RSS Feed for This Post

Bu pazartesi kimliğimizde İslâm ibaresi yok!

Platform Haber

Sürgündeki Ece Nur’un babası Murat Özel, Diyarbakır Valiliği’nin önünde din hanesi boş olan yeni kimliği ile açıklama yaptı. Başörtüsü taktığı için öğrencisi olduğu Diyarbakır Hamravat İlköğretim Okulu’ndan bir başka okula sürgün edilen Ece Nur Özel’in babası Murat Özel, kimlik kartının dini hanesinde yazan İslâm kelimesini, Türkiye’de inanç özgürlüğüne engel olunduğu gerekçesiyle sildirdi.

Minik Ece Nur evinin hemen yanında bulunan Diyarbakır Hamravat İlköğretim Okulu’ndan alınarak evinden kilometrelerce uzakta bulunan bir başka okula sürgün edildi. Gerekçe ise Ece Nur’un başörtüsü ile okuma isteği. İnançları yüzünden cüzzamlı muamelesi görmekten artık usandıklarını belirten ve ilgili kamu personeli hakkında dava açan baba M. Murat Özel, inanç özgürlüğünün devlet güvencesi altında olması gerekirken bizzat devlet tarafından sınırlandığını ifade etti. Bu duruma daha fazla tahammül edemediğini belirten Özel, nüfus cüzdanında yazan İslâm ibaresinin çıkartılması için Diyarbakır Nüfus Müdürlüğü’ne bir dilekçeyle başvurdu. Özel’in verdiği dilekçede, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık kimlik kartımın dini hanesinde yazan İslâm kelimesinin ülkemde bir değer ve anlam ifade etmediği, ailemin ve kendimin yazılan bu dinin gereklerini yapmamın engellendiği gerçeğinden hareketle, kimlik kartımdaki İslâm ibaresinin çıkarılmasını ya da İslâm inancının gereklerini yerine getirmenin önündeki engellerin kaldırılmasını talep ederim” ifadeleri yer aldı. Murat Özel’in dilekçesini işleme koyan Diyarbakır Nüfus Müdürlüğü, Özel’in kimliğindeki din hanesini sildi.

Gazetemize bilgi veren Özel, nüfusunun yüzde 99′unun Müslüman olduğu bir ülkede başörtüsünün dahi yasak olduğunu söyledi. Özel, örtülülerin hastaneler dâhil birçok kamu kurumuna girişlerinin engellendiğini ifade etti. Bu durumu içine sindiremediğini belirten M. Murat Özel, özgürce yaşayamadığı bir ülkede kimliğinde İslâm yazmasının sadece sistemin bir oyunu olduğunu ifade etti. Özel, “İnançlarımıza göre yaşamamıza müsaade etmeyeceklerse kimliğimizde İslâm yazmasının ne anlamı var. Bu rejimin bir oyundur. Avunmamız ve suni mutluklar yaşamamız için ‘bari kimliklerinde İslâm yazsın da, inanç özgürlüğü olduğunu sansınlar’ türünden bir teveccühte bulunuyorlar. Buna ihtiyacımız yok. Kimliğimizde bile İslâm ibaresi yok demek daha inandırıcı geliyor” şeklinde konuştu.

Trackback URL

  1. 3 Yorum

  2. Yazan:Sahin Tarih: Şub 8, 2010 | Reply

    Bu üzücü olaylar ne zaman bitecek? Bir de şu “nüfusunun yüzde 99′unun Müslüman olduğu bir ülkede” ibaresini artık kullanmasak. Bu kadar içi boş bir laf nadiren bulunur ve her millete nasip olmaz herhalde.

  3. Yazan:Uğur Tarih: Şub 8, 2010 | Reply

    bu ülkede hiç hristiyan, yahudi, ateist, şamanist… insanlar olmadığından ülkemizin %99 u müslüman, evet. peki biz bu orana nereden ulaşıyoruz? o kimliklerde yazan din hanesinden.. bu kadar ikiyüzlülük kemalizmde yok efendim!

  4. Yazan:beytullah emrah Tarih: Şub 9, 2010 | Reply

    aslında sahnelenen iki yüzlü oyunu deşifre eden güzel bir hamle…

    ama başörtüsü sorununa karşı kamuoyundaki duyarsızlık bu hamlenin çarpıcılığını görmemize de mani oluyor maalesef.

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin