RSS Feed for This Post

26 PLATFORM VE STK’DAN ORTAK BAŞÖRTÜSÜ BİLDİRİSİ

BASINA VE KAMUOYUNA    26  PLATFORM VE STK ORTAK BİR BİLDİRİ YAYINLAYARAK YASAK SÜRECİNDE GELİNEN NOKTAYA KARŞI “MÜSAMAHA DEĞİL, HERKES İÇİN ADALET VE ÖZGÜRLÜK” ÇAĞRISI YAPTILAR.   HABER METNİ VE BİLDİRİNİN TAM METNİ AŞAĞIDADIR/EKTEDİR.    

Müsamaha değil başörtüsüne özgürlük!

 Altı yıldır başörtüsüne özgürlük eylemleri düzenleyen bazı platformlar ve STK’lar ortak bir bildiri yayınlayarak beklentilerinin müsamaha değil önkoşulsuz bir özgürlük olduğunu ifade ettiler

 Başörtüsü sorunu son günlerin en çok tartışılan gündemi olmaya devam ederken, altı yıldır haftalık ve aylık başörtüsüne özgürlük eylemleri düzenleyen bazı platformlar ve başörtüsü sorunun çözümü için çaba sarf eden sivil toplum kuruluşları ortak bir bildiri yayınlandı. 26 platform ve kuruluşun imzasını taşıyan “Müsamaha değil, başörtüsüne özgürlük!” başlıklı bildiride yasakçı uygulamanın sorumlusu olarak Kemalist zihniyeti gösterilirken, yasak karşıtı mücadelenin de sistemin yasakçı doğasına karşı yürütüldüğü ifade edildi. Başörtüsüne özgürlüğün, herkes için hak ve adaletin sağlandığı bir bütünlükte anlamlı olacağı belirtilen bildiride başörtüsü sorununun partiler arası malzemeye dönüştürülmesinden duyulan rahatsızlık da dile getirildi.

 

Çözüm önşartsız ve ayrımsız sağlanmalı

 

YÖK’ün yazısıyla ortaya çıkan ve gündeme gelen çözüm tartışmalarına ilişkin imzacı platformlar ve kuruluşlar şu ifadelere yer verdi: “Diğer özgürlüklerin rağmına “Başörtülü öğrencilere” verilen bir devlet imtiyazı görüntüsünü kabul etmemiz, temel hak ve özgürlüklerin bu görüntü arkasında anlamsızlaştırılarak bir lütuf halinde kamuoyuna sunulmasını onaylamamız mümkün değildir. Bizler ne YÖK ne de başka bir devlet kurumundan tolerans ya da göz yumma bekliyoruz. Talebimiz ve hedefimiz Başörtüsünün hayatın her alanında ve hiçbir önkoşulsuz tamamen serbest olmasıdır. “Hizmet alan-hizmet veren” ya da “öğrenci-çalışan” veya başka bir ikilem yaratılarak ve başörtü özgürlüğünün bu denklemlere sıkıştırılarak tartışılmasını dahi kabul etmiyor, bu hak gaspının tamamen iade edilmesi konusundaki net taleplerimizin bulandırılması çabalarını reddediyoruz.”

 

 

ORTAK BİLDİRİNİN TAM METNİ

 

 

MÜSAMAHA DEĞİL BAŞÖRTÜSÜNE ÖZGÜRLÜK!

 

Başörtüsü toplumumuzda yüzyıllarca kadınlarımızın geleneksel kıyafetinin ve İslam’a mensubiyetin ayrılmaz bir parçası olarak görülmüş ve taşınmıştır.

 

1.dünya savaşının işgal günlerinde halkın gayretini ateşleyen; ismet-i harimimize, başörtüsüne uzanan zorba eller olmuş, kadınlarımızın başındaki Başörtüsü istiklalimizin sembolü kabul edilmiştir.

 

Ancak Cumhuriyet sonrası Kemalistlerin “kılık kıyafet devrimi” adı altında topluma batı tarzı giyimi dayatmaları ile halk; gericilik sembolü “başörtülüler” ve ilericilik sembolü “cumhuriyet kadınları” gibi bir ayrımla karşı karşıya gelmiştir.

 

Başından itibaren bu fitnenin müsebbibi olan “Kemalist” zihniyet, “başörtüsü yasağı”nın sahibi, uygulayıcısı ve sorumlusudur.

 

Başörtüsü yasağı bir devlet politikası haline dönüşmüştür ve devletin yasakçı doğası ile hesaplaşılmadan ve topyekün bir özgürlük alanı açılmaksızın tüm tezahürleriyle ortadan kalkması mümkün değildir.

 

Bu noktada şunun altını kalınca çizerek bir kez daha belirtmek istiyoruz ki;

 

Başörtüsü mücadelesi “Başörtüsüz”lere karşı değil, devlet zorbalığına karşı yürütülen  bir direniştir.

 

Başörtüsü direnişi İslam’ın “Adalet” hedefinin biz Müslümanlara yüklediği tarihsel sorumluluğumuzdur ve ülkemizde verilen Hak ve Adalet mücadelesinin bütünlüğü içinde anlamlıdır.

 

Başörtüsünü savunmak herkesin kendi kimliği ile varolabilmesi ve kendini ifade edebilmesini savunmaktır.

 

Başörtüsünü savunmak kadını meta haline getiren azgın sermayeye karşı emeği, devlete karşı insanı savunmaktır.

 

Başörtüsü mücadelesi herhangi bir parti, cemaat ya da genel anlamda “dindarlar”ın “rahatlatılması”nın değil daha adil ve yaşanabilir bir ülkenin inşası mücadelesidir.

 

Bu noktada başörtüsünün partiler arası bir medya malzemesi haline dönüştürülmesini reddediyoruz.

 

Son günlerde başörtüsünün, YÖK gibi 12 Eylül artığı bir kurum üzerinden tartışılmasını ve bunun sadece bir öğrenci sorunu olarak daraltılmasını, dolayısı ile ağza bir parmak bal çalmak anlamına gelen rüşvet-i hukuk tavrını kabul etmemiz mümkün değildir.

 

Bu vesile ile şunu özelikle vurgulamak istiyoruz ki; YÖK aracılığıyla birer kışlaya çevrilen üniversitelerdeki özgürlük sorunu salt başörtüsü serbestliği ile geçiştirilemez.

 

Diğer özgürlüklerin rağmına “Başörtülü öğrencilere” verilen bir devlet imtiyazı görüntüsünü kabul etmemiz, temel hak ve özgürlüklerin bu görüntü arkasında anlamsızlaştırılarak bir lütuf halinde kamuoyuna sunulmasını onaylamamız mümkün değildir.

 

Bizler ne YÖK ne de başka bir devlet kurumundan tolerans ya da göz yumma bekliyoruz.

 

Talebimiz ve hedefimiz Başörtüsünün hayatın her alanında ve hiçbir önkoşulsuz tamamen serbest olmasıdır.

 

“Hizmet alan-hizmet veren” ya da “öğrenci-çalışan” veya başka bir ikilem yaratılarak ve başörtü özgürlüğünün bu denklemlere sıkıştırılarak tartışılmasını dahi kabul etmiyor, bu hak gaspının tamamen iade edilmesi konusundaki net taleplerimizin bulandırılması çabalarını reddediyoruz.

 

Ve bu hakkımızı “devletin gözüne giren”ler ya da “müsamaha edilenler” olarak değil, Tevhid ve Adalet mücadelesini tüm toplum için kazanan Müslümanlar olarak elde edeceğiz.

 

Bu vesile ile tüm halkımızı artık inisiyatif almaya örgütlenmeye ve taleplerini yüksek sesle dillendirerek fincancı katırlarını ürkütmeye çağırıyoruz.

 

 

 

DESTEK VEREN PLATFORMLAR VE STK’LAR

 

Afyonkarahisar Hak ve Özgürlükler Platformu

Akyazı Başörtüsüne Özgürlük Platformu

AKDER (Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği)

ALDAP (Alanya Dayanışma Platformu)

ANÇED (Alanya Çevre Eğitim ve Kültür Yardımlaşma Derneği)

Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu

Antalya Özgür-Der Temsilciliği/ Başörtüsü Platformu

Bilecik/ Bozüyük Başörtüsü İnisiyatifi

Bursa Mazlumder Şubesi/Başörtüsü Platformu

Derin Düşünce Ekibi (derindusunce.org)

Diriliş Saati Dergisi / Adapazarı

Heda-Der / Konya

İkdam – İslam Dünyası Araştırmaları Merkezi / İstanbul

Konya İnanç Özgürlükleri Platformu

Kur’an Nesli Kültür Merkezi

Küçükçekmece Özgür-Der Temsilciliği / İstanbul

Özgür Yazarlar Birliği

Özgür Eğitim-Sen (Özgür Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası)

Özgür Eğitim-Sen Tokat Temsilciliği

Ribat Eğitim Vakfı Adapazarı Şubesi

Sakarya Adalet Girişimi Başörtüsü Platformu

Sakarya Dayanışma Derneği / Adapazarı

Tasfiye Dergisi

TOKAD (Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği)

Vahdet Vakfı Adapazarı Çalışma Kolu

Van Hak ve Özgürlükler Platformu

Trackback URL

  1. 5 Yorum

  2. Yazan:Suat Sağlam Tarih: Eki 14, 2010 | Reply

    Tüm nisa taifesi peçeli olmalıdır.Esasen de hatun kişinin çalışması da bazı tefsircilere göre mekruhtur.
    En doğrusu da;
    Hatun kişinin yanında bir er kişi olmadan sokağa çıkmamasıdır.

  3. Yazan:Ekrem Senai Tarih: Eki 14, 2010 | Reply

    Esasen de hatun kişinin çalışması da bazı tefsircilere göre mekruhtur.

    Bu işe tefsirciler mi bakmaya başlamış? Hangi tefsircilermiş çok merak ettim?

  4. Yazan:Suat Sağlam Tarih: Eki 14, 2010 | Reply

    Sizi çok meraklı gördüm Ekrem bey.Sizce yazdıklarımda ne sorun var?

  5. Yazan:özlem Tarih: Eki 15, 2010 | Reply

    Ben söyleyeyim dalga geçiyorum derken baştan aşağı cehaletinizi ortaya koyuyor. Tefsirin bile ne olduğunu bilmiyorsunuz. Galiba askerde seyrettiğiniz gösteriler size yaramamış. Hoş ben de öyle bir insan olsam sanırım başörtülü birilerini savunan bir yazı gördüğümde uyuz olur böyle tepkiler verirdim. Bu arada kadınlara bakışınız şahane. Striptiz gösterisini seyrettikleriniz “kıytırık kadınlar” başörtülüler inançları sebebi ile aşağılanabilecek insanlar.
    Kadın düşmanlığı mı desem, cehalet mi desem, başka şeyler mi. Mükemmel bir uyumu var hepsinin.

  6. Yazan:Ekrem Senai Tarih: Eki 15, 2010 | Reply

    En doğrusu da;
    Hatun kişinin yanında bir er kişi olmadan sokağa çıkmamasıdır.

    Sual: Menhiyata, fuhşiyata meyyal herifün çarşuya pazara çıkması caiz midir?
    El-cevab: Zinhar caiz değildur. Irz u namus içün tehlikedür. Derhal hadım edilmelidür.

    Ulemadan bazıları, herhalde böyle adamlardan sakınmak için bu şekilde tavsiyede bulunmuşlar. Çünkü salya akıtarak aç aç seyreden, libidosu tavan yapmış, seksist bir adamın dolaştığı sokakta ben erkek başıma korkarım.

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin