RSS Feed for This Post

İnançlarıma Düşman Bir Ordunun Neferi Olmam!

Kaynak: Platform Haber

Askerlik yapmayı İslami inançları dolayısıyla reddettiğini söyleyen Enver Aydemir, Türkiye’de dini nedenlerle vicdani reddini ilan eden ilk kişi oldu. Aydemir, iki sene önce vicdani retçi olduğunu açıklamıştı. O tarihte zorla götürüldüğü Bilecik Jandarma Er Eğitim Tugayı’nda askeri üniforma giymeyi reddeden Aydemir, çıkarıldığı askeri mahkemede serbest bırakılmıştı. “Cebren askeri üniforma giydirilmiş olduğunu ve asker olmayı kabul etmediği için sivil mahkemede yargılanmak istediğini” söyleyen Aydemir önceki yeniden gün tutuklandı.

Enver, 24 Aralık 2009′da Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan ‘Barış İçin Vicdani Retçiler Kurultayı’na davetli panelist olarak giderken, saat 11.00 sıralarında, Kabataş Vapur İskelesi’nde polis tarafından GBT incelemesi sonucunda gözaltına alındı. Aydemir, önce Doğancılar Karakolu’na sonra da Askeri İnzibat karakoluna götürüldü. Akşam vakti çıkarıldığı askeri mahkeme tarafından da tutuklanarak Maltepe Askeri Cezaevi’ne gönderildi.

Aydemir, avukat Davud Erkan’la görüşmesinde hapsedildiği günden itibaren işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını, tek tip giysi giymeyi reddettiği için soğuk bir hücrede don-gömlek tutulduğunu ve açlık grevine başladığını söyledi. Avukat Erkan da, Aydemir’in yüz ve vücudunda batriz darp izleri tespit ve rapor ettiğini belirtti.

ENVER’İN ANNESİ BAŞÖRTÜLÜ OLDUĞU GEREKÇESİYLE OĞLUNU GÖREMEDİ

Babası, annesi, karısı ve 2 kızkardeşi Enver Aydemir ilk hapse atıldığı zaman Aydemir’i ziyaret etmek istediklerinde kadınların başörtülerini çıkarmaları ya da kelebek şeklinde bağlamaları ancak ondan sonra görüşebilecekleri söylenmişyi. Ardından pardesülerinin de çıkarılmak istenmesi üzerine kadınlar, pardesülerini çıkarmayı reddedince de birliğe girişlerine izin verilmemişti.

Bilecik’te babası ile görüşen Enver Aydemir ağır psikolojik baskıaltında olduğunu ve linç edilme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu beyan etmiş, 4 Ekim 2007 günü Eskişehir Askeri Mahkemesi’nde yapılan 2. duruşmada ise 2 gün içinde mevcutsuz olarak birliğine teslim olması istenerek tahliye edilmişti. Aydemir tahliye sonrasında da vicdani reddini sürdüreceğini açıklamıştı.

ENVER AYDEMİR’İN AÇIKLAMASI

“Ben Enver Aydemir, 24.07.2007 tarihinde zorla askerlik yaptırılmak üzere evimden alınarak Bilecik Jandarma Er Eğitim Tugayına getirildim. Burada, beni oraya getiren yetkililere TSK Seçkinlerinin laik değerlere dayanarak dini inançlarıma karşı hasmane duygular beslediğini bu yüzden laik bir ülkede askerlik yapmayacağımı ve böyle bir düzenin asla ve asla bir neferi olmayacağımı beyan ettim.

Bilecik’te kaldığım süre içerisinde bu yaklaşımımın ne kadar doğru bir yaklaşım olduğunu, 2 gün sonra beni görmeye gelen annemin ve eşimin başörtülü olması gerekçe gösterilerek nizamiye kapısından geri döndürüldüğünde daha iyi anladım. Hayattaki en önemli değeri inançları olan birisi olarak, özellikle T.S.K seçkinlerinin İslami değerlere karşı gösterdiği bu tutumu kabul etmem mümkün değildir. Tüm bu
sebeplerden dolayı vicdani reddimi açıkladım. Müslümanların en temel inançlarını bile bu kadar açık bir şekilde tahkir eden bir kurumda benim yer almam söz konusu olamaz.

Bununla birlikte kamuoyuna duyurmam gereken asıl meselem, T.C. Devletinin üzerine kurulmuş olduğu temel değerlerin hiç birine sempati beslemiyor olmamdır. Benim de inanç değerlerime kimsenin zorla sempati beslemesini beklemiyorum. Bununla beraber yaşadığım coğrafyanın gerçeklerini de göz önüne alarak, ortak yaşamın getirdiği sorumluluklar çerçevesinde inançlarıma uygun ve bireysel haklarımın
tanındığı (eğitim özgürlüğü, kılık-kıyafet özgürlüğü, düşünce özgürlüğü vb.) bir ortamda kamu hizmeti yapabileceğimi beyan ediyorum. Tüm kamuoyuna duyurulur. “

Trackback URL

  1. 7 Yorum

  2. Yazan:Başörtüsü Platformları Tarih: Oca 4, 2010 | Reply

    Sakarya Adalet Girişimi Başörtüsü Platformu, Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu, Van Hak ve Özgürlükler Platformu ve Mazlum-der’in Bursa ve Kütahya Şubeleri, Antalya Özgür-der bu haftaki başörtüsüne özgürlük eylemlerinde Enver Aydemir’e yapılan işkenceyi protesto ederken, vicdani reddin tanınması gereken temel bir hak olduğunu ifade ettiler.

    Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu’nun 206. eyleminde konuşan Ankara Mazlum-der’den Üstün Bol, Enver Aydemir’e yapılan işkencenin video kayıtlarının olması gerektiğini söyleyerek eğer kayıtlar yok edilmediyse işkencenin ispat edilebileceğini belirtti.

    Üstün Bol, açıklamasının devamında “Hangi sebeple olursa olsun, işkence kabul edilemez bir insan hakkı ihlalidir. Felsefi, dinsel, kültürel veya başka nedenlerle zorunlu askerliği reddetmek bir insan hakkı olarak kabul edilmelidir. Enver Aydemir’in işkence iddialarına ilişkin olarak bugüne kadar herhangi bir ysal işlem gerçekleştirilmemiş ve sorumlularına ilişkin soruşturma başlatılmamıştır. Savcılığın bir an önce fiziksel ve psikolojik işkence iddialarını dikkate alarak işlem başlatmasını, Maltepe Askeri Cezaevi görüntü kayıtlarını temin etmesini, soruşturmanın selameti açısından Maltepe Askeri Cezaevinde görevli rütbeli ve rütbesiz personelin “delillerin karartılması tehlikesine karşı” görevden el çektirilmesini, işkence iddiaları doğru ise suç işleyenlerin yasaların verdiği en ağır ceza ile cezalandırılmasını istiyoruz.” dedi.

    Sakarya, Antalya, Kütahya Bursa ve Van’daki eylemlerde de Enver Aydemir’e özgürlük talebi dile getirildi. Van’daki eylemde konuşan Mazlum-Der Yön.Kur.Üyesi Fuat Değer “Enver Aydemir’in durumu bu ülkenin sicil kaydına denktir. Sadece Enver Aydemir değil ondan önce bu haklarını kullanmış ya da kullanmaya çalışmış kişilere karşı girişilen bu militarist linç Türkiye’nin utancı olmaya yeter.” dedi.

  3. Yazan:Mustafa Tarih: Oca 4, 2010 | Reply

    Bir insan icinden kesinlikle askerlik yapmayi istemiyorsa…o kisiyi zorlatip asker elbise giydirip kislaya göndermek birsey kazandirirmi orduya? Böyle “asker” iyi asker olabilecekmi? Ordununda menfaatinedir böyle kisileri askere almamak.

  4. Yazan:Raif Tarih: Oca 5, 2010 | Reply

    Sizi bakışaçınıza göre asker olabilir, benim bakım açıma göre “köle”.

    Rütbeli asker arkadaşım, askerlikten artık bıktığını söyledi bir süre önce.

    “Asker çay” “Asker gel” “Asker git” “Asker…Asker..Asker” Bütün gün işini asker yapıyor bacak bacak üstüne atıyor oturuyor. Dolgun maaşı da cabası.

    “Bu ülkede terör olmasa biz bu maaşı alamayız” dedi!

  5. Yazan:beytullah emrah Tarih: Oca 5, 2010 | Reply

    Mazlumder Ankara Şubesi’nden yapılan son açıklamadaki önemli bir bilgiyi aktarayım:

    Enver AYDEMİR’in eşi, annesi ve babası 4 Ocak günü Eskişehir Askeri Cezaevine gelerek hükümlü ile görüşmek istemiş, cezaevi personeli Enver Aydemir’in eşinin ve annesinin görüşme talebini “başörtülerini kelebek modeli bağlamadıkları” gerekçesiyle geri çevirmiştir.

    Enver Aydemir’in ailesine bu uygulamaya ilişkin herhangi bir yasal mevzuat sunulamamış ve “emir kulu” olmaktan başka mazerete sığınılamamıştır.”

    Bu uygulama sizce Enver Aydemir’de nasıl bir his uyandırır?

    Allah yardımcısı olsun.

  6. Yazan:Emrah Tarih: Oca 5, 2010 | Reply

    Asker size ne yaptı acaba? Asker Metehandan bu yana var siz ortaya çıkıyorsunuz fasülye gibi, ayrık otu gibi… En önemli özelliğiniz ise faydasız ve boş işler peşinde koşup gençliğinizi boş ve bitevi hayaller uğrunda harcamanız! Yazık oluyor kendinize… Hepinize acı acı gülerek bakıyorum…

  7. Yazan:Cengiz Tarih: Oca 6, 2010 | Reply

    Hey Gidi Emrah,

    Genç misin yaşlı mısın bilmiyorum ya.

    Demek bize acıyorsun.

    Gerçekten böyleyse iyi bir insansın demektir.

    Acıma hissi, en insani hislerimizden.

    Kendimiz için istemediğimizi başkası için de istemiyor olmak ahlakın temeli sonuçta.

    Bize acıyorsan, bizi kötü bir durumda görüyorsan, bir adım daha atıp bize yardım etmen gerekir.

    Ne oldu bize?

    Sen bize acıdığına göre bizi bizden daha iyi tahlil edebiliyorsun.

    Her davranış belli motivlerin etkisinde.

    Bizi burada sence “boş” işlere yönelten bir şeyler var mutlaka.

    Boş motiv diye bir şey olamaz malum.

    Bizi görüp geçmedin.

    Hadi ordan demedin.

    Buraya yorum yazdın.

    Bunun bizler için bir anlamı var.

    Acımaktan daha fazlasını yapabilirsin.

  8. Yazan:Mustafa Akbaş Tarih: Oca 21, 2010 | Reply

    Imami ret hakkini kullanan müslüman kardesim Enver Aydemir karanlik zindanlarda Kemalistlerden eziyet ve zulüm görmekte.Dikta Mahkemesine cikarmak icin zavalliya askeri elbise giydirmek istemister. Tabi müslüman kardesim bu gaddarligi kabul etmemis. Allah bilsin yine ne kadar Atatürkün subaylarindan dayak yidi ve küfür isitti.Envere yapilan insanlik disi barbar uygulamalari en sert sekilde protesto ediyorum.

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin