinden vazgeçmiyor. Arap devrimlerinin sonunda çoğunlukla olduğu gibi haklı olan mı kazanacak yoksa tersi mi olacak bunu çok uzak olmayan bir zamanda göreceğiz.

 

… Bu konu ilginizi çekiyorsa …

Amerika Tedavi Edilebilir mi?

 Amerikalılar neden bu kadar gaddar? Dünyanın geri kalan kısmında yaşayan insanlara karşı niçin bu denli acımasız?  Bayrak yakmanın ve Amerikan/İsrail mallarını protesto etmenin dışında bir şeyler yapmak gerektiğini düşünenler için yapılmış bu çalışmayı ilginize sunuyoruz. ABD desteği son bulmadan Ortadoğu’nun psikopatı İsrail’in saldırganlığı bitmeyecek ve Ortadoğu’ya huzur gelmeyecek gibi görünüyor. Vietnam’da ve Latin Amerika’da yaşanan katliamlar Ortadoğu’da devam ediyor.
 
 
 

Yahudi oldukları için mi zalimler?

İsrail bir çok bakımdan Türkiye’ye benzeyen bir ülke. Paranoyak bir ulus-devlet. “Yoktan var edilmiş bir millet” dört tarafı “düşmanla çevrili” kutsal bir vatanda yaşıyor. Terör tehlikesine karşı ülkenin güvenliği için(?) haklar ve özgürlükler çiğneniyor. Devlet eliyle düşman üretiliyor! 

Gidemeyenlerin ülkesi oluyor İsrail… Kendi zulmü altında ezilen, korku içinde yaşayan, dünyasıyla beraber Ahiret’ini de kaybetmiş olan İsrailli zannederim Filistinliden bile daha zavallı bir durumda bu yüzden. Buradan indirebilirsiniz.

 

Trackback URL

  1. 5 Yorum

  2. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Şub 12, 2011 | Reply

    Isin kotu yani, Arap ulkelerinin bircogunda hala youtube, facebook gibi siteler uzerindeki yasaklarin devam etmesi ve bilginin hala otoriter devletler tarafindan filtrelenerek, carpitilarak ulke icine sunulmasi. Bu insanlara ulasabilmek, onlara gercegi anlatabilmek lazim elimizden geldigince.

  3. Yazan:R.ışık Tarih: Şub 13, 2011 | Reply

    Mısırda giden birbaştı, o zihniyete sahip daha ne başlar var,… kitleselzihniyetin (Kollektif zihinin) alt yapısı değişmeden değişim çok zor, o da zaman ve eğitim ister… yoksa gelen bir kaçyıl içinde o da Mübarek’e döner…

  4. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Şub 13, 2011 | Reply

    kitleselzihniyetin (Kollektif zihinin) alt yapısı değişmeden değişim çok zor, o da zaman ve eğitim ister…

    Altina imzami atarim bu sozun. Kollektivist, komunist zihniyet yok olmadan, bireysel hurriyetin ne oldugunu anlamadan Ortadogu halklarinin baskici rejimlerden kurtulmalari cok zor.

  5. Yazan:ali duman Tarih: Şub 13, 2011 | Reply

    tüm nesnel koşullarıyla
    DEVRİM dayanmış kapıya
    facebook, twitter olmuş bahane

    dünya tarihininde hiç bu kadar muhfazakar, hiç bu kadar statükocu olmamıştır herhalde.

    hani nerede “orta doğu devriminin ayak seslerini” yazması gereken devrimciler…

    bundan vazgeçtim belki de yeni bir çığır açacak bir DEVRİM dalgasının eşiğindeyiz, bunun için burnunu gösteren DEVRİMİ ayakta alkışlayacak bir devrimci dinamik dahi mevcut değil.

    mubarek bir gündü 11 02 2011 (tersten de okuyunuz lütfen) mubarek’in devrilişi (!) mısır halki kahinlere, falcılara iyi bir kazık attı gibime geliyor 1102011 günü. asıl büyük kazığı sömürgecilere atacaklar inşallah.

    bu kazık yetmez, orta doğunun geri kalmış, 200 yıl öncesine mahkum edilmiş halkları ayağa kalkmalı, kendilerini buna reva görenlere karşı özgürlük ve demokrasi devrimini başlatmalıdır.

    bu bir devrimdir, geri bıraktırılmış, sömürgecilerle işbirliği yapan diktatörlere teslim edilmiş orta doğu’nun kaderinin değişeceği, halkların kendi kaderlerine muktedir olacakları halk devrimleri başlamıştır.

    (çok ilginç, bunun bir DEVRİM olduğunu dünya yüzünde bir tek AKP’liler ifade edebilmektedir, devrimci geçinenlerin dahi DEVRİM kelimesinden korktuğu ilginç bir dönemde yaşamaktayız, türkiye sol’unun liberaller kadar dahi demokrat ve özgürlükcü (hatta solcu) ol(a)madığını biliyordum ama bu bilgim de doğru değilmiş, meğer türkiye solu AKP kadar dahi demokrat ve özgürlükçü değil, ne yazık ki)

  6. Yazan:anurbulut Tarih: Şub 14, 2011 | Reply

    merhaba

    ortadoğu’da yoksulluk yeni bir olgu değil. kaç yıllık geçmişi var. neden şimdi yoksulluk bunca isyanın sebebi oldu? insanlar artık patladı. bunda açlığa, yoksulluğa ve yolsuzluğa dur dedirten başka aktörler de aramak, bunu da sosyal medyanın gücüne vermek çok kolaycı bir yorum değil, yerinde bir yorum bence.

    tunus’ta başlayan olayları arap dünyası ve diğer ülkeler izlediyse bu el-cezire’nin bbc, ntv vs yayınlarından farklı bir yayın politkası takip ettiğindendir. el cezire ve diğer uydu kanallarının devletçe nice engellemelere maruz kaldığını bilirsiniz. kaldı ki Katar desteğiyle kurulan El-cezire enformasyon imparatorluğuna rakip idi, çomak sokmak üzere kurulmadı mı? Bu anlamda el cezire “demokrasi” için çalıştı, hem neden hem sonuçtur.

    Batılılar ilgilenmiyor mu gerçekten. Arap dünyasında ciddi meksika dalgalanması olabilir ve bu isyan “sosyal medya” sayesinde daha fazla ülkeye ulaşabilir. O zaman tek sorun İsrail olmayacaktır, emin olun.

    Eskiden tweet, face mi vardı” demişsiniz. Yoktu, doğru. Ama bunların hepsi sadece iletişim enstrümanlarıdır. Bunun adı eskiden mektup idi, yazı idi, ses ile yapılırdı, zamanla trenler, otomobiller, telefonlar çıktı. Hepsi birer sosyal ağın somut sembolleri idi. iletişim sağlanıyor muydu evet! Bugün bu iletişimi sosyal ağlar üzerinden yapmamızın tek açıklması iletişim araçlarımızın isminin ve “hızının” değişmiş olmasıdır. Hız önemli, artık herşey daha hızlı aksediyor.

    Yazınızda Mısır’da yıkılan şeyin “oryantalizm” olduğunu anladım sadece. Doğru denebilir. Oryantalizm yıkıldı denebilir çünkü geldiği yerden sekülerizm ile geldi, sekülerliği doğurdu, doğurdunu aldı getirdi cami avlusuna, doğu da sahiplenmeye kalkınca tökezlemeler oldu. Sahiplenme, içselleştirme Ortadoğu’da sekülerizmin nelere sebep olduğunu gösterir. Ortadoğu’da sekülerizm, sahip olduğu din ile ilişki anlayışından ziyade baskıya, totaliterliğe göndermedir daha çok. Sekülerizm de bu baskıdan, sadece kendisinin tek ve yek geçerli olduğu sistem anlayışından beslenir. Ortadoğu’da bu yıkılmıştır. Zaten isyan homojen bir müslüman grubunun katılımı değil bu yüzden çare liberallik mi falan diye konuşuluyor.

    Zaman gösterecek diyorum ben…

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin