RSS Feed for This Post

YAKINDA: Bakmak, görmek, anlamak: Sanat’ta ayrıntı

Ayrıntılar, bütünü oluşturan bu küçük parçalar gerçekten “göründüğü kadar” önemsiz mi? İnsan gözü sadece “ölçülebilir ve objektif” dünyayı görmeye mi yarar? Gözlerimizi daha “iyi” kullanmanın bir yolu olabilir mi? Baktığımız şeyleri Hakikat’en görebiliyor muyuz?

Ayrı çağların ve coğrafyaların insanları aynı elmasın değişik yüzeylerini kestiler, parlattılar, cilaladılar. Yakında yaşadığımız dünyaya bakabilmenin farklı yollarını arayacağız. Gözlerimizi kullanmanın yeni (ya da unutulmuş?) yollarını…

Muhyiddin İbn Arabi Hazretleri (Fusûsu’l-Hikem), Gottfried Leibniz (Monadologie-1714), Gilles Deleuze (İmge-Devinim-1983 ; İmge-Zaman-1985), Henri Bergson (Bilincin dolaysız verileri üzerine deneme-1889; Madde ve bellek-1896), Albert Camus (Düşüş-1956), Guy de Maupassant (Le Horla-1887) eserleriyle bize rehberlik edecek.

Yazının tamamlanmasını beklerken aşağıdaki resimleri kullanmayı öneriyorum okurlara. Belli bir sıraya kondu bu resimler. Kelimelerle anlatılması zor olanı “anlatmak” için. Zihinlerimizi bu yazıya karşı daha misafirperver kılabilmek umuduyla kullanalım bu fotoğrafları. Küçük bir hazırlık çalışması olarak…

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Trackback URL

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin