RSS Feed for This Post

Yüzlerce Gizli Dünyadan Bazıları

Cihan Aktaş (Hayal Perdesi’nde yayınlandı)

Gönlüm beden ve ruhun sırrını bilir

Sanmayasın ecel bize ağır gelir

Bir dünya kaybolmuş gözümden ne gam

İçimde hâlâ yüzlerce  dünya gizlidir…

Muhammed İkbal, Lale-i Tur; çeviren: Murat Sürmen

 Filistinli şehit karikatür sanatçısı Naci el-Ali bir konuşmasında, kendisini en çok korkutan duygunun yeis olduğunu söylemişti. Filistinli sanatçı, içinden geçtiği yenilgi yıllarında bu ağır duygunun  kuşatmasına Hanzala ikonunu gerçekleştirerek direnmiştir. Belki de asıl içine düşülen yeiste oluşmaktadır, yenilgi.  Dini düşünce önemli ölçüde iyimserliğe dayanır. Dünyanın neyse o şekilde kabulü, oluş içinde ve farklılıklarıyla birlikte kabulü, bir kurtuluş yolu olduğuna da inandırır, yolda olan kişiyi. Görüşümüzün gezindiği alanlarda seçtiklerimize önceden hazırlansak da bir ışık kırılmasına, ay tutulmasına, elektrik kesintisine denk düşebilir konukluğumuz.  Bizi şaşırtan sahneler, hazırlıklı olmadıklarımız; asıl onlar olacaktır olgunlaşmamızı sağlayan.

Çağımızın en etkili kültürel etkileşim kanalı olan sinema,  bir toplumun derinliklerini bazen puslu bir ayna, bazen ise vitray pencere gibi yansıtıyor. Yönetmenin muradı ve algılarına göre, verili olanla  muhayyel olan arasındaki gerilim farklı yüzleriyle  ulaşıyor seyirciye.  Geleneksel toplumların sineması ise, özellikle modern bir sanat/tekniğin gerek aydın bilinçlerinde açılan yaraları, gerekse de modernleşmeyi en sağlıksız yollarla benimseyen kitlelerin hayatlarında oluşan buhranları yeni bir dille ifadenin güçlüklerle dolu, aynı zamanda cazibeli  yolculuğu demek.

Devrimden sonra gelişerek bir dalga oluşturmayı başaran İran sineması, bu bağlamda incelenmeye değer pek çok çarpıcı örnek sunuyor. 

Yeni İran sinemasının  en başında belirlenmiş ilkeler vardı; estetik, iyilik, hakikat arayışı,  mükemmellik ideali gibi kavramlarla şekillenen. Bununla birlikte entelektüel sinemaya verilen önemin bir sonucu, bu alanda deneysel filmlere geniş bir alan açılması olmuştur. Modernizmle geleneksellik arasında bir varoluş alanı kurmaya çalışan entelektüellerin fikir çilelerini ya da dava adamlarının hayal kırıklıklarından kaynaklanan ızdıraplarını konu alan filmler üzerine düşünmeye başladığımızda,  aklımızı gelen ilk isimler Daryuş Mehrcuyi, Cafer Penahi, Rahşan Beni İtimat ve Muhsin Mahmelbaf olacaktır.

Yeis ya da umutsuzluk, yeni İran sinemasının bir özelliği olmamalıydı. Şu var ki sinema alanının özgürlükçü yapısı, bu alandaki tasarıları şaşırtan örneklere açılmıştır. Kısıtlamalara maruz kalan öteki sanat alanlarından kaynaklanan göçün de etkisiyle, sanatsal enerji sinema alanında temayüz etti.

80’li yıllarda İslami bir geçmişten gelen yönetmenlerin deneysel  dönemini yansıtan filmlerde umut, belirgin bir tema  olarak ileriye çıkar. Hayat sizi ne kadar daraltırsa daraltsın, bir yerlerde esenliğe doğru açılacak bir kapı, bir pencere vardır.  Genç yönetmenler kısmen yeni gerçekçi İtalyan sinemasının, kısmen de varoluşçu sanatın izlerini taşıyan, tasavvufi temaların leitmotif olarak belirdiği filmleriyle dikkat çekmeye başladılar. O yıllarda Koşucu (Devende, yönetmen Emir Nadiri), Soğuk Yollar (Caddehai  Serd, Cafer Cozani) gibi  İran filmlerinin uluslarası festivallerde kazandığı başarıyı, dönemin Farabi Enstitüsü Yabancı Festivaller Bölümü Müdürü  Alirıza Şeca Nuri, “Coşku kıvılcımları dönemi” diye adlandırıyor.

Geçen yollar içinde politik dalgalarla etkileşim halinde sırayla “dini”, “devrimci”, giderek “irfani”, hatta “mânâ sineması” ismiyle tanınan,  son olarak da Ahmedinejat döneminde “Hakikat ve adalet sineması” olarak adlandırılmaya başlanan sinema, bütün eğilimler içinde sinemayı ileriye ve kuruluş amacına taşıyan ana akım olarak görülür.  Bu sinemanın seyircide olumsuz, yıkıcı duygulara sevk eden, tahripkâr ve insanın maneviyatını çökertecek temaların karşısında, bir anlam arayışının değerine ve iyiliğe inancı pekiştiren, insanın insana (Allah’a, yaradılışa, evrene) yönelik duygularını da müspet bir şekilde derinleştiren bir özü ve muhtevası olması beklenir, sinema yönetimleri tarafından.

Sinema yönetiminin zaman zaman koyulaşan sansürü senaryolara kısıtlanma getirse de aykırı yönetmenler meramlarını anlatmanın bir yolunu bulacaklardır.  90’lı yıllardan itibaren İran atmosferinde giderek daraldıklarını duyan ve temsil ya da katılım, fikirlerin beyanı gibi konularda sıkıntı yaşayan yönetmenler, eleştirilerini metaforik, bazen de açık bir şekilde ifade ediyorlar. Açık bir dille eleştirilerin dile getirildiği filmler çoğu kez gösterime sokulmuyor. 

Bu konuda ismi en çok geçen yönetmen sanırım Cafer Penahi’dir.

Penahi, İran sinemasının “İslami” duyarlıkla buluşmayan sol-liberal eğilimli çizgisinin süreğinde değerlendirilebilecek bir yönetmen.  Yeni sinemaya ayrıcalık kazandıran bir takım nitelikleri onun filmlerinde de görmek mümkün. Hayatın ince ayrıntıları, çocuk bakışının derinliği, tabiattan öğrenme, sıradan insanın sürprizleri… Bunlara karşılık pek çok İranlı sinemacının filmlerinde karşınıza çıkabilecek geleneksel sürekliliğe veya geleneğin sunduğu imkânlara göndermede bulunan figür ve temalara pek rastlanmaz onun filmlerinde. Pek çok yönetmenin sinemasında beliren – vitray pencere gibi- geleneksel hayatların derinliğine göndermede bulunan metaforik figürler, Penahi’nin filmlerinde öne çıkmazlar.

Penahi ayrıca yeni kuşak sinemacılar içinde en fazla politize olan yönetmen.  12 Haziran 2009 seçimlerinden sonra reformistlere yönelik baskıları konu alan faaliyetleri nedeniyle bir ara tutuklandı ve yüksek bir kefaletle serbest bırakıldı. Ülkesindeki siyasal atmosferle ilgili sıkıntıları sinemasına da yansıyor  ve Penahi, mesela Kırmızı Altın (2003) filminde bir savaş gazisini öncelikle ister istemez  toplum ve devlet tarafından yeterince desteklenmediği için karanlık işlere tevessül eden bir tip olarak resmetmeyi yeğliyor.

Penahi’nin ufkunda  insanlar çare arayışına izin vermeyen bir kısır döngünün mahkûmu olarak görünürler. “Daire” filminin kadın kahramanları, Nevval el-Saadavi’nin “Sıfır Noktasındaki Kadın”ının kahramanı gibi, kurtuluş için ne kadar çırpınırlarsa çırpınsınlar, toplumun vurduğu damgaya kanunların engelleri de eklendiğinde, başladıkları noktaya geri dönerler; kurtuluş için sürdürdükleri zorlu koşunun ardından. Ne bir acı sıçraması, ne de mucize beklenilebilir. Kötülüğün alanında düşmek  burada kişilerin elinde olmayan bir kader olarak belirir; kadın olmanın hayata geride başlama sebebi olarak anlaşıldığı bir siyah iklimde sürer gider. Koca şehirde hapisten kaçan kadınların sığınacağı bir köşe bulunamaz. Evine dönmek isteyen için terminalde bilet almak bile tehlikeleri olan bir girişimdir. Hapishanede hamile kalmış olan kadın için de bütün yollar hapishaneye çıkacaktır. Damgalı kadını koruyacak en iyi sığınak ancak hapishanedir İran’da. Üstelik bu alanda yaşanan çıkmaz da sanki sadece İran’a özgüdür; siyah çarşaf vurgusu ile bu yargı seyirciye iletilir.  Suçları nedir bu kadınların, bilmiyoruz. Yönetmen bize onların bir suçun  değil yoksunlukların ve cehaletin kurbanı olduklarını anlatmak istiyor. İranlı, alt sınıftan yoksul kadınlar için suçun hayatın hangi köşesinde pusu kurduğunu ayırt etmek olanaksızdır adeta. Kaçak kadınlar ister istemez hapishaneye dönerken, açık alanları da kaplar yönetmenin umutsuzluğu.  Düşkün kadının önü alınamaz bir şekilde düşmeye devam edeceğini  bildiren ses ağular yüreğimizi.

Mecid Mecidi olsaydı, o kadına başka bir kapı açmanın bir yolunu arardı. Vitray pencerede kırılan ışığın açtığı yollarda türlü ihtimaller görünürdü, kendini çıkmaz içinde hisseden kişiye.

İran sinemasını belirleyen ana dalgayı, güncel siyasete bağımlı olmayı reddeden, buna karşılık dini devrimin bu perspektifi sunduğuna inanarak siyasal yorum ve eleştirilerde bulunmaya da devam eden yönetmenlerin eserleri oluşturuyor. Devrime katılan insanlar bir şekilde bedel ödedikleri bir devrimin kendilerinde oluşturduğu coşku gibi, hayal kırıklıklarını da farklı açılardan dillendiriyorlar yıllardır. İslamcı geçmişe sahip bir yönetmen olan Kemal Tebrizi Kertenkele (Marmelak; 2007) isimli filminde din adamlarının toplumdan tecrit edilmişliğini eleştirdi ve filmi gösterime girmişken kaldırıldı. İslamcı geçmişten gelen bir diğer yönetmen olan Muhsin Mahmelbaf da “İyılerin Düğünü” (Erusiyi Huban,1989) isimli filminde devrimi savaş yıllarında canları pahasına savunanlarla, devrimin kendilerine sağladığı güveni kişisel çıkarlar için kullananlar arasındaki anlayış uçurumunu anlattı.

Mecid Mecidi, hayatın sanatsal yorumunda vitray pencerenin imkânlarına inanan bir yönetmen. Yoksulluğun, kanunlardaki kimi problemlerin ve toplumsal gelişmeye rağmen hükmünü sürdürmekte ısrar eden tabuların varlığına karşılık kişinin her şekilde bir açık kapı, kurtuluş kapısı bulacağına dair inancını  filmlerinde işlemeye devam ediyor.

Sabır, tahammül, diğerkâmlık, hastaya gösterilen itina, kendini eleştirme cesareti… Bu temaları işleyen bir örnek,  Hümayun Esadiyan’ın yönettiği 2010 yapımı Altın ve Bakır (Tela ve Mes).  Aile hayatının evin reisi olan erkeğin öğrencilik hayatı üzerinden biçimlendiği bir düzen düşünün. Zehra  tam anlamıyla saçını süpürge ederek koruyor bu düzeni ki kocası Ali Rıza ahlâk alanında sürdürdüğü medrese eğitimini tamama erdirsin.  Bir gün Zehra’nın  MS hastalığına yakalandığı anlaşılıyor. Bütün düzen sarsılsa da aile ne dağılıyor, ne de yeise teslim oluyor. Öğrenci Ali Rıza, aynı zamanda evin düzeninin ve hasta karısının bakımını üstleniyor. Bu da bir öğrenciliktir ve “ahlâk” alanında eğitimini sürdüren Ali Rıza için teorinin hayatla sınanmasıdır. O, her şeyin kaosa dönüştüğü dönemde yeni sorumluluklar üstlenerek olumlu bir tecrübe sergiler. Zehra ile aralarındaki iletişim rolleri yakından tanımayla daha anlayışlı bir boyut kazanırken, Ali Rıza ona duyduğu, yüreğinde saklıyken belki tam olarak farkına varmadığı  aşkı dile getirmeye başlar.

Başka türlü olamaz mıydı, diye geliyor aklına insanın. Ali Rıza onca önemsediği öğrencilik hayatını kesintiye uğratan hastalığın zorluklarından yıldığını göstermez miydi bir yerde, bir sözle olmasa da bir bakışla…  Esadiyan, filmini ayrıntıdan bütüne götüren bir bakışla çekmeye çalıştığını söylüyor. Ve istiyor ki seyirci herhangi bir sahne için, gerçek hayatta mümkün değil bu, diyemesin.   İran toplumunu tanıyanlar, Ali Rıza karakterinin inandırıcı olmadığını düşünmezler.  Kahramanımız taşra kökenli, harama bakmaktan sakınan, en büyük amacı ahlâk alanındaki eğitimini geliştirmek olan bir öğrencidir, dolayısıyla eğitim alanında zorlanmasına karşılık karısına karşı gösterdiği sabır ve fedakârlık inandırıcılıktan uzak görünmez bize.

Hastalık sahnelerinin bir yılgınlık halinde bakışları ele geçirememiş olması ne imkânsızdır ne de şaşırtıcı. Umut, tıpkı kahramanlık için olduğu gibi, dünyayı geri çevirme  şartına bağlı olmadan,   zorlukların üstesinden gelmeyi olağan gösteren -vitray- pencerede dalgalanır.  Gün ışığı değiştirir pencerenin resimlerini; azaltır, çoğaltır. Duruşunuza bağlıdır resimlerin keşfi ve elbette o resimlerin varlığına duyduğunuz güvene de…

Trackback URL

  1. 1 Yorum

  2. Yazan:Rıdvan Işık Tarih: Kas 22, 2010 | Reply

    Bazı uğursuz gelenekçiler dini adeta mezarlıkkuyusuna çevirip,yaşamın güzelliğinden mahrum etmeyi marifet bilmişlerdir,oysa din mutluluktur,yüceliş yoludur,….yaşamı sevmeyenin,dünyanın gizemi karşında hayret duymayanın Allahı tanıması söz konusu olabilir mi?Selamlar,hoş bir yazı…

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin