RSS Feed for This Post

Derin Düşünce 4 Yaşında

Bundan 4 yıl önce ocak ayında deneme yayınlarına başlamıştık. Tam olarak “şuraya gideceğiz” ya da “şöyle bir site olmak istiyoruz” gibi bir hedef yoktu zannediyorum. Hatta ilk başta “Derin Demokrasi” adında bir kâğıt dergi olacaktı. Site yanında bir tür “aksesuar” olabilirdi.

 Türkiye için sıkıntılı yıllar olduğunu hatırlıyorum. Terör, Kuzey Irak’a askerî harekâtlar, Hrant Dink’in öldürülmesi, Yobaz laiklerin yol açtığı kamplaşmalar… Türk Silahlı Kuvvetleri sürekli darbe yapmakla tehdit ediyordu halkı. Yüksek(?) yargı bugünkü gibi halkın iradesine direniyordu.

Mustafa’nın sitesinde tanışmış bir avuç insandık. Basının bir kısmına hakim olan ırkçılığa, İslâm düşmanlığına, Kürt nefretine, Hristiyan korkusuna ve diğer önyargılara karşı bir şeyler yapmaktı amaç. İnsanları okumaya, düşünmeye teşvik etmek, zihinlere giydirilen deli gömleklerinden kurtulmaktı.

Kâğıt dergi hiç doğmadı. Site hızla ilerledi. Yorumcuların ve özelden bize yazan sessiz okuyucuların katkılarıyla, yön vermeleriyle Derin Düşünce zenginleşti. Yola başlarken yanımızda olanlardan bazıları kenara çekildiler. Yeni bir iş, eve gelen bir bebek… Onların yerini yeni kalemler aldı. Bugün en çok üreten yazarların arasında yeni katılanların olması belki de güzel bir dinamiğin yakalandığının göstergesi. 20-25 yaşındaki gençlerin bir bayrak yarışındaki gibi 40’lık ağabey ve ablalarına yetişmesi ne kadar da sevindirici. Dediğim gibi bütün bu güzellikler planlı, programlı bir ilerleyişin neticesinde olmadı. Zaten “endüstriyel” bir proses ile olmaz böyle şeyler. İnsanların iç güzelliklerinin birbirinden yansımasıyla olur ancak.

Bu günlerde siyasetin payının azaldığını ve yerini yavaş yavaş Sanat‘ın, Düşünce’nin aldığını severek görüyoruz. Sinema, Edebiyat, Felsefe, Tarih, Din… 40 kitap yayınladık. Bu kitaplar içinde Sanat ile ilgili olanlara gösterilen ilgi büyük oldu.

Artık 2011’deyiz ve Derin Düşünce sitesi 4 yaşında. Aylık 80 bin tekil bağlantı, Dört yılda 3000’e yaklaşan makale, 33.000’den fazla yorum, her ay indirilen 7-8 bin kitap ile Türkiye’deki fikir hayatına mütevazî bir katkıda bulunduğumuzu söylersek sanırım yanılmış olmayız.

4 yıldır bizi yalnız bırakmayan okuyucu ve yorumcularımıza içten bir teşekkür ederek sözlerimizi bitirelim.

Muhabbetle

Trackback URL

  1. 9 Yorum

  2. Yazan:alişan Tarih: Şub 9, 2011 | Reply

    40 I DA GÖRÜR İNŞALLAH İYİKİ DOĞDUN DD. BİR SENEDİR TAKİP EDİYORUM AMA BU ÇOCUKTAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM SENİ SEVİYORUM DD.

  3. Yazan:aziz yılmaz Tarih: Şub 9, 2011 | Reply

    İyi ki doğdun DERİN DÜŞÜNCE.Sorunları değil sanatı,kültürü insana dair güzellikleri konuşabileceğimiz nice yıllar dilleğiyle…

  4. Yazan:Muzaffer Kazim Tarih: Şub 9, 2011 | Reply

    Başarılarınızın devamını dilerim. Ancak sitede emeği geçenler sadece yorumcular değil. Gözlemlediğim kadarıyla yorumcular gibi yazarlar da değişiyor. Siteninizde emeği geçmiş pek çok kişiye bu vesile ile teşekkür ve saygılarımnı sunuyorum. Bu isimlerin de hatırlanması gerekir diye düşünüyorum.

    Saygılar

  5. Yazan:suzannur Tarih: Şub 9, 2011 | Reply

    Daha nice dört senelere, hep birlikte inşallah… ve buradan sitede bugüne değin yazan her yazara ve yorumcuya destekleri için selam ve saygılarımı iletiyorum.

  6. Yazan:Ayşenur Bulut Tarih: Şub 9, 2011 | Reply

    merhaba

    bundan dört yıl önce neler yapılabileceğine dair konuşulan masada ben de vardım. masadakilerin en küçüğü, en tecrübesizi ve en cahili idim. kafa yorma dönemlerim yeni yeni idi. karmaşık, zor ve daha önce duymadığım şeylerden bahsediyordu bu insanlar. böyle bir site çalışması için sahip olduğum tek şey samimiyetti. bu vesile ile aralarındaydım. dört yılda bilgi arttı, tecrübe arttı, yaş ilerledi ve temennim o ki samimiyetim de aynı ölçüde arttmıştır.

    bugün o masada olanların çoğunun ismini göremesek de başlattıkları iş için onlara şükran borçluyum. yeni isimler yeni talebeler ve hocalar kazandırıyor böyle oluşumlar. dışarıda kopan fikir fırtınalarının bir nevi antreman ve yetişme sahası oluyor. böyle nimetlerini de görmeli teknolojinin.

    çabalarından ve “mütevazı” katkılarından dolayı herkese teşekkürler…

    daha nice yıllara dd…

  7. Yazan:cb Tarih: Şub 9, 2011 | Reply

    mutlu yıllar Derin Düşünce.

    benim hayatımın son 2 yılını güzelleştirdiğin için de teşekkürler.

    bir internet sitesinden, bir dost gurubuna yükseldiğin, çok net bir şekilde “Derin Düşünce Ailesiyiz” diyebilecek samimiyeti yarattığın için de teşekkürler.

    sevgiler

  8. Yazan:Kaan Coskun Tarih: Şub 9, 2011 | Reply

    4 yıldır beğenerek takip ettik.
    Konuşarak anlaşamadığımız , önyargılarını kıramadığımız arkadaşlara laf arasında sitenin adını verdik ki hidayete ersin. 🙂
    Allah muvaffakiyetinizi artırsın.

  9. Yazan:Olcayto Tan Haskol Tarih: Şub 10, 2011 | Reply

    Derin düşünceyle aynı gün doğmuş olmak çok keyifli.

    Bana kattıklarını yazmaya kalksam bir kitabımız daha olur 🙂

    Kuranlardan emeği geçenlerden Allah razı olsun.

  10. Yazan:beytullah e. Tarih: Şub 10, 2011 | Reply

    derin düşünce kendi adıma güzel bir tecrübe oluyor. hayata farklı pencerelerden bakan insanların neyi, nasıl gördüklerini takip etmiş olmakla birlikte düşüncede derinleşmenin gerekliliğini de gözlemlemiş oluyorum. konulara başka açılardan, başkalarının bakış açısından da bakabilmenin gerekliliğine inanıyorum. derin düşünce bu bağlamda bizi zenginleştiriyor.

    yazarlarla ve yorumcularla etkileşim sağlaması da ayrıca önemli. bu yazardan okura bir mesajlama çabasını aşarak, okurdan yazara doğru bir mesajlaşmayı getiriyor. böylece yazar denen varlığı “tanrı” katından aramıza çağırmış olabiliyoruz, çoğu medyanın başaramadığı bir şey bu.

    neyse. söyleyecek daha çok sözümüz olduğuna göre derin düşünce’ye bundan sonraki yayın hayatında başarılar diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin