RSS Feed for This Post

Zorunlu Askerlik? Ülkemizin yavaş intiharı!

Sunuş :  5 dakika önce bir yorumcumuz aşağıdaki yorumu sitemize ekledi. Burada anlatılan korkunç bir olay ve bunun gibi korkunç şeylere bizzat tanık oldum, bir çok dostumun başına geldi. Türkiye’nin bu yavaş intiharına “dur” demek zamanı geldi artık.

Belli bir seviyenin üzerindeki bilim adamları, sanatçılar, sporcular tanım gereği nadir yetişen insanlardır. Her ülkeden kendi dalında 3-5 insan sivrilir. Çünkü iyi bir eğitim, yetenek, özgüven,  yoğun tempoda uzun süre çalışabilme gibi özelliklerin hepsi bir insanda nadiren toplanır. Bu olsa bile o kişi bilim adamı olmak istemeyebilir. Erken evlenmiştir, iş hayatı daha cazip gelmiştir, hastadır…

Bunun için akıllı ülkeler kendi bilim adamlarını şımartmak ve öteki ülkelerin araştırmacılarını çekmek için atmadık takla bırakmazlar. Oysa Türkiye kurulduğundan bu yana bilim adamlarını KOVMAK için ne gerekiyorsa yapıyor. Ayağına kurşun sıkmak için en çok kullandığı silah ise ZORUNLU ASKERLİK!

19cu yüzyıldan kalma savaş taktikleriyle ETTEN DUVAR niyetine yüz binlerce asker besliyor Türkiye. Neredeyse 700.000 insan toplanıyor evlerinden, iş yerlerinden. Ne yapıyorlar? İnternet sitelerini fişlemek ve darbe ile Türkiye’yi işgal planı yapmaktan başka? Bunu bile ellerine, yüzlerine bulaştırdılar.

Aşağıdaki yorumu okurken bir kez daha soralım kendi kendimize: “Bu ordunun artık ciddi bir reform geçirme vakti gelmedi mi?”

Vatansağolsunama

dövizli askerlik için 1090 değil 3400 günüm var belgeli. USA 1998-2006 yılları arasında üzerimden 20 milyon dolarkazandı, bana 300.000 dolar verildi 8 sene içinde. Ünüversiteden ayrıldım ve çalışmaların patentlerini kendi adıma yaptım. son 1 sene ünüveriseteden ayrıldığım için benim 8 senelik çaışmam dövizli askerlik için yeterli bulunmadı.

8 sene USA akademisinden sonra GATA ya gitsem orda yapmadıkları ne varsa yaptırırım. Bioinformatics alanında tamda geleceğin teknolojisinde çalışırım. Vatan hizmeti olarak bütün öğrendiklerimi paylaşırım. Ama ilime irfana açık değiller. bana 37 yaşımda samsun sıhhiye okuluna git sonra er olarak zaman öldür diyorlar.

TSK yurt dışında kim hangi konuda çalışıyor, bunlardan faydalanabilir miyiz diye 1 kere soruyor mu ? 1-2 emalie bakar bu.

Gazi Yaşargil 50 yaşından sonra burdur da askerlik yapmadığı için vatandaşlıktan çıkarıldı. 1 sene sonra geri alındı. Tam komedi.

Amerika ya değil turkiye ye hizmet etmek istediğim için cezalandırılıyorum.

300 yayını, 10 larca patenti olan bir türk bilim adamının 40 lı yaşlarda GATA da 5 ay (kısa dönem) ciş tahlili yaptığını biliyorum.

Çünkü bu kişi greğinden fazka kalifiye (over qualify) idi.

O yüzden TC vatandaşlığından çıkacağım.

Amerika benim akıllı düşmanım tek isteği benden para kazanmak. Türkiye aptal dostum. Ve aptal dostum kendinede banada daha çok zarar veriyor. Ne benden para kazanıyor ne bana birşey katıyor. kendisini de beni de yiyip bitiriyor.

Trackback URL

  1. 227 Yorum

  2. Yazan:MB Tarih: Ara 4, 2009 | Reply

    İbretlik bir vaka…

    “Bunun için akıllı ülkeler kendi bilim adamlarını şımartmak ve öteki ülkelerin araştırmacılarını çekmek için atmadık takla bırakmazlar.”

    Böyle bir vizyon ülkemizde olmadığı gibi, kurumlarımız ve üniversitelerimiz; belki de ideolojik saplantıdan olsa gerek, malesef artık bir değer de üretmiyor/üretemiyor.

    Üniversite Açılımı şart:)

    Bu ülkenin o kadar çok açılıma ihtiyacı var ki…

    Aç aç bitmez:)

  3. Yazan:MY Tarih: Ara 4, 2009 | Reply

    Üniversite Açılımı şart:)

    Bu ülkenin o kadar çok açılıma ihtiyacı var ki…

    Aç aç bitmez:)

    ilahi MB, walla iyi güldüm :))

    Demokratik açilimdan önce bir TSK açilimi lazimdi ya neyse… Onlari tanklarindan çikarmak için konserve açacagi lazim, geç olsun da güç olmasin 🙂

  4. Yazan:suat Tarih: Ara 4, 2009 | Reply

    maalesef bildik ve acı bir durum vatan-millet-sakarya nidalarıyla yaşadığımız sürece bu böyle devam eder hiçbir şeyimiz akla mantığa uygun değil duygularımız ve sloganlarımızla yaşaıyoruz.tc nin ordu yapısını tekrar gözden geçirmek ve onları layık olduğu göreve bir şekilde almalıyız.değerli ve yüz yıllara dayanan bir kurum maalesef siyasi ve idolojik hislerle hırpalanıyor.bir ordunun görevi ülkesinin sınırlarını korumaktır.ordumuzu ve mensuplarını bu bilnçle yetiştirmeliyiz.

  5. Yazan:Olcayto Tan Haskol Tarih: Ara 4, 2009 | Reply

    Abi şirket kuracağız ortağımı silah altına alıyorlar,orduyla “vatana millete hayırlı bir iş yapma konusunda inatlaşıyoruz, “vergi verelim, üretelim diyoruz.” Hayır arkadaş Allah muhafaza iyi bir şey yaparsınız bu memlekete faydanız dokunur ondan patates soyacaksınız diye ısrar ediyorlar.

    Bu yaşananları gelecekte mizah bir konu olarak ele alacağımızı umuyorum.

  6. Yazan:eg Tarih: Ara 4, 2009 | Reply

    zorunlu askerliğe ben de karşıyım. ama sanırım yaklaştığımız nokta yanlış. yani birileri zorunlu askerliğe “kendilerinin ne kadar ayrıcalıklı olduğunu” ortaya koymak için ve bu ayrıcalıklılık sebebiyle “ötekilerden” farklı muamele görmeleri gerektiği iddiasıyla yapıyorlarsa ben böyle birşeye kesinlikle karşıyım. yoksa benim gözümde uzuuuuuun bir süredir – mesela- genetik konusunda büyüüüüük buluşlar yapmış bir insanla, mütevazi dükkanında terzilik yapan bir kişi arasında ve bunların askerlik konusunda görmesi gereken tutumlarda hiçbir fark yok. ilke olarak zorunlu askerliğe karşıyım. profesyonel (bu yüzden de gönüllü)askerliği daha doğru bir askerlik biçimi olarak görüyorum. ama bu olmadığı sürece uygulanan sistemde mutlak adalet olması gerektiğini düşünüyorum. yani birisi sırf ne kadar büyük başarıları olduğundan hareketle güneydoğuya “ölmeye giden” çocuklardan farklı muamele görmesi gerektiğini söylüyorsa bu benim vicdanıma uygun bir şey olmaz…

  7. Yazan:eg Tarih: Ara 4, 2009 | Reply

    ve bir ekleme yapayım: eğitim-öğretim ve “başarılardaki” elitlikten hareketle ayrıcalık talep etmek TAM ANLAMIYLA kemalist bir tavırdır…kemalizm özünde bu ayrıcalıklıkların ila-nihai devam etmesini istemek demektir zaten…

  8. Yazan:Umit Erdal Tarih: Ara 5, 2009 | Reply

    Ne kemalizmi? İnsanların yeteneklerine uygun işler yapması, adalet midir ayrıcalık mıdır?

    Eşitlik adına, adaletsizliği savunmak için vicdani gerekçeler sunmak, hak değildir.

  9. Yazan:eg Tarih: Ara 5, 2009 | Reply

    umit bey,
    evet insanın yeteneklerine uygun işler yapması iyidir. ne de olsa güneydoğuda ölen çocukların tek yeteneği ölmek öyle değil mi!!!

  10. Yazan:MY Tarih: Ara 5, 2009 | Reply

    Zorla insanlari askere yollamak bir saçmalik, fransizlarin ve almanlarin 1800’lerdeki slogani “asker millet” zirvasina yapismak bir baska saçmalik. Ama potansiyeli yüksek bilim adamlarini daglarda “yaylalar yaylalar” diye kosturmak ayrica bir saçmalik.

    Yani adalet ve esitlik adina hep beraber ölmektense Türkiye’nin bir hukuk devleti olmasini istemeliyiz.

    Bu arada Güney Dogu’ya ölmeye gönderilenlerin egitimi, zekasi vb ne olursa olsun mesele zaten “ÖLMEYE GÖNDERiLMEK” meselesi.

    Yani kim ne hakla kimi ÖLMEYE gönderebiliyor?

    Ama T.C. bir hukuk devleti degil de bir avuç subayin darbecilik oynamak için kullandigi oyun sahasi olmus. Bu durum KAYNAK ISRAFI gibi bir konuyu perdelemez. “Bilim adamlarini ziyan etmeyelim” derken ötekiler ölsün, mesele yok demiyoruz ki!

    PKK ile savas zaten bir kuklacinin iki kuklayi birbirine vurmasina benziyor. Zenciyi-zenciye kirdirmak var. Ergenekoncular ile PKK ayri iki örgüt mü yoksa siparis üzere is gören TEK BiR ÖRGÜTÜN birbirinden habersiz iki ayri subesi mi?

    Bunun için Güneydogu’ya “ölmeye gönderilenleri kurtaramiyoruz bari biz de ölelim” demek mi daha akillica yoksa “kimse ölmesin, bu arada DiKKAT! Zorunlu askerlik bir sürü haksizligin yanisira INSAN KAYNAKLARIMIZI TÜKETiYOR” demek mi?

  11. Yazan:Bigalıoğlu Tarih: Ara 5, 2009 | Reply

    yazılanlara tamamen katılıyorum.türkiye açısından bunun ne parayla ne çıkarla ilgisi var.bu tamamen akılsızlık.

    askerden şöyle bir söz duymuştum. “askerde mantık aranmaz.”

    bu sözü duyduğunuzda üstlerinizin sizden daha akıllı olduğunu düşünüyorsunuz.yapılan şeyler bize mantıksız gelir,ancak yapılacak iş için müthiş mantıklı bir gerekçesi vardır,diye aklınızdan geçiriyorsunuz.

    ama iş öyle değilmiş.askelik,sadece üstünün emrini yerine getirmekmiş.sorgusuz itaat.ama neye itaat.komutanın kıytırık işlerine.generallerin terfi alabilmek için,birbirinin kıç yalama operasyonlarına.

    yazıktır,her denetimde,kat kat boya sürülür sağa sola,bir dünya yolsuzluk.neydi.kantinci askerler,araba çekip gider evine.

    bizim alay karahgah komutanımız.gece askerleri toplayıp belediyenin deposundan kilit taş çalmışlardı resmen.alayı bu taşlarla döşemişlerdi.albaya yaranabilmek için.insan düşünmeden edemiyor.acaba resmi evraka işlenip,devletin parları kırıştırdılar mı diye.

    ufff,içim daraldı.bunları gören duyan yokmu kardeşim başka yaw.nerede bu millet nerede bu devlet.heyyyyyy.

  12. Yazan:Umit Erdal Tarih: Ara 5, 2009 | Reply

    @eg:

    laf cambazlığı bu. askerlik mesleği, ölmeyi mi gerektiriyor. tüm askerlerdeki ölüm oranıyla, toplumdaki diğer nedenlerden ölmeyi karşılaştırın, arada çok az bir fark vardır.

    burada ölmek noktasında bir noktadan yaklaşmıyor meseleye yazı. zaman kaybı esas mesele.

  13. Yazan:eg Tarih: Ara 5, 2009 | Reply

    mehmetçim yukarıda yazdığım yorumla birlikte okumanı dilerdim son yazdığımı. ben ne demişim:

    “ilke olarak zorunlu askerliğe karşıyım. profesyonel (bu yüzden de gönüllü)askerliği daha doğru bir askerlik biçimi olarak görüyorum. ama bu olmadığı sürece uygulanan sistemde mutlak adalet olması gerektiğini düşünüyorum. yani birisi sırf ne kadar büyük başarıları olduğundan hareketle güneydoğuya “ölmeye giden” çocuklardan farklı muamele görmesi gerektiğini söylüyorsa bu benim vicdanıma uygun bir şey olmaz…”

    yani dağ bayır koşmayı, ölüme gönderilmeyi savunan yok. buna itiraz edense – başta ben olmak üzere- çok. yani bugünlerde yanlış mı anlyıorsun ben mianlatamıyorum bilemiyorum. sorun, bugün mevcut sistemde kendilerine ayrıcalık isteyenlerdedir ve ben buna ister bilim adamı ister başbakan olsunlar ayrıcalık verilecek bir durum görmüyorum. ama yiyorsa ve sonuna kadar gidebileceklerine inanıylorarsa “vicdani red” savunusu yapsınlar. başta ben burada haklarını savunalım. ama yok ben amaerikaya 20 milyon kazandırdım, yok şöyleyim yok böyleyim. o yüzden de beni değil de hasan amcanın gariban çocuğunu al götür demek kadar ahlaksız, vicdansız birşey de bilmiyorum ben, bilmem bu defa anlatabildim mi?

  14. Yazan:MY Tarih: Ara 5, 2009 | Reply

    Enver Kardesim,
    Tabi ki haklisin. Ama yanildigin bir yer var:

    “uygulanan sistemde mutlak adalet olması gerektiğini düşünüyorum.”(EG)

    Biz de zaten X ingilizce biliyor, bilgisayar biliyor, Sirnak’a gitmesin, onun yerine bakkal çiragi Y gitsin demiyoruz. (su anki durum bu ama bu da ayri bir konu)

    Bu dogal olarak adalete ve bu sitede 2-3 yildir savundugumuz bütün degerlere aykiri olur.

    Ama uygulanan sistemde mutlak adalet olması gerektiğini düşünüyorum.” derken yaniliyorsun. çocuklarin yankesici olarak çalistirildigi bir örgütte adalet aranir mi? Herkes X saat çalisacak filan denebilir mi?

    Sistem mesru degilken hangi adaletten bahsedilebilir?

    Senin de çok iyi bildigin gibi Güneydogu’daki olaylar Türkiye’nin mesru olarak verdigi bir mücadele degil.

    Simgelesen Dersim katliamindan beri Kürt-Türk kavgasi çikarmak için “malum essekler” gerekeni yapmis ve yapiyor.

    Bir PKKli genç için “kandirilmis” diyoruz degil mi? Ya çukurca’da ölen Türk askerleri? Elinde el bombasi patlatilanlar… Veya “Gelme! Ben ölen terörist kızı hallediyorum!”diyenler… Bunlar mesru bir savasta kahramanca savasan askerler degil ki.

    Savas mesru OLMAYINCA esitçe ölmek zaten anlamsiz. Güneydogudaki kirli savasta yegenlerimizi, kuzenlerimizi ve bu arada namusumuzu kaybettik. Bari 3-4 bilim adamini kurtaralim ki ileride T.C.’ye faydalari olsun. Budur yani. Sofra kalkmis, yerden kirintilari toplmaya çalisiyoruz 🙁

  15. Yazan:eg Tarih: Ara 5, 2009 | Reply

    sevgili kardeşim o zaman bu itirazlarda bulunanlar “ben çok değerliyim, her gittiğim yere şu kadar para kazandırıyorum, o yüzden ayrıcalıklıyım” demek yerine “bugün ordu ve askerlik denen şey zaten bütün adalet, hakkaniyet ve insaniyet adına ne varsa karşıdır, bu yüzden benim vicdanım askerlik yapmayı kendine yediremiyor” desinler ve ben de sonuna kadar arkalarında olayım. ama “param ver ben paramı vereyim ve benim verdiğim para ile o ordu garibanları askere alıp ölmelerine vesile olacak her türlü düzenlemeyi yapsın” cümlesini zımnen kullanmak ahlaki değil.

  16. Yazan:eg Tarih: Ara 6, 2009 | Reply

    ve maalesf o alıntıdaki yorum direk olarak yukarıda yazdığım şeydir. “yani benim param var, parayı vereyim kurtulayım. ama o para ile ordu hangi garibanı nereye götürürse götürsün bu benim umurumda değil” demektir. ve ben böyle bir şeye ahlaki duruşum dolayısıyla kesinlikle karşıyım. mesela rasim ozan kütahyalı’nın itiraz edebileceğim çok yönü vardır ama ” kürt sorun çözülmedike ve ülkedeki bu militarizm kökenli zorbalıklar sonlanmadıkça askerlik yapmayı reddediyorum” türünden cümleleri çok ahlakidir. zira “bende para var, ben bir yazarım ve ayrıcalık talep ediyorum” demiyor. direk bir reddiye sunuyor. ama alıntı yorum ne kadar değerli bir bilim adamı olduğundan dem vurup – ısrar ediyrum sonuna kadar kemalist bir görüntüde- ayrıcalık talep ediyor. ve bu ahlaki de değil vicdani de

  17. Yazan:Melih Bilgin Tarih: Ara 7, 2009 | Reply

    Vatandaşlık görevi Anayasanın 10 ncu ve 72 nci maddelerin de belirtilen, değişik süreler de uygulanan ve toplamında vatan hizmeti olarak sunulan askerlik sisteminin neden tüm vatandaşlarımız için eşit sürede uygulanmamaktadır. İlk bakışta, vatan hizmeti olmasından dolayı, kişide gurur hissi yaratan askerlik hizmeti, uygulamaya geldiğinde, kimine onbeş ay (480 gün), kimine altı ay (150 gün), yurt dışında üç sene vergi ödeyecek kadar şanslı ve uygulamadan faydalanacak kadar zengin yada zeki olanların da yirmi bir gün yaptığı bir uygulamadır. Bu insanları, genç yaşlarında gün hesabı yaparak, vatan hizmeti paydasında, ötekileştirilmesi, genç algıların gelişimi açısından sizce ne kadar sağlıklıdır. Karsın Arpaçay, Edirnenin Keşan ilçesin yada Hatay ın Akkuyu köyünde veya İzmirin merkezin de çalışan, okuyan, ülkemize değer kazandıran, zeytin toplayan, çay toplayan, pamuk eken, buğday biçen, kuyumcu da, banka da, devlet dairesin de çalışan, kazançları nispetinde vergi ödeyen vatandaşlarımız neden askerlik uygulamasın da, vatandaşlık hizmetini farklı sürelerde tamamlamaktadırlar …!!!

    Günümüzde zorlaşan hayat koşulları , vatandaşa zorunlu kılınan askerlik mevzusunu, bir duvar gibi karşısına örmüş ve bu duvarı atlayabilmek içinde ihtimaller sıralanmış, ihtimalleri de sözde hafif, mantıkta baya yöntemlerle uygulamaya sokmuştur. Böylece eşitlik paydasındaki vatandaşlık, katledilmiştir…

    Daha net değerlendirecek olursak, askerlik çağına gelen gençlerin durumu şöyle değerlendirilebilir;

    Onbeş ay uzun dönem, altı ay kısa dönem yada bedelli askerlik. Bedelli askerlik haricinde genele uygulanan durumu değerlendirecek olursak; Uzun dönem askerlik ile kısa dönem askerlik arasında 480 – 150 = 330 gün, iki katından daha fazla fark görülmekte, hayattan kendilerini diger arkadaşlarına göre iki katından fazla koparan bu yaklaşımın, yaşam koşusunda geriden başlamalarına sebep olmakta, psikolojik olarak yıyık ve güvensiz bir hale sürükleyerek, adalet kavramını bilinçlerinde temelinden yok etmektedir.

    Durum değerlendirildiğinde, askerlik uygulamasının zorunlu seçenekleri arasında en kolayı, bedene ve hayata en rahatı geleni bedelli askerliktir. Fiziğin doğası gereği, insanın da direnci en az olan yerden, işini bitirmek istemesi, bedelli askerlik yapmak istemesi kadar doğal birşey yoktur. Herkes ister !!! … Bedelli askerlik vardır, uygulaması yanlıştır. İşte sorunda burada başlamaktadır, bedelli askerlik uygulaması, ülkemizde çalışanlara değil, dişarda iş bulmak zorunda bırakılanlara yada tercihini o yönde kullananlara uygulanmaktadır. Ehh bir adam dışarda iş bulabiliyorsa, neden ülkemde de faydalı olmasın ?? olmazz olmamalıdır !! … Ülkenin faydaya ihtiyacı yoktur … !!!

    Belki de ülkemizin kuruluşu Mustafa Kemal açısından değil, bir de Winston Churchill dünyasından değerlendirilmelidir … !!

    Neyse, konu kaçmasın …

    Peki ya yurt dışına gitmezseniz ne oluyor; hemen söyleyeyim, tecil süreniz bitimine kadar, işinizde çalışıyorsunuz, bittiğinde askere gitmezseniz, hayatınız değişiyor, hayatı, yaşamayı, üretmeyi, sevdiğin için, tercihlerin doğrultusunda yaşamak istediğin için … işinden oluyorsun (SSK kayıtlarından bulunuyor), evlenemiyorsun (sabıka kaydı istiyorlar), otelde kalamıyorsun (online sistemler var), kimlik pasaport gibi işlemler yaptıramıyorsun (emniyete gitmek lazım, gitte gör), elden vergi ödeyemiyorsun (mernis projesi var), ikametgah kaydı yaptıramıyorsun (muhtar sistemi var) ve en önemlisi tekrar işe giremiyorsun (açsın) … inat eder ben bu yolda mücadele edecem dersen, görünmez bir elle mücadele etmeye başlıyor, suç işlemeden suçlu hale geliyor, iş hayatında ne kadar başarılı olsan da, garabet durum içinde, sokaklar da cüzamlı oluyorsun …

    Keşke yurtdışına gitseydin !!

    Peki, Sonuç = SIFIR

    Kaybettiklerini, unutulanların arasına atmaya çalışıp, hayata dönmeye çalışıyorsun, Nasil, askere giderek …… ……..

    Mehmet beyin yazılarına ve DD deki diğer yazılara olan hayranlığım bu konuda da devam etsede, belki de şu soruları sormak lazım diye düşünüyorum;

    İnsanlar neden askere gider yada gitmek zorunda dır !!!! …

    Zorunlu askerliğin ardın da yatan emel nedir ?? …

    Askerlik süresi, vatandaşlık görevi olarak gösterilirken neden farklı sürelerde uygulanmaktadır ?? …

    Zorunlu askerlik kaldırılsa, askerlik cazibesini kaybeder mi ?? Cazibenin kaynağı nedir ??

    Yukarıda yazdıklarım ışığında aklıma gelmişken, Rasim Ozan Kütahyalı yı yazıları ve değerlendirmeleri açısından genelde beğenmeme rağmen, askerlik konusunda ki, tutarlılığını, tecil süresi sonunda da görmek isterim !!! Helin Avşarla memleket meselesi konuşmaya benzemez … Benden söylemesi 🙂

    Mesela, bir program yapılsa ve askerdeki gençlere; askerlik süresi konusunda ki yorumları sorulsa acaba yayınlanabilir mi ?? yada Bedelli askerlik çıkacak denilse, acaba ne yorum yaparlar !!

    Direnç gösterdiğimiz şeyler için, Kısa yola, En Çok ihtiyacımız olduğu zamanlarda, Biraz Empati !!! …

    Düz BİR çizgi, herkes için en kısa yol olabilir …

    Muhabbetle

    Melih Bilgin

  18. Yazan:özlem Tarih: Ara 7, 2009 | Reply

    Evet ben de yaziyi okudugumda bir rahatsızlık hissetmiş adını koyamamıştım. Enver Beyi okuyunca anladım sebebini. Mektuptaki yaklaşım maalesef öyle. İlkesel değil elitist. Yanlış değil ama eksik, malul.

  19. Yazan:Mert Tarih: Ara 11, 2009 | Reply

    Eğer herkes eşit şartlar da askerlik yapsa sesimi bile çıkarmayacağım da, Antalya da Kıbrıs ta askerlik yapanlar denize girip sıcak yüzünden eğitim bile yapmazken, doğu daki askerimizin hali ile kıyaslanamaz bile, önce bu düzeltilmeli, kim ne askerliği yapıyor? mesela şehit düşmek, gazi olmak, doğu da terörist ile birebir çatışmak askerlikse, antalya da izmarit toplamak, bahçede sıkıntıdan top oynamak da askerlik mi? nerede eşitlik? herkesin ağzında eşit eşit lafı var? arkadaşlar allah aşkına bu ülke de hangi konuda eşitiz?

  20. Yazan:Umit Erdal Tarih: Ara 12, 2009 | Reply

    askerlikte eşitlik vurgusunun, ilkesel olarak adalete uymadığını düşünüyorum.

    adalet her şeyin olması gerektiği yerde olmasını gerektirir. eğer herkes eşit olacaksa, herkesin er olması gerekmez mi? herkesin uzun dönem askerlik yapması gerekmez mi? mutlak eşitliği sağlamak, muhaldir. muhali istemekse görünüşte güzel olsa bile hakikatte şerre hizmet eder.

  21. Yazan:nereye dogru Tarih: Ara 24, 2009 | Reply

    sizlere inanamiyorum noluyor size nasil bir tartisma hukuk,ozgurluk,vs vs bitirin askerligide bakalim tepenizde ucak akbabalari gormuyorsunuz inanamiyorum inanamiyorum boyle bir tartisma olduguna inanamiyorumm

  22. Yazan:cevdet Tarih: Ara 24, 2009 | Reply

    bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.bunu kafanızın bir yerine iyice kazıyın arkadaşlar…

  23. Yazan:Berk Tarih: Ara 25, 2009 | Reply

    Nezaman adam gibi işlerle uğraşıcaksınız ?
    merakla bekliyorum.
    Sizemi kaldı orduyu dzeltmek ?
    Siz önce çarpık zihniyetinizi düzeltin.
    Adam olunda ondan sonra sağı solu düzeltin.
    aldınız arkanıza bigarip teslimiyetci başbakan cumhurbaşkanı neyaptıklarını kendileri dahi bilmiyorlar polisi yediniz sıra askere geldi.
    Yoooook arkadaş yedirmeyiz.Merak etmeyin korktuğunuz herşey başınıza gelicek.
    Hemde ençok korktuğunuz. Terbiyeli olun haddinizi bilin kime hizmet ettiğinizin farkına varın. Hala bi fırsatınız var…

  24. Yazan:Umit Erdal Tarih: Ara 26, 2009 | Reply

    @Berk:

    Merak etmeyin korktuğunuz herşey başınıza gelicek.
    Hemde ençok korktuğunuz.

    Darbenin suç olduğunu ne zaman öğrenecek bunlar… Hukuk devletinde, gücün sadece millete ait olduğunu ne zaman öğrenecekler… Alenen darbe istiyorlar, ondan sonra da Ergenekon komplodur diyorlar.

  25. Yazan:Jale İlker Mert Tarih: Ara 28, 2009 | Reply

    Herkes Hak ettiğini yaşıyıcak?
    Tek bir soru
    Hangi Devletin bayrağı Kan kırmızı?
    Hangi Devlet Ölüme Allah Allah diyerek gidiyor?

    –Bu devlet üç kuruşluk, insanlar istedi diye yıkılmazda bölünmezde.
    Şu Anki F tipi Örgütlenme Durdurulmalı öyle yada böyle…

  26. Yazan:forrest Tarih: Ara 28, 2009 | Reply

    aaa hiç olur mu komutanlarımız kime küfredecek kime çay kahve servisi yaptıracak,kime selam verdirerek egolarını tatmin edecek..ben de herkes kadar vatanımı seviyorum.ve gerçekten vatan tehlikedeyse hayatım dahil herşeyimi veririm.birçok kişinin farkedemediği şey vatanı sevmek KOMUTANLARI sevmek demek değildir.

  27. Yazan:asker Tarih: Ara 29, 2009 | Reply

    siz bu kafayla askerlik bile yapamazsınız siz asker olmasa hangi yahudinin elini öperdiniz acaba

  28. Yazan:sami aktraş Tarih: Ara 30, 2009 | Reply

    Öncelikle herkeze selamlar,herkez vatan borcunu yapmalı,eşit olarak,şimdi kimse alınmasın,kimse kimse için okul okumuyor,kazandığı para kendi kesesine giriyor,gözümüz yok şükür,bu vatan hepimizin,biz avrupa ülkeleri gibi değiliz haritaya iyi bakalım,çevremizde ne kazanlar kaynıyor,ayrıca 15 ay yapanların ne günahı var.bu ülkenin vatandaşı isen yapacaksın,Antalyada tatil yaparken bunu sorgulamıyorsun,iş askerliğe gelincemi kayıp oluyor.kimse iki yüzlülük yapmasın kardeşim(sözüm meclisten öte)lafım yarası olana arkadaşlar ben 18 yıl önce yaptım,aslanlar gibi,sırası gelen gider.2 oğlum var üniversitede okuyor,ikiside gelip vatan borcunu ödeyecek.saygılarımla.

  29. Yazan:Cengiz Tarih: Ara 31, 2009 | Reply

    Berk Bey,

    Nezaman adam gibi işlerle uğraşıcaksınız ?
    merakla bekliyorum.
    Sizemi kaldı orduyu dzeltmek ?
    Siz önce çarpık zihniyetinizi düzeltin.
    Adam olunda ondan sonra sağı solu düzeltin.
    aldınız arkanıza bigarip teslimiyetci başbakan cumhurbaşkanı neyaptıklarını kendileri dahi bilmiyorlar polisi yediniz sıra askere geldi.
    Yoooook arkadaş yedirmeyiz.Merak etmeyin korktuğunuz herşey başınıza gelicek.
    Hemde ençok korktuğunuz. Terbiyeli olun haddinizi bilin kime hizmet ettiğinizin farkına varın. Hala bi fırsatınız var…

    Tebrik ederim.

    İşte açıksözlülük diye ben buna derim.

    Yalnız sözünüz açık iken galiba gözünüz kapalı.

    Bildiğiniz üzere bu yazdıklarınız aynen size da yazılabilir ve kimse kimin kime yazdığını fark bile etmez.

    Yani ‘generic’ bir “heeeyt, yakarım yıkarım”dan öte bişey yok burada.

    Peki hadi yakın yıkın bakalım. 🙂

  30. Yazan:lerooy Tarih: Ara 31, 2009 | Reply

    ben okudum kalifiye biriyim imkansızlıklar sebebi yada başka bir sebebten okuyamamış biri varken ben neden askerlik yapıyorum o da insan sende insansın tek fark senin eğitim alman o eğitim almadığı için silah altına yatıcak varmı böyle birşey bu ülkede tek adil ve eşit birşey varsa oda askerlikdir gerçi ondada okuyanlarla okumayanlar bir tutulmuyor ama hiç olmazsa insanın niteliğine bakılmadan üniforma giydiriyorlar biri demiş 700 bin kişi besliyoruz boş yere işte onları beslediğimiz için bu ülkenin sınırları hala kurulduğu gün ile şimdiki sınırları aynı ama dersen ben okudum korkuyom o senin sorunun ya seve seve yaparsın yada çıkarsın vatandaşlıktan senden para kazancak ülkelerde yaşarsın :))

  31. Yazan:HB Tarih: Ara 31, 2009 | Reply

    başta anlattığınız herşey çok doğru yalnız en son eklediğiniz cümle:”TC vatandaşlığından çıkacağım” hoşuma gitmedi.

    ben askerliğimi yaptım. kısa dönem olarak yapmadım. anlattıklarına bir yönden katılıyorum çünkü benim; elinde el arabasıyla kum, taş,çimento taşıyan inşaat mühendisi bir arkadaşım oldu askerde. düşünsenize ben o zaman lise mezunu 22 yaşında bir onbaşıyım, arkadaşım 27 yaşında üniversite mezunu bir er. doğrusu ben utandım orda.

    ama sizin için bir alternatif olduğunuda biliyorum. kısa dönem askerlik yapacaksınız diye bir şart yok. asteğmen olarak görev yapabilirsiniz. vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır. sizin belki kültür ve eğitim düzeyiniz benimkinden çok daha yüksek olabilir ama ikimizde bu ülkenin evlatlarıyız. bu çözümü internetten çözemezsin. milli savunma bakanlığına mektup yaz. sana mutlaka cevap gelecektir. vatandaşlıktan çıkacağım demek hiç bir türke yakışmıyor. bizim tüm dünyada gurbetçilerimiz var. onlarda ekmeklerini orda kazanıyor. senin amerikada karnının doyması seni amerikan yapamaz. bu güzel ülkemize oyunlar oynanıyor. yıllardır karadenizde petrolün olduğunu bildiğimiz halde sondaj yaptırmıyorlardı bize. herşeyin çözümü var. yeterki biz hedeflerimizin üzerine azimli gidelim. hergün haberlerde ergenekon subayların yedikleri haltları seyrediyoruz. bu güzel ülkeyi gözünde karalamaya çalışıyorlar onlar gibileri. zeki bir insansınız gelmeyin bu oyunlara

  32. Yazan:Umit Erdal Tarih: Oca 1, 2010 | Reply

    Pek çok kişide şöyle bir varsayım var:
    Askerlik hizmeti = vatana hizmet etmek

    Bu tek başına doğru değil. Bizim savunduğumuz görüş ise şu:

    İnsanlara faydalı eser üretmek = vatana hizmet etmek

    Eğer insanlara faydalı bir iş üretmiyorsanız, 15 ay değil, 15 yıl da askerlik yapsanız, vatana hizmet edemezsiniz.

    Bu yüzden tartışmamız gereken ana mesele şu:

    Zorunlu askerlik sırasında, topluma fayda üreten ne kadar iş yapılıyor?

    Biz diyoruz ki: Bir kişi uzmanı olduğu alanda iş yapmasıyla, insanlara çok fazla yarar üretebilir. Ancak mevcut uygulamada, bu uzmanlar zorunlu askerlik sırasında hemen hemen hiç değer üretmiyorlar. Öyleyse, uzmanlık sahibi insanlar için, zorunlu askerlik hizmetinin kaldırılması veya azaltılması, vatan için daha yararlıdır.

  33. Yazan:ahmet kara Tarih: Oca 1, 2010 | Reply

    bakın ülkede ciddi anlamda bir işsizlik var. profecyönel orduya geçin çıkartın bedelliyi insanları işinden gücünden etmeyin yemen yolunda çamur kalmadı insanlar havayolunu 50 ytl vererek hal ediyor.Ey basiretsiz vecdi GÖNÜL gerçekten merak ediyorum acaba kaç tane ensesi kalın çakalın çocuğu askerlik yapıyor.Nefes filmini izledim askerlikten sonra boşta gezmekten korkan gençler var onlara gerekli eğitimi ver hem çocuklara istihdam olsun hemde vicdani red hakkını kullanan kişler bedelini ödesin işinden gücünden olmasın.Bu kadar basit bir işi.

  34. Yazan:mustafa Tarih: Oca 1, 2010 | Reply

    ilk yazılan yazıyı okudum fakat yanlış düşünce içinde olan bir arkadaşım olarak nitelendirdim ki ben biyokmya üzerine doktora yapmış biri olarak 2000 yılında 36 yaşında kısa dönem askerliğe hak kazandığım halda uzun dönem askerliği kendi isteğimle 15 ay orduda görev aldım bir çok çalışma yaptım gümümüzün en büyük tehdidi olan nükleer biyolojik silahlarla ilgili ingilterede doktoramı yaptıgım dönemde ve ünüversitelerin bana sağlıyamadıgı imkanları tsk bana verdi neler yaptıgımı acıklıyamıyacam fakat 15 ayda 21 başarılı çalışma yaptım ve çalışmalarımı tsk destegi ile 9 yıldır devam ediyorum ünüverside öğretim görevlisi olmama ragmen tsk nın verdiği destegi hiç bir kurum vermedi.

    türkiye cumhuriyeti dışında yaşıyan insanlar askerlik görevinin yanlış oldugu kanısındalar fakat ne kadar zamandır vatan içindeler ve ne kadar objektif bakıyorlar.

    bende askerlik vazifesinin gereksizliğini düşünürdüm doktora yaptım askere neden gidiyorum dedim ve aynı zamanda hak-özgürlük-demokrasi diyordum.

    HAK-ÖZGÜRLÜK-DEMOKRASİ eger bunlara inanıyorsan ekonomik olarak zayıf parası olmayan insanlar lisans egitimi alamadı diye kalkıpta kendimizi önemli gibi görmek sınıf ayrımcılıgına girmezmi demokrasi ve hak ve özgürlük nerede kaldı???

    şu an askerlik 5 ay ve bir insan ömründe 5 ay kısa bir zaman ilk okudugum yazıda para kazanmak istiyorum yok ben para kazanamam yazıyordu merak etme eger gerçekten yazdıkların kadar nitelikliysen tsk seni para olarak ihya eder.örnek ben.

    bursla ve okul sonrası çalışarak doktoramı tamamladım tsk nın destegi akademik olarak kariyer sagladı ve senin için çok önemli olan para kısmı varya basit tabirle torunum bile hiç çalışmadan ömrünü tamamlar tsk hak edene hakkını fazlasıyla verir.

    askerlik yapmak şunu ögretti bana televizyondan ve gazeteden aldıgım haberlerin ne kadar çrpıltılmış oldugunu anlıya bilmemi ve toplumsal olaylarda objektif olmamı sagladı

    teşekkürler.

  35. Yazan:cengiz taşci Tarih: Oca 1, 2010 | Reply

    kayıp olduğunu düşünüyorum.Üstelik profesyonellik olmadığı için başarı yüzdesi azalıyor.Modern,daha az sayıda ama daha eğitimli profesyonel olmalı.

  36. Yazan:burak Tarih: Oca 1, 2010 | Reply

    Türk Milleti Asker Millettir çok az ülke seferberlik durumunda vatandaşlarını askere gönderir zorunlu askerlik olmasa amerika gibi içinde millet sevgisi bitmiş bir ülke haline geliriz bu ülkede askere gidenler düğünle gönderilir. Her Türk Asker Doğar
    Bu lafı unutmayın Böyle Konuları Tarışmaya açmayın
    Şitenizin Kapatılması İçin Şikayette Bulunacağım

  37. Yazan:çuvaldız Tarih: Oca 1, 2010 | Reply

    Mustafa bey,

    Anladığım kadarıyla 46 yaşında TSK desteğiyle başarılı çalışmalara imza atmışsınız, kariyer yapmışsınız ve “basit tabirle torununuz bile hiç çalışmadan ömrünü tamamlayacak” kadar da kazanmışsınız.

    Sizin gibi “nitelikli” olanları TSK’nın ihya ettiğinden de bahsetmişsiniz.
    Şimdi size sormak istediklerim var.Yanıtlarsanız bizi de aydınlatmış olursunuz.

    bende askerlik vazifesinin gereksizliğini düşünürdüm doktora yaptım askere neden gidiyorum dedim ve aynı zamanda hak-özgürlük-demokrasi diyordum.

    1) Her açıdan İhya olmuş artık “objektif” olabilen biri olarak “hak, özgürlük ve demokrasi” için şimdi ne düşünüyorsunuz? Bunların anlamı TSK bünyesine dahil olmakla değişiyor mu?

    HAK-ÖZGÜRLÜK-DEMOKRASİ eger bunlara inanıyorsan ekonomik olarak zayıf parası olmayan insanlar lisans egitimi alamadı diye kalkıpta kendimizi önemli gibi görmek sınıf ayrımcılıgına girmezmi demokrasi ve hak ve özgürlük nerede kaldı???

    2) Ekonomik olarak zayıf, parası olmayan, lisans eğitimi alamadıkları için TSK tarafından değerlendirilebilecek “nitelikleri” olmayan “sıradan” halk çocuğu insanların 3 ay eğitim aldıktan sonra “profesyonel savaşçılar “ gibi dağlara ve sınır karakollarına gönderilmesini ve öldüklerinde varsa arkalarında kalan eş,ana,baba,çocuklarının ordu mensubu personelin “şehit” olduğunda sahip olduğu imkanlardan yararlanamamasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Can vermek torun ihya edebilmek için yeterli nitelikte başarılı bir çalışma değil midir?

    Hayatını TSK nın garantileyemeyeceğini idrak eden birini “askerlik yapmaya” mecbur tutmak ve bunun adına “vatan borcu” demek tek taraflı bir alacaklılık hali değil mi sizce?

    Not:En az sizin kadar nitelikli “kadın” meslektaşlarınızın da, TSK aracılığı ile bu şekilde kendilerine fark atabilmiş olmanıza ne dediklerini çok merak ettim doğrusu?

  38. Yazan:Derkan BERK Tarih: Oca 1, 2010 | Reply

    Askerlik profesyonel meslektir !!!

    Nasıl ki biraz acemi eğitimi verilerek doktor,dişçi,eczacı,mühendis olunamıyorsa asker de olunamaz… Tarihimizde profesyonel meslek idi, İstiklal harbinde zaruretten herkes asker oldu,, o gün bugün halk askerlik yapıyor ve maalesef amatör askerlikte de ölümler ve yaralanmalar çok fazla oluyor… Genelkurmay Başkanı Sayın Başbuğ bir zamanlar hedef olarak profesyonel askerlikten söz ediyordu ama her ne hikmetse yıllar geçti ve bu yönde bir girişim göremiyoruz… Olabildiğince her aileden bir gazi ya da şehit olması ne anlama gelecektir? Böylece acı kayıpları olan her ailenin ister istemez savaşmak ve askerlik üzerine onarılmaz yaralara sahip anıları olacaktır. Bu da duygusal olarak; “Kana kan intikam” duyguları her insanın birer aile yakınlarının ölmesi/yaralanması ile had safhaya ulaşacaktır… Büyük savaşlara milletçe duygusal ilgi sağlanması da böyledir. Çanakkale ve Sarıkamış kayıpları hemen her aileyi ilgilendiriyordu v.b… Savaşma duygusunu ve bu işin popüler mesleği askerliği daima gündemde tutabilecek şey; akan kanın sürekliliğinin sağlanmasıdır diyebilecek bir lanet zihniyet olabilir mi arkadaşlar??? Bu işin gladyo komplocuları başarılı olmuş görünüyorlar… Hiç aklınıza gelmiyor mu; “Neden savaş oyunları yok satıyor?” diye… Bir ikinci yaklaşım da; askerlik profesyonel meslek olursa ve halkın katılımı engellenirse,, er veya geç dünya üzerinde kan akmasının biteceğidir. Çünkü profesyonel bir asker öldürmeyi de çok iyi bilir. Kayıplar az olacağı için anlamsız bir çatışma haline dönüşecek bir savaşı hiçbir ülke istemez… Kalıcı barışlar sağlanır… Terörle uğraşan profesyoneller, bu savaştan mutlaka galip çıkarlar. Terör de kalmaz, terör örgütü de kolay kolay kurulamaz… Çünkü profesyonel olanın prestiji ön plandadır. Başarısızlığı kaldıramazlar !!!(düşünce egzersizi amaçlı bir katılım sağladım, kimse buradan anlamsızca eleştirecek bir kelime aramasın lütfen…)

  39. Yazan:Cengiz Tarih: Oca 1, 2010 | Reply

    Burak Bey,

    Türk Milleti Asker Millettir

    Her millet üç aşağı beş yukarı böyledir, emin olun.

    çok az ülke seferberlik durumunda vatandaşlarını askere gönderir

    Kimseyi savaşa gönderdiğimiz filan yok. Koyduğumuz kanun neyse onu uyguluyoruz. Yarın değiştireceğiz ve onu uygulayacağız.

    zorunlu askerlik olmasa amerika gibi içinde millet sevgisi bitmiş bir ülke haline geliriz

    İlginç bir teori. Buna göre millet sevgisinin kaynağı zorunlu askerlik. Zorunlu askerlik insana millet sevgisi katıyor yani. Bu teorinizi ne psikolojik ne de sosyolojik açıdan anlamlı buldum. Millet sevgisi herşeyden önce sağlam bir kafanın doğal eğilimidir. Afyonlu bir kafanın kör eğilimi değildir.
    Bu arada amerikanın içindeki millet sevgisini nasıl ölçtünüz?

    bu ülkede askere gidenler düğünle gönderilir.

    Yani? Düğün, askerlik zorunlu olduğu için mi?

    Her Türk Asker Doğar

    Her Türk değil her insan asker doğar. Hatta her hayvan bile asker doğar. Yani her canlının kendine göre savunma mekanizmaları var. Düşünen birer hayvan olarak savunmanın yöntemleri üzerinde de düşünürüz, tartışırız. Hangisi verimli ise onu uygularız. Burada da o yapılıyor. Zorunlu askerlik bizim kararımızdır. Zorunsuz olanı da öyledir. Doğumla filan hiçbir ilgisi yok.

    Bu lafı unutmayın Böyle Konuları Tarışmaya açmayın

    Lafınızı unutacağımız kesin. Kafamızda harddisk yok sonuçta. Tartışmaya açacağımız konulara ilişkin öneriniz için teşekkürler, öneriyse eğer. Öneri değilse yok saydık.

    Şitenizin Kapatılması İçin Şikayette Bulunacağım

    “Vatandaşlar ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye’de ikamet eden yabancılar, kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, yetkili makamlara ve TBMM ‘ne yazı ile başvurma hakkına sahiptirler”

    Bu cümleyi Anayasa’ya süs olsun diye yazmadık. Bir yanlışlık algıladığınızda -yanılıyor bile olsanız- yurttaşlık gereği olarak bu hakkı kullanmanız gerekir. Bu maddeyi gerçi “hak ve ödevine” şeklinde düzeltmemiz gerekiyor. Sonuçta bu bir yurttaşlık görevi. Yaparız bir vakit.

    Milli Savunmayla ilgili suçları ve cezalarını ceza kanununun altıncı bölümünde düzenledik. Sanıyorum 318. madde size yardımcı olacak.

  40. Yazan:Umit Erdal Tarih: Oca 2, 2010 | Reply

    @mustafa:

    Mustafa Bey, askerlik hizmetini verimli bir şekilde geçirmenize sevindim. Bu konuda daha detaylı bilgi vermenizi rica ederim. Anladığım kadarıyla nükleer silah araştırmalarıyla ilgili çalıştınız doğru mu?

    TSK size nasıl bir destek verdi, bu konuda? Askerliği bitirdikten sonra araştırma projelerinde mi yer aldınız?

    Öncelikle mesleki alanınızda askerlik yapabildiğiniz için çok şanslısınız. Ancak gördüğüm kadarıyla, zaten uzmanlık alanınız doğrudan askeri bir konu: nükleer biyolojik silahlar.

    Keşke zorunlu askerlik hizmetini yapan diğer uzmanlara da, sizin gibi, kendi uzmanlıklarını değerlendirebilecek bir şekilde hizmet etme imkanı sunulsa. O zaman, zahmeti olsa da, işe yarar vakit geçirmekten dolayı hem kişisel olarak, hem de memleketimiz adına mutlu olurduk.

    Burada temel sorun bence şu: İnsanın birinci derecede amacı, hayatını anlamlandırmaktır. Anlamsızlık, ruhsal huzursuzluğa sebep olur; anlam ise ruhsal tatmini sağlar. Ruhsal sıkıntıların yanında, bedensel zahmetin önemi yoktur. Uzmanlık sahibi, ileri seviyede eğitimli vatandaşlara, mesleklerine uygun iş verilsin, emin olun, bu insanların çoğunluğu bedelli çıksa bile seve seve askerlik yapar.

  41. Yazan:askin Tarih: Oca 5, 2010 | Reply

    Arkadaşlar unuttuğunuz birşey var,sene 1886 osmanlı yavaş yavaş açılımlara sürükleniyor yenilikler isteniyor ve ekonomi çökmüş herşey karmaşa içinde ve osmanlının sadece güçlü nesi kalmış sizce ASKERİYESİ ve amaç onu yok edip tamamen yıkımın eşiğine getirmek,,,ey TÜRK kardeşlerim uyanın yalnış sizde siz ömrünüzün 1 yılını vererek halkınıza görev vermeyi yani askerliği bile oyuna çevirdiniz askeriyemizi 1886 yılında olduğu gibi yıpratıp al aşağa etmek isteğenlerin ekmeğine yağ çalmaktan başka bir işe yaramayan yorumlarınızla islamın,türklüğün ve insanlığın nezninde ayrıcalık lı olma yolunda yürüyorsunuz,,,bakın size tafsiyem ülkesine 1 sene askerlik görevini çok gören zihniyetler atalarınızın kanı üzerinde rahat rahat oturuken ayrıca g.doğuda haince kadınca saldırılarla eğlem yapan itlere domuzlara, askerimiz sizin o rahat poponuzu biryere koymadan sizi koruyorsa ayıp ediyormusunuz yoksa bu ülkeyi güzelim ülkeyi yıpratmakmı istiyorsunuz adam gibi askerliğinizi yapın vatanımız her beyine ihtiyaç duyar siz askerdeyken de araştırma yaptırır,ne isterseniz yaparsınız şahsen ben askerdeyken mesleğimi yaptım ve ne zarar gördüm nede sizingibi söylemleri yaptım uyanın birkereliğine atanıza layık olun…NE MUTLU TÜRKÜM DİYE BİLENE…

  42. Yazan:askin Tarih: Oca 5, 2010 | Reply

    Birde arkadaşlar okurken izlerseniz,Gani MÜJDE DEN OSMANLI CUMHURİYETİNİ SİZE NEDEMEK İSTEDİĞİMİ ANLARSINIZ YADA ANLAMANIZ İÇİN İP UCU OLUR. SAYGILARIMLA

  43. Yazan:Umit Erdal Tarih: Oca 5, 2010 | Reply

    Yukarıda da yazmıştım, şu soruyu tekrarlamak isterim:

    Zorunlu askerlik sırasında, topluma fayda üreten ne işler yapılıyor?

    Benim şahsi gözlemim, insanlar askerlik döneminde, ekseriyetle, hemen hiç faydalı bir iş yapmıyorlar. Zorunlu askerliğin yararlı bir hizmet olduğunu ispatlamak istiyorsanız, zorunlu askerlik sırasında faydalı hizmetler üreten insanların tanıklıklarını sunmanız gerekir.

  44. Yazan:Kafkaslı Tarih: Oca 6, 2010 | Reply

    Kesinlikle zorunlu askerlik kalkmalıdır, bu ülkemiz için kesinlikle hem ekonomik açıdan hem sosyal açıdan hem de sosyopsikolojik açıdan bir yıkım ve külliyen zarardır.Ülkemizin bütçesinin yarısı askerlik müessesesine gitmektedir. Gereksiz ve fahiş silah harcamaları da ülkemizin ekonomik açıdan yıkımıdır. Profesyonel orduya geçilmelidir. Zaten çağımızda artık asker sayısının çokluğunun hiçbir artısı yoktur, uzman ve profesyonel askerlere ihtiyaç vardır.Zorunlu askerlik çağdışı ve geri kalmışlıktan ibarettir.

  45. Yazan:Kafkaslı Tarih: Oca 6, 2010 | Reply

    Zorunlu askerliğin vatanseverlikle hiçbir alakası da yoktur, vatana millete hizmet ancak herkesin uzman olduğu alanda ülkesine yapacağı mesleki gayret ve hizmetleridir. Asıl vatanseverlik de budur. Zorunlu askerlik ömürden tüketilen ve zayi edilen hayatın kısmıdır. Onca bilim adamı ve akademisyenimiz de bu zorunlu askerlikten ötürü yurtdışını tercih etmektedir.Zorunlu askerlik hayat düzeninizin alt üst edilmesi ve emir vermek isteyenlerin egolarını tatmin ettiği bir müessesedir.

  46. Yazan:Alevi Tarih: Oca 6, 2010 | Reply

    bu ulkenin vatandasiysan yapacaksin okadar

  47. Yazan: Tarih: Oca 7, 2010 | Reply

    vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır.

  48. Yazan:Gerek Yok Tarih: Oca 7, 2010 | Reply

    “Amerika ya değil turkiye ye hizmet etmek istediğim için cezalandırılıyorum.”

    Yurdunu bukadar seven yazarken bukadar özenmiyorsa gözümde değil…

  49. Yazan:Cengiz Tarih: Oca 7, 2010 | Reply

    Sayın Alevi,

    bu ulkenin vatandasiysan yapacaksin okadar

    Bu ülkenin vatandaşıysanız, normal şartlarda onu seversiniz.

    Bu ülkeyi seviyorsanız onun gelişip kalkınmasını istersiniz.

    Bu ülkenin gelişip kalkınmasını istiyorsanız kuralları körü körüne uymak için değil, zamanı geldiğinde değiştirmek üzere koyduğumuzu anlarsınız.

    Bunu anlarsanız, görüşünüzü “o kadar” şeklinde bitirme gereği duymazsınız.

    Vatandaşlık futbol takımına tarafdar olmak gibi bir şey değil.

    Körükörüne yapılan her iş, vatana zarar verir.

    Doğrusu vatandaşlık görevini “zorunlu askerlik”e bağlamak, işin kolayına kaçmaktan başka bir şey değil.

    Asıl hüner sivilde işini düzgün yapmak.

    Asıl hüner sivilde kurallara adam gibi uymak.

    Asıl hüner sivilde hayatını ortaya koyabilmek.

    Bu ülkenin vatandaşıysanız ve bu konuda samimi iseniz, kendinizi duyguların rüzgarına bırakmaz, aklınızı duygularınıza egemen kılarsınız.

    Bu yoksa gerisi bir hikayedir.

  50. Yazan:Umit Erdal Tarih: Oca 7, 2010 | Reply

    @Alevi:

    Zorunlu askerliği savunanlarda gözlemlediğim ortak bir özellik var: Dayatmacı, emir verici bir konuşma tarzı. Bizim sunduğumuz fikirlere, fikirlerle değil, dayatmalarla yanıt veriyorlar.

    Bu da aslında şunu gösteriyor: zorunlu askerliği savunanlar bile, bunun toplum için faydalı olduğuna dair sağlam deliller sunamıyorlar.

  51. Yazan:adem polat Tarih: Oca 9, 2010 | Reply

    bütün konularda olduğu gibi askerliktede yenilik şart.herkesin durumu farklı kimisi üniversiteyi kazanamamış iş güçte bulamamış askerliğini yapıp gelmiş, kimiside okumuş yükseklisans falan derken evlenmiş kısacası askerliğini epeyce geciktirmiş, bu ikisi arasındaki dengeyi sağlamak okadarda zor değil,birinden alırsın birine verirsin herkes memnun olur para kaynağıda olur,fakat hükümet ve genel kurmay bunu politika meselesi olarak görüyor ,aslında bu sosyal bir meseledir, askerlikte kutsaldır fakat günümüzde bu işi profosyonel olarak yapılmalıdır.yüksek lisans yapan birine 35 yaşa kadar tecil hakkı verilmiştir,bu yaştaki birinin askeri olarak ne faydası olabilir.yetkililer bunu en az bizim kadar iyi biliyor fakat işi siyaset malzemesi yapıyorlar.en kısa sürede çözüm bekliyoruz..

  52. Yazan:kemalist Tarih: Oca 10, 2010 | Reply

    Sayın Cengiz;
    Bir arkadaş size gayet açık bir gönderme yaptı. Yazısında şu kelimeler mevcuttu; “teslimiyetçi Cumhurbaşkanı, teslimiyetçi Başbakan”. Evet Cengiz bey, konuyu dağıtmadan sulandırmadan bu konuda ki görüşlerinizi alabilirmiyiz? yoksa sizde başkaları gibi saçma sapan yerlerden konuya girip hedef mi saptıracaksınız?

  53. Yazan:kemalist Tarih: Oca 10, 2010 | Reply

    Ayrıca bu hükümeti beğenmeyen biri olarak “Bedelli Askerlik” denilen adeletsizliği yapmadıkları için bir Kuzey Irak gazisi olarak teşekkür ediyorum.

  54. Yazan:Cengiz Tarih: Oca 10, 2010 | Reply

    Sayın Kemalist,

    Her konuda görüşlerimi alabilirsiniz.

    Sınırlama yok.

    “teslimiyetçi Cumhurbaşkanı, teslimiyetçi Başbakan”

    Herhangi bir şeyin/kişinin herhangi bir niteliğe sahip olup olmadığını anlamak için;

    1. Şey, kişi bilinmeli.
    2. Niteliğin anlamı bilinmeli

    Ben bu kişileri tanımıyorum. Teslimiyet ile kast edilen tam olarak nedir, o da belli değil.

    Bence kişiler üzerinden değil de, eylemler üzerinden konuşmalı.

    Çünkü her insanın belli eylemleri bazı kategorilere uyar ya da uymaz.

    Mantıktaki yöntem çok açık.

    Tüm A’lar B’dir.
    C A’dır.
    O halde C B’dir.

    Tüm … yapanlar teslimiyetçidir.
    X … yapmıştır.
    O halde X teslimiyetçidir.

    Gördüğünüz üzere önce tanım, sonra araştırma, sonra da sonuç.

    Tanım bir şekilde yapılabilir.

    Ancak araştırma çaba ister.

    Siz muhtemelen bu araştırmayı yapmışsınızdır.

    Paylaşırsanız sevinirim.

  55. Yazan:kemalist Tarih: Oca 10, 2010 | Reply

    Pekala Sn. Cengiz Bey
    Öyleyse açıkca soruyorum;
    1-Hükümetin dış politikasını nasıl buluyorsunuz?
    2-Her hükümet döneminde olan yolsuzlukların bu iktidar döneminde de olması, üstelik İslami çizgiyi referans olarak gösteren partinin bu işlere bulaşması hakkındaki görüşleriniz?
    3-Apo’yu neredeyse Türkbükü’ne yerleştirip bir de paşalık verelim diyecek çılgınlığına gelmiş olan açılım politikası için görüşleriniz varsa eğer önerileriniz?

    Yeterince açık sorduğumu sanıyorum, sizden de açık ve net cevaplar bekliyorum. Saygılarımla

  56. Yazan:Cengiz Tarih: Oca 10, 2010 | Reply

    Sn. Kemalist,

    1-Hükümetin dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

    İnanın, hiçbir şekilde bulmuyorum.

    Çünkü ne dış politikadan anlarım, ne de hükümetin yaptığı işleri bilmekteyim.

    Bu kadar bihaber olmak doğrudur diyemem.

    Ama zihnim işin bu tarafıyla da ilgilenmeye yetmiyor.

    2-Her hükümet döneminde olan yolsuzlukların bu iktidar döneminde de olması, üstelik İslami çizgiyi referans olarak gösteren partinin bu işlere bulaşması hakkındaki görüşleriniz?

    Yolsuzluk olmayan bir iktidar mümkün değildir, bildiğiniz üzere.

    Aynı oranda sürmüştür diyorsanız, hükümet bu konuda başarısız olmuş demektir.

    Yani ya bizzat kendileri yolsuzluk yaptılar, ya da gereken önlemleri almadılar.

    Her ikisi de berbat şeyler.

    AKP adlı parti islami çizgiyi referans göstermişse, bu yeni bir şey değil.

    Bu Türkiye’de eski bir gelenek.

    M. Kemal’in hutbeleri de bu bağlamda anılmaya değer.

    Ardından onun izinden giden S. Demirel, derken K. Evren, N. Erbakan …

    Var mı bu çizgiyi referans göstermeyen?

    Varsa ben bilmiyorum.

    “Hem islam hem yolsuzluk nasıl?” mı diyorsunuz?

    Çok basit.

    Dürüst olma gibi bir derdiniz yoksa neden olmasın?

    AKP de ana çizgi olarak bu yoldaysa, eskilerin yolundadır.

    Partiyle ilişkili birkaç arkadaşım var.

    İyi demiyorlar, ama kötünün iyisi diyorlar.

    Ben ancak onlara inanarak böyle diyebilirim.

    3-Apo’yu neredeyse Türkbükü’ne yerleştirip bir de paşalık verelim diyecek çılgınlığına gelmiş olan açılım politikası için görüşleriniz varsa eğer önerileriniz?

    Açılım Politikası, Türk ırkçılığını törpüleyecekse iyi bir şey.

    Ama bu yapılırken hukukun dışına çıkılıyor ve Apo gibi suçu sabit kişilere taviz veriliyorsa bu da yanlış bir şey.

    Yani hiçbir uygulama aslında kökten iyi ya da kökten yanlış değil.

    Ben Türk ırkçılığını (ki bence uyuşturucu bir vatan ihanetidir) yalnızca PKK sorunuyla değil, tüm ülke ile ilgili gördüğümden bunun temizlenmesini önemserim.

    ————–

    Türkiye insanı siyasi tercihini “idoller” üzerinden yapmakta.

    Öyle ki, bu yüzden muhalif olduğu bir partinin iyi bir iş yapacak olmasını peşinen imkansız sayar.

    Öyle ki, muhalif olduğu partinin iyi bir iş yapmasını istemez bile.

    Çünkü bu parti ne yaparsa yapsın “niyeti bozuktur”.

    Bu parti belli idollere inanmamaktadır.

    Bu parti “haindir”.

    Nasıl anlaşılır bu?

    Anlaşılmaz. Peşinen ‘bilinir’.

    Daha sonraki ‘açıklamalar’ bu ‘bilinen’i açığa çıkarır yalnızca.

    Böyledir durum.

    Başka türlü olabilir miydi?

    Bence olamazdı.

    Çünkü bir vakit derin bir bölme işlemi gerçekleşmiştir bu toplumda.

    O gün bu gün, bu bölünmüşlük sürüyor.

    Tekrar bütünleşme sağlanabilir mi?

    Her şey mümkün.

    Ama şu an ondan çok uzağız bence.

  57. Yazan:kemalist Tarih: Oca 10, 2010 | Reply

    Sn. Cengiz Bey;

    Maalsef bazı medya ve bazı aydınlar tarafından sanki bu ülkeyi sokakta bulmuşuzda, avantadan ödün verelim havasında..Bakın, kafasına düşman postalı yemeyen ülkesini çok çabuk gözden çıkarır.
    Şöyle ifade edeyim daha açıklayıcı olsun. Türkiye’de kadınlar seçme seçilme ve erkeklerle eşit haklar için hiç sokaklara dökülüp polisten dayak yiyip işkencelere maruz kaldı mı? hayır değil mi..Ama İngiltere’de 90 sene önce, hem de okumuş ve üst sınıf kadınlarda dahil olmak üzere bu mücadele uğruna işkencelerden geçtiler ama sonunda kazandılar.Bizimkiler ise Atatürk sayesinde bu süreçlerden geçmeden seçme seçilme hakkı kazandılar.Bu sebeple kalkıp kendilerini 2.sınıf yapacak ideolojilere kaymaları çok normal, ki koca hakimiyetinden ve aile içi şiddetten aynı kadınlarda şikayetçi.Ne kadar ironik değil mi? Bu örneği giriş cümleme daha açıklayıcı olsun diye ekledim.Bu sebeple cebinde 2. pasaport taşıyanların, bölünürse bölünsün diyenlerin ve dışardan nemalanan aydın geçinen güruhun bu şekilde konuşması çok normal.Irkçılığa ben de karşıyım çünkü Avrupa’da bana yapılacak ırkçılığa tepki koymam ne kadar doğalsa buradaki ne tepki vermem o derece doğal, aksi halde ikiyüzlülük yapmış olurum. Ama ben Atatürk milliyetçisiyim.

    Ben asla darbe taraftarı olmadım. Çünkü bugün benim şahsen şikayet ettiğim siyasi yelpaze ve toplumun tepkisizliği tamamen darbelerin insanların genlerine işleyen etkileridir. Ayrıca 26 yıldır süren bir terör hareketini koskoca ordusuyla bitiremeyen generaller ve siyasilere karşı extra tepkiliyim.Bunlar tartışılır ama eski tüfek solcuların, liboşların ve şeriatçı-sionistlerin var olan savunma refleksimizi zayıflatmasına da katlanamam.

    Size son olarak şunu diyebilirim ki; AKP hareketi sona ermiş, onun yerine Sarıgül denen samimiyetsiz ve işbirlikçi kişi pompalanmaktadır. Siz AKP için “kötünün iyisi” dediniz.(arkadaşınızın tabiri) o dediğiniz 3 yıl önceydi. Şu an inanın öyle değil, fanatik ve çıkarsız akp’li arkadaşlarım kesinlikle oy vermeyeceklerini bunun yerine MHP veua SAADET’e oy vereceklerini söylüyorlar.Ben kesinlikle CHP’ye oy vermezken 2 seçimdir o yöne oy kullanıyorum. Türkiye’de siyasi zemin çok kaygandır, bugün “padişah” olan yarın rezil olabilir..:) daha yazacaklarım vardı ama sırtımın ağrısından yazamıyorum inşallah başka zamana.Ayrıca başka tarihsel konularda da tartışmak fikir alışverişi yapmak isterim.Saygılarımla..

  58. Yazan:Umit Erdal Tarih: Oca 12, 2010 | Reply

    @kemalist:

    Bizimkiler ise Atatürk sayesinde bu süreçlerden geçmeden seçme seçilme hakkı kazandılar.Bu sebeple kalkıp kendilerini 2.sınıf yapacak ideolojilere kaymaları çok normal

    İngiltere’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildiğinde, demokrasi vardı. Kadınlar, çok sayıda partiden istediklerini seçebiliyorlardı. Türkiye’de bu hak verildiğinde, CHP dışında hiçbir siyasi partiye oy vermek mümkün değildi. Çok sayıda parti yoktu ki, gerçek anlamıyla buna seçme hakkı denilebilsin.

    eski tüfek solcuların, liboşların ve şeriatçı-sionistlerin var olan savunma refleksimizi zayıflatmasına da katlanamam.

    Bu tür eleştiriler, nesnel içerikten yoksun, muğlak yaftalamalar. İnsanların fikirlerine karşı olabilirsiniz. Güzelcene fikrinizi ifade edersiniz. Ancak liboş, eski tüfek, siyonist gibi sözler, bir fikir ifade etmiyor. Bu kelimeler, sadece rakiplerinizi rencide etmeye yarıyor.

    Eğer bir fikriniz varsa, sadece bunu yazmanız yeterli. Kendinizden farklı düşüncede olanlara hakaret etmek, düşüncelerin özgürce konuşulmasını engeller.

  59. Yazan:Saadettin Tarih: Oca 12, 2010 | Reply

    Zorunlu askerlik intiharmış eğer bu ülkede yaşıyorsan sende herkes gibi yurt savunmasına bir katkıda bulunmak zorundasın insalara para sevigisi aşılayacağına vatan sevgisi aşıla çünkü korkunuz TSK dır çünkü Türk askeri para için değil vatanı için ölen ve askerlik yapan dünyadaki tek ordudur çünkü vatan için askerlik yapan askerle karşılaşmayı hiç bir ülke istemez psikolojik saldırının bir sebebedir yaptıklarınız çünkü korkuyorsunuz.

  60. Yazan:Umit Erdal Tarih: Oca 12, 2010 | Reply

    @Sadettin:

    sende herkes gibi yurt savunmasına bir katkıda bulunmak zorundasın

    Sadettin’in sözlerinde iki hata var:

    1. Yurt savunmasına katkı yapmanın yolu, vatana hizmet etmekten geçer. Vatana hizmet etmenin yolu, insanlara faydalı olmaktan geçer. İnsanlara faydalı olmaksa, kişinin uzmanlığı olan mesleği uygulamasından geçer.

    Zorunlu askerlik, yüksek eğitimli, uzman meslek sahibi pek çok kişiyi, mesleğini uygulamaktan alıkoyuyor. Bu yüzden, vatana yarar sağlamaktan çok zarar veriyor.

    psikolojik saldırının bir sebebedir yaptıklarınız çünkü korkuyorsunuz.

    2. Bu cümlede niyet okuması ve rencide etmeye yönelik suçlama var. Bu tür ifadeler, yorumu yazan kişinin, mantıklı bir fikirle karşılık vermek yerine, somut bir dayanağı olmayan suçlamalar yapmayı tercih ettiğini gösteriyor.

  61. Yazan:Cengiz Tarih: Oca 12, 2010 | Reply

    Sayın Saadettin,

    korkunuz TSK dır

    Hayal dünyanızın bir ürünü olan o TSK dediğiniz şeyden korkmak belki güzel bir şeydir ama aklı yerinde olan insanlar bundan mahrum durumdalar.

    Bunu bir hakaret gibi algılamayınız.

    Her tür inanca saygılıyız.

    Hayal kurmak insanı insan yapan özelliklerden biri.

    Hayal diyorum çünkü TSK adını taşıyan ne bir hastalık, ne yırtıcı hayvan, ne yasadışı örgüt ne de bunlara benzer bir şey duydum.

    Bazen insanlar hayal ile gerçeği karıştırabilir.

    Sizde olan bu sanırım.

    Yalnız hayalinizin ismi güvenlik birimimizin isim kısaltmasıyla aynı.

    Yoksa bu birimden korkunuz mu var?

    Korkmayınız.

    Yasadışı eylemlere karışmadığınız sürece kimse size dokunamaz.

    Ama aksi takdirde korkun.

    Bu durumda ifadenizi almak üzere polis ya da jandarma ekiplerini kullanmak zorunda kalırız.

    Sonra da sizin için tatsız bir süreç başlar.

    Bu sadece bir hatırlatma.

  62. Yazan:Olcayto Tan Haskol Tarih: Oca 12, 2010 | Reply

    Ne korkusu efendim tsk dediğiniz benim arkadaşlarım, yakın dostlarım bu saçmalığa karşı çıkmalarına rağmen hepsi silah altında askerlik yapıyorlar. Kimi kimden koruyorsunuz anlamadım o kurumu iş gücüyle vergisiyle ben oluşturuyorum zaten kendi hazinemden mi korkacağım ?

  63. Yazan:levo Tarih: Oca 13, 2010 | Reply

    Arkadaşlar hepimiz çok iyi biliyoruzki seferberlik halinde çanakkalede birçok eğitimli insanımızı kaybettik ve bize çok uzun yıllara mal oldu. Neden araba yapamıyoruz? neden uçağımız yok? yıllar önce bilim adamlarımız ve eğitimli vatandaşlarımızı çanakkalede kaybetmeseydik şuan kesinlikle çok daha ileride olurduk… Birşeyi kabul etmek lazım! insanlar bir amaç için doğar.. Savaşmak-sanat-bilim v.s.. ben mimarım aynen katılıyorum faydalanma konusuna.. Küçücük karakol baskınında kaybettiğimiz askerlerimizi maliyeti düşük ama dayanıklı karakol modülleri tasarlayarak şuan yaşatıyor olabilirdik. Onların ölümü sadece terör değildir. Bir maçı kazanmanın ilk yolu nedir? gol yememek ve kaleyi sağlam korumak ama nedense milyonlarca askerimiz olsun hepsi forvet olsun ve hepsi gol atsın diye uğraşıyoruz. 29 yaşındayım proje sorumlusuyum ve yurtdışı projeleriyle ülkemi temsilen çalışmalar yapıyorum. Maalesefki benimde suçum mesleğimi ülkemde icraa ediyor olmam.

  64. Yazan:BAHADIR Tarih: Oca 13, 2010 | Reply

    ŞEHİT KUBİLATI KESENLERİ DETEKLİYENLERDE VAR YOURM YAPANLAR İÇERİSİNDE…AKLIM MANTIĞIM EL VERMİYOR…SİZ KİMSİNİZ YÜCE Bİ KURUMU TSK ELEŞTİRİYORUZ AKP NİNİ YÜZÜNDEN AĞZINIZA SAKIZ OLDU TSK… CÜBBE GİYİP KAFA SALLAMAMI SİZİN DİN ANLAYIŞINIZ İNSANLARI DİNDEN İMANDAN SOĞUTUYORSUNUZ…

  65. Yazan:BAHADIR Tarih: Oca 13, 2010 | Reply

    TEBRİK EDERİM KEMALİST KARDEŞİM.. İNANIDA TSK İNADINA ATATÜRK…

  66. Yazan:Cengiz Cebi Tarih: Oca 14, 2010 | Reply

    Bahadır Bey,

    ŞEHİT KUBİLATI KESENLERİ DETEKLİYENLERDE VAR YOURM YAPANLAR İÇERİSİNDE…

    Vay hainler vay. Keselim bunları.

    AKLIM MANTIĞIM EL VERMİYOR…SİZ KİMSİNİZ YÜCE Bİ KURUMU TSK ELEŞTİRİYORUZ

    Hayal ürünü korkulukları eleştirmiyoruz.

    Fobiler eleştirilmez, tedavi edilir.

    Kendimizi eleştiriyoruz.

    Karıştırmayınız lütfen.

    AKP NİNİ YÜZÜNDEN AĞZINIZA SAKIZ OLDU TSK

    Yahu bize ne sizin korkularınızdan?

    Burası psikiyatri servisi mi?

    CÜBBE GİYİP KAFA SALLAMAMI SİZİN DİN ANLAYIŞINIZ

    Din anlayışı mı?

    Hem de cüppeli, sallamalı.

    İyi sallıyorsunuz.

    İNSANLARI DİNDEN İMANDAN SOĞUTUYORSUNUZ…

    Birşeylerden soğuttuğumuz kesin.

    Siz ona varın din iman filan deyin.

    Ne olduğunu bilahare belki anlarsınız.

    İNANIDA TSK İNADINA ATATÜRK…

    Korku filmlerini severim.

    Kimseye inad olsun diye seyretmem.

    Kimse karşı değil ki.

    Hem niye karşı olunsun?

    Evham etmeyiniz.

    Kimse karşı değil size.

    İnada gerek yok.

    Doyasıya korkunuz.

  67. Yazan:gökhan Tarih: Oca 14, 2010 | Reply

    doğrudur baksana adamlar vergi verecekmiş devlete hizmet edecekmiş ama onları patates soymak için askere alıyolarmış.nekadar ayıp bi şey.versinler pembe tezkereyi askerlik yapmak istemeyen arkadaşlara bıraksınlar vatana dışarda vargi vererek hizmet etsinler.şu ülkede askerlik yapmak bile tartışılıosa yazıklar olsun.o beğenmediğiniz israil de kadınlar bile askerlik yapıo.ayıp size.

  68. Yazan:cengiz.H Tarih: Oca 14, 2010 | Reply

    ben zorunlu askerlige karsiyim bu iste mantik yok.. bu yuzden ulkeyi terkettim ve donmuycem..

  69. Yazan:Cengiz Cebi Tarih: Oca 14, 2010 | Reply

    Sayın Gökhan,

    adamlar vergi verecekmiş devlete hizmet edecekmiş

    Devlete değil tabi, topluma hizmet.

    Devlete hizmet diye bir şey yok.

    Devletin kendisi bir hizmet zaten.

    Sonuçta ya mal üreteceksin, ya hizmet üreteceksin.

    Üretmeden tüketen asalaklardan olmayacaksın.

    Ahlaken böyledir.

    onları patates soymak için askere alıyolarmış.nekadar ayıp bi şey.versinler pembe tezkereyi askerlik yapmak istemeyen arkadaşlara bıraksınlar vatana dışarda vargi vererek hizmet etsinler

    Burada kendiniz söyleyip kendiniz dinlemişsiniz. Öylesine söz yani.

    şu ülkede askerlik yapmak bile tartışılıosa yazıklar olsun

    Böyle bir şeyi kimse tartışmaz.

    Güvenlik hizmetine her zaman talep olacak.

    Peki adam gibi yapılmayan bir iş tartışılmasın da öyle langır lungur devam mı etsin?

    Kaputtan duman çıkıyor, neymiş, efendim arabayı bile tartışıyorlarmış, ayıpmış.

    Asıl bu kadar cehalet ayıp.

    Pardon, bilmemek değil, öğrenmemek ayıp.

    Sonra da sağda solda “Burası Türkiye” diye sızlanmak ayıp.

    Bu kadar aymazlık, bir de “efelik” havasında.

    Ayıp.

  70. Yazan:ustad Tarih: Oca 15, 2010 | Reply

    sevgili asker kacaklari

    Size nutuk cekmiyecem ama malesef aci bir gercek varki bu sorun yuzunden senelerdir (Tam 9 senedir) Ulkeme giremiyorum,ailemi kaybetsem gelemiycem,tatil icin zaten sans yok vs vs ulan arkadas yapmak istemiyorum zorlami ya.Seven onden buyursun,hangi ulkede bu sorun varki,bizde mecbur neden cunku PKK var,varsa yapanda onlar once kendileri buyursun ben her zaman varim savassa savas vs vs, Yasim ermis 44 sen hala ugras benle asker amca ama inanki bende inatim zor alirsin beni askere,birak takami artikta su ulkeye para kazandiralim,refaha katkimiz olsun,askerlerde bu vatanin cok yetimin parasini yedi ama politika millleti korkutup sindirmek olunca ve bizin millette buna razi olunca yapacak fazla sey yok,sen esek olursan semer vuran cok olur,ben almayim,hairli isler bol gunesler,herkese selam,africadan

  71. Yazan:ustad Tarih: Oca 15, 2010 | Reply

    Askeriye ye Reform sart yada yeniden duzenlenmesi,vatandas olarak madur oluyorsak ve konsolusluklar para tuzagi gibiyse ve ben yurt disinda ticaret yapan ama kacak durumunda yasayn biriysem ve ulkem varsa ki bana sahip cikmayan,gelemedigim,ne yapayim kardesim ben bu ulkeyi alsinlar baslarina calsinlar sayin genareller,vatandas araba alamaz onlar yurt disindan alir vatanada satar,millet tokiden ev almak icin altin satar onlarda sahilleri en guzel yerleri parsellemis keyif catar nutuk atar,siyasetciler korkudan koltuk gidecek diye vatandasi ne yapsin,vatandas da kedrine razi olmus,degissin yada kalksin artik,YETER BE

  72. Yazan:cengiz.H Tarih: Oca 15, 2010 | Reply

    askere gitmek istemeyen o kadar cok insan tanidim ki hadedi hesabi yok .. soyle yapsalar isteyen gelsin istemeyen gelmesin.. bagzi ulkelerde boyle…hani bagzi insanlar yalnis dusundugumuzu soyluyorlar.. o insanlar bizim yerimizede gidip extradan yapabilir benim icin sakincasi yok…

  73. Yazan:skyhead Tarih: Oca 16, 2010 | Reply

    ULU ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRKÜN VE SİLAH ARKADAŞLARININ TÜRKİYE CUMHURİYETİ KURULURKEN KOYDUKLARI KURALLAR,YENİLİKLER,ÇOĞULCU DEMOKRASİİNİN TEMELLERİNİ ATARKEN BU VATANIN OLMAZZSA OLMAZLARINIDA BELİRLEMİŞTİR.KIRMIZI ÇİZGİLER AÇIK VE DEĞİŞMEZDİR.BUGÜN ONU DEĞİŞTİRMEK İSTEYENLERİN NUTUKU TEKRAR OKUMALARINI TAVSİYE EDERİM.DİNİ İNANCI VE GÖRÜNTÜSÜ,****GİYİNİŞİ***NE OLURSA OLSUN HERKES BU VATANDA YAŞAYACAKSA O KURALLARADA UYACAK.BÜTÜN DÜNYADA YAPILAN DİN SÖMÜRÜSÜ VE BENZERLERİNİN HALKIN TEPKİSİ KARŞISINDA SON BULACAĞI MUTLAKTIR.DİNİ İNANCI ALLAH VE KUL DIŞINDA KİMSE ÖLÇEMEZ.KISTAS KOYAMAZ.AMERİKADAN KİMSE YAŞAM TARZI VE BENZERİ KONULARDA TAVSİYE VERMEYE KALKMAYIP GELİP TÜRK YARGISINA HESAP VERECEK.MECLİSTTE DOKUNULMAZLIKLAR KALDIRILACAK.HANGİ MEVKİDE OLUSA OLSUN HERKES YARGIYA HESAP VEREBİLECEK.BÖYLE BİR ÜLKEDE SAYDAMLIK SAĞLANMIŞ OLUR.SAYGILARIMLA

  74. Yazan:Genç Fener BahÇeliler Tarih: Oca 16, 2010 | Reply

    Açılan ankete karşı yorumlara tek tek cevap vermişiniz muhatap alıpta Teşekkürlerimi sunrarım gercekten kaaleye aldığınız için

    Şunuda almanızı isterim

  75. Yazan:Genç Fener BahÇeliler Tarih: Oca 16, 2010 | Reply

    Yazan:cengiz.H Tarih: Oca 14, 2010 | Reply

    ben zorunlu askerlige karsiyim bu iste mantik yok.. bu yuzden ulkeyi terkettim ve donmuycem..

    Tsk yı savunan bu anketin saçma oldugunu savunanlara cevap varda Şu Arkadaşa bir cavap yokmu haa ben verirsem Ergenekoncu oLurum ben kınarsam Faşist oLurum CENGİZ H. KArdeşim BU VATANIN SANA İHTİYACI VAR SANIYORSAN ÇOK YANILIYORSUN GELME BOŞ İNSANLAR DUGUSUZ İNSANLAR KEŞKE SENİN GİBİ TERKETSELER

  76. Yazan:mustafa Tarih: Oca 16, 2010 | Reply

    işi gücü olanlar esir mi kalcak 15 ay dewlete.. 15 ay hep aynı eğitim süresi bile çok! bunun kısaltılması yönünde çaba sarfetseler daha iyi olur.. 15 ay askerlik yaptım bütün iş hayatım duman oldu 5 sene oldu geleli askerden önceki hayat tadım iş alanım yok biz burda yazar çizeriz yine büyükbaşlar yapcağını yapar…!

  77. Yazan:Cengiz Cebi Tarih: Oca 16, 2010 | Reply

    Sayın skyhead,

    ULU ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRKÜN VE SİLAH ARKADAŞLARININ TÜRKİYE CUMHURİYETİ KURULURKEN KOYDUKLARI KURALLAR,YENİLİKLER,ÇOĞULCU DEMOKRASİİNİN TEMELLERİNİ ATARKEN BU VATANIN OLMAZZSA OLMAZLARINIDA BELİRLEMİŞTİR.

    Kimsenin birşeyi belirlediği filan yok.

    Bu dedikleriniz masallarda oluyor.

    Oysa dersimiz edebiyat değil.

    KIRMIZI ÇİZGİLER AÇIK VE DEĞİŞMEZDİR.BUGÜN ONU DEĞİŞTİRMEK İSTEYENLERİN NUTUKU TEKRAR OKUMALARINI TAVSİYE EDERİM.

    Çizgilerinizle ilgilenmiyoruz.

    Kuralları biz koyarız.

    Nasıl gerekiyorsa öyle.

    Ben de size kendi aklımızı kullanmayı öğütleyen kitapları önereyim.

    DİNİ İNANCI VE GÖRÜNTÜSÜ,****GİYİNİŞİ***NE OLURSA OLSUN HERKES BU VATANDA YAŞAYACAKSA O KURALLARADA UYACAK.

    İsterseniz uymayın.

    İfadeniz alınır, icabına bakılır.

    BÜTÜN DÜNYADA YAPILAN DİN SÖMÜRÜSÜ VE BENZERLERİNİN HALKIN TEPKİSİ KARŞISINDA SON BULACAĞI MUTLAKTIR.

    Son vermek üzereyiz, boşuna direnmeyiniz.

    DİNİ İNANCI ALLAH VE KUL DIŞINDA KİMSE ÖLÇEMEZ.KISTAS KOYAMAZ.

    Biz ölçüyoruz.

    İnsanları uyutmaya ve sömürmeye yarayan inançları temizlemekte kararlıyız

    AMERİKADAN KİMSE YAŞAM TARZI VE BENZERİ KONULARDA TAVSİYE VERMEYE KALKMAYIP GELİP TÜRK YARGISINA HESAP VERECEK.

    Amerika’da olun, nerede olursanız olun.

    Ülke aleyhine herhangi bir eyleminizi saptarsak, ne yapacağımızı yasalarda açıkça belirledik.

    MECLİSTTE DOKUNULMAZLIKLAR KALDIRILACAK.

    Öyle değil o iş. Meclis tüm dokunulmazlıkları kaldıracak.

    O zaman “biz vatan için yaptık” palavraları işe yaramayacak.

    BÖYLE BİR ÜLKEDE SAYDAMLIK SAĞLANMIŞ OLUR

    Kesinlikle.

    Ama başta yazdıklarım çok önemli.

    Kendi aklımızı kullanacağız.

    Bir takım tapınaklara sığınmayacağız.

    Ne idüğü belli olmayan totemlere yapışıp kalmayacağız.

    Aydınlanma sözle değil okuyarak ve daha çok tartışarak gerçekleşir.

    Topla, tüfekle, efelikle, meydan okumayla gerçekleşmez.

  78. Yazan:mehmet can Tarih: Oca 17, 2010 | Reply

    Ülkemizde anlamsız ve gereksiz şekilde birde insanı şartlardan çoooooooooook uzakda zorla askerlik yaptırmaya çalışıyorlar.15 boyunca salakca bir nöbet ne bekliyorsa oda ayrı bir şaibe karavana yıka bulaşık yıka neymiş askerlik.Son derece gereksiz ve yersiz bir uygulama

  79. Yazan:x_kişisi Tarih: Oca 20, 2010 | Reply

    Tabii, yazan arkadaş çok haklı!!!

    Mesela, benzer bir durumu 1910’larda inceleyelim:

    Başarılı bir eğitim görmüş her kişi ülkesini terk eder ve arkadaşın bahsettiği “akıllı düşman”larına kaçardı.

    Hmm..bu durumda M. Kemal’de muhtemelen arkadaş gibi düşünüp- yurt dışına giderdi. Tabii böylece esaret altında bir millet haline gelirdik. Ve tabii arkadaşta dünyaya esir ve son derece yoksul bir memleketin evladı olarak gelirdi. Ve hiçbir ülkeye falan da gidemezdi. Böylece fakir ve cahil bir hayat sürerdi..

    Vahdettin -son osmanlı padişahı- da bunu yapmadımı zaten? “Akıllı düşmanlarına” kaçmadımı?

    1923-24 yılarında, imkanı olan bütün yobazlar hep o “akıllı düşman”larına kaçmadımı?

    SONUÇ:

    Devlette hatalı kararlar alınıyor olabilir. Vatandaş olarak görevimiz bunları düzelmektir, görmemezlikten gelmek değil. Askerlik sıkıcı olabilir, nitekim savaş durumunda cephede muhtemel ölümünü beklemekte ğek eğlenceli değildir. Askerde, erleri sürekli koştururlar, gereksiz işlerle meşgul ederler. Öyleki Emir-Komuta’ya alışsın diye. Savaş anında komutları sorgulamaması için.

    Yapılan her hareketin, işlemin anlamını bilmeyebiliriz. Fakat arkasında ne gibi anlamlar olduğunu araştırmalıyız.

  80. Yazan:Kenan Polat Tarih: Oca 21, 2010 | Reply

    Yorumcumuzun 5 ay çiş tahlili yapmayı uygun bulmadığı kişinin (sanırım bir doktor) mahallesindeki bakkalın, 15 ay pirinç tartmak yerine tuvalet temizlemesine de karşı çıkması gerekiyordu…
    Yani, hülasa; samimi olalım..
    Türk Tarihinin Tek Zorunlu Askerlik yapan Devletinin (yanlış ise düzeltilsin lütfen, Yeniçeriler dahil, tüm askerlik sistemimiz Profesonellik üzerine idi, yoksa o kadar acemi ile 3 kıtaya ulamak en hafif ifadeyle “hayal” olurdu) bir ferdi olarak;
    Ya makul zorunlu askerlik (Temel Askerlik Eğitimi almaktan bahsediyorum, 21 gün de değil, 6 ayda.. 60-90 gün arası temel askerlik eğitimi.. bu eğitimde de sağa sola dönemk yerine Askeri literatür vs. vs. gibi yüklemeler yapılmalı)
    yada;
    Zorunlu hemşirelik,
    Zorunlu Sihhi Tesissatçılık,
    Zorunlu Nalburluk gibi şeyleride isteyelim…

  81. Yazan:Mustafa Akbaş Tarih: Oca 21, 2010 | Reply

    En azindan Kemalist subaylar boş durmiyor. Hic durmadan darbe plani yaparlarmiş. Ama hala bir darbe yapmasini beceremediler. Neyse en azindan Taraf gazetesine manset oldular. Ilker denilen birisi benim Balyozumu kalmiş. Lütfen Ilker Abey benim Balyozumu geri getir. Bak o sana yaramaz.
    Sonra başina felan düser. Cok acirsin. Bende üzülürüm. Balyozla has adamlar calisir:-) Sen git Golf oyna.

  82. Yazan:MUSTAFA Tarih: Oca 21, 2010 | Reply

    BİR GÜN SİZİN GİBİLERİN İDAM SEHPASINDA GÖRECEĞİM.BU ÜLKEYE İHANET ETMENİN NE OLDUĞUNU O SEHPADA GÖRECEKSİNİZ ŞEREFSİZLER.NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.BUNU UNUTMAYIN.BUNU UNUTMAYIN YAKINDA.

  83. Yazan:MUSTAFA Tarih: Oca 21, 2010 | Reply

    Kenan Polat SANA KATILIYORUM.PROFESYONEL ORDU ŞART.AMA ZORUNLU ASKERLİK TEMEL EĞİTİMLE EN AZ SINIRLANDIRILMALI.İSTEĞE BAĞLI ÖZEL KUVVETLEREDE GÖNÜLLÜ UZUN DÖNEM ASKERLİK YAPILMALI.TAM BAĞIMSIZ BİR TÜRK DEVLETİ OLSAK ÇOK ŞEYLER DEĞİŞMELİ.AMA BAĞIMSIZLIK YERİNE AMERİKA MANDASIYIZ.

  84. Yazan:MY Tarih: Oca 22, 2010 | Reply

    “BİR GÜN SİZİN GİBİLERİN İDAM SEHPASINDA GÖRECEĞİM.BU ÜLKEYE İHANET ETMENİN NE OLDUĞUNU O SEHPADA GÖRECEKSİNİZ ŞEREFSİZLER.NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.BUNU UNUTMAYIN.BUNU UNUTMAYIN YAKINDA.” (Mustafa)

    Türklükle gurur duyan ama düzgün Türkçe cümle kuramayan, kendisi gibi düsünmeyeni hain gören, her itiraz edeni asarak “adam etmeyi” amaçlayan…

    Tam da yazinin basligina uygun bir yorum olmus, 200.000 insanimizi stadyumlara hapsetmeyi planlayan kozmik canavarlarin ruh halini anlatmis.

    IP numaranizin “malum çevreleri” isaret etmesi, onlarin gazino, lokanta vb yerlerine bu kadar yakin olmasi bir raslanti mi acaba? Bizim LOG dosyalarina da baktim, sizinle ayni yerden baglanan bazi arkadaslar(?) bir yildir her gün Derin Düsünce sitesine gelip en az yarim saat kaliyor. Bu kadar sevdiginizi(!) bir sitenin yazar ve yorumcularini asarsaniz caniniz sikilmaz mi sonra?

  85. Yazan:Umit Erdal Tarih: Oca 22, 2010 | Reply

    Kendini kemalist-vatansever olarak tanıtan kişilere:

    Madem darbeci değilsiniz, o zaman neden insanları zor kullanmakla tehdit ediyorsunuz?

    Ya darbeden, işkenceden, askeri yönetimden yana olduğunuzu cesurca söyleyin; ya da insanları tehdit etmeyi bırakın.

  86. Yazan:Cengiz Cebi Tarih: Oca 22, 2010 | Reply

    MUSTAFA Bey,

    Böyle ‘tutku’ dolu yorumlara cevap yazmak gerek. 🙂

    BİR GÜN SİZİN GİBİLERİN İDAM SEHPASINDA GÖRECEĞİM.

    İdamı kaldırdık.

    Ama gerekirse yine koyarız.

    Şu anda gerek görmüyorum.

    Ama idam derken cinayeti kast ediyorsanız, suç işliyorsunuz.

    Suç olmadığını sanıyorsanız, isim ve adresinizi belirtin, bunu savcı arkadaşlarımız değerlendirsin.

    BU ÜLKEYE İHANET ETMENİN NE OLDUĞUNU O SEHPADA GÖRECEKSİNİZ ŞEREFSİZLER.

    “Ülkeye ihanet” mi?

    Bunun ne olduğunu sorsam cevap veremeyeceğinizden eminim.

    Bu sözü kendi “kulluk düzenleri” tehlikeye giren korkaklar kullanıyor genellikle.

    Yani açık açık “ben uyanmak istemiyorum” diyemiyor, bundan korkuyor, onun yerine böyle kılıflar kullanıyor.

    Hedef saptırma yöntemi.

    Uyanmak istemeyenlere, uykucu bir memleket bulmaları tavsiye edilebilir.

    Sizin bu kimselerden olmadığınızı sanıyorum.

    Sonuçta bu siteye gelip yorum yazan bir insansınız.

    Her ne kadar “şerefsiz” filan diyerek hakaret ediyor da olsanız.

    NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE

    Bir şey demekle mutlu olunamayacağına göre, herhalde “ne mutlu Türk olduğuna inanana” demek istiyorsunuz.

    Türk olduğuna inanınca insan neden mutlu olur?

    Türkler toptan cennete mi gidecek yoksa?

    BUNU UNUTMAYIN.BUNU UNUTMAYIN YAKINDA.

    Niye unutmayalım?

    Önemli bir bilgi mi bu?

  87. Yazan:Orhan Tarih: Oca 22, 2010 | Reply

    Bence zorunlu askerlik gereklidir ancak süresinin kısaltılması taraftarıyım.Temel eğitim 3 ay.Hadi 3 ayda usta birliği diyelim.En fazla 6 ay olmalı.Ülkemizin jeopolitik durumu ve stratejik önemi malum.Bu yüzden biz Türk milleti olarak her zaman tetikte olmak durumundayız.Vatan yahut Sakarya edebiyatı demiş bazı arkadaşlar.Şunu unutmasınlarki bizi Kurtuluş savaşında bu edebiyat kurtarmıştır.Tabiiki bu cesur yürekleri yöneten büyük komutan Atatürk’üde unutmamak lazım.TSK Atamızın bize emanetidir.Bu yüzden abuk subuk bahanelerle TSK’ni feshetme düşüncesi bizim için sonun başlangıcı olur.Zaten ekonomik açıdan kuyruğumuzu kaptırmış durumdayız,birde sigortamızı da kendi ellerimizle imha edersek 80 yıl önce olmayan olur ve biz gelişmiş bir ülkenin( muhtemelen Amerika Birleşik Devletleri ) sömürgesi olarak yaşamaya devam ederiz.Şu ana kadar bir türlü değerlendiremediğimiz yeraltı,doğal ve tarihi zenginliklerimizden de birileri çok güzel istifade eder.

  88. Yazan:Cengiz Cebi Tarih: Oca 22, 2010 | Reply

    Orhan Bey,

    Vatan yahut Sakarya edebiyatı demiş bazı arkadaşlar.Şunu unutmasınlarki bizi Kurtuluş savaşında bu edebiyat kurtarmıştır.

    Bu sizin inancınız.

    Saygıyla karşılanmalı.

    Ama bu inancınız buna inanmayanlara saygı da içermeli.

    Yoksa saygıyı hak etmez.

    Tabiiki bu cesur yürekleri yöneten büyük komutan Atatürk’üde unutmamak lazım.TSK Atamızın bize emanetidir.

    Bu da inancınızın ikinci maddesi.

    Dediklerim bunun için de geçerli.

    Tarihi anlamak için bu tür inançları askıya alabilmek gerek.

    Bu yüzden abuk subuk bahanelerle TSK’ni feshetme düşüncesi bizim için sonun başlangıcı olur.

    Sözünü ettiğiniz düşüncenin konuyla bir ilgisi yok.

    Böyle bir düşünce de olmaz zaten.

    Neye benzer bu?

    Kapı yaptırmışım evime, hırsız vb. girmesin diye.

    Kapı eskimiş, kilidi bozulmuş, menteşesi çürümüş.

    Sonra nerden estiyse kapıyı kaldırmak düşüncesi oluşmuş bende.

    Böyle saçmalık olur mu?

    Yapacağım iş kapıyı ‘adam etmek’tir, iptal etmek değil.

    Dolayısıyla güvenlik birimimi adam edeceğim.

    Burada tartışılan da bu.

    İlgisiz bir ‘düşünce’den sözediyorsunuz.

  89. Yazan:TÜRKİYELİM Tarih: Oca 22, 2010 | Reply

    merhaba ben 28 yaşındayım ıkı yıllık okulda okuyordum aynı zamanda evlendim bir şirket kurdum işlerimde cok iyi gidiyordu sonra kriz denilen bir illet geldi okulu bitirmeme 2 ders kalmıştı ama harc paramı yatıramadım okul bitseydi askere gidecektim dedimya ilet bir kriz geldi işlerim ters gitti okulu bitiremedim 1 seneden beri bakurlarımı ödeyemiyorum 3aydan beri kiramı ödeyemiyorum icra kadıda onlararla ugrasıyorum ben 28 yaşındayım şimdi gelip beni götürecekler neden asker kacagıyım bu durumda evime hacız gelecek işyerim bitecek malıye beşimde esim tek kalacak…. ben budurumda nasıl askere gideyım bu piskolojıyle nasıl yaparım askerlık kime ne faydam olur 2-3 aylık bir egitimle sırnakta yada gabarda nöbete düşünceden kafayı yerim yada kafama sıkarım yada senelerını gerilla egitimi almış pkk ya yem olurum yem olduguma yanmam yanımdakiler de oldu dıye yanarım şimdi siz söyleyin ben hayinmiyim neyapayım akıl verın devlet benım içramımı durduracak işlerimi mi yönetecek yoksa arkaslarımdan borc bulup kiramı mı ödeyecek ben askerden kacmıyorum sadece sorun zaman bende kacagım o vatan hayını dıyolarya onlar havadan atanlar konusuyo benım eşim ne yapacak….bizler 3 aylık egıtımle gerıllaylamı savasacagız antalyada yasayan bır ınsan hayatında kar görmemiş – derece nedir bilmemiş bunu 3 ay egit sonra yolla sonra şehit düştü vatan canım sana feda o yavruyu yasatki vatan yasasın şehit olmak cok büyük bir mertebe ama savas nerde bana bunu gösterın
    istanbulda adam işe gidıyor tel geliyo yavrun şehit savasmı cıktı nıye sehıt olmuş bızde gidelim savas cıktıysa annem eşim kardesım bacılarım yardım etsın cephane tasısın yok ama hayat devam edıyo antalyada mıllet denıze gırıyor ama şehit oluyo turkıyede nerdeyız bır bakınya yazık ya 19 yasında cocuk şehit olmuş 1 haftası varmış terhısıne yazık ya vatan millet sakarya demeyın savas yok varsa savas ben bunu yazamam bunu utmayın şimdi söyleyin ben ne yapayım yeni işlerim düzeliyo bana müsade etsinler iki sene sonra yapayım 15 ayımı ama şimdi degil gerekirse bende sehit olurum bana cevap yazın akıl verin cevap beklıyorum

  90. Yazan:xcxc Tarih: Oca 22, 2010 | Reply

    bu konuyu açarken nasıl bi çakallık düşündünüz çok merak ediyorum telkinlerle bitiriceniz bu mevzuyu afferim size

  91. Yazan:SERDAR Tarih: Oca 22, 2010 | Reply

    Öncellikle bu siteyi hazırladığınız için ve kendimizi ifade etme özğürlüğü verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
    Bence zorunlu askerlik genç kardeşlerimizin gençlik duygularını kaybettiği,zamanların ise veba olduğu bir yer oldoğunu düşünüyorum.Nice ana kuzuları askerlik yapmaya değilde orada angarya işler yapmaya,hatta gece gündüz üst rütbeli komutanların kendi egolarını tatmin etmek için gidilen bir yer olduğunu düşünüyorum.
    Sizlere sormak isterim askerlik zorunlu olmasa acaba kim gitmek ister?

  92. Yazan:onur Tarih: Oca 23, 2010 | Reply

    hangi gorusun temsilcilerisiniz bilmiyorumda…
    o bahsettiginiz askerler olmasa,size dunya uzerinde nefes aldirirlarmi acaba cok merak ediyorum…tabiki yanlis politikalar yada duzende yanlis olan seyler var…ama su gunlerde fonlarini avrupanin hangi ulkesinden aldigi bile belli olmayan gazetelerinin yalan haberlerinin ustune…harika bir tartisma konusu…TEBRIK EDIYORUM SIZI..umarim sondaki tebrigi anlamissinizdir

  93. Yazan:halukcem Tarih: Oca 23, 2010 | Reply

    gercekten askerlık buyuk kayıp 2 ay oldu gelelı kendımı daha toparlayamadım insanı her yonden etkılıyo ben kesınlıkle bedellı askerlık olmasından yanayım yapmak isteyen gıder yapar yapmaayanda devlete odedıgı vergıyle arayı kapatır ama tabı şöyle bı durumda söz konusu hiç bır yetkılı bır ananın ana şü sözü söylemesınıde soylemez param olsaydı oglum sehıt olmazdı bunu da masaya yatırmak lazım onun için ordayı tutturmak gerekır

  94. Yazan:Cengiz Cebi Tarih: Oca 23, 2010 | Reply

    Onur Bey,

    o bahsettiginiz askerler olmasa,size dunya uzerinde nefes aldirirlarmi acaba cok merak ediyorum…

    Burada “askerler olmasın”ı bırakın, ima eden bir söz bile yok.

    Dolayısı ile yorumunuz havada duruyor.

    İkincisi, gerekli koşul ile yeterli koşulu karıştırmamak gerek.

    Çiftçinin askere, askerin çiftçiye ihtiyacı var.

    Karşılıklı gereklilik bu.

    ama su gunlerde fonlarini avrupanin hangi ulkesinden aldigi bile belli olmayan gazetelerinin yalan haberlerinin ustune…

    Ülke belli değil ama siz Avrupa’dan ‘fon’ aldıklarını biliyorsunuz, öyle mi?

    Bilgi kaynağınızı öğrenebilir miyiz?

    Haberlerin yalan olduğunu nasıl tespit ediyorsunuz?

    TEBRIK EDIYORUM SIZI..umarim sondaki tebrigi anlamissinizdir

    Anladık galiba.

    Hangi edebiyat sanatıydı hatırlayamadım gerçi.

    Ben size buraya gelip yorum yazdığınız için -sanatsız şekilde- teşekkür ederim.

  95. Yazan:volkan Tarih: Oca 23, 2010 | Reply

    siz ne biçim insanlarsınız dört bir yanınız düşman larla dolu ermenistan yunanistan başta olmak üzere askerlik askerlik diye bagırıyorsunuz oyuna gelmeyin biz nezaman reformlarda bulunduysak bizim işimize degil başka insanları işine yaramıştır özal zamanında yapılan reformları hale kdv gibi cezalarla ödüyoruz ki bırakın reform yapmayı açılım dendi neredeyse kürtleri bnu ülkeden silecektik milleti gaza getirdilr bırakın TÜRK milleti ile oynamayı BIrakın bizi bize aslanlar gibi gidip yapacak her TÜRK genci askerliği gerekiyorsada sehit olacak sırf pkk ya inat sırf ermenilere inat zamanında belki bilmessiniz kıbrıs ne hale düştügümüzü uçağımız helikopterimiz yok diye binlerce genç öldü yahudi dostu mısır bile amborgo uygulamışken biz kimden destek alıp askerliği zorunluı halden çıkaracagız ki yunanıstanın arkasında avrupa ermenistanın arkasında rusya daha cok kendini satarsa amerika ırak ın arkasın da isreil daha ne olsun

    TANRI TÜRKÜ KORUSUN

  96. Yazan:Umit Erdal Tarih: Oca 23, 2010 | Reply

    Zorunlu askerliği savunanlar şu iki soruyla ilgili düşünceleriniz nedir?

    1. Uzman, meslek sahibi bir insan, askerde mi ülkesine daha çok hizmet eder, sivilde mi?

    2. Askerlik zorunlu olmasa, sizce kaç kişi gönüllü askerlik yapmaya giderdi?

  97. Yazan:Caner Özkoç Tarih: Oca 25, 2010 | Reply

    İlk soru ikincisini hazırlıyor zaten herneyse bence de haklısınız beyniyle yaşayanlar gitmesin askere yüreği aklı gönlü olanlar gitsin Beni de gönüllüler listesine koyabilirsiniz Bakın kardeşlerim kimsenin zoru yok dağa çıksın geri hizmet askerlik yapsın silah taşısın tank sürsün uçak onarsın güverte yıkasın.Türkiye Cumhuriyeti nin şu anki sınırları bir iki dakika da bir iki kalemle çizilmedi sizin benim dedelerimin kanıyla teriyle kolu bacağı canıyla çizildi onlar bu vatanı kurar ve kurtarırken bizler portakalda vitamindik şimdi düşünün bu vatanda doğmanın bedeli nedir diye sadece bir çanakkale de 200.000 yüksek tahsilli vatandaşımız öldü hatta çoğu askere çağırılmadı bile diyeceksiniz ki o zaman farklı bu zaman farklı yok değil kardeşlerim süngüyle kurşunla alamadıklarını şimdi şirketlerle almaya çalışıyorlar bu milletin her bir üyesi askerdir ve bu vatanın elbet onlara ihtiyacı vardır doğmuş veya doğmamış bunu red etmek vatan hainliğidir geldiğin yeri inkar etmektir kadınıyla erkeğiyle.Evet Aydınlarımız yetiştireceğiz geliştireceğiz her imkanı sağlamak için destek olacağız ama kılıcımızın da her yanını keskin tutacağız ki kör tarafından tutup elimizden düşürmesinler Türkiye Cumhuriyeti öyle kolay kurulmadı ve hiçbir zamanda yıkılamayacak yok olmayacaktır vatan demek can demektir eğer vatan borcunu ödememek için vatandaşlıktan çıkıp vatansız bayraksız kalmak isteyenlere tohumu bozuklara Türkiye Cumhuriyeti nin ihtiyacı yok bu toprakların evlatları Bayrağını her zaman dalgalandıracak taşıyacak hür iradesi aklı ve bileğiyle de hiç indirtmeyecektir zorunlu askerlik bizler için değil sizler içindir. Neyi tartışıyorsanız tartın tartışın şimdi…Saygılarımla Caner ÖZKOÇ.

  98. Yazan:Umit Erdal Tarih: Oca 25, 2010 | Reply

    Neden böyle oluyor anlamıyorum. Zorunlu askerliği savunanlar, hiç kimseye hakaret etmeden fikirlerini neden savunmazlar. Caner Bey yazısına güzel başlamıştı. Memnun olmuştum. Ama sonra “tohumu bozuk”, “vatan haini” gibi rencide edici sözler kullanmaya başladı.

    Bakın, öncelikle usul konusunda anlaşmalıyız. Burası bir fikir meydanı. Her şeyin bir uygun usulü var. Fikir meydanının da usulü, kimseye hakaret etmemektir en başta.

    Neyse, bunun dışında, Caner Özkoç’un sözlerini doğru mu anladım emin olmak istiyorum. Şunu diyorsunuz, doğru mu:

    1. Aydınları da yetiştireceğiz, fakat vatanı savunmak için bu insanlardan asker olarak da yararlanacağız.

    2. Zorunlu askerlik olmasaydı da, bizim gibi eleştirel bakanların dışındaki halk yine de gönüllü olarak askerlik yapardı.

    Bunlara karşı yanıtlarım:

    1. Asker sayısı, modern savaşlarda bir üstünlük sağlamaz. Önemli olan, lojistik, teknoloji, taktik gibi alanlarda uzmanlıktır. Mesleği olan, eğitimli bir insanın ülke ekonomisine katkısı çok yüksekken, bu kişiyi askerde ayak işleriyle meşgul etmek, ekonomiye ve dolayısıyla ülkenin savaş gücüne zarar verir. Dolayısıyla, bu insanları barış dönemlerinde zorunlu olarak askerliğe göndermek, ülkemizi düşmanlarına karşı zayıflatır.

    2. Çanakkale’de çok insan gönüllü olarak askere yazılmıştı. Bunların da büyük kısmı, aydın kesimdendi. Ne var ki, şu an barış dönemindeyiz. Barış döneminde, vatansever insanlar, hiçbir iş yapmayacaklarını bile bile, askere kaydolmazlar zannediyorum.

    Her insan, kemali arar. Eğitimli veya meslek sahibi bir adam için, hiçbir üretken iş yapılmayan bir askerlik döneminin bir faydası olmaz. Ancak eğitimsiz bir kişi için böyle değil. Bu kişiler, okul hayatlarında almadıkları disiplini, düzeni veya bazı becerileri askerde öğrenebilirler. Ayrıca kırsal kesimde geleneklerimiz de askerliği teşvik eder. Dolayısıyla bu insanlar gönüllü olarak barış zamanında dahi olsa, askerliğe gidebilir belki.

  99. Yazan:Caner Özkoç Tarih: Oca 25, 2010 | Reply

    ERDAL bey hassasiyetinizi anlıyorum rahatsız edici sözler kullanmış olabilirim fakat inanın bu ifadelerin başka bir tezahürü yumuşatılmış şekli yok bu yüzden üzgünüm.
    Maddeler halinde ki yanıtlarınız istediğiniz cümleleri ve kelimeleri cevaplıyor olmanızı sağladığının farkındasınızdır fakat ilerici düşündüğünüz apaçık belli bu sebeple sizle tartışmaktan bir nebze olsun fikir paylaşmaktan memnuniyet duyarım.
    Efendim yazımın içinden aldıklarınız birincisi harfiyen doğrudur ikincisine ise cevap vermem gerekli halkımızda eleştirel bakabilir adı üstünde halk kendi kendini yönetir sizde halktan bir bireysiniz eleştirelsiniz onun için gönüllü askerlik yapanları eleştirel mantığı olmayan tabiri uygunsa koyun yerine koymayın.Halkın içine pek giremediğinizi düşünüyorum ERDAL bey.
    Ve yanıtlarınız: Evet kesinlikle strateji olarak haklısınız başka türlüsü söz edilemez fakat ekonomi deyince şunu bilmenizi isterim Türkiye hala sanayisini dışa açamadı bu sektörde ithalden kurtulamadık lakin tarım işte ekonomimizi Yurt içi olarak ayakta tutan yıkılmaz direğimizdir ekonomiyi ayakta tutan kısacası sizi bizi ayakta tutan çiftimiz köylümüz ağırlıklıdır.Barış ortamından bahsetmişsiniz tüm varlığımla keşke diyorum bir düşünün hangi barış ortamında insanlar ölür karakollar basılır katliam olur,üsler basılıp başlara çuval geçirilir Afganistana şura veya buraya silahlı güç gönderilir.Zayıflamak değil gelin aziz kardeşim askere aydınımızsan,bilim insanımızsan doktorumuzsan vs.. gel orda paylaşım içinde ol askeri güçe katkıda bulun beynimiz ol gerekirse sana atılan kurşunun önüne atlarız korkma yanımızda ol sırtsırta…

    ve ardından Doğrudur efendim Çanakkale mizde böyle vahim dehşet verici aynı zamanda böylesine şereflilik görüp hüzünle gurur duygularını aynı anda yaşıyoruz ama siz ERDAL bey askerliği bu kadar küçümsememelisiniz hiçbir iş yapmamak askerlikle çok zıt bir kavram.

    ERDAL Bey Canım kardeşim sende eğitim görmüşsün bende görmüşüm ama nasıl?? bu devlet bu millet sayesinde,onlar sağlamış millete devlete vatana hizmet edelim diye evet biz o lise üniversite sıralarında oturup FELSEFE vizelerine veya test sınavlarına girerken karda kıyamette birileri çatışmaya giriyor bizi oturduğumuz sıralardan kaldıramasınlar diye o birileri en ücra sınırda dahi gözünü kırpmadan nöbet tutuyordu.Faydalı olmak bu değilmi şimdi bu acizlikmi bu saygı duyulmayacak borç duyulmayacak bir şeymi bunları varsaymamak mümkünmü herşey okulda öğretilmiyor ERDAL bey bunu samimiyetimle söylüyorum Esnaflık başka talebelik öğretmenlik başka askerlik başka vs.. arasındaki farkları iyi irdelemek taraftarıyım okul disipliniyle asker disiplini farklıdır diye düşünüyorum fekat amaç aynıdır millete vatana fayda kendimizden önce diğer kardeşlerimizin iyiliğini düşünmeyi en iyi öğreneceğimiz yer askerliktir şu anki eğitim sistemi ise seni abinle ve kardeşinle bile yarıştırmak onu ezip üstüne çıkmayı öğretecek şekildedir.Aynı topraklarda yaşadığın insanları tanıyabilmek için askerlik büyük bir fırsattır ülkemde ne oluyor ne bitiyor demek için gidip görmek gerekir okuma yazmayı bilmeyenleri daha Başkentimizi bilmeyenleri çatpat kendi dilini konuşanları vs.. görelim orda olup yapabilidğimiz kadar okuma yazma öğretelim bilinçlendirelim aydınlatalım bizim kazancımız onlardan fazla olacaktır askerlik bitince bu hislerle okullar yaptıralım kültürel faliyetlerde yer alalım insaları birliğe teşvik edelim ama bunlar olmadan birbirmizi tanımadan şahsi anlamda faydalı olmak büyük oranda kişinin kendisine faydalı olacaktır.Benciliyetten uzak yapım varoluşum buna izin vermiyor bunlar benim fikirlerim her bir heceminde arkasında dimdik duruyorum. Teşekkürler saygılarımla..Caner ÖZKOÇ

  100. Yazan:emrah Tarih: Oca 27, 2010 | Reply

    sevgili arkadaşlar tamam gitmeyelim askere..biz ne avrupa nede amerika ülkesiyiz.kumşularımıza bakarsanı.. ne demek istedigimiz anlarsınız..askerlik illa taşı topragı korumak gibi gören insanlar var.aslında sen vatan diye neyi gördügün önemli .benim için ailem benim vatanım.onu hertülü tehlikeden korumak ben görevimm..sen ben gitmeyelimm…fransız mı gelir ingilizmi gelir .. kimse gelmeyecekk.boşuna bekleme ..anlayın arkadaşlar biz yalnız bir milletizz.kürdüyle türküyle.çerkeziyle.gürçüsüyle .alevisiyle.sünnüsüyleee

  101. Yazan:serkan Tarih: Oca 27, 2010 | Reply

    burda zorunlu askerlige karsi cikanlarin hepsi korkakkkkkk. sizin kafanizdan insanlarin evletlari burdur da 28 gun kebab yaparken biz daglarda 7 ay teroristlerle savastik. eger bu adaletli diyorsaniz kendi inancinizi bir kez daha sorgulamanizi tavsiye ederim. saygilar

  102. Yazan:Umit Erdal Tarih: Oca 27, 2010 | Reply

    İnsanların niyetlerini çoğu zaman bilemeyiz. Zorunlu askerliğe karşı çıkmak, ne korkaklıktır, ne de bencilliktir. Birbirimizi sadece açıkça öne sürdüğümüz fikirleri dikkate alarak değerlendirebiliriz. Bunun ötesinde yaptığımız yorumlar, dayanaksız birer niyet okuması olur.

    Ben zorunlu askerlik meselesine sadece faydalılık açısından bakıyorum. Burada da şunu diyorum: Eğitimli, üniversite mezunu bir insan, mesleğini yaparken ülkeye sağladığı fayda, askerlik yaparkenkinden daha fazladır.

    Burada, Caner Bey, şunu söylüyor: Askerlik yapan insanlar fedakarlık yapıyor, bizim okumamız için çalışıyorlar. Evet, bu bir fedakarlık. Ne var ki, bu fedakarlık tek yönlü değil. Mesleğini yapan bir doktor, mühendis, öğretmenin yaptığı da bir fedakarlıktır. Fedakarlık, yalnızca nöbet tutmakta değildir.

    Nöbet tutmanın ürettiği katma değer, bir mühendisin, öğretmenin, subayın normal mesleğini uygularken ürettiği katma değerin çok altındadır. Evet, kritik bir iştir, ancak katma değeri düşük bir iştir. Otomasyon uygulanabilir. Hızlı bir şekilde kitleselleştirilebilir bir iş.

    Eğer gerçekten nöbet tutmak yüksek faydalı bir iş olsaydı, o zaman doktorları, hakimleri, iş adamlarını, kendi mesleklerini yaptırmak yerine, nöbet tutturmakla istihdam etmemiz gerekmez miydi? Bir doktorun 24 ay nöbet tutmasıyla yitirdiğimiz ekonomik değerle, ilkokul mezunu bir vatandaşın 24 ay nöbet tutmasıyla yitirilen ekonomik değer bir midir?

    Caner Bey, bu insanların fedakarlıkları sayesinde bizim okuduğumuzu söylüyor. Bu doğru. Ne var ki, bunun tersi de doğru. Bizim gibi aydınların fedakarlıkları sayesinde de bu ülke bu seviyeye gelmiştir. Fedakarlık karşılıklıdır. Askerler, topluma hizmet eder. Toplum, askerlere hizmet eder.

    Son olarak, Caner Özkoç’la farklı düşündüğümüz bir başka nokta, şu an savaş durumunda olup olmadığımız. Ben Türkiye’nin şu an barış durumunda olduğunu iddia ediyorum. Caner Bey, savaş durumunda olduğumuzu.

    Barışta olduğumuzla ilgili iddiamın gerekçeleri şunlar:

    1. Tüm askerlerin çok küçük bir kısmı, PKK ile savaşmaktadır.
    2. 20 yıllık PKK ile yapılan savaşta yitirdiğimiz asker sayısı 10 bin civarında. Halbuki, Türkiye’de her sene trafik kazalarında ölen insan sayısı 5-6 bin. Dolayısıyla, 20 senede bir kişinin sivil olarak trafik kazalarında ölme ihtimali, PKK ile çatışmada ölme ihtimalinden çok daha yüksektir.

    Şu konuda önemli bir yanılgı var: Zorunlu askerliği savunanlar, bizim ölüm korkusundan dolayı, zorunlu askerliğe karşı çıktığımızı düşünüyor. Bu doğru değil. Askerde ölme ihtimali, sivilde ölme ihtimalinden daha fazla değil ki, ölüm korkusu olsun. Sorun, askerde yitirilen zaman ve ekonomik değerdir. Bu ekonomik değer, ülkemizin yitirdiği bir değerdir. Bu yüzden, zorunlu askerliğe karşı çıkmak, aslında vatanseverliğin de bir gereğidir.

  103. Yazan:Umit Erdal Tarih: Oca 27, 2010 | Reply

    Sanıyorum, zorunlu askerliğe karşı olanlarla destekleyenler arasında şöyle bir anlaşmazlık var:

    Destekleyenlere göre, askerlik yapmak, diğer mesleklerden özünde farklı bir meslektir. Askerlik diğer mesleklerden daha zor, daha çok fedakarlık gerektiren bir meslektir.

    Benim gibi karşıtlara göre ise, askerlikle diğer mesleklerin arasında bu türden bir farklılık bulunmuyor. Askerlik, doktorluktan, avukatlıktan, mühendislikten veya öğretmenlikten daha zor bir meslek değil. Neden askerlik diğer işlerden daha zor ve fedakarlık gerektiren bir iş olsun?

    Askerliği özel kılan nedir? İnsanın hayatını tehlikeye atması mıdır? Fiziksel olarak güçlükleri midir? Askerlikte zaafiyet olması durumunda, kaybedeceğimiz şeylerin büyüklüğü müdür? Belki bunların hepsi veya başka şeyler de olabilir.

    Bu soruyla ilgili düşüncelerinizi öğrenmek isterim. Daha sonra, diğer meslekleri düşünelim. Bu meslekleri özel kılan şeyleri düşünelim. Bütün mesleklerin kendine has özel hassasiyetleri yok mu, sonra da, bunu tartışalım.

    Benim temel tezim şu: Askerliği, diğer mesleklerden daha kutsal kılan sabit bir özellik yoktur. Askerliği özel kılan özellikler, başka pek çok meslek için de geçerlidir. Buna karşı çıkanlarla, bu tezimi tartışmaya hazırım.

  104. Yazan:117dahte Tarih: Oca 28, 2010 | Reply

    Askerden gectigimiz hafta geldim. Yurtdisinda calistigim icin 21 gün yaptim. Asker, ordu vs. konusunda askere gidene kadar olan görüslerim askere gidip geldikten sonra fazlasiyla degistiler.

    Muhtelif noktalar var ama hem vakit darligindan hem de konuyu bulandirmamak icin bir noktayi belirteyim:

    Türk ordusu yeteri kadar profesyonel. Bizim ordumuzda sadece uzman cavus sayisi 50.000 (yaziyla elli bin). O da birkac yil öncesi 100.000’den düsürülmüs.

    Yani sürekli olarak “700.000 insan evlerinden islerinden toplaniyor, et yigini” vs yorumu hafif tabirle sayilarin carpitilmasi, dezenformasyon.

    Yanlis ögrenmediysem profesyonel askerlerimizin, yani bu is icin devletten maas alan, gecinimini bu isle saglayan askerlerin nüfusu 250-300.000 civarinda, ki bu gayet makul bir rakkam. 600-700.000 kisinin tamami vatani hizmette safak saymiyor. Yanlis bilgi veriyorsunuz, bilerekse ayip.

    Zorunlu askerlige gelince. Benim nacizane düsüncem zorunlu askerligin, mecbur kalmasi, ancak kisatilmasi yönünde. 250-300.000 profesyonel askerin oldugu bir ortamda herkese 1, bilemediniz 2 ay askerlik yeter. 3 haftada bize bir seyler ögrettiler, 1 ayda yogun bir programla adami zaten eli silah tutan bir hale getirirler. 5-15 aylik süreler hakikaten bugünün sartlarinda uzun.

    Ana metindeki yorumu yazan arkadasa da gecmis olsun. Gecsin Amerikan vatandasligina bitirsin isini. 8 yil yurtdisinda calisip da 1 ay askere gitmemeyi basarmanin da patentini alsin bence.

    Türkiye’de son dönemlerde askere yöneltilen elestiriler böyle bir mütemadiyen “ben askerlik yapmak istemiyorum” diyen güruh yaratti. Bunu 5-15 ay yapma mecburiyetinde olan Türkiye’dekiler deyince biraz anlayabiliyorum, fakat yurtdisinda yasayan, calisan (8 yil calismis) ve 21 gün imkânindan kendi plansizligi, eksik arastirmasi vs. nedenlerinden yararlanmayip sonra aglayanlara lafim “kendi düsen aglamaz” olur. 8 yil calisirken 3 hafta izin alacak vaktiniz yok muydu? Paraniz varmis anladigim kadariyla.

    Askerin benim de cok kizdigim, “nasil olur?” dedigim, elestirilecek cok yani var, fakat icine girince elestirilerin cok büyük kisminin da haksiz oldugunu gördüm, bunu belirteyim. Dolayisiyla genel olarak imkân olsa da yorumlar “askere gidenler ve gitmeyenler” diye ayrilsalar, tartisma eminim saglikli bir zemine kavusur, “700.000 kisiyi evlerinden islerinden topluyorlar” gibi zirvalamalar son bulur.

    http://117dahte.blogspot.com/

  105. Yazan:Umit Erdal Tarih: Oca 28, 2010 | Reply

    @117dahte

    Yukarıdaki arkadaşın, kendi hatasından dolayı, dövizliden yararlanamadığını nereden biliyorsunuz? Bu tip sorunlar, pek çok zaman, yanlış bilgilendirmeden, bürokratik aksaklıklardan kaynaklanabilir. Türkiye’de herkesin, işleri usulüne göre yaptığı halde, hizmet verenlerin hataları yüzünden, haklarından yararlanamadığı çok sayıda deneyimi vardır.

  106. Yazan:yusuf Tarih: Oca 29, 2010 | Reply

    Bence de dünya konjüktüründe bir hizmet olmaktn cıkıp şoven bir misyona büründü. Hem askerlikte bir çeşit yetenek işi ve buna vakıf olanlar yapmalı. Üstelik güçlü olanların cocukları zaten rahatta ve batıda ve 28 gün yapıyor olan zaten bizim gibi fakirlere oluyor…

  107. Yazan:CENK ŞAHİNOĞLU Tarih: Oca 30, 2010 | Reply

    birçok yorumu üzülerek okudum.ve birçoğu da askere gitmemiş arkadaş.askerliği nasıl bu kadar hafife alırsınız?çanakkale de yatanların kemikleri sızlıyor.şirket kuaracakmış da iş yapacakmış da askerliğe ne gerek varmışmış.ah benim zeka özürlü arkadaşım o sınrı boylarında nöbet tutan yüzbinlerce vatan evladı olmasaydı sen bırak şirket kurmayı düşünmeyi,burnunu sokağa çıkaramazdın,ya da kongo gibi tam sömürge bi ülkenin çocuğu olurdun.her türk evladı askere gider.gerekirse de ölür.ben de güneydoğu gazisiyim.bi daha olsa gene gazi hatta şehit olmayı bile göze alırım bu vatan için.bu yorumları yapan arkadaşlardan birgün yolları çanakkaleye yolları düşerse orayı gezsinler.o tporaklardaki kan kokusunu bi içlerine çeksinler.ve allah şükretsinler.Allah bu orduyu başımızdan eksik etmesin diye…ben karşıt görüşlüyüm diye yayınlamayacaksınız biliyorum.ama en azında siz bilin.yaşasın Mustafa kemal,yaşasın yüce ordumuz…Allaha emanet olun…

  108. Yazan:doktrin Tarih: Oca 31, 2010 | Reply

    kardeşlerim bütün gelişmiş ülkeler profosyönel yaptı ordusunu .
    biz ise vatanı kurtarmak için BOT nöbeti tutuyoruz.Bot an gelen kokuya göğüs germek vatan borcudur.
    İhtilalde de ailemize silah doğrultmak da vatan borcu

  109. Yazan:cihan Tarih: Oca 31, 2010 | Reply

    konu vatan savunmasıysa… amenna ölelim uğrunda… ben varım… ama oraya gidip bot nöbeti b.k nöbeti tutacaksam veya komutanların özel işlerine hizmet edeceksem (arkadaşlarım anlatığına göre evini falan boyatıyolarmış askeriyenin boyasıyla askerlere) ben yokum.

    Her yıl milli savunmaya milyarlarca dolar harcanıyor binlerce askerimiz şehit oluyor ama 30 senedir pkk bitmiyor kimsede demiyoki ağa bu ne iştir. diyemiyor çünkü ağzını açan vatan haini oluyor. komutan askere ana avrat küfrediyor çocuk gururuna yediremeyip kafasına sıkıyor alın oğlunuz şehit oldu… VATAN SAĞOLSUN 3 ay acemi biriliği yaptırıyolar sonra bırakıyolar dağbaşın da bi karakola yol yok su yok yemek gelirse tok gelmezse açsın en rütbelin on başı bölgeyi bile tanımaya fırsatın olmuyor sabah sana slm veren çoban gece karakolu basıyor ve şehit oluyosun geride ne bıraktığının hiç bir önemi yok ananmı ağlar sevgilinmi seni o dağ başına bırakanların umrunda olmaz kim bilir nerde hangi koktelydeler . 45 sn haberler sende bahseder cenazende herkez şehitler ölmez diye bağırır ama kimse sana sormaz gerçekten öldünmü yoksa yaşıyomusun… ve unutulursun

  110. Yazan:Caner Özkoç Tarih: Oca 31, 2010 | Reply

    doktrin bot nöbeti tutmuşsun,demek ki birbirinizin botlarına göz dikmişsiniz siz veya başkası hırsız olabilir bu sebeple bot nöbeti tutmuşsunuz bunun size öğreteceği birlik beraberlik kardeşlik duygusudur eğer öyle olmazsa kendi kendinizi kırardınız mallarınızı çalardınız kavga ortamı doğururdunuz ama hala öğrenenemişsiniz elimden geldiğince gözünüzü açayım dedim Erdal bey hani ne ki askerlik diyorsunuz ya bu da ordaki öğretilerden ince bir detay ve ayrıca Erdal bey nedense sürekli Askerlik mertebesini ticaret memuriyet sağlık vs.. gibi meslek gruplarıyla birlikte anıyorsunuz Askerlik meslek değildir beyfendi sonra sanki domuz giribinden ölmüşler gibi Şehitlerimizi ankete sistematiğe tutmakta ne oluyor ne zannediyorsunuz şu anda sinirlenişimi mazur görün ama size yakıştıracağım şekliyle siz o dağlarda ölen çakalların hainlerin leşlerin sistematiğini tutun emin olun elinize daha yüksek rakamlar gelcektir kolay hesaplarsınız.!!!Burdan milletimizin varlığı için kendini feda etmiş Şehitlerimize Allah tan rahmet diliyorum mekanları cennet olsun inşallah.!!!
    Nöbet tutmakla iligi Sevgili Hz. Peygamberimizin hadisini tüm içtenliğiyle okumanızı istiyorum inancınız ne kadar kuvvetli bilemiyorum fakat bu cevap yeterli olacaktır.Elbetteki Sayın aydınımız Erdal Bey?? hani biz aydınız bizim fedakarlıklarımızla bu ülke bu duruma geldi diyebiliyorsunuz ya ülkemizde okuma yazma oranı malum tamamen aciziyet siz böyle bir aydınsınız işte milletinin çoğunluğu okuma yazma bilmezken kendinizi övebiliyorsunuz oh ne güzel Aman Aman aydın olsanız ne yazar faydanız kime yararınız kime olur ne dediğinizi anlamayan farketmeyen bir millet.. gidin açın okuyun aydın ne demekmiş ondan sonra karşıma ve milletinizin karşısına gelin Beyfendi,cümlelerinizi bilmeden kullanıyorsunuz kendinize gelmenizi ne kadar zor olcaksada tavsiye ediyorum.

    ++Bu soruyla ilgili düşüncelerinizi öğrenmek isterim++demişsiniz öğretmek bize mahsus değildir ama aktarabilidiğimiz akdar inşallah birden fazla soru işareti vardı devam eden aklınızın karşıtığını varsayıp en baştaki soruyu muhatap alıyorum.
    ASKERLİĞİ ÖZEL KILAN NE/NEDİR?
    Efendim askerlik öyle düşündüğünüz gibi özel bir şey değil tamamen özsel birşey her Türk evladının yapabileceği yapacağı yapması gereken kısa bir eğitim süreci aynı zamanda hayat boyu kalıcı yararları olacak süreçtir sadece ve efendim askerlik öyle özel bir şeydir ki diğer ülkeler sözelde kalırken örf adet kültür ve tarihimiz milletimize bunu gerektirmiştir.Diğer ülkelerin sözel olmasının nedenini merak edersiniz diye;bir bakın Yüce Türk Tarihine Uygurlardan Göktürklerden Selçuklulara kadar her zaman asker bir millet olmuşuzdur daha ne kadar özel ne kadar öz olabilir.Birde unutmadan sanat bilim vb.. meziyetler de de yetenekli ve ilerici olmuşuzdur ve çöküşlerin sebepleri de bir anlamda askeri gücün zayıflatılması olmuştur öyle veya böyle o zamanlarda da Gerçek aydınlar vardı bunları gördüler ama kör gözlü aç gözlü aydınlar ve geçinenler yüzünden etkileri zayıfladı seslerini duyuramadılar sonra düşman devletler topraklarına girip kanlar dökülmeye başlayınca hiçbirini kurtaracak asker yoktu kendilerini sözde nadiren özde bilim meslek vb.. adına adadıkları içinde kendilerini savunamadılar Yazımın son kısmını okuyan Tarihçilerimiz varsa kusura bakmasınlar indirgeyerek sundum basit anlaşılması için.Neyse Aziz Kardeşlerim ve Erdal Bey bir şeyler yazacaksanız ya düşünerek yada tüm kalbinizle yazın yoksa inanın boş teneke çalmaya hiç gerek yok.Teşekkür Ederim Saygılarımla…
    Caner ÖZKOÇ

  111. Yazan:Umit Erdal Tarih: Oca 31, 2010 | Reply

    @Caner Özkoç:

    Çok didaktik ve azarlayıcı bir üslupla yazıyorsunuz. Bundan rahatsız oluyorum. Bu aşağılama içeren sözlerinizi ciddiye almıyorum. Bu tip sözler kullanmak, tartışmaları beyhude bir üstünlük taslama mücadelesine sokar. Bu rencide edici sözleri tümüyle reddediyorum, ancak bunlara yanıt yazmayacağım. Sadece yazınızın içindeki fikirlere yanıt vereceğim:

    1. Neden terörle mücadelede yitirdiğimiz insan sayısını, kazalarda yitirdiğimiz insan sayısıyla kıyaslamaktan rahatsız oluyorsunuz?

    2. Nöbet tutmakla ilgili hadisi biliyorum. Buna inanıyorum. Ancak Resulullahın ilimle ilgili hadislerine bakacak olursak, İslam’ın bilime, askerlikten daha çok kıymet verdiği sonucuna ulaşıyorum ben.

    Örnek olarak: “Âlimin mürekkebi, şehidin kanı ile tartılır, âlimin mürekkebi ağır gelir.”

    “Alimler benim varisimdir.”

    3. Milletin çoğunluğu okuma yazma bilmiyor, diyorsunuz. Ben şu ana değin böyle bir istatistiği ilk defa duyuyorum. Kaynağınız var mı? Benim bildiğim %80-90 civarında okuma yazma oranı.

    4. Aydınların fedakarlıkları ilgili cümlemi alıntılıyorum: “Bizim gibi aydınların fedakarlıkları sayesinde de bu ülke bu seviyeye gelmiştir. Fedakarlık karşılıklıdır. Askerler, topluma hizmet eder. Toplum, askerlere hizmet eder.”

    Aydınların, yani okumuş insanların (doktorlar, mühendisler, avukatlar, bürokratlar, iş adamları vs.), çalışmaları olmasaydı bu ülke ne olurdu sizce? Şu an kullandığımız bu internet altyapısı, telekomünikasyon altyapısı bunları kim kuruyor? Mühendisler, teknikerler olmasa bunlar olur mu. Bu sözüme neden karşı olduğunuzu anlamıyorum. Etrafınızda kullandığınız araba, bina, hastane, yol, okul gibi modern dönemlere ait tüm nimetleri düşünün. Bunların tümü eğitimli yani aydın insanların gayretleriyle üretilmiştir.

    5. Türk milletinin tarihten bu yana asker millet olduğunu söylüyorsunuz. Buna katılmıyorum.

    Bu meseleyi daha detaylı incelemek için şu konularda tarih araştırmaları yapmamız gerek:

    Türk toplumunda zorunlu askerliğin geçmişi nedir? Osmanlı, Selçuklu ve önceki Türk devlerinde askerlik uygulaması nasıldı?

    Asker millet kavramının geçmişi nedir? Bu kavram ne zaman ve nasıl ortaya çıkmıştır?

    Diğer ulus devletlerde zorunlu askerliğin geçmişi nasıldır? Türkiye Cumhuriyetinin askerlik politikasının diğer ülkelerle kıyaslandığında farklılıkları ve benzerlikleri nelerdir?

    Bunları araştırmamız lazım. Eğer burada tarih konusunda uzman bir arkadaş varsa, bu konularda başvuru eserlerini bize önerebilir.

  112. Yazan:Caner Özkoç Tarih: Şub 1, 2010 | Reply

    Salt fikirlerimi paylaşsam da duygularım sizi rahatsız edebilir yüreğimin sesi beynime emir verir bazen yufka bazen de kor gibidir bu konuda sizi tatmin edemeyeceğim.

    ***** Bu konuda detaylı incelemeler yapabiliriz eteğimizde ne varsa dökülsün eminim ki savaşçı bir millet olduğumuzu her koşulda göreceksiniz.Asker millet diyerekte çekmeye çalıştığınız noktaları önceden görmediğimi sanmayınız.Diğer ülkelerle kıyaslamanızda yersizdir Türk tarihinden bahsediyorsak.EN yakın olarak osmanlıda gayri müslimlerin askerlik yapması zorunlu değildi şimdi gidin bakın tüm ricari üstünlük onlarda Cumhuriyet döneminden beri yaklaştıysakta osmanlı sağolsun baştacı etti şimdide afedersiniz başımıza pisliyorlar.

    ****“Bizim gibi aydınların fedakarlıkları sayesinde de bu ülke bu seviyeye gelmiştir. Fedakarlık karşılıklıdır. Askerler, topluma hizmet eder. Toplum, askerlere hizmet eder.”
    Erdal bey sürekli aynı şeyi yapıyorsunuz bakın Aydınlarla sorunumuz yok onlar sayesinde çok şey aydınlanmış vatana millete çokda yararları fedakarlıkları olmuştur.fakat BİZİM GİBİ AYDINLARIN diyerek kendinizi gösteriş şeklinize karşıyım sizi Aydınlarımızın içinde düşünemiyorum eğer ki öyle ise Aydınlara da karşıyım aydınım falan yok olamaz derim.İkii okul okuyup sistem içinde kendinize yer bulunca aydın olunmaz bir çöpçü vaya kenar mahledeki hacer yengem bile olabilir ama siz değilsiniz efendim kendinizi paydan saymayın.

    *** Canım Erdal Beyim siz bilgisayar başında oturup veya intden şurdan burdan veya tv den bakıp gördüklernizle yaşıyorsunuz siz zaten barış var savaş yok diyecek kadar da gaflet dalalet içindesiniz ne denirse ona inananlardansınız ülkeyi satıyorlar cahil bırakıp kültür emperyalizmi bile yapabiliyorlar bu kadar içimizdeler ve siz bana istatistiklerden bahsediyorsunuz bırakın Alah aşkına siz dahi kullandığınız göz kararı 75 Türkçe kelime kullanmışsınızdır tartışmamız içersinde hiç bilmiyorsunuz değil ama biliyorum da diyemezsiniz.(Yanlış anlamayın sadece şu ana kadar kullandığımız kelimelerden bahsediyorum elbet başka bir platformda Türkçemizi en uygun biçimde kullanacağınızı biliyorum inanıyorum)

    **Evet haklısınız İslam bilime değer verir İslam savaşıda red eder dövüşmeyide düşmanlığı da Verdiğiniz örnekte bile askerliğin ne kadar değerli olduğu belli oluyor aynı cümle içersinde yanyana kullanılmış ve kıyaslanılmış birbirine değerli yakın şeyler kıyaslanır.Benim örneğimde şu olsun Güneş bilim olsun Ay da askerlik ne onsuz nede bunsuz olmaz Gecenin zifirini aydınlatan Ay Güneşten alır ışığını Ay olmasa karanlıklar içinde kalırdık askerlikte bunu yapar zor anlar içindir malımızı canımızı koruması karanlık zamanlarda kaybolmamamız yok olmamamız içindir diye düşünüyorum.

    *sadece kazalar değil herhangi bir şeyle kıysalanmasından da rahatsız olurum.İyi tamam yarın biri daha gelsin desin baksınıza Yılda ölen çiçek böcek kuş ördek yıldız tek hücreli canlı vs vs bırakın lütfen böyle şeyleri o vatandaşlarımıza da Allah rahmet eylesin lakin Şehitlerimizle karşılaştırmak söz konusu bile değil.Boşuna eşelemeleyin rahatsızlığın taşmaması için aniden bulaşıcı olabilir!!.
    Üstünlük değil burası bri tartışma fikir platformu birbirimizin düşüncelerini anlayıp çözümlüyoruz olurta ortak fikirler olmazsa karşıt fikirleri sunup bir yol çiziyoruz hepimiz aynı yolda yürüyoruz üstünlük alçaklık sizin içinizdeki kuruntular olabilir dikkat ediniz ”İlim ilim Kendini bilmektir”
    Saygılarımla…Caner ÖZKOÇ…

  113. Yazan:Umit Erdal Tarih: Şub 1, 2010 | Reply

    Caner Bey, sürekli olarak niyet okuması yapıyorsunuz. Kişiliğimi analiz ediyorsunuz. Sadece birkaç kelimeden, çok detaylı kişilik analizleri yapıyorsunuz. Bu tür çıkarımlar yapmak, bilimsel yönteme uygun değildir.

    1. Şöyle yazmışsınız: “BİZİM GİBİ AYDINLARIN diyerek kendinizi gösteriş şeklinize karşıyım”

    Aydın kelimesini, eğitimli manasında kullanıyorum. Bunu gösteriş olarak yorumlamanız, sizin niyet okumanızdan kaynaklanan yorumunuz. Benim cümlelerimde gösteriş yaptığıma dair somut bir delil göstermemişsiniz.

    2. Benim anladığım İslam’a göre bilim mesleği, askerlik mesleğinden üstündür. Ama tabi ki her şey yerine ve zamanına göre. Zorba bir düşmanın, insanların hayatını tehdit etmesi durumunda, bir asker gibi cihat etmek adaletin gereği olur.

    Ne var ki, tarih boyunca cihat ve şehitlik kavramları da çok suistimal edilmiş kavramlardır. Bir askerin silahlı mücadelede ölmesi, doğrudan doğruya İslami anlamda şehit olduğu anlamına gelmez, yapılan savaş hak bir savaş dahi olsa. Nitekim, Resulullahın müşriklere karşı yaptığı savaşlarda bu tür bir kişinin örneği anlatılır. Ameller niyetlere göredir. Amellerin doğru olması için, hem hukuki kurallara uyması hem de kişinin niyetinin halis olması gerekir.

    Bir trafik kazasında ölen kişiyle, askerde ölen kişinin kıyaslanamayacağını düşünüyorsunuz. Ben size katılmıyorum. Trafik kazasında ölen kişi de manevi şehit olabilir. Şehitlik sadece askerlikle sınırlandırılmış bir rütbe değildir. Bir insan hak yolda, kendinden fedakarlık yaparak bir iş yaparken ölmesi durumunda, bildiğim kadarıyla, manevi şehit olarak anılır.

    Ne var ki, bunlar İslam fıkhının konuları. Bu konularda, çok kesin iddialarda bulunmadan önce, iyi araştırma yapmak lazım. Ancak askerde ölen insanlarla, diğer yollardan ölen insanların istatistiklerinin kıyaslanamayacağını iddia ediyorsanız, bu iddianızı meşru hukuki veya ahlaki gerekçelere dayandırmanız gerek.

    3. Asker millet konusu:

    İki önceki yazınızda şu ifadeyi kullanmışsınız:

    “her zaman asker bir millet olmuşuzdur”

    Son yazınızda ise şöyle yazmışsınız:

    “Asker millet diyerekte çekmeye çalıştığınız noktaları önceden görmediğimi sanmayınız.”

    Bu iki cümleniz birbiriyle açıkça çelişiyor.
    “Asker bir millet” ifadesini kendiniz kullanıyorsunuz, sonra da sizin kullandığınız “asker millet” sözünü kendi yazımda tekrarlamış olmamın arkasında art niyet arıyorsunuz.

    Son olarak, aşağılama içeren sözlerinizi ciddiye almıyorum. Bunlara yanıt yazmıyorum. Doğruluk, kendinize nasıl davranılmasını istiyorsanız, muhataplarınıza da öyle davranmaktır.

  114. Yazan:Umit Erdal Tarih: Şub 1, 2010 | Reply

    Ben mesleklerin ahlaki eşitliğini savunuyorum. Hatta bilimin ve özellikle tıbbın, diğerlerinden daha kutsal olduğunu düşünsem de, özel muamele istemiyorum. Hepsine adil davranılsın. Adalet, Hz. Mevlananın dediği gibi, bir şeyi yerine uygun yapmak anlamında kullanıyorum. Yani somut ve ciddi bir düşmanla mücadele durumunda, alimi de, öğretmeni de herkes askerlik yapsın.

    Ancak PKK gibi Türk ordusuna görece çok küçük bir terör grubuyla yapılan mücadele gerekçe gösterilerek, yüzbinlerce asker toplanmasını gereksiz görüyorum. Askerlik elbette lazımdır ve diğer meslekler gibi kutsaldır, ancak insanlarımızı gerekmediği halde 6 ay 15 ay zorunlu askerliğe göndermek, PKK ile mücadele etmeyi gerekçe göstererek bunu yapmak, doğru değil. Çünkü PKK ile mücadele, bu kadar büyük bir asker gücünü gerektirmiyor. Çok daha küçük ve profesyonel eğitimli gruplarla, çok daha etkin mücadele yapılabilir. Zaten şu ana değin yapılan etkili çatışmaların çoğu böyleydi. 94-96 arasındaki Pamukoğlu’nun komuta ettiği mücadelelerde ben bunu gördüm.

    Zorunlu askerliği eleştirmemizin sebebi, ne bir korku, ne de fedakarlıktan kaçınma. Fedakarlık, askerlikle sınırlı değil. Fedakarlık, insanın milleti için kendi zamanından, sahip olduklarından, enaniyetinden verebilmek gibi güzel amellerdir.

    Aydın bir insanın, insanların hayrına yazdığı yararlı bir yazı da hizmettir. Bir doktorun, hastanede hastalarına özen göstererek bakması da hizmettir. Bir mühendisin yol inşası için planlar yapması da hizmettir. Bir işçinin, yol inşasında çalışması da hizmettir. Bunların hepsi güzel şeylerdir. Ancak bunların ahlaki olarak kamil ve takdir edilebilir ameller haline gelmesi için, gönülden yapılması gerekir. Sadece görev olarak icra etmek de bir hizmettir. Ancak bir sanat eserini değerli kılan, sanatçısının ona gönlünü koyabilmesindedir. Sanat ise sadece güzel sanatlarla sınırlı değildir. Doktorluk da, öğretmenlik de, avukatlık da güzel yapılırsa birer sanattır. Bunları yapan insanlar, en az nöbet tutan askerler kadar değerli işler yapar. Hatta arz talep, kitleselleştirilebilme gibi ekonomik ölçütler açısından bakarsak, bir doktorun yaptığı iş, nöbet tutan bir askerin yaptığı işten ortalamada onlarca kez daha değerlidir. Çünkü nöbet tutma işini yapabilecek yetenekte adam bulmak kolaydır; ancak bir insanın bir hastayı tedavi edebilmesi için en az 12 yıl çok zorlu bir eğitim gerekir.

    İstatistikler ise hangi mesleğin, hangi faaliyetin ortalamada ne kadar değerli olduğunu ölçmemiz için gerekir. Doktorların sayısına, askerlerin sayısına bakarız. Askerlik mesleğinin içinde bulunduğumuz sıcak çatışmaların büyüklüğüne göre ihtiyaç duyduğu asker cinsine ve sayısına, ancak istatistiklere bakarak karar verebiliriz. Her savaş bir değildir. PKK ile yapılan savaşa ihtiyaç olan asker sayısıyla, büyük bir ülkeye karşı yapılan savaşın ihtiyaç duyduğu asker sayısı aynı değildir. İşte bu sayılara doğru olarak karar vermemiz için, istatistiklere ihtiyacımız var.

    Dolayısıyla, istatistikler adaletli davranmamız için gereken bir araçtır. Aksi durumda, ülkemizin insanlarını gereğinden fazla, askerlik gibi belirli bir alana tahsis edersek, diğer alanlarda eksiklikler ortaya çıkar. Bunun maliyetini ekonomik olarak hep beraber öderiz.

    Askerlik de diğer meslekler gibi özünde bir sanattır. Bu sanatı doğru icra etmemiz için, ilmine vakıf olmamız gerekir. İlim ise, istatistik gibi ölçüm araçlarını, özgür düşünce gibi yaklaşım tarzını, bilimin gerektirdiği şekilde problemlere yaklaşma yöntemlerini gerektirir.

    Tehditkar bir dil kullanmak, farklı düşünen insanları aşağılamak, askerlik politikalarını tartışılmaz kılmak, askerlik mesleğini bilimsel yöntemlerle uygulamaktan uzaklaştırır. Rencide edici sözler, niyet okumaları, birkaç kelimeden psikolojik analiz yapmak, bilimselliğe aykırıdır. Bilimsel olmayan yöntemlerle yapılan tartışmalarda, fikirler gelişmez. Sadece enaniyetler büyür. Öfke, yılgınlık, saygısızlık ürer. Bu çok yanlış ve zararlı. Askerliğin kendisine de zararlı, vatana da zararlı.

  115. Yazan:Caner Özkoç Tarih: Şub 1, 2010 | Reply

    Asker millet dedim evet Türk milleti asker millettir fakat sizin söylemleriniz içinde bulununca uygun olmuyor bu yüzden dilinizi dolandırmayın dedim.Asker millet kelimesi size göre değil dilinize fikrinize yakışmaz diye düşündüm yanlış yapmadığımı sanıyorum fekat yanlış diyorsanız yanlıştır.

    Dinimizin bilime verdiği değer konusunda çok çok halısınız bu konuda aynı fikirdeyiz.Gene de her ne olursa olsun vatan için güle eğlene dağlara çıkıp alnında vücutlarında deliklerle inenler ayağı kayıpta hız yapıpta vs ebediyete kavuşanlardan farklıdır yanyana bile takdim edilemez başka yerde yapın bunu fakat orası benim yakınlarım olmasın bunu sizden rica ediyorum sizin gönlünüz el verebilir benimki vermiyor anlayışlı olmanızı istiyorum.

    Tamam efendim işte bu kadar artık kendinize !bizim gibi eğitimli! insanlar diyebilirsiniz aydın sıfatını bırakıp olması gerekende bu ZATEN şimdi niyet okumasına da gerek kalmadı kişilik analizine de siz ve sizler eğitimli insanlarsınız teşekkür ederim bu inceliğiniz için.

    pkk denen şey içimizden türemiş hainler topluluğudur kendi insanına silah doğrultanlardır bebek katilleridir içimizdeki düşmanın yüzüdür aynı zamanda dış düşmanlarımız,yok gibi davranamayız bugün ordu olmasın asker olmasın zannediyormusunuz ki sınırlarımızı aç gözlülükle dikizleyenler suspus oturup duracak Sevr antlaşmasını hemen sürürlülüğe koymaya çalışacaklar ordu bunun önünde büyük bir engeldir her vatandaşının asker olduğu bir milletten nasıl korkmazsın Türkiye de böyle bir toprak işte iyimser bakmak lazım fakat düşmanını unutmamakta lazım kaç sene geçti 80 küsür hala savaşı gören hatırlayan vatandaşlarımız var bana dost yüzleriyle gelen düşmanları göremediğinizi söylemeyin bugün Dünya bankası imf 1 saatte ülkemizi krize sokabilicekken bankalarımızdaki tüm paralarını çekmekle tehdit edip yaptırımlar uygularken barış demeyin bana ne olur.ve bunu farkedebilmek ve engelleyebilmek için ne gerekir strateji bilim kudret adalet vb.. bunların birleşimiyle vatana sağlayabileceğimiz faydalar sınırsızdır fakat şimdi zorunlu askerlik olmasın ben niye askerlik yapayım diyorsunuz gerek yok baksanıza zaten nöbet tutyorlar zaten akın akın gidiyorlar beni bırakın ben böyle faydalı olayım.Peki her zaman hazır olmak herşekliyle ve heryerde,bilim olmadan askerlik robotluktur askerliğin de sanat olduğunu bilmeniz içinde bilim olduğunu bilmenizdendir.Hadi gelin birleştirelim mesleğiniz fikriniz bilimle alakalı olsun zorunlu askerlik varmış gidin askere 2 ay acemilik koşun atlayın sporunuzu yapar gibi spor kampına girer gibi 3 ayda fikirlerinizi fedakarlığınızı sunun bilminizi mesleğinizi katın askerliğe zaten siz doktorsanız size orda lağım temizletmezler siz öğretmenseniz özellikle doğuda olursanız küçük okullarda o yörenin çocuklarına branşınız neyse küçükte olsa anlamı büyük yardımlar edersiniz istatikçiyseniz geçersiniz askeri lojistiğe ordunun ihtiyaçlarını gereksinimlerini araştırır kıyaslar buna göre sonuçlar çıakrtırsınız.Sadece 5 ay askerliğin, mesleğinizi sonra icra edin 5 aylık tatil gibi bakın buna dediğiniz gibi profesyoneller içimizdeki düşmanla çatışıyor aman vermiyorlar sizde bu yönden faydalı olun eğer hali hazırda genel anlamda bir savaş çıkarsa sizinde ön saflar da yer alacağınız belli ve bir çok sizin gibi düşünen vatandaşımızda ama hala diyorsanız kaldırın zorunlu askerliği ben art niyet belirli amaç vs. ararım kişiliğe falan bakmamada gerek olmaz

    Kayıp olarak bakmayın bu zamana verebileceğiniz faydaları katkıları düşünün eğitimli insanlarımız aldıkları eğitimi askeri anlamda paylaşarak bir bilgi birikimi yaratırlar ve bu birikim ilerdeki karanlık günlerde elimizde bir koz olarak kılıcımızın keskin olmasını sağlar lütfen anlayış gösterin eğitimli bir ordudan robotlaştırılmış değil insani bir ordudan daha güçlü hangi ordu vardır.Ordu kavramını burda saldırı değil kendimizi savunabilmek manasında kullanıyorum.

    Aklıyla bilimiyle ordusuyla güçlü bir millet devlet olalım her zamanda öyle kalalım bilim askere asker bilime ksıacası herşey birbiriyle uyum ve ilişki içinde olsun kötümü düşünüyorum sertliğe kaçan üslubum ve üsluplar bunları göremeyip ayrılıkçı tavırlarda bulunan vatandaşlarımız yüzünden oluyor elde olmadan kızıyor kızdırılıyoruz haklılık falan mesele değil burda burada mesele ülkemizin şu anki durumunda içiçe sıkısıkıya bağlanmamız herşeyi vatan uğrunda paylaşmamız her ne şekilde olursa olsun yarar ve fayda sağlamamızdır.Bir süre sonra zaten Askerlik sadece afet anlarında vb.. durumlar için hazır kıta bekliyor olacak o zamana kadar birliğimizi bozmadan paylaşım ve fedakarlık içinde olalım 5 ayda bıraktıklarınız bu süreçte katkı olsun bu süreci kısaltsın düşüncem budur yazım hataları için kusura bakmayın vaktim sınırlı alelacele yazıyorum teşekkür ederim Saygılarımla
    Caner ÖZKOÇ…

  116. Yazan:yalnız kurt Tarih: Şub 2, 2010 | Reply

    ya sev ya terket.

    ne mutlu türküm diyene.

  117. Yazan:daht er Tarih: Şub 4, 2010 | Reply

    takim 4 mangadan olusur mangada 20 kisiden olusur yani 80 kisi idik 24 yasindaki piyade astegmen tekmil vermeyi ogretiyor.bir arkadasin sesi cikmiyor diye 30 sefer (tahmini) tekrarlatti.(sinirlenerek) sonra ne isle mesgulsun diye sordu arkadas pilot idi.nano teknoloji uzmaniyla yanyana sigara izmariti topladik.

  118. Yazan:Caner Özkoç Tarih: Şub 5, 2010 | Reply

    yapmadım diyemezsin…”Uyumsuzluk ”sebep büyük ihtimalle buymuş ceza almışsınız ve isterseniz türkiyenin ilk astronotu olun ayrım olmaz yapılmaz.geçmiş olsun..

  119. Yazan:xman Tarih: Şub 6, 2010 | Reply

    İSTERSENİZ TÜRKİYENİN İLK ASTRONOTU OLUN AYRIM YAPILMAZ GEÇMİŞ OLSUN,isterseniz nano teknoloji uzmanı ,isterseniz uzay bilimci,isterseniz hukuk profesörü,isterseniz nobel ödüllü bir yazar,isterseniz dünyaca meşhur bir sanatçı olun ayrım olmaz TORPİLİNİZ YOKSA!!! Geçmiş olsun ama bürokrat yakını olun iş adamı çocuğu olun,paşa yakını olun,züppe sanatçı bozması olun,mafya babası olun ozaman fark eder. GEÇMİŞ OLSUN!!!

  120. Yazan:Enes Tarih: Şub 6, 2010 | Reply

    Zorunlu askerlik süresi 2 aya filan inmeli ve profesyonel ordu olmalı.Zaten şuanki sistemdede 3 ay eğitim sonrası hizmet.Tuvalet temizlemek,garsonluk yapmak,ot yolmakla milliyetçilik duygusu aşılamayacağına göre zorunlu askelriğin bu kadar uzun olmasına gerek yok.Profesyonel ordunun şu anki sistemden daha yararlı olacağı çok açıktır.Şu anki sistemde 3 aylık bir eğitim sonucu acemi askerlemiz var ve daha bir grup pkklıyla başa çıkamıyor.Nasıl birkaç aylık bir eğitimle doktor,eczacı,mühendis,avukat olunamıyorsa askerde olunmaz bu işi yıllarca eğitimini almış profesyoneller yapmalı.Ayrıca bu sisteme geçilirse şehitlerin sayısı,işsizlik azalır ekonomi biraz düzelir şu an kurtuluş savaşı döneminde değil 21.yüzyıldayız ve ekonomin yoksa ister 30 milyon askerin olsun yine diğer devletler tarafından sömürülürsün.Bilimin gelişmesi gerek.Askerler olmasa bu vatanın hali ne olacak diyorsunuz peki eğitimli insanlar olmassa bu vatanın hali ne olur?Tabi gerektiğinde herkes vatanı için canını verir onu zaten kimse tartışmıyor.Ayrıca hala “her türk asker doğar” saçma zihniyetndnen çıkamamamız içler acısı.Kimse doğduğunda askerlik geniyle doğmaz.

    Atatürk’ün sizler için bir sözü var bunun için.

    Hiçbir tutarlı kanıta dayanmayan birtakım geleneklerin, inanışların korunmasında ısrar eden milletlerin ilerlemesi çok güç olur; belki de hiç olmaz. İlerlemede geleneklerin kayıt ve şartlarını aşamayan milletler, hayatı, akla ve gerçeklere uygun olarak göremez.. Hayat felsefesini geniş bir açıdan gören milletlerin egemenliği ve boyunduruğu altına girmeye mahkûmdur. 1922

  121. Yazan:Enes Tarih: Şub 10, 2010 | Reply

    Atatürkün bir sözü daha.

    Hiçbir medeni devlet yoktur ki ordu ve donanmasından önce iktisadiyatını(ekonomisini) düşünmüş olmasın.

    Burdan da anlaşılacağı gibi ekonomi daha önemli hele ki günümüz şartlarında.Bize vatan haini diyen o çok bilmiş militaristler atatürke de vatan haini demiş oluyorlar bir de atatürkçü olacaksınız !!

  122. Yazan:eyüp Tarih: Şub 10, 2010 | Reply

    arkadaslar yorumların bazılarını okudum şunları söylemek istiyorum askeriye peygamber ocağıdır bugün o milyon dolar kazandım diyen arkadaşlar veya yurtdışında çalışan arkadaşlar vs. havaalanından uçağa binmeniz bile askeriyenin sayesindedir sadece yıl kaybı veya silah taşıma vs. olarak bakılmamalıdır yapılması gereken bir hizmettir diye düşünüyorum hatta böyle bişeyin tartışmaya açılması bile saçma hergün şehit veriyoruz, gelişmiş ülkelerin çoğunda askerlik sadece meslek olarak yapılıyo ama bizde taşıdığı anlam çok daha farklı böyle bişeyin tartışmaya bile açılması çok saçmadır

  123. Yazan:eyüp Tarih: Şub 10, 2010 | Reply

    bi kaç yorum daha okudum arkadaşlardan biri nano teknoloji uzmanıyla izmarit topladık diyo uzman olan arkadaşın başarılı bir insan olması vatan hizmeti borcu olduğu gerçeğini değiştirmez ayrıca ona mühendis uzman diyelim biri doktor olsun bi arkadaş iktisat önce gelir demiş o zaman zenginlerde yapmasın önce iktisatı düşünelim sonrada arkadaşlar demesin yaa milyarder adamın oğlu benle nöbet tuttu tutucak tabi o adam milyarder oluyosa askeriyenin sağladığı ülke huzuru sayesinde olmuştur

  124. Yazan:Uğur Çakmak Tarih: Şub 11, 2010 | Reply

    Böyle bir çağda amatör askerliği övmek…….Her Türk Asker Doğar.Yalan.Ben inanmıyorum.Doğmaz.Kendimizi kandırmayalım.Bu meslek çok mu kolay ki herkes yapabilir.Öncelikle askerlik özveri işidir.Mecburi kılmakla zorla yaptırmakla olacak iş değildir.işin parasal boyutuna gelince şu anki amatör askerlerimize hiç mi para harcanmıyor aç susuz askerlik mi yapıyorlar.İşsiz Türk gençlerinin geçici olarak bu mesleğe girmeleri ekonomimiz için ve işsizlik için de iyi olmaz mı.4 tane ne yaptığını bilmeyen asker için 1 tane profesyonel asker fazlasıyla yeterlidir.Sayısal asker çokluğunun bu yüzyıl ve sonraki yüzyılda hiçbir önemi yoktur.Teknoloji artık silahlı kuvvetler için kaçınılmaz bir gerçektir.Bu gerçekler içinde amatörlük askerliğe yer yoktur.Ben de bir tsk mensubu olarak amatör asker bakıcığı yapmak istemiyorum.benim hep hayalimde olan şey asker topluluğuna bir cümleyi bir defa söyleyip bu asker topluluğunun bu cümleyi anladığını bilmektir.bu işte profesyonellikle olur.Tarihsel olarak baktığımızda ise yeniçeriler amatör askerlermiydiler.Tam tersine tarihimize baktığımızda karşımıza hep profesyonel askerlik sistemleri çıkacaktır.Vatan millet sakarya hikayeleri ile kendimizi kandırmayalım

  125. Yazan:OGUZHAN Tarih: Şub 12, 2010 | Reply

    ne kaldırıması yazık yaaa HER TÜRK ASKER DOGAR
    NEMUTLU TÜRKÜM DYENE …..

  126. Yazan:Caner Özkoç Tarih: Şub 13, 2010 | Reply

    Kardeşlerim son yazımdan sonra yazılanları okudum eyüp kardeşimizden hariç herkez kendini düşündüğünü ele vermiş birisi ekonomiyi öne sürmüş bu ekonomiyi sana sağlayan bu millet kardeşim bu toprak şu zamanımızda nasıl şükür edebileceğini hizmet edebileceğini anlattım okursun cevabını üslubunla yazarsın sonra biri demişki bakıcılık yapmak istemiyorum haklısın herkez kendini düşünür ama nasıl bir TSK eğitimi vermişler sana beni inandıramadın her 4 askerden biri profesyonel olsun olsun kardeşim baktın dayakla olmuyor zorlucaksın dilinle anlatacaksın anlatacaksın anlatacaksın şikayet acizlerin işidir TSK da acizlerin işi yoktur yanlış anlamayın çözümsüzlerin kısaca sonra bir kardeşimizde nanocu geldi zenginin çocuğu geldi komutanın başbakanın şunun bunun yav tamam eziklik olurda ayakta durmak önemli tokatla gitsin askerde herkez eşit sen niye bunu öne sürüyorsun neyse kusuruma bakma kardeşim kısacası başkasını kıskanmak onun üzerinden kendini haklı çıkarmak mesele değil önemli olan mücadele askerlik biter ondan sonra sen kendinin efendisisin ne ekersen onu biçersin sende bu emperyalist düzende büyürsün oğluna torununa rahatlık sağlarsın bu senin elinde Saygılarımla Caner ÖZKOÇ…

  127. Yazan:Umit Erdal Tarih: Şub 13, 2010 | Reply

    Bence bu tartışma da, diğer pek çok tartışma gibi, temel sorunumuzun düşünme yöntemlerimizle ilgili olduğunu gösteriyor.

    Bilimsel düşünme yöntemlerini kullanmadan yapılan tartışmalardan verim çıkmıyor. Bir sürü iç çelişki, delile dayanmayan çıkarımlar, artniyetli yorumlamalar var.

    Fikirler tartışılacağı yerde, kişilikler tartışılıyor. Sloganlar atılıyor. Delile dayanmayan kesin yargılar bildiriliyor.

    Bence hepimiz için en faydalı olacak şey, bilimsel düşünme yöntemlerini daha iyi öğrenmek.

    Derin Düşünce sitesinde yöntemi temel alan pek yazı çıkmıyor. İlgilenen arkadaşları, bu konuya eğilmeye davet etmek isterim.

  128. Yazan:lagosorfoz Tarih: Şub 19, 2010 | Reply

    Sayın Mehmet YILMAZ; lafa gelince özgürlükçü ve vatanseversiniz ama savunduğunuz şeyler ilkeleri değil ihtiyaçlarınızı çağrıştırıyor. Bir de işinize gelmeyen (haksız da olabilirler konu prensip meselesi) yorum sahibini de IP numarasından takip ettiğinizi söyleyerek üstü örtülü ifşa tehdidinde bulunuyor, “malum çevre” genellemesi yaparak kategorize ediyor ve bunları yaparak yorumcuyla aynı düzeye iniyorsunuz. Yorumcular sizin hoşunuza giden yorumları mı yapmak zorunda? Yani yaprağına gelince kıtır kıtır, sapına gelince meeeee….

  129. Yazan:Ahmet Tarih: Mar 2, 2010 | Reply

    Siz herkesin bu ülkede eşit askerlik mi yaptığını zannediyorsunuz? doğuda terörist bekleyen ile batıda albaya çay getiren asker eşit mi? siz bütün askeri hizmetini yapanların 15 ay boyunca sınırı beklediğini falan zannediyorsunuz herhalde? içinizde bile vardır 15 ay boyunca sadece yan gelip yatarak askerlik hizmetini tamamlayan. şimdi gelip burada eşitlikten bahsediyorsunuz. 1 milyon ordu niye var bu ülkede? savaşta mıyız allah aşkına. bir de 1 milyon ordu olmasına rağmen halen genel kurmay başkanı çıkıpta askeriyeye %65 yeterli sayıda asker vardır diyor. yani bir nevi daha fazla asker lazım diyor. ne için lazım biri bana bunu anlatsın. benim şahsi fikrim bu ülkeyi tamam profesyonel askerlerden kurulmuş olan 100000 kişilik ordu şimdi ki 1 milyonluk ordudan iyi savunur hem de insanların kafası rahat olur herkes kendi işine bakar, şunu bilin ki vatani görev sadece askerlik hizmeti tamamlanarak bitmez.

  130. Yazan:serkan Tarih: Mar 4, 2010 | Reply

    herşey çözülecekse gitmeyiverin askere kardeşlerim.
    neden tartışıyorsunuz ki bu kadar.yukarıda gereği zaten yapılıyor..ama bizim için değil..sadece AB kuralları ve gizli istekler için..yani ekonomik çıkarlar için.
    sabredin bir kaç sene sonra bütün bunlar gerçek olacak….
    acaba herkesin hayatını ,herkesin diyorum iyi okuyun nasıl etkilediğini göreceğiz….o zaman asker lazım olduğunda gönüllü asker gerekecek…gitmeyiverin…etten duvar anlayışınızada bayıldım….savaş karada askerle kazanılır….teknolojin ne kadar güçlü olursa olsun…bir gelenek kötüye kullanılmış gibi görülebilir.bu kaldırılsınmı düzenlensin mi???rövanş duygusu haklılık savaşı ve kin anlayışınızı köreltebilir.dikkat edin düşman bellediklerinize benzemeyiniz……..

    Adanadan serkan

  131. Yazan:ferit.i duşanbe Tarih: Mar 9, 2010 | Reply

    bu zamana kadar bu hakkın tanınmamasının sebepleri nedenleri orataya çıkmaya başladı tsk’nın akp hükümetini istememesi icraatlarına karşı çıkması neden mi?oluşabilecek en iyi şartlar oluştu,dünyada ve türkiyede yaşanan yüzyılın 2.en büyük ekonomik krizi ve işsizlik,bakaya ve yoklama kaçaklarının sayısındaki artış,terörün güç kaybetmeye başlaması,dünyada tasarrufun önem kazanması vs daha yüzlerce haklı sebep ne olacak şimdi

  132. Yazan:Metin Kılıç Tarih: Mar 10, 2010 | Reply

    Herkes paşa paşa askerligini yapacak.Askerlik vatan borcu görevi ifadan kaçmak olmaz.

    Belki standarları askerlik süresiyle ilgili bir mutabakatla süre düşürülebilinir.1 yıl ile 6 ay arasında bir zaman dilimi makul olabilir..

  133. Yazan:Tayfun_Korkut Tarih: Mar 11, 2010 | Reply

    Bir yanda kirsal kesimde ya da varoslarda buyumus, cok cocuklu, fakir bir ailenin guclu, dayanikli ama egitimsiz, issiz, omur boyu karin tokluguna bile askerlik meslegini yapmaya gonullu binler, ote yanda da binbir zorlukla universiteyi bitirmis, bir an once kariyerine baslamasi, kredi borclarini odemesi gereken, ya da calisip ailesine destek cikmasi gereken, bilgileri tazeyken onlari kullanmasi gereken ve zorunlu askerlik yapmak istemeyen binler, doktorlar, muhendisler vs. Yani su verimsizligi kimse goremiyor mu? 6 ay askerlik yaparak vatana, millete bir katkida bulunulamayacagi asikar degil mi? Profesyonel askerlik icin daha ne bekleniyor?

    Ankara’nin varoslarinda, fakir bir ailede dogup, buyuyup, yetismis, sokaklarda rajon kesen, ailesinde sorunlu, toplumda kendine bir yer edinememis biri vardi. Askere gitti, orada 1.5 yil boyunca 21 lira da olsa bir sabit maasi oldu. Sicak yemegi 3 ogun sorunsuz onune geldi. Disiplini ogrendi, duzenli yasamayi ogrendi. Avam tabiriyle “adam oldu” 1.5 yil sonra eve geri geldi. Keske hic gelmeseydim, orada daha mutluydum dedi. Asker olmak icin basvurdu, ama reddedildi. Sonra ne oldu, issizler kervanina katildi. 2 yil kurslar falan, oyalandi, durdu. En sonunda bula bula bir guvenlik gorevlisi isi buldu. Askerde yaptigi isin benzerini yapiyor yine.

    Yani dusunebiliyor musunuz, ulkemizde bu durumda olan, askere gitmek icin can atan binlere kisi varken, gitmek istemeyenleri zorla goturmek, hayatlarini perisan etmek nasil bir akilsizliktir!

    Hatta, bugun dunyanin en kuvvetli ordusu olan Amerikan ordusunda binlerce yabanci bulunuyor. Bugun Turk ordusu uluslararasi asker alimlari baslatsa, asgari ucretten calismak isteyecek Turki cumhuriyetlerden, Afrika’dan vs. binlerce gonullu, tam motive asker gelir. Neden illa ki universite mezunlarinin hayati karartilmak isteniyor? Belki profesyonel askerlik ciksa universite mezunlari da gonullu olarak orduya katilmak, orada saygin bir kariyer edinmek isteyecekler. Ama buna da musade edilmez. Illa yagmurlu havada o cim sulanacak, kurumus agacin basinda nobet beklenecek.

    Bitsin artik bu cile ya!

  134. Yazan:montesquieu Tarih: Mar 11, 2010 | Reply

    Tayfun_Korkutun yazısı bu güne kadar yazılmış 21. yüzyıldaki durumumuzu açıklayan ve nasıl olması gerektiğini anlatan mükemmel bir yazıdır. Batı medeniyetleri seviyesini yakalamak sözde değil özde olmalı yani AB ve ABDnin bir sürü gereksiz TV ve yaşam tarzını batı diye göstereceklerine Ordunun yapısı ,eğitim ve sosyal hayatı örnek alsınlar. Ordu profesyonelleşmelidir.Eğitim seviyemiz çok düşük eğitim seviyesi gelişmeden güçlü ordu güçlü ekonomide isşemez.Herkes yapmalı eşitlik diye konuşan dar görüşlü sabit fikirli,kompleksli kişilerde anlamalıdırki bu ülkede rahat yaşamak istiyorlarsa eşitlik her anlamda gelmelidir, yani askerde eşitlik diyorsan ve zenginler yolunu bulup sümen altından askerlik yapmıyorsa sen bedelli isteyene yada vicdani rette yada profesyonel orduya karşı çıkamazsın,senin ülkende eğitim seviyesi sıfır olan okuma yazması olmayanlar varken özel dersane özel okul ve üniversitelerde eğitim alanlar varsa senin susup oturman gerekir,senin ülkende çocuğunu tedavi ettiremeye parası olmadan onun ölümünü seyredenler varsa ve bir soğan doğrarken parmağını kesip özel hastanede 1000 tl fatura ödeyen varsa sen eşitlikten bahsedemezsin ,senin ya susman yada bu ülkede yaşamaman gerekir, cuntacıların senelerdir kafanıza işlediği sabit fikirleri ya yıkacaksınız yada aynen size bir faydası olmayan laflarla zaman harcayacasınız,UNUTMAYIN SİZİN RAHAT YAŞAYABİLMENİZ İÇİN BAŞKALARININDA RAHAT YAŞAMASINA RIZA GÖSTERMENİZ GEREKİR BAŞKALARININ HAYATINI ZORA SOKUP ZEHİR EDİP SADECE KENDİNİZE İSTEMENİZ KABUL EDİLEMEZ BİR GADDARLIKTIR. Teşekkürler Tayfun.

  135. Yazan:vasabi Tarih: Mar 11, 2010 | Reply

    Maşallah, 15 ay askerlik yapan yapmayan herkes Genelkurmay Başkanı, oy için sandığa giden gitmeyen herkes Başbakan, Anayasa kitabını kitapçıda gören görmeyen herkes hukuk profesörü…
    Allah rızası için ayağı yere basan, bilimsel, rakamlara dayalı, kafa yorulmuş bir tane yorum yok. Herkes yırtma derdinde. 6 ay kısa dönem askerlik yapmasa herkes Nobele aday, vatanı kurtaracak. Askere gitmeyen bayan okumuşların hepsi çatır çatır iş buldu paraya vuruyor da siz geri kalıyorsunuz.
    Bir ülke geriyse sorun temelde ekonomiktir ve ordu da bundan nasibini alır. Ekonomi uçsa merak etmeyin kimse para varken amatörlerle yani acemi askerlerle çalışmak istemez.
    Yerim sizin sorumlu vatandaş hallerinizi.

  136. Yazan:Tayfun Tarih: Mar 12, 2010 | Reply

    Vasabi,

    Nobel’e aday olmaktan bahsetmiyor kimse. Üniversiteyi 1000lerce lira kredi borcuyla bitiren bir sürü insan var. Bu kredi borcunu tek çırpıda ödeyebilecek çocuklar zaten askere gitmemek için yurtdışına kaçıyor, rüşvetle çürük belgesi alıyor, allem ediyor kallem ediyor, askerlikten yırtıyor. Olan zor şartlar altında bu üniversiteleri bitiren, bilgisiyle para kazanmak zorunda olan zavallılara oluyor. Eşitsizlikse önce bu eşitsizliğe parmak basın. Ha, yurtdışına kaçanlar haksız mı, hayır sonuna kadar haklılar. Kaçamayanlar da zavallı. Çünkü ortalama zeka seviyesine sahip bir insan çok rahat idrak edebilir ki, 6 aylık bir askerlik ve celbi beklemek, döndükten sonra tekrar hayata adaptasyon, unuttuğu bilgileri, mesleki birikimi geri kazanması, iş bulması vs. toplamda en az 1 yılı bulan bu süreç bu kimsenin hayatından çok şeyler alıp götürüyor. Ağzı bozuluyor, sigaraya başlıyor, serserileşiyor, kötü alışkanlıklar ediniyor. Sonuç olarak vatan savunmasına da zerre kadar bir katkı sağlamıyor.

    ”Ben gittim askere, herkes gitsin, adaletsizlik olmasın” diyenler de ben düştüm bu cehennem çukuruna, seni de tutup çekeceğim buraya illa ki demek istiyorlar galiba.

    Öte yandan bugün maaşlı askerlik çıksa,ve hatta kadınlara da askerlik hakkı tanınsa emin olun ordumuzun bütün asker ihtiyacını giderecek kadar başvuru olur. Ülkemizde bu mesleği seve seve yapmak isteyecek bir sürü işsiz mevcut. Hem de bu başvuruları yapanlar tam motivasyonla askerlik yapacağından daha verimli olurlar.

    İlk etapta askere gitmek istemeyenlerden alınacak dövizlerle, zamanla yüzbinlerce verimsiz, gönülsüz askerin üniforması, silahı yemeği, barınması, ısınması gibi bir sürü gereksiz masraftan da kurtulacağından uzun vadede ordumuz ve ülkemiz büyük maddi kar da elde eder bu durumdan.

    Ayrıca yıllar geçtikçe aynı işte kaldığından, bilgisi, tecrübesi arttığından dolayı profesyonelleşen askerlerimiz bileği bükülmez, karşı konulamaz bir güç oluştururlar. Dün, sokaklarda rajon kesen, toplumu rahatsız eden, toplum tarafından adam yerine konmayan bu işsiz gençler de nihayet bir işe yaradıklarını anlayarak özgüven kazanırlar, topluma kazandırılmış, onore edilmiş olurlar. Saygın bir hayatları olur. Yoksa devlet düşmanı, topluma zararları, suça meyilli şehir magandalarına dönüşürler.

    ABD varoşlarındaki zenci, hispanik vb. ”belalı” gençlerini orduya kazandırarak hem sokakları suçtan büyük ölçüde arındırdı, hem de bu gençlerin korkusuzluklarından, güçlerinden, kaslarından vs. yararlandı. Hem de bu gençlere orduda ömür boyu göremeyecekleri imkanlar sağladılar. Emeklilik imkanı, okul imkanı vs. ödüllerle bu gençleri onore ettiler. Bu gençlere ülkelerine aidiyet, sadakat hissi kazandırdılar. Öte yandan üniversite okuyan gençlerine de bilhassa savaş dönemlerinde orduya kendi meslekleriyle ilgili branşlarda hizmet etme şansı tanıdılar. Sonuç olarak patates soyan da, istihbaratta çalışan da, mühendis de, komando da ABD ordusunda gönüllü çalışıyor. Hatta birçok yabancı da ABD ordusunda, Irak vb. ülkelerde 2000$’dan başlayan maaşlarla seve seve çalışıyorlar.

    Ama bizde böyle bir şey olmaz. Neden? Çünkü bir adamın askere 5 aylığına alınmasının vatan savunmasıyla bir alakası yoktur. İdeolojiktir. Siyasidir. Rejim militanları yaratma çalışmasının bir parçasıdır. Ordu, rejim karşıtlarının fişlenebileceği en uygun yerdir. Namaz kılanlar burada tespit edilir, Atatürk ilkelerini benimseyenler ve benimsemeyenler çeşitli yöntemlerle burada tespit edilip gerekli mercilere bildirilir ve onların kariyerlerine ordudan verilen talimatlar doğrultusunda yön verilir. Sarıkamış vb. Atatürk ve devrimini öven bir çok film seyrettirilir, beyinler itina ile yıkanır. Böylelikle rejim, yani azınlık bir kesimin ülke üzerindeki sömürü düzeni korunmuş olur. Bu düzeni en iyi koruyabilecek olanlar bürokraside en yüksek görevlere getirilir. Cumhuriyet kurulduğundan beri bu böyle. Yeni yeni değişmeye başladı. bir şeyler değişecek gibi ama kolay olmayacak sanırım. Son çırpınışlarında etrafa baya bir hasar verecek bu dev. Dikkatli olmak lazım.

    Bir arkadaşımın yıllar önce orduda bir komutanının sabah zılgıtında söylediği şu sözleri hiç unutamamış:
    ‘’Biz neden her yere Atatürk büstleri, resimleri koyuyoruz, biliyor musunuz? Atatürk’ü sevmeniz, benimsemeniz için mi? Hayır! Atatürk’ün sizi gözetlediğini, yaptığınız her şeyi gördüğünü anlamanız, hissetmeniz için!’’ (Big brother is watching you)
    İspiyon sistemi de çok etkin çalışmaktaymış o zamanlar. Rejim karşıtlarını ispiyonlayanlar ödüllendirilirmiş. Yani sağına soluna, hiç kimseye güvenemezmişsin. Rezalet bir durum! George Orwell’ın 1984 romanındaki atmosferin aynısı. Kurgu değil, gerçek. Akıllara zarar bir durum bu! Bu 1984 romanını her T.C. vatandaşı okumalı ve içinde bulunduğumuz ülkeyle kıyaslamalı diye düşünüyorum.

  137. Yazan:Tayfun Tarih: Mar 13, 2010 | Reply

    ”Sarıkamış -düzeltiyorum, Sarızeybek- vb. Atatürk ve devrimini öven bir çok film seyrettirilir,”

  138. Yazan:vasabi Tarih: Mar 15, 2010 | Reply

    Sevgili Tayfun;
    Askerlik yaptın mı, yaptıysan nerede yaptın ayrıntılarını bilmek isterim. Zira aşağıdaki cümleler askerlik yapmış adamın cümlelerine değil kendine verilmiş repliği tekrar eden bir adamın cümlelerine benziyor. Yani ya ihbar ya iftira değeri var. Ondan sordum. Sana tavsiye SUYU KAYNAĞINDAN İÇ. Yani bizzat kendi gözlemini anlat. Bu benim felsefe hocamın bana verdiği en büyük tavsiyedir. Yoksa lafını aldığın kişinin kaderine tabi olursun. Kur’anda Allah da öyle ikaz ediyor değil mi? (Ha, tabi anlamını idrak ederek Kur’an okuduysan!)

    Çünkü bir adamın askere 5 aylığına alınmasının vatan savunmasıyla bir alakası yoktur. İdeolojiktir. Siyasidir. Rejim militanları yaratma çalışmasının bir parçasıdır. Ordu, rejim karşıtlarının fişlenebileceği en uygun yerdir. Namaz kılanlar burada tespit edilir, Atatürk ilkelerini benimseyenler ve benimsemeyenler çeşitli yöntemlerle burada tespit edilip gerekli mercilere bildirilir ve onların kariyerlerine ordudan verilen talimatlar doğrultusunda yön verilir. Sarıkamış vb. Atatürk ve devrimini öven bir çok film seyrettirilir, beyinler itina ile yıkanır. Böylelikle rejim, yani azınlık bir kesimin ülke üzerindeki sömürü düzeni korunmuş olur. Bu düzeni en iyi koruyabilecek olanlar bürokraside en yüksek görevlere getirilir.

  139. Yazan:Tayfun_Korkut Tarih: Mar 15, 2010 | Reply

    Vasabi,

    Orduyla ilgili anlattiklarim kendi tecrubelerime dayali degildir, tecrubelerini paylasan dindar, dinsiz, fakir, zengin, komunist, milliyetci-militarist (gitmeden once), anti-militarist, her kesimden kisilerin anlattiklari kadariyla derlenmis halidir. Hatta Cem Yilmaz’in en son sovundaki askerlik anilarindan bile aldim yukaridaki yazimi yazarken. Yani bu anlattigim kisiler herhangi bir kesimden, hizipten 3-5 insan degil. Eger bu kadar insan hep beraber anlasip yalan soylemiyorsa bu anlattiklarim dogrudur. Ihbar da degildir, iftira da. Zira burasi bir ihbar mercii degildir. Ha isin asil kotu yani bu hukuksuzluklari ihbar edecek bir merciin olmamasidir.

    Ayrica, Yunan bir arkadasim da Yunan ordusunda zorunlu askerlik sistemini koruyabilmek icin cok benzer uygulamalarin yapildigini soylemisti. Hic sasirmamistim.

    Kuran’dan neden referans verdigine de pek anlam veremedim. Ben bu sozleri dini bir damarla yazmadim. Kaldi ki zorunlu askerligin kalkmasini isteyenler sadece dindarlar degil. Konumuz da ne Kuran, ne islam, ne din burada. Zorunlu askerlik burada tartisilan konu. Konuyu saptirmayalim. Okuz altindan buzagi aramaya, soyledigim sozlerin altinda baska maksatlar aramaya gerek yok. Zaten yeterince acik sozlu, korkusuzca bir yazi yazdim ve dusundugum herseyi ozgurce dile getirdim. Saklayacagim bir sey yok. Yazdiklarimdan da belli. Eger, bir seyi soylemek istersem ima etmem, direk soylerim, sen hic gereksiz yere bu adam ne demek istiyor diye dusunerek kafani yorma.

    Eger arkadaslarimin bana anlattiklarinin disinda orduyla ilgili bir cikarim yapmak zorunda olsam okul cagimdan bir sonuca da varabilirim. Her gun catik kasli Ataturk bustunun karsisinda tek tip kiyafetlerle, komik yakalarla, onluklerle hazir olda, avazimizin ciktigi kadar bagirtilarak Ataturk’e ve ilkelerine baglilik icin and ictirilmiyor muyduk? Andimizi soylemeyenler, hazir olda gevsek duranlar, kikirdeyenler, muhabbet edenler, gec gelenler mudurun odasina cagirilip uyarilmiyor muydu? Ellerine cetvelle vurulmuyor muydu? Milli Guvenlik derslerinde derse gelen albaylar dindar cocuklara kafayi takip onlari derste rencide etmiyor muydu, kasitli olarak notlarini kirmiyor muydu? “Ataturk’e saygisizlik eden bu okuldan diploma alamaz” diyen okul mudurleri yok mu? Bunlari da mi uyduruyorum? Yasamadim mi bu yillari? Yani sadece 6 ay ya da 1.5 yillik askerlikte mi oluyor bu anlattigim olaylar? Daha ilkogretim ogrencisi masum cocuklarin beynini yikamak icin bunlar yapiliyorsa orduda kimbilir neler yapiliyordur. Bu anlattiklarim size kurgu gibi mi geliyor, yoksa siz Turkiye’de dogup, buyuyup, yasamadiniz mi? Nerede yasiyorsunuz siz Allah askina? Ben de bunu bilmek isterim. Nasil ulkenizin gerceklerinden bu kadar habersiz olabiliyorsunuz?

    Butun resmi tarihimiz Ataturk ve devrimini ovecek sekilde yazilmamis mi? Neden yabanci tarih kitaplari bizim milli tarih kitaplarindan farkli? Bana Kuran’i okuyup okumadigimi soran siz, acaba hic tarihimizi baska bir kaynaktan okudunuz mu?

    Pekala eger ordu askere gidenlerin bana anlattigi gibi degilse, ordu oyle degil, boyledir diye siz dogrusunu bize aciklasaniz da hepimizi aydinlatsaniz?

  140. Yazan:vasabi Tarih: Mar 16, 2010 | Reply

    Değerli Tayfun kardeşim;
    hani dedim ya suyu kaynağından iç diye, boşuna söylemedim ben onu. Tarafsız bilgi yoktur. Bilgiyi eksik vermek de yanlış vermek kadar taraf tutmaktır. Neyse ki bilginin sana ait olmadığını söyleyecek kadar samimisin. Bu da seni sana baştaki hitabımın formel yapısından daha değerli yapıyor. Ancak senden alıntıladığım satırlar öyle 3-5 kişinin yorumu veya sınırlı alt seviye gözlemiyle oluşturulacak satırlar değil. Bir muhbir veya müfteri marifeti ister. Bunu da boşuna yazmadım. Hani hukuk diliyle konuşmak gerekirse esastan değil usuldendir derdim şu safhada. Bir tencere sütü berbat etmek için bir sinek yeter.

  141. Yazan:Tayfun_Korkut Tarih: Mar 16, 2010 | Reply

    Sevgili Vasabi,

    Bak konu zorunlu askerlikten nerelere geldi? Gel, istersen konuya donelim ve benim o koskoca yazimda alintilayarak cevap yazdigin paragraf haric diger paragraflarla ilgili ne dusunuyorsun? Anladigim kadariyla sen de amator askerligin verimsiz oldugunu kabul ediyorsun. Ancak, Turkiye’nin zorunlu askerlik uygulamasini yururlukten kaldiracak ekonomik gelismislik duzeyinde olmadigini iddia ediyorsun. En azindan karsimda koru korune militarizm yapan birisi olmadigini bilmek guzel. Madem sen de ulkemiz icin ideal olanin profesyonel askerlik oldugunu dusunuyorsun, o zaman buna gecmemiz icin onumuzde ne engeller var, neden zorunlu askerlik uygulamasinin israrla devam ettirildigini dusunuyorsun? Yani yuzbinlerce amator askerin uniforma, silah, barinma, isinma, yemek, harcirah vb. masraflari yillardir cope gitmiyor mu? Ne gibi bir getirisi var vergilerimizden alinarak yapilan bu yatirimlarin? Neden hic bir iktidar partisi bu konuyla ilgili ciddi girisimlerde bulun(a) muyor? Osmanli gibi 3 kitadan devsirme askeri yetistirip, profesyonel bir ordu kurmus bir devletin devamiyiz. Gecmiste gosterdigimiz bu askeri basariyi neden bir daha gosteremeyelim? Ordusu guclu bir ulke istiyorsak neden Osmanli gibi ordusuyla butun dunya tarafindan bilinen bir devletin ordu sistemini model almiyoruz? Acaba bu ulkenin genclerinin ulkelerine sadakatlerinden bir suphe mi var ki askere zorla aliniyorlar? Yoksa serbest birakilsa hic kimsenin orduya gonullu katilmayacagini mi dusunuyor pasalarimiz? Neden kendi milletimize, insanimiza guvenmiyor ordumuz? Bu sorulara cevap gelmedikce insanlarin aklina her turlu sey gelmeye devam edecektir. Sorular beraberinde sorulari getirecektir. Insanlar bu uygulamanin arkasinda ideolojik, siyasi sebepler de arayacaktir haliyle. Ta ki bu bitmek tukenmek bilmeyen “nicin”li sorulara mantikli, tatmin edici bir yanit gelsin.

    Saygilar

  142. Yazan:vasabi Tarih: Mar 16, 2010 | Reply

    Tayfun Kardeş;

    Hah, işte şimdi usulden esasa geldik. Duygularına katılıyorum, benim açımdan da karşımda körü körüne anti-militarizm yapan birisi olmadığını bilmek güzel. Gelelim konuya.
    Elbette ki profesyonel askerlik çağdaş bir ordunun olmazsa olmazıdır. Ama:

    1. Türkiye’de insan araçtan ucuzdur. Türkiye kendi savaş teknolojisini üreten düzeye gelemediği için dışarıdan fahiş fiyata almaktadır. Bir adet savaş uçağının parasıyla binlerce askeri istihdam edebilirsiniz. Kaldı ki asker sizin elinizin altındadır, bir düdükle çağırırsınız, ama iş başa düşünce elin adamından onun şartları sağlanmadan parasıyla bile uçak alamazsınız. Bunun en acı örneğini Kıbrıs Harekatında yaşadık. Profesyonel askerlik uygulayan ülkeleri şöyle bir incelediğinizde ya sağlam parasının ya da teknoloji üretme kabiliyetinin, çoğunlukla da her ikisinin birden olduğunu görürsünüz. Bu ülkeler silah satıcısıdır aynı zamanda. Size silah satmak isterler, siz amatör kalın isterler, bu düzen böyle devam etsin isterler, gerekirse ilk parti silahı hibe bile ederler ki siz kısa vadede ekonomik diye dışarıdan almayı tercih edin. Bunun için siyasileri bile satın alabilirler, örnek olarak Marshall yardımları, Menderes dönemi çok iyi incelenmelidir ve Özal döneminde İngiliz Marconi firması olayını da özellikle incelemenizi tavsiye ederim. Marconi Türkiye satışını garantilediği için Aselsan gibi bir kurumun varlığına rağmen geldi burada fabrika açtı. Vatanını seven insanın ağlayası gelir.

    2. Askerlik sadece para için yapılmaz, yapılamaz, çünkü canın para değeri yoktur, moral değerlerin üst düzeyde olması gerekir. Ve bu da zaman ve emek ister. Bunun örneğini son dönemde Güneydoğu’da görev yapan birliklerin profesyonelleşmesi için insan(Uzman Erbaş) istihdam edilmesinde gördük. Alınanların çoğu sözleşmesini feshetti şartları görünce. Amerikan ordusunda da benzer bir çok örnek mevcuttur. Son örnek Irak işgalidir. Amerika askerini Irak’ta tutabilmek için, kamuoyunu dindirebilmek için türlü numaralar denemektedir. Ben bir tanesine Amerika’da turistik maksatlı bulunduğum süre zarfında bizzat şahit oldum. Nitekim kazın ayağı öyle değil, perdeli…

    3. Doğrudan ilgili değil ama yine de söyleyeyim: askerliğin ideolojik eğitiminin başarısı Türkiye’de tartışılır. 20 sene boyunca okulların, ailenin, çevrenin ağaç yaşken veremediği ideolojiyi ordu 15 ayda zaten veremez. Verebilmiş olsaydı hepimizin babası askerlik yaptı ve bizler de yapıyoruz, alayımız tek görüşlü olurduk. Hatta tek partiye oy verirdik. Türkiye’deki militer sosyal yapının tarihi Cumhuriyetten eskidir ama oraya dalmayalım şimdi uzun sürer. Hasılı bu sosyal yapının tek mimarı ordu olmadığı gibi değişmesinin önündeki tek engel de değildir. Zamanını bekler her şey.

    4. Özetlemek gerekirse profesyonel ve güçlü bir ordu, ordu mensubu da dahil olmak üzere herkesin tatlı rüyasıdır. Ama çözümü ordudan ziyade siyasetin elindedir. Çünkü kaynağa yön veren ve onu elinde bulunduran devletin başındakilerdir. Nefret etmeme rağmen hakkını yemeyeyim, bugüne kadar Tübitak’ın tarihinde gördüğü en büyük ARGE bütçesi bu iktidar döneminde tahsis edilmiştir. Ne var ki bu bir süreç sorunudur. Newton’a yerçekimini bulduran şey düşen elmadaki rastlantı değil Newton’un yıllarını bu işe vermiş değerli bir fizikçi olmasıdır. Hayatını verenler de var tarihte bilirsin. Hasılı önceki yorumlarımda yazdığım gibi ülkenin gelişmişliği bir bütündür. Eğitiminiz ve ekonominiz iyi olursa can derdinden çıkar et derdine düşersiniz.

  143. Yazan:Tayfun_Korkut Tarih: Mar 17, 2010 | Reply

    Merhaba Vasabi,

    Anti-militarist degilim zaten. Sinirlar kalksin, ordular lagvedilsin, her yer gulluk gulistanlik olsun, halklar kardes olsun gibi utopik idealler pesinde kosulmasini da sacma buluyorum. Ah keske bunlar olabilse ama mumkun degil.

    Olaya da mumkun oldugunca pragmatist bir bakis acisiyla yaklasiyorum. Zorunlu askerligin kalkmasinin hem devletimiz, hem de gitmek istemeyenler icin uzun vadede ve hatta kisa vadede bile bir kazan-kazan durumu yaratacagini dusunuyorum.

    Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi mezunuyum. Ekonomimizi, uluslararasi piyasalari ve benzer ulkelerin ekonomilerini yerli ve yabanci kaynaklardan yakindan takip ediyorum. Bizimle benzer ekonomik gelismislik duzeyine sahip ulkelerin cogunun coktan zorunlu askerlik uygulamasini kaldirmis oldugunu goruyorum. Ancak bizim kaldirmamiz icin su anda zamani midir, degil midir, sanirim tartismamizin odaginda bu var. Bana gore artik zamani gelmistir, ve hatta gecmektedir. Bu ulkenin yuzbinlerce gencinin isgucunun luzumsuz yere heba edilmesine artik gerek yoktur. Seferberlik savasi donemleri artik cok geride kalmistir. Devletler arasi savaslar artik daha cok istihbarat, dezenformasyon, diplomasi vb. yollarla olmaktadir. Ote yandan savas teknolojileri de giderek gelismekte, niteliksiz askerlere duyulan ihtiyac artik yok denecek kadar azdir.

    Dolayisiyla zorunlu askerlik yoluyla orduya katilanlar aslinda hicbir sey yapmamaktadir. “Bos durma, bos is yap” felsefesiyle kendilerine verilen mantiksiz gorevleri aylarca yaparak, birakin bedava isgucu olmayi, devletin sirtina yuk olmaktadir. Bir devlet kendi kendine bu kadar buyuk bir kotulugu nasil yapar, aklim almiyor.

    Olayin ozeti de yazida cok begendigim su bolum oluyor:
    “Amerika benim akıllı düşmanım tek isteği benden para kazanmak. Türkiye aptal dostum. Ve aptal dostum kendinede banada daha çok zarar veriyor. Ne benden para kazanıyor ne bana birşey katıyor. kendisini de beni de yiyip bitiriyor.”

  144. Yazan:Vasabi Tarih: Mar 17, 2010 | Reply

    Merhaba Tayfun;
    Anlaştığımız noktaya geldik sonunda. Benim yazdıklarıma tepki göstermeyip kendi uzmanlığın çerçevesinden konuyu irdelemen temelde uyuştuğumuz anlamına geliyor. Evet, profesyonelleşmelidir ordu ve bunun siyasi, ekonomik, askeri vb. açıdan fizibilitesini yapmak, gerekçelendirmek sen ve senin gibi insanlara düşüyor. Benim kızdığım ve değersiz bulduğum şey ise fanatik ideolojik karşıtlığın günün rüzgarı içinde itibar görmesidir. Bilimsel bir gerekçeye dayanmadan ahkam kesen internet cambazlarını benim tarafımı tutsalar bile reddederim. Herhalde derdimi anlatabildim.
    Saygılarımla…

  145. Yazan:Kerim Tarih: Mar 18, 2010 | Reply

    Askerlik konusunda reform lara gidilmesi şart gibi gözüküyor, ben 15 ay yaptım, sadece şunu söylüyorum, askeriye de atılan yemeklerle somali doyar!. israfa son.

  146. Yazan:Tayfun Tarih: Mar 18, 2010 | Reply

    Dünyada bir çok ülke zorunlu askerlik uygulamasının kaldırılmasıyla ekonomisini güçlendirdi. Tehdit olarak gördükleri komşu ülkeler de ”e madem komşum ordusunu küçülttü, benim de artık kıçımı kollamama gerek kalmadı” düşüncesiyle ordularını küçülttüler, yatırımı başka, daha faydalı yönlere çevirdiler. Komşu ülkeler birbirlerine sınırlarını açtı. Çözülmez denilen sorunlar kolaylıkla çözüldü. Avrupa ülkelerinin ekonomilerinin zorunlu askerlik uygulamasının kaldırılmasıyla gösterdiği gelişmeyi, buna bağlı olarak ülkedeki refah seviyesinin yükselmesi, kalkınma, yaşam kalitesinin yükselmesi, İNSANA VERİLEN DEĞERİN ARTMASI, kölelik ve sömürü düzeninin yıkılması, bedava işçilik devrinin kapanması, insanların insan onuruna yakışır bir hayata sahip olması takip etti. Ülke içinde de bir siyasi görüş diğerine silah zoruyla hükmedemiyor böylece. Yani 1980 öncesi dönem gibi dönemler yaşanmıyor. Orduda kadrolaşma falan olmuyor. Siyasi anlaşmazlıklar gençlerin ellerine silah verip, karşıt görüşlüleri öldürtmekle değil, insan gibi çözülüyor. Orduya hükmeden komutanlar emrindeki zorunlu askerleri kullanarak istediğini yapamıyor, askeri polis gibi kullanamıyor, sevmediği adamları yakalatamıyor, öldürtemiyor. Üniversite mezunu gençler yaşamlarının en verimli dönemlerinde silah kullanmayı, adam öldürmeyi değil, mesleğinde uzmanlaşmayı öğreniyor. Hem kendine hem de topluma mesleğini layıkıyla yerine getirerek faydalı oluyor. Dolayısıyla en ufak bir tartışmada silah çeken, kavga eden değil, uzlaşan, tolerans gösteren bir nesil yetişiyor. Tam demokrasi hüküm sürüyor.

    Ekonomi perspektifinden bakıldığında zorunlu askeriğin kalkması için daha çok neden var. Sosyal, hukuksal vb. nedenleri saymıyorum bile daha.

  147. Yazan:alphan Tarih: May 21, 2010 | Reply

    Her Türk genci askerliği savaşmayı bilmelidir bunun aksi söz konusu bile olamaz vatan kutsaldır.Bu cumhuriyet yaşıyorsa Türk askeri sayesinde yaşıyor yurdun savunmasını maaşlı askerlere bırakırsanız sadece meslerk olarak görülür ama şuanda askerlik kutsaldır öyle de kalmalıdır. yok efendim şirket kurdum yok şukardar dolar para verdim gibi bahanelerle türk milletinin kutsallarını asla tartışmayalım Atatürkçülüğün gereğidir kemalizmin gereğidir askerlik unutmayalım kimseninde dolduruşuna gelmeyelim.Kısacası vatan savunmasına ticari bakmayalım çünkü altaratifi yok….

  148. Yazan:Tayfun_Korkut Tarih: May 21, 2010 | Reply

    Her Türk genci askerliği savaşmayı bilmelidir bunun aksi söz konusu bile olamaz vatan kutsaldır.

    Acaba gunumuzde savaslar silahla, savasma bilgisiyle mi oluyor? Bir atom bombasiyla 600.000 asker oldurulemez mi? Savaslarin buyuk cogunlugu istihbaratla, en son kismi da bir kac saniye suren bomba, fuze atmakla gecmiyor mu? Ot yolan askere mi, bilgisayar muhendisi askere mi daha cok ihtiyac var? 6 ayda 3 kere kursun atan bir adam, seferberlik halinde bu “engin askerlik deneyimiyle” ulkesini ne kadar savunabilir? Bu kadar cag disi gorusler nasil hala gecerli olabiliyor? Muasir medeniyetler seviyesine bu goruslerle mi cikacagiz? Artik asiri duygusalliktan ve patriyotizmden siyrilip akilci olmaliyiz.

  149. Yazan:ibrahim fikri sahin Tarih: May 21, 2010 | Reply

    turkiyede zorunlu askerlik bir gereklilik ve sartir,biz turkler askerligi spor olarak algilariz

  150. Yazan:volkan Tarih: May 23, 2010 | Reply

    yorumları okumadım ama bir iki diyeceğim var.eğer bu sistem böyle ise böyle işliyor ise.oturup dünyanın en ileri teknolojisini üretmektense.doğduğun yerin en ileriye ulaşabilmesi için savaşmak daha onurlu olmazmıydı.herşey düzgün olsaydı.herşey bizim için olsaydı zaten ne gerek vardı bilime,felsefeye…

  151. Yazan:Tayfun_Korkut Tarih: May 23, 2010 | Reply

    doğduğun yerin en ileriye ulaşabilmesi için savaşmak daha onurlu olmazmıydı.

    Savasarak nasil ileri gidiliyormus, bir anlatsan da, biz de aydinlansak.

  152. Yazan:Umit Erdal Tarih: May 25, 2010 | Reply

    Şu an Etimesgut’ta yedek subay olarak askerlik yapan bir arkadaşım var. Komutanlarının sürekli olarak onlara ağır küfürler ettiğini söylüyor.

    Küfür ve şiddet. Neden askerlikte bunlar sıradan olaylar haline gelmiş? Hani biz vatan için askerlik yapıyorduk. Hani hepimiz kardeştik. İnsan kardeşine ana avrat küfreder mi?

  153. Yazan:abdullah Tarih: May 25, 2010 | Reply

    askerlikte küfür,hakaret vb.olaylar sakın sizi aldatmasın.bunlar sadece jimnastik harketleri.asıl bizi yani bu milleti ne yerine koyduklarını düşünün.pkk ve diğer gavur tohumları onların bekasının şartı.bu ülkede pkk bitmez.çünkü bu ordunun kalkması lazım.yeni bir 2.mahmud han lazım.yoksa bu millet daha çok parçalanır

  154. Yazan:Since91 Tarih: May 26, 2010 | Reply

    Zorunlu askerliği eleştiren arkadaşların kaçırdığı noktalar var. Eğer askerlik süresini bir genç için kayıp olarak görüyorlarsa askerlik süresince ne gibi uygulamaların bu kayıpları kapatacağı üzerinde durulması gereklidir. Kaldırın zorunlu askerliği gitsin demek düşünmekten çözüm yolu aramaktan kaçmak demektir. Madem düşüncenizde samimisiniz, askerlik süresince şunu şunu yapsalar çok yararlı olur şeklinde yapıcı eleştirilerle gelin.

    Aksi halde çalışmasında aksaklık olan bir makineye bakan acemi tekniker gibi ” makineyi kaldırsak sorun kalmaz” demekten kendinizi alamazsınız. Ki alamadığınız söylemlerinizden anlaşılıyor.

  155. Yazan:Umit Erdal Tarih: May 26, 2010 | Reply

    @Since91

    Madem düşüncenizde samimisiniz, askerlik süresince şunu şunu yapsalar çok yararlı olur şeklinde yapıcı eleştirilerle gelin.

    Bu konuda yapıcı eleştiriler çok yapıldı. Ben kendi aklıma gelenleri şimdi buraya yazayım:

    1. Zorunlu askerlik yerine zorunlu kamu hizmeti getirilebilir. Sosyal hizmetler, hastaneler, okullar, adliyeler gibi pek çok kamu kurumunda, kamu hizmeti yapılabilir. Böylece insanlar, hem toplumsal yardımlaşmayı daha iyi öğrenir; hem kendi tercihlerine uygun bir vatan hizmeti yapar; hem de kamu hizmetlerinin kalitesi yükseltilebilir.

    2. Zorunlu askerlik olacaksa bile, herkes için aynı şekilde olmamalı. Ülkenin kaynaklarına ve ihtiyaçlarına göre esnek düzenlemeler yapılmalı. Rusya’da 27 yaşın üstünde zorunlu askerlik yok. Türkiye’de de tıp okuyan, master-doktora yapan veya girişimcilik yapıp birçok kişiyi istihdam eden insanların mesleklerinden alıkonulmaması gerekir. Bu şekilde davranmak, insanlarımızın topyekun refahı için daha iyi olur.

    3. Eğer bu tür bir esneklik getirilmeyecekse, en azından zorunlu askerlik sırasında insanların kendi mesleki donanımlarına uygun şekilde istihdam edilmesi sağlanmalı.

    Mesela ben bilgisayar programcısıyım. O zaman TSK’nın bilişimle ilgili işlerinde çalışabilmeliyim. Bir makine mühendisi, makinelerle ilgili işlerinde çalışabilmeli. Ancak burada gerçekten doğru ve layıkıyla organizasyon yönetimini kastediyorum. Yoksa şimdi yapıldığı gibi, bir bilgisayar mühendisine Word ile katiplik yaptırmayı değil.

    4. Eğer bu tür bir organizasyon yönetimi yapılmayacaksa, en azından insanlara sözlü ve fiziksel şiddet uygulanmamalı. Askerlere küfretmek, onları kimi zaman hasta veya öldürecek şekilde idmana tabi tutmak, askerlik değildir. Benim ağbimin askerlik yaptığı yerde, şeker hastalığı olan bir kişi bunu komutanına belirttiği halde, aşırı idmandan dolayı ölmüştü.

    5. Zorunlu askerlik döneminde, insanların vakitlerini güzel bir şekilde değerlendirebilmeleri için gerekli altyapı imkanları geliştirilmeli: Kütüphane, internet gibi. Bunlara erişim kısıtlanmamalı.

    6. Askerlik yapan insanlara, doğru dürüst askerlik eğitimi verilmeli. Beş on tane atış yaptırılmış insanlar, terörle mücadeleye gönderilmemeli.

    Ya doğru dürüst eğitip göndersinler; ya da sadece profesyonel askerleri terörle mücadeleye göndersinler.

    7. Zorunlu askerlik, çoğu kişi için jandarmada erlik olarak yapılıyor. Jandarma, kırsal kesimin polisidir. Batı ülkelerinde, jandarmanın yerini polis almıştır. Türkiye’de de aynı şey yapılmalı.

    8. Anayasa 74’üncü madde ve İç Hizmet Kanunu 25’inci madde tüm bireylere dilekçe hakkı vermiştir. Ancak dilekçe veren askerler hapis cezası ile korkutulmakta, dilekçeleri işleme alınmamaktadır. Bu gibi hukuki konularda, gerekli altyapı fiilen oluşturulmalı.

    9. Bir subay, yargısız bir şekilde bir askeri 21 gün oda hapsine mahkum edebilme yetkisine sahip. İnsan haklarına aykırı bu durum derhal kaldırılmalı. AİHM bu konuda Türkiye’yi tazminata mahkum eden kararlar verdi.

    10. Zorunlu askerlik sırasında dahi olsa, bir kişinin emre itaatsizlik suçundan yargılanması, askeri mahkemede değil sivil mahkemede yapılmalı. Zira askeri mahkemelerde hakimlerin sicil notu Genelkurmay tarafından verilmektedir. Bu yüzden askeri mahkemeler tarafsız davranamaz. Bu da Anayasanın ikinci maddesindeki hukuk devleti ilkesine aykırı bir durumdur.

    11. Yedek subayların maaaşlarından OYAK için zorunlu kesinti yapılmakta; ancak askerlik bitince bundan dolayı ne bir hisse ne de başka herhangi bir geri dönüş yapılmakta. Bu mülkiyet hakkının ihlal eden bir haksızlıktır.

    12. Batı demokrasilerinin tümünde vicdani red bir insan hakkı olarak tanınmaktadır. Türkiye’de de bu hak anayasa ile güvence altına alınmalı.

    13. Anayasa kimsenin zorla çalıştırılamayacağını, angaryanın yasak olduğunu söylüyor. Ancak buna vatandaşlık ödevi niteliğindeki çalışmaları istisna olarak koyuyor.

    Halbuki biliyoruz ki yaklaşık 60 bin civarında zorunlu asker, görevini ordu evlerinde yapıyor. Birçok zorunlu askerin komutanların şoförü, postası, lojmanlarında çalıştırıldığını biliyoruz. Bunların vatandaşlık ödevi olmadığı çok açık. Anayasanın angaryanın yasaklanması hükmüne karşı açık bir hak ihlali olan bu tutum sona erdirilmeli.

    14. Dağlıca Baskınında olsun, Hayata Dönüş Operasyonunda olsun, bir şekilde mahkemeye düşen suçlarda, erler ceza görüyor, subaylar beraat ediyor. Bu son derece adaletsiz bir durum. Eğer erler toplu bir şekilde bir suç işliyorsa, subayların emirlerinden veya göz yummalarından dolayı bu suçu işlemişlerdir. Bu tür haksızlıklara son verilmeli.

    Bunlar benim şimdilik aklıma gelenler. Bunlar gibi daha onlarca yapıcı eleştirimiz var, zorunlu askerliğe karşı. Eminim, sizin de kendi gözlemlerinizden bu konuda katkılarınız vardır. Bunları hepimiz açıkça yazalım.

    Amacımız TSK’nın gerçekten tam olgun, hukuka uygun, iyi bir kurum haline gelmesi. Öyleyse, kimse bu haklı eleştirilerden dolayı bir art niyet aramasın artık.

  156. Yazan:babaressam Tarih: May 27, 2010 | Reply

    zorunlu askerlik gençlerimizin hayatını karartan zorbalıktan başka bir şey değildir.. İçeriği zorla kişiliksizleştirme ve sisteme biat ettirmekten başka bir şey değildir.

  157. Yazan:Tayfun_Korkut Tarih: May 27, 2010 | Reply

    zorunlu askerlik gençlerimizin hayatını karartan zorbalıktan başka bir şey değildir.. İçeriği zorla kişiliksizleştirme ve sisteme biat ettirmekten başka bir şey değildir.

    Altina imzami atarim!

  158. Yazan:halit okay Tarih: May 29, 2010 | Reply

    Zorunlu askerlik yerine hiç para almadan 2 yıl kamu işinde çalışmaya razıyım. askerlik 4 ayda öğrenilecek birşey değildir. Yazık bu ülkenin insanına parasına. Bir erin iaşe bedeli aylık 330 lira bunun giyimi barınması vs hariç. 4-5 ere vereceğin parayla profesyonel bir asker bulursun. hem de doğru düzgün yapar işini.

  159. Yazan:Ali NAS Tarih: May 29, 2010 | Reply

    Evet gençlerin geleceğini karartıyor dememi beklemeyin.Bu benim için vatan hainliği olur.

    Olası Savaşta geleceği kararmış gençlerin hayatınında kararacağını biliyormuydunuz.
    Bu savaşlardan 8 sene Amerikan akademisinde okuyan ve Türk vatandaşlığından çıkacağını yazan bu şahsın akademik kariyeriylemi başarıyla çıkacağız.
    Akıllı olun.Seferi ortamında olacağı ihtimali ile her daim hazırlıklı olmak durumunda olan TSK nın bu saçma söylemlerle vatanı hizmetlikten çıkan askerlik nedeniyle mücize yaratmasını beklemeyin.Çünkü yok öyle bir mucize.
    Herşeyi şahsi çıkarlarınız için düşünmeyin.

  160. Yazan:Tayfun_Korkut Tarih: May 29, 2010 | Reply

    @ Ali Nas,

    Tamam Ali Nas,

    Hepimiz asker olalim, surekli teyakkuzda bulunalim. 4 bir yanimiz dusman dolu zaten. Hic teknolijiye, bilime yatirim yapmayalim. Ulkene zekasiyla katkida bulunabilecek genclerini en verimli zamanlarinda bitir 6 ayda ya da 1 yilda. Butun mesleki bilgilerini unuttur, posasini cikar bu genclerin! Herkesi hizaya getir! Ekonomi, bilim nemize gerek bizim! Mal-mulk edinmek neyimize bizim! Hepimiz devletin “mal”iyiz zaten! Hepimiz laik devlet ugruna savasip “sehit” oluyoruz zaten! Topla bizi bir cepheye sonra! Tepeden bir tek atom bombasiyla yuzbinlerce askerin telef olsun! Butun harcanan emek bosa gitsin! Ondan sonra, tekrar sehit-gazi edebiyatiyla analari-babalari avut, diger cocuklarini da askere gondersinler, bir atom bombasi da onlarin tepesine dussun, onlar da olsun! Ondan sonra bu topraklari ele gecirmek isteyenler “vatanperver” halkimizin gozunun icine baka baka bu topraklari ele gecirsin! Olur mu??? Filistin’e bakip, ders alamiyor musunuz? Hamasetle nereye varacaginizi dusunuyorsunuz? 2 kere 2 dort eder demek kadar kesin olan, zorunlu askerligin kalkmasi gerektigini soyleyememek ya akilsizliktir, ya ustu kapali nasyonal sosyalizm propagandasidir ya da korkakliktir!

  161. Yazan:Gandalf Tarih: May 30, 2010 | Reply

    Savas sırasında asker olup cephede savasmak kadar cephe arkasında yaralılara yardım taşımak bakımlarını sağlamak vatan hizmeti değilmidir. Cepheye kadınları çekeceğiz diyorsanız buyurun ozaman onlarada savas zamanına hazırlıklı olmaları için zorunlu sivil savunma hizmeti verin 15 ay. Yani su anda bir selde depremde sıfır başarı gösteren bir sivil savunma yapısı var ve savasta kim verecek bu hizmeti? Yani 15 ay garsonluk,kuaförlük ,söförlük ve izmarit toplatma,ağaca selam verme ile geçirileceğine 12 ay KIZILAYDA yada SİVİL SAVUNMADA görevlendirilse bu gençler herkes kendi şehirinde hizmet verse senede 2-3 kere tatbikatlar olsa ,bırakın savaşı ,depremde,selde,yangında felaketlerde millet AMATÖR AMATÖR yardım edeyim derken hata yapacağına bu eğitilmiş gençler profesyonelce kendi bölgelerinde hizmet verse fenamı olur? BUNU İSTEMEKMİ VATAN HAİNLİĞİ?

  162. Yazan:mustafa Tarih: May 30, 2010 | Reply

    bunun tartışması bile yapılamaz bence bu vatanı kurarken de bunu düşünen varmıydı acaba hiç düşünmeden canları pahasına savunmuşlar vatanı bence bunu tartışma konusu yapmak bile vatana ihanettir

  163. Yazan:Umit Erdal Tarih: May 30, 2010 | Reply

    Vatan hizmetinde, askerlere küfretmek, dövmek dayak atmak, oda hapsi vermek olur mu? Anayasa, angarya yasaktır diyor. Onbinlerce zorunlu asker, subayların özel işlerini yapıyor. Hukuk devletinde, yargısız infaz yasaktır. Bir subay, hiçbir yargı mekanizmasına başvurmadan bir askeri 3 hafta oda hapsine mahkum edebiliyor. Küfretmekle, dövmekle, korkutmakla, askerleri eğittiklerini mi zannediyorlar? Bu mudur, teyakkuz halinde olmak?

  164. Yazan:ALİ NAS Tarih: May 30, 2010 | Reply

    Atom bombası öylemiiiii.Ozaman teslim olalım be Tayfunum korkutum.Nasıl olsa atom bombasının karşısında duramayız.

    EEe ne yapalım? askerleri sivil savunmaya,kızılaya verelim,geri de deprem,sel,orman yangınına müdahale etsinnler.Ey dünyadan habersiz adam.Zaten her askeri birlik kendi bölgesinde hertürlü doğal afette rütbelisiyle,eriyle ve her türlü lojistik imkanıyla zaten o işi barıştada tatbikat değil gerçeğini yapıyor.
    Çok güzel bu asker olacakların hepsini doğal afet için oralara verdik.
    EEEE kimin savaşacağını sanıyorsun.mevcut profosyoneller gittiler ve öldüler arkadan neyi göndereceksiniz.Sivil savunmayımı, kızılayımı.
    Herşey güllük gülüstanlıkya size davul zurna az.

    Keske hiç tehdit ortamı olmasada askere ihtiyaç olmasa.İşte ozaman sizden önce bu konuda ben talepte bulunurum.

    Ülkeye zekasıyla hizmet edecek gençleri kimse ömür boyu asker yapmıyor.Bir süre o hizmetini temel askerlik eğitimini alarak TSK da sürdürüyor.Burada sadece her olanakla yüksek eğitim alanların bir eli yağda bir eli balda, askerlikten kaçmak için mazeret uydurmaya kalkmayın.Bu ülke sizinde.Gariban insanların imkansızlıklar nedeniyle okutamadığı o zeki çocukların sırtından askerlik derdinden kurtulma çabanızın adı söylemeye gerek yok her nekadar uyanıklık gibi görünsede siz biliyorsunuz.

  165. Yazan:Umit Erdal Tarih: May 31, 2010 | Reply

    @Ali Nas:
    Burada bir uyanıklık olduğu kesin; bu uyanıklığı kim yapıyor onu tekrar bir düşünün.

    En az 20 yıldan beri profesyonel askerliğe geçilmesi gerektiği, tüm uzmanlar tarafından söylendiği halde, bunu hala yapmayanlar ve bu konuda Genelkurmayı sıkıştırmayanlar mı uyanıklık ediyor; yoksa bu konuda komutanları eleştirenler mi uyanıklık ediyor?

    Ortada herkesin gördüğü bir problem var. Birileri diyor ki, “Mevcut düzen bu problemleri çözmüyor, büyütüyor. Gelin mevcut düzeni, değiştirelim.” Karşı taraf diyor ki, “Hayır siz uyanıksınız. Amacınız askerlikten kaytarmak. Garibanın sırtına bu işi yüklemek.”

    Problemden kaçmak cesaret oluyor da, problemle yüzleşmek mi uyanıklık oluyor?

  166. Yazan:Tayfun Tarih: May 31, 2010 | Reply

    Ey burnunun ucunu göremeyen zorunlu askerlik savunucuları!

    6 asker daha şehit oldu. Açık denizde vatandaşlarımız öldü. Daha kaç asker ölmesi gerekiyor bu verimsiz, düşmandan başka hiç kimseye zerre kadar faydası olmayan zorunlu askerliğin kalkması ve vatanın mesleği asker olanlar tarafından savunulması için? Ben Türkiye’nin azılı düşmanı olsam, bu ülkede zorunlu askerliğin devam ettirilmesi için elimden geleni yapardım. Kifayetsiz, eğitimsiz askerlerle savaşmak o kadar kolay ki! Hele ki, delikanlılık, yiğitlik gibi kavramların yerle bir olduğu, teknolojiye sahip olanın sayıca az olsa bile dünyaya meydan okuduğu bir devirde, 600000 askerin olsa ne, 6000000000000000000000000 askerin olsa ne!!! Önemli olan nicelikm değil, nitelik!

  167. Yazan:gandalf Tarih: May 31, 2010 | Reply

    Çürük düzeni bile torpillilere işliyor,adam düz taban diye çürük yiyor sonra halı sahada maç yapıyor,kilodan çürük yiyor gidip vücud salonunda spor yapıyor, ama bu çürüklere Tek bir sağlık kurumu karar verir ne yazıkki. Bu sağlık kurumunun çürük vermediği yaşı geçmiş kişiler askerde spora zorlandığında kalp yetmezliğinden ölür eğitim zaiyatı denilir,Yaşı 40 olumş adamlar 15 ay zorunlu askerlik yaptırılırken ve kalp yetmezliğinden ölürken ,çevresi olanlar gatakulliciler 20li 25li yaşlarında kilo diye düz taban diye yırtıp hayatlarına devam ederler işlerinden ailelerinden kopmazlar ASKERLİKTEN YIRTARLAR ve vatan severlikleri sorgulanmaz çünkü düzende kaynar gideler düzen sağlayıcıların yakınlarıdır. Ama yaşı 40a gelmiş adamlar 15 ay çok lütfen bedelli çıksın 3 ay yapalım dedikleri zaman linç edilirler hakaretlere maruz kalırlar. Vatan haini ilan edilirler, ama gerçek uyanıklar yolunu bulup sıvışırlar raporlar ile. Bedelli isteyenlere dil uzatanlar önce tabloya baksında dillerini tutsunlar yoksa rezil olacaklar.

  168. Yazan:Alperen TÜRK Tarih: Haz 1, 2010 | Reply

    NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE…HER TÜRK ASKER DOĞAR ONUN İÇİN HER TÜRK İNSANI KAMUFLAJI OLMASADA ASKERDİR..ZORUNLU ASKERLİK OLMASSA OLMAZ ANCAK PARALI ASKERLER PKK YI ÇOK DAHA ÇABUK BİTİRİR BUNUN BENDE BİLİYORUM. AMA PKK BAZI KİŞİLERİN İŞİNİ YAPIYOR İŞTE BBBBU YÜZDEN PARALI ASKERLİK GELMEZ GELİRSE BÜYÜKLERİMİZİN PARA KAYNAKLARI KAPANIR BUDA ONLARIN İŞİNE GELMEZ BU YÜZDEN ÜLKEMİZDE BAĞIMSIZ RUHA SAHİP BİR LİDER ORTAYA ÇIKMADIKÇA PKK BİTMEZ…ONUN İÇİN RAHAT UUMAMIZI SAĞLAYAN ASKERLİK VAZİFESİ OLMALIDIR.

  169. Yazan:hasan Tarih: Haz 5, 2010 | Reply

    slm gönül dostları zorunlu askerlik diyorsunuz nerde zorunlu askerlik ?..
    varmı öle işey bizler askere can atarak gidiyoruz yahuuu ne zorunluluğu onu kim demiş?
    bakın bu bizim özümüzde kitabımızda kuranımızda vatan.vatan,vatan bayrak,ezan,kitabımız biz bunlaraı kurumakta mükellefmiyiz?
    evet mükellefiz peki bunasıl oluyor? askerlikle sen namusunu korumak için askere gidermisin gidersin koşa koşa HA BU ARADA İSTİSNALAR HARİÇ ONLAR ZATEN ÖLDÜRSEN KABUL ETMEZLER NEDENMİ ZATEN ONLAR AR NAMUS VATAN MİLLET BİLMEZLER .

    BUyüzden diyorumki zorunlu askerlik yok gönüllü askerlik var canlar ..
    şehitliğe gelince elbette olacak allahın verdiği cennet kimle dolacak nurlanacak şehitlerimizle biz neyle göğsümüz kabarcak şehitlerimizle allah bunu yazmışki oluyor canlar.
    bizler bırakın terörü dünyayı elimize geçirsek bunun çözümü zordur ha tedbir elbette çok ama çok önemli ondan sonra allahımıza sığıncaz.
    yani kısacası şehitlerimiz gururumuz …..
    tabi kimse istemez kan dökülsün filiz fidanlar kurusun ama onlar asla ve asla kurumuz unutmayın hep içimizde dolaşıp bizleri korurlar .İNADINA TÜRKİYE İNADINA VATANIMIZ İNADINA NAMUSUMUZSUNUZ CANLAR ZORUNLU HİÇ BİŞEY YOK GÖNÜLLÜ VAR SAYGI VE SEVGİLERİMLE ALLAHA EMANET OLUN

  170. Yazan:Oya Tarih: Haz 7, 2010 | Reply

    allah ın selamını vererek başlıyım belki bakıp 0kumassınız ama ben
    genede yazıcam belki
    bundan 5 ay 0ce başladı herşey
    gayet n0rmal yaşantı sürmeye çalışıy0rduk herkez gibi evimiz kira
    eşimin kazacıyla 3 ç0cuk giderler yaşlı bir annem işte allah a şükredip
    giderken kahvaltı masasındaydık kapı çaldı. iki p0lis eşimi s0rdu
    şaşırdık çünkü eşimin kimseye bir zararı y0ktu iyi bir insan 0larak
    bilinirdi. herneyse meyer askerlik yapmamış bende 0 an 0ğrendim. şuan eşim
    askerde tamam 0labilir s0nuçta kendi suçu çekmeli cezasını ama s0rarım
    size ya bizim yavrularımın suçu ne 15 ay babasız yaşamak tamda babalarına
    muhtaçken hadi 0nada katlanılır çünkü alışığız herşeye katlanırız
    nasıl 0lsa çükü suçlıyuz.ben bunları neden yazıyrum belki bizene
    diy0sunuz.ama artık ç0k çaresizim napıcam bilemiy0rum 3 ç0cuk yaşlı annem
    bilmiy0rum allah kimseyi çaresiz ve sahipsiz k0ymasın ç0k z0r. bir y0l
    g0sterin yardım edin. hiç bir gelirim mal varlığım desteğim y0k annemi
    aldığı maaş ancak ev kirasını karşılıy0r birde 150 lira asker parası
    veriy0rlar s0ruy0rum size siz 0lsanız geçinebilirmisiniz. ç0cuklarımın biri
    11 diğeri ikibuçuk biride 7 aylık masraları ç0k napıcam allah rızası
    için y0l g0sterin yalvarırım çaresizim tükeniy0rum kimsemde y0k destek
    0lsun aryıp s0rmadılar bile
    çare bulamadım aklıma devlet geldi kime gidiyim allahıma dua ediy0rum belki
    kabul eder s0nrada size yazmak geldi belki umut işte ne 0lur yalvarırım
    sesimi duyun yalvarıy0rum çaresizliğimde çare 0lursunuz belki umutla haber
    bekliycem

  171. Yazan:Mustafa Akbaş Tarih: Haz 8, 2010 | Reply

    Oya Kardes senin isin cok zor. Allah kolaylik versin.

    Basbakanimiz Filistinli Müslümanlari Israil zulumunden korumaya calisiyor…ne mutlu kendi ama biraz da Müslüman Türklere 2 bin senelik eskimis TSK denilen Türkü adam etme kurumundan korusa cok iyi eder.

  172. Yazan:yavuz selim Tarih: Haz 13, 2010 | Reply

    Selamların yücesiyle…Vatandaşlarınızın rızasını almadan,onları bu göreve mecbur kılmanın adil olmadığı kanaatindeyim.Mütehassıs bir ordunun kurulmasını ve bedelli askerliğin bu ülkede yaşayanlar için de tez zamanda uygulanmasını arz ederim.

  173. Yazan:Tayfun_Korkut Tarih: Haz 13, 2010 | Reply

    Asker gibi asker olmak bizim icin sereftir. Gunde 100 sinav cekmeye, yakin dovus sanatlarini, harp taktiklerini, istihbarati ogrenmeye istekli olabilecek bircok genc tarlada ot yoluyor malesef. Ciddi bir askeri potansiyeli heba ediyor TSK. Artik ASKER gibi ASKER istiyoruz. SAT komandolari, bordo bereliler savunacak bu ulkeyi, ot yolanlar, yagmurlu havada cim sulayanlar degil. Profesyonel askerlik ozendirilmeli. Gencler bu islere girebilmek icin birbiriyle yarismali. Ordunun maddi imkanlari gonulsuz ot yoluculara, patates soyuculara degil, bu hakiki ASKERlere harcanmalidir. O zaman, hic merak etmeyin, bu meslege sahip olmak isteyen koskocaman bir issizler ordusu var. Olmazsa, Turki Cumhuriyetlerden dahi asgari ucretle asker olmak isteyecek yuzbinlerce genc bulunur. Osmanli da zaten yabanci askerlerle almadi mi askeri basarilarini? Eger, bugun devlet zorunlu askerlerin yerine bu isi meslek olarak yapacak askerler almak istese, yogun talepten dolayi sinavla buyuk bir kismini elemek zorunda bile kalir. “Zorunlu olmasa askere gelecek adam bulamayiz” sozu zirvadir, zirva! “Efendi, biz fakir milletiz, o kadar para olsa zaten olurdu” lafi da zirvadir, Turkiye’de bilhassa devlette yata yata para kazanan bir suru meslek ve bu mesleklerde istigal eden torpilli kisi vardir.

  174. Yazan:tolstoy Tarih: Haz 13, 2010 | Reply

    Almanya zorunlu askerligi kaldiriyor, Rusya bedelli uygulamasi baslatiyor, ulkeler ustlerindeki bu agir yuku hafifletmeye calisiyor bizde hala 70 yasinda dede askere aliniyor kalpten oluyor. Hedefimiz bati medeniyetleri seviyesini gecmektir. Gecicez gecicez.- Evladim bana orta bir kahve.- Emredersiniz… komutanim.

  175. Yazan:sedat Tarih: Haz 22, 2010 | Reply

    ne alaka? ne tartışması? tamam profesyonel ordu olsun ama tabii ki de herkesin vatani görevi de yanında yapması gerekiyor!!!

  176. Yazan:Tayfun_Korkut Tarih: Haz 22, 2010 | Reply

    ne alaka? ne tartışması? tamam profesyonel ordu olsun ama tabii ki de herkesin vatani görevi de yanında yapması gerekiyor!!!

    Yani olmeye devam etmemiz gerekiyor? Muhasebe bilmeyen adama muhasebecilik yaptirirsan ne olur? Dikis dikemeyen adama terzilik yaptirirsan? Tip bilgisi olmayan adama kalp ameliyati yaptirirsan ne olur peki? Savasa girmek uzereyiz, artik oyle silahlar kullaniliyor ki, sahip oldugun asker sayisi hakikaten de hic onemli degil. Hele ki bu “asker” dedigin kisiler askerlikle hic alakasi olmayan, silahi omrunde sadece counter strike’ta gormus tifillar oldugu zaman birak fayda saglamayi, senin ayagina bag bile olurlar, mucadelene zarar verirler. Etkin bir ordu lazim, kalabalik degil, anlayin artik!

  177. Yazan:essa Tarih: Haz 23, 2010 | Reply

    EVET ZORUNLU ASKERLIK ZAMAN KAYBI DAHA IYISI ÜLKEMİZİN GENÇ DİNAMİK EGİTİMLİ GENÇLERE İHTİYACI VAR UZUN UZAK ASKERLIK BOŞ ZAMAN KAYBI HEM UZUN YAPILACAGINA KISA VE PROFESYONELCE OLMASI BENCE DAHA MANTIKLI PROFESYÖNEL ORDUYA GECİŞ YAPILSIN 6 AYDA ASKERLER CAKI GİBİ OLURLAR NE ŞEHİT HABERLERİ DUYARIZ NEDE GECİM SIKINTISI YADA HASRET DUYARIZ… 1.BOŞA GECMEYEN ZAMAN 2.PROFESYÖNEL ORDU AZ VE ÖZ OLANINDAN..

  178. Yazan:vedast Tarih: Tem 1, 2010 | Reply

    kardesım dogru dıyo bende unv okuyorum yok yas sınırı 29 muş mu ne olurmuya bız okuyoruz iş bulalım ekmek parası bulalım sımdı benı askere göturseler okulumdan atılacam okulu 4 senede bırımem gerek devlet bana baksın iş versın 20 ayda yaparım kredı borclarım geldı ogrenım onu nasıl odeyecem faız uzerıne fayız avrupa nerdesın al su turkıyeyı lutfen bu sıkıcı baskıcı durumlarda kurtularım ben pkk lıyı nasıl vuram 2 aylık tecrubemle zaten sizofrenım ama almadım belge piskoloji tedavı goruyorum sanıyorum olecem hasta olup olecem kanser olup olecem oyle ıcımde ses gelıyo gecelerı ses gelıyo kulagıma ben nasıl yapacam askerlık bı koyu pkk bassa ben korkarım gitmem ben yasamak ıstıyorum şehıt olmak ıstemıyorum

  179. Yazan:tolstoy Tarih: Tem 1, 2010 | Reply

    Geçen gün tvde bir emekli paşa isyan ediyor. Yok efendim pro ordu olmazmış bu işin kas gücü varmış kadrolu personel yaşlanırmış. Komik buldum kendileri ile çelişiyorlar polisler ne yapsın ozaman çevik kuvvetde zorunlu hizmet yapsın yaşlanıyoruz diye yok böyle bir saçmalık o profesyonel askerler 20den 30a kadar dinç dinamik kalabilir aynı zamanda tecrübe kazanır ve bölgeyi tanır. Hem siz asker yaşlanır diye karşı çıkıyorsunuz hemde ülkede 70yaşındaki dedeyi askere alıp ülkeyi dünyanıngözünde komik duruma düşürüyorsunuz. Lütfen mantığını söyleyin bana 70 yaşındaki adamı askere almanın çakı gibi askermi olucak,savasamı katılacak,adammı olacak,nedir amaç? Adam zaten teskeresine 3ay kala rahmetli oldu. Bunu okuyan seyreden yabancılar hayret içinde sodular bana şakamı bu? Hayır dedşm ordumuzun asker açığı var. Hem pro orduya asker yaşlanır gibi dayanağı olmayan bir bahane söyleniyor hemde yaşı 35üzeri göbeği kalınlaşmış çoluklu çocuklu kişiler askere alınıyor kalp riski tansiyon hiçe sayılarak spor koşu yaptırılıyor sonra eğitim zaiyatı. Arkada kalan çocukları o zaiyatlamı karınlarını doyuracak devletimizmi maaş bağlayıp bakıcak o kişinin çocuklarına. Eğer o yorumları yapanlar samimi olsalardı diğer bütün dünya ülkelerindeki uygulamalar gibi 27 yaş üzerini muaf tutalım gönüllü askerliğe geçelim derlerdi

  180. Yazan:Arı DURU Tarih: Tem 2, 2010 | Reply

    Profesyonelleşme bu gidişle bir 10 yılı daha var neden şehit sayısı artmaya başlayınca gündeme geliyor sonra sürümcemede kalıyor,az kaldı,üzerinde düşünüyoruz,geldimi? geliyor,birazdan vs..bedelli uygulaması yurt dışında çalışan insanların işinden gücünden geri kalmaması için çıkartıldığını sanıyordum 21 gün;ama normalde türkiyede yaşayıp 3 yıl yurt dışında çalışıyormuş gibi bedelli hakkı kazananlara ne demek lazım bu bir kandırmaca değilmi gurbetcilikle ne alakası var,işlerimi aksıyor uygulamanın yurt içide neden uygulanmıyor,temelde aynı şey demek değilmi;dövizli yapanlara zengin çocukları denmiyor peki yurt içinde bu bedeli ödeyebilecek insanlara neden zengin çocouğu deniyor tr’de zenginlik ölçüsü 5,000 le 10,000 euro ile mi? ölçülüyor adaletsizliğin bir kısmı………

  181. Yazan:melissa Tarih: Tem 24, 2010 | Reply

    yani allah aşkına bırakın bu vatan millet sakarya olaylarını… nedense orgenerallerin başbakanların çocukları paşalar gibi askerlik ya yapıyor ya yapmıyor.. olan garibana oluyor.. veya askere gidipde orada sadece görevi patates soymak olan.. yada sadece yazı yazan gazinoda olan .. bunların savunmayla ne ilgisi var.. askerlik ve vatan sevgisi diye birşey artık yok.. bir çok insan askerden kaçmak için ya açıköğretim okuyor ya kaçıyor… askerlik kısaltılmalı.. ve devletlerin siyasi oyunlarına sözde şehitlik adı altında yavrularımız evlatlarımız kurban edilmemmeli!!!

  182. Yazan:Tayfun Tarih: Eyl 26, 2010 | Reply

    Emniyet teşkilatına verilse TSK, eminim bunlardan daha iyi yürütürler askerlik müessesesini.

  183. Yazan:Erman Tarih: Eyl 28, 2010 | Reply

    TSK açılımı kesinlikle şart.kimsenin dikkat etmediği bir başka probleme dikkatinizi çekeyim:TSK muvazzaf subay ve astsubaylarının pek çoğunu zorla çalıştırıyor.15 yıl bilfiil hizmet etmeden istifa imkanı yok.Bu tam bir insan hakları ihlalidir.Bu tip despot kanunlar olmasa TSK bu kadar dejenere olmazdı.

  184. Yazan:Mustafa Tarih: Eyl 30, 2010 | Reply

    “güneydoğuya “ölmeye giden” çocuklar” tabiri gönüllü bir eylemigösterir gibi dursa da zorunluluğu ifade eder. Ülke gerçeklerinden uzak eşitlik anlayışları ve kararları bu ülkeye zarar verir. Vatandaşın şahsi ve aynı zamanda ülke için yararlı kazanımlarını salt eşitlik anlayışıyla yok etmek intihar etmekten farklı bir olay değildir. Tarımla uğraşan eker toprağını, aralıklı olarak ilgilenir. 3-5 ay sonra hasat eder. Ticaretle uğraşan hergün iş yerini açmak zorundadır. Ticari çevre ve itibar bir anda kazanılmıyor. Açmazsan dükkanını bir daha müşteri bulamazsın. alacaklarını hiç tahsil edemezsin. Bir bilim insanı fakülte eğitiminden sonra 6-10 yılını vererek bilim insanı olabiliyor. Dakikaları çok önemlidir. Resmi tatillerde bile tatil yerine çalışmayı tercih eder. Alırsan elinden aylarını, geride hiçbirşey bırakmazsın. Bu anlatılanlar bağlamında eşitlik denen kavramı herkesin 5-6 ayı ya da 1 yılı aynı diyenler kendilerini tekrar gözden geçirmelidir. Tarihe baktığımızda esnaf ve sanatkarın askere alınmadığını görürüz. Bilim adamına önemi görürüz. Askerliğin bir meslek olduğunu, askerin askerlikten başka bir işle uğraşmadığını görürüz.
    Bilimsel araştırma yapılmadan, vatandaşın görüşü alınmadan ve/fakat vatan ve vatandaş yararına gibi gösterilerek alınan/alınacak tek tip, zorunlu, kısa orta uzun süreli vb. her türlü askerlik modeli vatanın ve vatandaşın yararına olmayacaktır.
    Bizim meslekten askerlerimizin sayısı (250.000 civarı) birçok batı ve doğu ülkesinin asker sayısından fazladır. Aslına bakılırsa zorunlu askerliği kaldırsanız bile meslekten askerlerimiz bu iş için yeterli sayıdadır. Böyle bir durumda hareket kabiliyeti daha yüksek, eğitimli, donanımlı, gelişime açık bir ordumuzun olduğu ortaya çıkacaktır. Yeter ki subay ve astsubaylarımız acemi yetiştirmekten fırsat bulabilsinler.

  185. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Kas 1, 2010 | Reply

    Askere geldikten sonra vatandan, milletten soğuyor gençler. Devlet, zorunlu askerlikle kendine düşman militan yetiştiriyor. Hem de muharebe eğitimini de kendisi bedavadan veriyor. Zarar üstüne zarar…

  186. Yazan:İttihadiİslamİstiyorum Tarih: Şub 2, 2011 | Reply

    Yok vatan millet millet sevdası yokmuşta.Şehitlik adı altında çocuklar kurban edilmesinmişte.Bunlar bir müslümanın söyleyebileceği bir şey değil.Askerlik yapmak istemiyorsan veya şehitlik sana göre değilse işte sınır gidebilirsin.Elin pkklısı bile davam var deyip düşüyor dağlara.Sizin gibi insanlardanda ancak böyle cahil davranışlar beklenir.Size kalsa güneydoğuyuda verelim zaten terör var.Şehitliğin kavramını bilmez, vatanın önemini bilmez.Cihad yaklaşıncada cihadın önemini bilmez, bize göre değil der kaçarsınız.Savaş çıksın sonra düşünürüz ayaklarını bırakın.Normalken istemiyorsunuz savaşta çok isteyecekler sanki.Kendilerini ne sanıyorlarsa.Parası olan bedelli ister.Fakire kalıyor hep vatan sevgisi.Fakir zorluğu gördüğü için vatanı,şehitliğin önemini iyi biliyor.Onların canları ve vatanlarından başka bir şeyleri yok.Size kolay geliyor öyle konuşmak.İstemiyorsanız defolup gidersiniz.Askerlik varsa herkese var.Senin oğlunun canı varda Kürd mehmetin,Hasanın hüseyinin canı yokmu.

  187. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Şub 4, 2011 | Reply

    @ takiyyeci musluman,

    Askerlik yapmak istemiyorsan veya şehitlik sana göre değilse işte sınır gidebilirsin.

    Bence sen gidersen daha iyi olur. Senin gibi cahillerin kaliplasmis inanclari yuzunden daha fazla gencimiz olmez.

    İstemiyorsanız defolup gidersiniz.

    Zihniyetinizi de alin gidin, defolun gidin! Siz ve sizin gibi fundamentalist, fasit ve teroristler gittikten sonra bu topraklar geriye kalan akli basinda insanlarla baris, huzur ve sukunet bulacak. Arkaniza bile bakmadan gidin ki; bir ulkenin savassiz, ordusuz da yasayabilecegini gorsun bizden sonraki nesiller. Enerjisini savasa (bilhassa ic savasa yani kardes katliamina), siddete harcamak yerine, egitime, kendini gelistirmeye, kaliteli bir yasama veren genc bir nesil istiyoruz. Sizin gibilerin cehennemin dibine kadar yolu var! Lutfen derhal defolun gidin bu ulkeden! Bu ulke sizin gibi densizlerin degil, akli basinda, itidal sahibi insanlarin artik. Uyanin! Bitiyor artik o sehitlik, gazilik edebiyati adi altinda yuzbinlerce gencin emeginin somurulmesi, yeri geldiginde canli kalkan olarak kullanilmasi donemi!

  188. Yazan:said Tarih: Şub 10, 2011 | Reply

    Şu sıralar Başkanlık Sistemi tartışılıyor. Birşey söyleyeyim; biz zaten başkanlık sisteminde yaşıyoruz: Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB), Genelkurmay Başkanlığı (GB)…

    ***
    Bu iki kurum da kaldılmalı.

    Nasıl mı? Şöyle:
    DİB çalışanlarından emekliliğine 10 ve 10 yıldan daha az kalmış olanları emekli edeceksin; emekliliklerine 10 yıldan fazla olanlar içinse 10 yıl boyunca aynı maaşlarını ödemeye devam edeceksin (isteyen görevine devam etmeme gibi özgürlüğe sahip olacak. Ki 10 yıl sonra nereden para kazanacağına karar versin).

    Ha, din işlerine kim mi bakacak? El cevap: CE-MA-AT-LER… Cemaatler bugün Hazine’den bir kuruş para almadan nasıl işleri yürütüyorsa, yarın da aynı şekilde başının çaresine bakar. Vatandaş, kendi cemaatine nasıl sahip çıkacağını/nasıl destek olacağını senden-benden daha iyi bilir. Yurttaş, KDV ve benzeri vergilerle dolaylı yoldan din adamlarına ödeme yapacağına, gider hangi cemaate mensupsa direkt ödeme yapar. Bu şekilde (DİB’i ilga ederek) Devlet Müslümanlğından kurtulmuş olur, Evrensel Müslümanlıka tanışmız oluruz.
    Gelgelim Genel Kurmaya Başkanlığına:

    Bir komisyon kuracaksın ve bu heyeti Amerika’ya göndereksin. Bu heyete bir ay kadar mühlet vereceksin. Tabi bu zaman zarfında tatil yapmayacaklar (Cumartesi-pazar hariç tabi). ABD’nin ordu sistemini A’dan Z’ye rapor edecekler. Akabinde Hükumet, ABD Ordusu Sistemini yasalaştıracak.

    (İşin teknik ayrıntısına girmiyorum, dikkat buyurulursa. Örn [a]: En az 5 yıllık atama yapmayacaksın, ki rütbe hiyerarşisi piramidi otursun. Örn [b]: Askeri okul müfredatının değiştirilmesi vs…)
    ***
    Ancak bu şekilde LAİK (DİB’i ilga etmek) ve DEMOKRATİK (orduyu reforma tabi tutmak) devletimiz olur da ondan. Çünkü DİB laikliğe aykırı, ordu da bu haliyle demokrasiye aykırıdır.

  189. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Şub 10, 2011 | Reply

    Bir komisyon kuracaksın ve bu heyeti Amerika’ya göndereksin. Bu heyete bir ay kadar mühlet vereceksin. Tabi bu zaman zarfında tatil yapmayacaklar (Cumartesi-pazar hariç tabi). ABD’nin ordu sistemini A’dan Z’ye rapor edecekler. Akabinde Hükumet, ABD Ordusu Sistemini yasalaştıracak.

    Allah muhafaza aklima ABD’den donup Turkiye’de darbe yapan, Menderes’i astiran Alpaslan Turkes ve diger albaylar geldi. Boyle bir sey olmayacagini kim, nasil garanti edebilir? ABD’nin de bu konuda sicili oldukca kabarik. Obama ve demokratlar sonsuza kadar o koltukta kalmayabilir, cumhuriyetciler gelip kendilerine gore yeni bir dunya duzeni kurmaya yeltenebilir. ABD cok guvenilecek bir ulke degil.

  190. Yazan:arafa özdemir Tarih: Şub 15, 2011 | Reply

    zorunlu askerlik olmalı. lakin bu süre cok kısa olmalı. temel eğitmi verseler yeter.bir mühendisi 15 ay veya 6 ay askerde tutmak bence aptalcaa.
    düzenli askerliğe geçiş cok geç kalmış bir proje.
    türkiyenin geleceği için ordu acil olarak düzene skulmalıı.
    ama bu hükümetle olmazzz. kemalizm bir hükümete ihtiyaç var.yoksa ordu da cubbeli olacak.allah korusun
    ahmet

  191. Yazan:Sami Şahin Tarih: Mar 7, 2011 | Reply

    Zorunlu Askerlik,VATAN HİZMETİDİR,HER TÜRK EVLADI GİTMELİDİR.AMA TÜRKİYEDE SÜRESİ UZUNDUR AYRICA PARALI ASKER KADROSU OLUŞTURULMALIDIR.HER TÜRK EVLADI TEMEL ASKERLİK EĞİTİMİNİ ALMALIDIR.

  192. Yazan:taner Tarih: Mar 9, 2011 | Reply

    HAYATTA BAZI ŞEYLER SÜREKLİ ELDE BULUNDURULUR FAKAT BİR KERE LAZIM OLUR O AN GELDİĞİNDE İSE İNSANIN HAYATI KURTULUR.ÖRNEĞİN SİLAH.SÜREKLİ TAŞIRSIN AMA BELKİ BİR KERE LAZIM OLACAKTIR HEP O AN İÇİN TAŞIRSIN.OAN İÇİN EĞİTİM ALIRSIN.ORDU DA BÖYLEDİR İŞTE …BİR KERE LAZIM OLACAĞI TUTAR…ŞAYET ELDE DÜZENLİ EĞİTİLMİŞ VE EN ÖNEMLİSİ PSİKOLOJİK OLARAK HAZIR OLAN BİR ORDU YOKSA xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx .ZORUNLU ASKERLİĞİ KAYIP OLARAK GÖRENLER TAMAMEN ART NİYETLİDİR.SAVAŞ OLGUSU İNSANLIĞIN VAR OLDUĞUNDAN BERİ VARDIR VE DE İNSANLIK YOK OLANA DEK DEVAM EDECEKTİR…BU KONU GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULURSA DAHA MANTIKLI ÇIKARIMLAAR ORTAYA KONABİLİR.SICAK YATAĞA SICAK YEMEĞE VE LAYLAYLOM ÜNİVERSİTE ORTAMINA ALIŞMIŞ xxxxx xxxxxx xxxxx İÇİN TABİKİ ZORUNLU ASKERLİK KÜLFET GELECEKTİR.

  193. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Mar 9, 2011 | Reply

    @ Taner,

    Buyuk harfli, bol xxx’li yaziniza bakinca, burada yazilanlarin cok zorunuza gittigi anlasiliyor. Ancak, bu zorunuza gitme durumunun sebebi; aslinda sizin icinizde dogustan, fitraten bulunan, ancak kemalist egitim sistemiyle iyice basitirilmis bazi insani duygularin ortaya cikmasinin 20-30 yillik ezberlerinizi bozmasi midir? “20-30 yildir hep yanlis bir seye mi inaniyormusum, kandirildim mi yoksa?” gibi bir pismanlik duygusunun disavurumu olabilir mi bu buyuk harfler?

    Bir kere, belinde silah tasiyan herkes potansiyel bir tehlikedir. Cunku, herkes icin tehlike algisi farklidir. Ornegin, falanca nobet kulesinde nobet bekleyen bir asker calinin kipirdadigini gorur, “hayvandir, ruzgardir” der gecer. Baska bir kisi ise, o anki halet-i ruhiyesinin etkisinde kalarak o caliliga ates edebilir. Velev ki, o calinin icinde saklambac oynarken saklanmis masum bir cocuk olsun. O zaman ne oldu? Masum bir cocuk hayatini kaybetti?

    Falanca ulkenin diktatoruyle, filanca ulkenin diktatoru masabasinda viskilerini yudumlarken anlasamadilar. Birbirlerine bir zarar veriyorlar mi? Hayir! Bu egosu kabarik adamlar yuzunden 100binlerce masum insan savaslarda can veriyor ama. Avrupa, Amerika, butun dunya gunah cikariyor artik. Ayiliyor artik dunya halklari militarizme karsi. Sinirlar aciliyor. Onyillarca dusman belledigim Yunanla Ingiltere’de okurken tanisiyorum, en iyi dostum oluyor. Amerika’da calisirken Ermeni arkadaslarim oluyor, benim kulturume, yasantima, mizah anlayisima en yakin insanlar bu yillarca dusman zannettigim Ermeniler oluyor. Bu milletin egitim seviyesi arttikca bu militarist yalanlar etkinligini yitirecektir. Kimse kimsenin dusmani degil. Tarih boyunca butun savaslar kendini begenmis, magrur, doyumsuz liderler yuzunden cikmis, masum insanlar hayatlarini kaybetmislerdir. Bugun de bir tarafta Ataturk, obur tarafta Abdullah Ocalan pesinden kosturdugu kitleleri olume suruklemistir. Cogu neyin pesinden dahi gittigini bilmeyerek, cazibeli seylerin pesinden kosarken kendilerini cephede catisirken bulmuslardir. Bu mentaliteyi tasfiye eden ulkelerin bugun ne durumda oldugunu goruyorsunuz. Gelismislik duzeyi yuksek ulkelerde milliyetcilik, zorunlu askerlik gibi seyler olmaz. Geri kalmis ulkelerin geri kalmaya devam etmelerini saglar bu kafa yapisi.

  194. Yazan:Kenan Tarih: Mar 12, 2011 | Reply

    inanin üzerimde bir kabus gibi, çoluk çocuklarimi kime birakip gidecem, ben yok iken onlar bu koca şehirde ne yapabilirler ki, universiteyi 22 yaşinda bitirdim, YUKSEK lisans 25, doktora 32 derken yas gecti, böyle olmazsa ben bir işe de giremezdim. ara verdigim anda atarlardi beni. anlayacaginiz issizlik korkusu….AK PARTİ den cok umudum vardi, bedelli mutlaka çikar derdim, hatta ust duzey askerlerde de birebir duydum bedelli çıkacak diye umutlandim ancak sonuç sıfır, hiçbirşey çıkmadi ve ben uzatmalara oynuyorum uyuyamiyorum.

  195. Yazan:ahmet nedim Tarih: Mar 17, 2011 | Reply

    Askerlik guzel ozetlenmis: Amerika benim akıllı düşmanım tek isteği benden para kazanmak. Türkiye aptal dostum. Ve aptal dostum kendinede banada daha çok zarar veriyor. Ne benden para kazanıyor ne bana birşey katıyor. kendisini de beni de yiyip bitiriyor.

  196. Yazan:Ahmet Somut Tarih: Mar 18, 2011 | Reply

    Valla Kenan Bey. 32 yaşına kadar ertelemişseniz işiniz zor. Yok mu yurtdışına falan çıkma ihtimaliniz? Bu seçimlerin hemen öncesinde ve yakınında çıkarsa bi ihtimal. Yoksa pek mümkün değil, paşa paşa gideceksiniz (!).

  197. Yazan:ahmet Tarih: Mar 19, 2011 | Reply

    valla bu çağda çok asker işe yaramaz 800binlik ordum olucagına 200binlik profosyonel ordu olsun daha iyi tum milletde biliriki ordu ancak ic savas durumunda lazım olur dış savasda artık ordu artık işlemez gelişmiş ülkelerde bu böyledir

  198. Yazan:ahmet Tarih: Mar 19, 2011 | Reply

    tuzla piyade okulu sene 1974 kıbrıs savası yuzbası komutan askerlere soruyor kıbrısa gonullu gitmek isteyen varmı 100kişi komutanım ben giderim diyor bunların 80ı İMAMHATİP mezunudur…adamlar daki zihniyete bak hem ordu cubbeli olucak diyor hemde Allah korusun diyor bunasıl bir mantıkdır sen ataturku nıye kendine cekiyorsun yada cubbelileri dışlıyorsun çanakkalede ölenler senn gibi zihniyetli deildi onlarda iman gucu vardı her aksam iç çamasırlarını yıkarlardıki Allah ın huzuruna temiz cıkalım diye o askerin bile bile ölüme gitmesindeki sebeb hem komutanına baglılıgıdır hemde inancıdır bir ulke sadece güç ile yönetilmez inanç da lazımdır sunu artık bi kafanıza sokun

  199. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Mar 21, 2011 | Reply

    @ Kenan,

    Sizi cok iyi anliyorum. Inanin yalniz degilsiniz. Sizin gibi bir sessiz cogunluk var bu durumdan sikayetci. Askerlikteki hersey gibi bu da mantiksiz. Bu yasta her sabah 5’te kalkip yaprak temizlemek, kar kurumek hangi akla hizmettir bir akli basinda insan aciklayabilse. Askerlik=guclunun gucsuzu ezmesi, tahakkum altina almasi…

  200. Yazan:cem temur Tarih: Mar 23, 2011 | Reply

    şu ana kadar yapılan tüm yorumların ve sahiplerinin kendince sebepleri vardır muhakkak ancak sizlere sorarım özellikle akademik olarak çok şeyler yaptığına inanan saygıdeğer bilim adamları herhangi bir askeri hastahanede 5 ay çiş tahlili yapmayı kendine yediremiyorsa öncelikle 20 sene gözünden sakınıp yemeyip yedirdiği her türlü zorluğa katlanarak büyüttüğü yavrusunu davul zurnayla askere yollayıp sonrasında kahpelerin kahpece yaptığı saldırılar sonucunda albayrağa sarılı tabutuyla karşılayan babaya ne diyeceksin ben 5 ay çiş tahlili yapmak istemiyorum beni kendi işimle değerlendirin mi diyeceksin?
    Peki o vurulan ve toprağa düşmüş can diyemez miydi ben tornacıyım ben araba tamircisiyim ben işportacıyım ben barmenim ben muhasebeciyim v.s. örnek o kadar çok ki bu yurt topraklarında her ne kökenden her ne meslekten gelirse gelsin bence her vatan evladı eşittir.Ben nasıl 18 ay askerliğimi bana verilen görevde ve yerde (Şırnak-cizre-kuzey ırak) yaptıysam günü gelince oğlumda vatan için aynısını yapacaktır. Sizler yani çiş tahlilinden tiksinen şahıslar kendinizi bu halktan üstün görüyorsanız zaten türklükle alakanız kalmamıştır gidin damarınızda akan kanın rengi hangi bayraksa orada yaşayın asilzadeler
    Orada insanlar can pazarında meslek v.s. akademik kariyer ötmez süslüler oraya gitseniz zaten bir gün duramaz firar eder kaçarsınız.

  201. Yazan:Ahmet Somut Tarih: Mar 24, 2011 | Reply

    Valla ben gittim gördüm. firar da etmedim. Ama şu anki aklım olsa lisanstan sonra direk ne yapar eder yurtdışına okumaya/çalışmaya giderdim. Askerliği de ya yapmazdım da da 35 yaşında 21 gün olarak yapardım. Buyur bakalım süslüler de böyle diyor.

  202. Yazan:tunç Tarih: Haz 12, 2011 | Reply

    Aslında hayat bir hiçlikten ibaret hiç bir hayatta zorunlu askerliğin esası saçmalık.zenginlerin yaşadığı ve fakirlerin dahada fakir olduğu bir dünyada inançta yetmiyor.inançlı insanların % 90 yalan söyler ve dinsizlerin ise buna göre daha dürüst olduğu açık hayatın anlamı yokken askerliğin ne anlamı var.herşey kandırmacadan ibaret dünyanın oluşumundan bu yana hep bize yalanlarını aşıladılar ve saçmalık bazındaki kuralları bırakın artık zorunlu askerliği gönüllü olan yapsın zorla güzellik olmaz.bence tamamıyla ilkellik.insanları köleleştirmeyin artık kısa süre geldiğimiz dünyayı zindana çevirmeyin kardeşçe yaşamak varken kalleşlik niye sevin insanları ceza vermeyin artık.insanlık kazansın askerlik gönüllü veya paralı olsun.gelin insanlık için daha faydalı işler yapalım.boş konulara da kafa yormayalım

  203. Yazan:arzu Tarih: Tem 6, 2011 | Reply

    askerlik mecburi hizmet değil 10 bin yıllık bir gelenektir. dünyanın en eski ordusuna sahip olmak bu geleneği sürdürerek olmuştur. türk milleti için ordu millet olma özelliğinden dolayı tarih boyunca bağımsızlık sorun olmamıştır. akp gibi geçmişi manda-himaye kültürüne dayanan milliyetsizlerin toplumu hantallaştırmak ve bu özelliğinden uzaklaştırmak için batı ile kurduğu bu tuzağa eminim sağ duyulu genç arkadaşlarım düşmez. böyle alalade ortaya atılan fikirler; daha dün büyük bir bağımsızlık mücadelesinden yeni çıkmış bir miiletin 2. kuşaklarını böyle yoz fikirlerle zihinlerini bulandırmaktan başka bir şey değildir.

  204. Yazan:dfgfd Tarih: Tem 9, 2011 | Reply

    @arzu

    sen zorunlu askerliğin modern devletle oluşan bir durum olduğunu bilmeyen bir zavallısın.

  205. Yazan:Merdan Tarih: Eyl 2, 2011 | Reply

    bu ulkenin vatandasiysan yapacaksin o kadar…

  206. Yazan:logic Tarih: Eyl 3, 2011 | Reply

    sen zorunlu askerliğin modern devletle oluşan bir durum olduğunu bilmeyen bir zavallısın.

    🙂 cahillik diz boyu işte hocam, naparsın.

  207. Yazan:mer'A-kıl Tarih: Eyl 3, 2011 | Reply

    bu ulkenin vatandasiysan yapacaksin o kadar…(Merdan)

    Adam, çocuğun patlamış kaşına, kandan artık görmeyen gözlerine, kırık burnuna, kaburgasına aldırmadan vurup duruyor, bir yandan da vaz avaz bağırıyordu;
    “sen BENİM çocuğumsun,
    BENİM evimde,
    BENİM paramla
    BENİM sayemde yaşıyorsun.
    Sen BENİMsin.
    Ve ben ne istiyorsam o olacaksın.
    Ben senin BEN olmanı istiyorum.
    Sen BENİM gibi doktor olup hayat kurtaracaksın!Bundan daha kutsal bir meslek yok!”

  208. Yazan:haim Tarih: Eyl 6, 2011 | Reply

    ben turkiyede mastera basladim derse girdim profesor ingilizce bilmiyor adam gibi yayini yok hep uyduruk yerlerde turkce dergilerde yayin yapmis tam manasiyla cahil ustelik derste anlattigi konuyla ilgili su nasil olabilir dedigim icin bana dusman oldu sucum koyun gibi ders dinlememek kitaptan ezberlemis bende amerikaya geldim boyle adamlar prof oluyor yaziklar olsun tr de bilim ilerlemiyor

  209. Yazan:ibrahim cırnavuk Tarih: Eyl 6, 2011 | Reply

    askerlik yapmayan adam adam degildir…..!

  210. Yazan:Askerlik adami bozar Tarih: Eyl 6, 2011 | Reply

    askerlik yapanlar kendilerini adam-metre zannettiklerine göre yapmasak daha iyi olacak 🙂

  211. Yazan:MY Tarih: Eyl 7, 2011 | Reply

    Babam 1932 dogumlu. Askerligini yaptigi 1950’lerde Kore savasina gönüllü toplanmis. O gitmemis. Okuma yazma biliyor diye kantin subayi yapmislar. (Yedek subay)

    Her ay kantinin hesaplari açik veriyor. Babam sinir oluyor, cebinden tamamliyor. Neyse, dayanamamis, komutana anlatmis durumu; utana sikila hirsizliktan süphelendigini söylemis. Komutan gülmüs: “yaw biz de seni hesap bilirsin diye adam sanmistik, iki kilo bulguru pirinç yazamadin mi? bir kaç çuvali patlamis, yirtilmis gösteremedin mi?” O günden sonra kantin hiç açik vermemis. Babam muhasebenin bu türünü askerde ögrenmis.

    Günümüzden 50-60 sene önce olmus bir sey bu. Geçenlerde askerden gelen bir taniga hosgeldin diyorum. Selamimi almadan söyledi laf: “Askerlik Türk erkeginin her türlü puştlugu, pisligi ögrendigi yerdir”; Sene 2011.

    Evet, zorunlu askerlik kalkmali ve Türk ordusu ne yaptigi, ye harcadigi belli olan bir kurum haline gelmeli.

  212. Yazan:kemal Tarih: Eyl 8, 2011 | Reply

    askaerlik vatan hizmeti olmaktan çıkımış subay hizmeti olmuş o nedenden dolayı kalkmamalı ama bi kaç ay temel egtim verilmeli sadece vatan evlatlarının orda subaylara hizmakalık yapmaları için tutulmamalı..

  213. Yazan:ulaş kara Tarih: Eyl 9, 2011 | Reply

    bu topraklar altında yaşıyorsan..bu vatana sahip çıkacaksın..kimse bu görev için zaman kaybı diyerek bakamaz…herkes bu görevi yapacaaaakkkkk..

  214. Yazan:Mustafa Akbaş Tarih: Eyl 9, 2011 | Reply

    …herkes bu görevi yapacaaaakkkkk..(ulaş kara)

    Böyle ici bos lafi ancak buyurgan Kemalistler söyler..hep ben bilirim hastaligi.

    TSK denilen kurum ilk önce Kemalistlerin isgalin den kurtulmalidir. Müslümanlarin esir muamelesi görerek kullanilmasina son verilmelidir.

  215. Yazan:Ahmet Somut Tarih: Eyl 9, 2011 | Reply

    Şimdi eğri oturup doğru konuşalım. Askerlikte her türlü puştluğun görülüp öğrenildiği doğru. Ama askerde bir sürü köyündeki ineklerden başka birşey görmemiş adamın belirli bir kültür aldığı da doğru.

    mesela benim askerlik yaptığım dönemde yaklaşık 150 kişilik bölükte 10 kişi civarında okuma yazma bilmeyen er vardı. Bunlara okuma-yazma dersi verilip okur-yazar belgesi falan alması sağlandı. Ha işin içinde dayak tehdidi, eğitimden yırtma da vardı ama fena da olmadı yani o kadar adamın birşeyler öğrenmesi.

    veya bölükte duşlara pisleyen asker de vardı ama muhtemelen cahilliğinden yapıyordu bunu. sonuçta o da bir şekilde hayatında duş görmüş oldu. sağını solunu bilmeyen adam sağını solunu öğrendi. bazısı sayesinde bütün bölük öğrendi ama olsun 😛

    Ordusuz, askersiz bir ülke olmamız şu anda zor. Dört yanımız düşman psikolojisinde değilim ama gül gülistan içinde de değiliz. Dolayısıyla asker olacak, ordu olacak. Bu aklın gerektirdiği birşey.

    Bence doğrusu askerliğin gönüllü yapılması. Yapmak istemeyenlere herhangi bir negatif etki olmaması. Ama askerlik yapanın bundan manevi haz yanında birşeyler de kazanması. Mesela bu kişiler sağlam bir maaş alabilir. Örneğin 15 aylık askerlik yapan er ayda 500 TL alsa ve bunu bitirince verseler 7500 TL bitirince ona bayağı güzel bir destek olur. Ne biliyim ilave olarak emeklilik yaşları düşürülebilir. Askerlik sonrasında istihdam önceliği verilebilir.

    Yani askerliğin “sevimli” bir şey haline getirilmesi lazım ve askere de (maddi ve/ya manevi sebeplerle) bunu gerçekten isteyen kişilerin gitmesi ve karşılığını almaları lazım.

    Benim dediğim gibi birşey olsa askerlik yapacak kişilerin en fazla %10’u askerliğini yapmaz. Geriye kalanı da çok daha verimli bir askerlik yapar. Aklı evinde olmaz. Yaptığı hizmetin karşılığını aldığını görür vs vs.

  216. Yazan:Esed Mirza Tarih: Eyl 10, 2011 | Reply

    Okuduğum yorumların bazılarında arkadaşlarımız terbiye sınırlarını aşarak poponuzun üzerinde rahat oturuyorsanız… gibi laflar etmiş. Yahu arkadaşım biz popomuzun üzerinde rahat oturamadığımız için askerlik sisteminin değişmesini istiyoruz hergün sınırdan yüzlerce terörist geçebiliyorsa bu ülkede ve dahi metropollerde bile eylemler yapılabiliyorsa bu askeri mantığımızın yanlışlığından kaynaklanmaktadır. Eğer asker işini düzgün yapabilecek bilgi ve kabiliyette olsaydı ki zorunlu askerlikle bu imkansız ancak profesyonel askerlikle olur terör ancak sınır dışında kalıp sınırı taciz edebilecekti. Şimdi içerden destekçileri vardır diyerek yoracaksınız ama unutmayın asker içeri müdahale edemiyor. Bunun için yapılacak olan bana göre profesyonel bir ordu ve donanımlı bir polis. Askerde olan imkanlar kadar hatta daha fazlası olan bir polis yurt içinde etkili olur profesyonel bir ordu da yurdun dışındaki saldırılara karşı. Zorunlu askerliği savunan arkadaşlarım vatan borcu diyerek 15 veya 5 ay boyunca vatana nasıl hizmet ettiklerini açıklasalar çok sevinirim ve eminim ki bir çoğu silah kullanmayı bile bilmiyordur. Askerlik doğuştan edinilen bir şey değil eğitimle elde edilebilecek bir MESLEK’tir. Askerlik süresi boyunca 3 mermiyle atış yapmaya kimse askerlik demesin.

  217. Yazan:muken Tarih: Eyl 15, 2011 | Reply

    hükümet neden du konuda direnç gösterir hala anlayabilmiş değilim
    ileri demokrasilerde alternetif askerlik vevicdani ret olmazsa olmazsır

  218. Yazan:windshear Tarih: Eyl 19, 2011 | Reply

    Komutanları sevmezssin selam vermek ego tatminidir sana göre. Ama çalıştığın yerde patron müdür. Ama pardon senden ala delikanlı yoktu dimi özür dilerim kardesim…

  219. Yazan:mehmet avcı Tarih: Ara 16, 2011 | Reply

    Profesyonel ordu tek çözümdür zorunlu askerlik kalkmalıdır

  220. Yazan:sKaya Tarih: Ara 20, 2011 | Reply

    Profesyonel askerliğin, ülkemiz için en mantıklı çözüm olduğuna dair hiç bir şüphem yok. Ancak en geçerli çözüm olduğuna dair artık ciddi şüphe taşıyorum.
    Konuyu sözleşmeli er alımı uygulamasına getirmek istiyorum. Yeterli olmasa da profesyonel orduya geçiş için önemli bir adım İDİ. İdi diyorum çünkü planlanan gibi olmadı. 5000 kişi alınması planlanıyordu ancak 700 kişi civarında şartları sağlayan başvurunun kabul edildiğini bir kaynaktan öğrendim. O 700 rakamı da 6 aya kalmaz 500’e iner. Yani planlanan istihdamın %10’u ancak bu işe gönüllü.
    Bildiğim kadarıyla verilen maaş ve sosyal güvenceler de, Türkiye şartlarında çok kötü sayılmaz. Hele ki % 8,8 işsizliğin olduğu bir ülkede, yeterli başvuru yoksa… Bu konu üzerinde ciddi şüphelerim oluşmaya başladı açıkçası.
    Ben buradan şimdilik bir kaç husus çıkarıyorum.
    1. Milliyetçiler/ulusalcılar açısından, sıcak koltuklarda Vatan-Millet-Sakarya nutukları atmakla olmuyormuş bu iş.
    2. Demokratlar açısından, “Parasıyla değil mi, bizim/ülke için savaşmaya hazır bekleyececek birileri vardır mutlaka” demekle de olmuyormuş.

    Ya maddi şartlar iyileşecek, ya da görev yapılacak fiziki şartlar sanırım.
    Yoksa…
    “Ay akşamdan ışıktır.
    Yaylalar. Yaylalar”

  221. Yazan:mehmet avcı Tarih: Ara 24, 2011 | Reply

    Kaya kardeş güzel bir konuya parmak basmışsın. Dediğin gibi sözleşmeli ere bu kadar az başvuru olmasının sebebi şartının zorunlu askerlik hizmetinin tamamlanmış olmasıdır.Şahsen kim 15 ay küfür ve eziyet gördükten sonra o işi parayla yapmak ister şaşarım.

  222. Yazan:ahmet Tarih: Eyl 14, 2012 | Reply

    osmanlı zamanında atalarımız 36 ay askerlik yaparken siz kalkmış askerlik kayıpmı diye soruyorsunuz askerlik bir vatani görevdir bunun bilmeyecek ve bunu değiştirecek kadar alçak bir insan olabileceğini zannetmiyorum

  223. Yazan:OKTAY CENGİZBAY Tarih: Eki 9, 2012 | Reply

    Bu coğrafya,kanada veya kutuplar coğrafyası değildir.Bu coğrafyada maalesef ZOR OYUNU BOZUYOR.3000 yıllık tarihi savaşlarla doludur.
    ASKERLİK 1000 yıllık geleneğimizdir. Zorunlu olmalıdır.
    FAKAT;tek çocuğu olup da,kendisine ekonomik olarak lazım olan aileler var.Örneğin
    babası hasta ve esnaf;çalışmassa ekonomi bozuluyor.Böyle ailelere bir ayrıcalık GELEMEZ Mİ?

  224. Yazan:volkan Tarih: Eki 19, 2012 | Reply

    askerlik yap patates soy iki kuruş vergi versen ne olur osmanlı torunuyuz biz askerlik zorunlu kalmalı herkez askerlik yapmalıdır…

  225. Yazan:oğuzhan Tarih: Kas 8, 2012 | Reply

    20 yaşındayım. üniversite 2. sınıf öğrencisiyim. eğer öğrenci olmasaydım şimdiye çoktan askerdim. yani gün saymaya başlamıştım. askerlik şereftir ama askerken ne yaptığın önemli askerde bulunduğum sürece vatana hiç bir faydam olmadan zaman öldüreceksem 5 ay ya da 15 ay sadece yatacaksam ve bosu bosuna devlet bana para harcayacaksa bunun ne gereği var ki. üniversiteyi bitirdikten sonra eğer birde yuksek lısans yaparsam tam 19 yıl boyunca okumus olacagım. ee hal boyleyken tam devlete verımlı olmaya baslayacagım sırada ne olacak haydii gidecem 5 ay boyunca ogrendıklerımı unutmakla ugrasacagım. ve bılıyorum kı askere gıdınce bu mıllete zerre faydam olmayacak benım. askerlık mevzusunu cok abartıyoruz. evet ulkem savaştaysa ve ben savastan kacarsam assınlar benı ama askerı bırlıge goturupte 5 ay boyunca sacma sapan ısler yaptırmasınlar ya yazık gunah. kısaca bu ısın bır cozumu bulunsun. kalabalık ordu guclu ordu demek degıldır kıtlelerın ımhası sadece bır bombaya bakar pekı o bombayı kım yapar muhendıs pekı nerede bızım muhendısımız cevap verıyorum ASKERDE !!!

  226. Yazan:hakan Tarih: Kas 11, 2012 | Reply

    Soğuk savaş argümanıdır zorunlu askerlik eğer çok iyi işleseydi koca osmanlı yapardı zorunlu askerliği.
    Şimdi bir düşünelim x kişi askere gitti.(Bu çoğu kişi için geçerli) 2 ay (yanlış anlaşılmasın ama doğrusu bu örnekleri de çok) kıytırık bir eğitim sonra usta birliği operasyon var dğa 2 ay eğitimle karşında yıllarca dağda yatmış maalesef deneyim kazanmış it sürüsü.Bu karşılaşma sizce mantıklımı.Ve şunu çok iyi idrak edin bu memlekette hala da var az çok 80 senedir üstlerin emri altında(hepsine lafımız yok ama çoğu öyle)köle gibi ev işleri,yok botumu sil,yok şöyle yok böyle gibi şeylerle insanımızın yararlı olabileceği en iyi çağda elinden hakkı lınıyor.Şunu söyleyeyim ki insanımız memlekete maddi ve manevi en iyi faydasının dokunduğu zaman askere alınıyor.Ve askerde de bazılarının hevesi kırılıyor ya da bazıları hep bunalıma giriyor ve o verimlilik elden alınıyor bir şekilde.Düşünün bunu kim ister.Bir ülkenin güçlü olmasının en önemli kaynağı ordu kadar ekonomidir.Şimdi bu insanlar verimli çağında askerlikle zorunlu hale gelmeseler belki ülke ekonomik olarak daha farklı bir yerde olacak ve bu ekonomik durum ülkenin arge tarzı yatırımlarına daha iyi yansıyacak.
    Fazla askerle savaş kazanılmaz ekonomik güç ve teknoloji ile olur bu işler.
    Sistemin olması gereken Asker meslek olacak ve memur gibi işini yapacak nöbeyi olan nöbete kalacak olmayan eve.Mesela hastanelerde çalışan personel gece nöbete kalıyor düşünün bunun gibi.Askerlik meslek olmalı ve zorunlu değil gönüllü olmalı.Gönüllü gelenlerede asgari ücretten maaş bağladın mı o insanın da sıkıntısı olmaz.
    Özel timler artırılmalı.Bordolar sürekli sahada olmalı.Jandarma ve emniyet birleştirilip saha onlara devredilmeli.Özel harekatçılar çoğalma lı.
    Ama bir memleketin herhangi bir savaş tehlikesine karşı oluşabilecek durumu hazırlıklı olması için illa askere gitmesine gerek yok.Zaten 2-3 ay bir eğitim alıyorlar.
    Askeri eğitim okulların son yılına gelecek şekilde ve ciddi olarak (zorunluluk hali hariç ders katılımı kesinlikle zorunlu olarak) gençlere verilebilir.Mesela askeri savaş teknikleri vb. şeyler.Harp okullarının küçültülmüş kısa ve hızlandırılmış eğitimi.
    Ve gençler beden eğitimi derslerinde de daha aktif olarak geliştirilebilir.Sonra her gence poligonda silah eğitimi de verilebilir.Tabii plastik mermi ile.
    Yapılmak istendimi çok şeyler yapılır ve benim düşündüğüm sistem gayet kolay ve uygulanabilirliği yüksek.
    Tabii kızlarda bundan nasiplenip bilgi sahibi olurlar bu da bizim avantajımıza.
    Savaş durumunda gayet bilgili ve hazır bir sistem üretmiş olursunuz ve adapte olmada pek sıkıntı yaşanmaz.

  227. Yazan:AYTEKİN Tarih: Kas 16, 2012 | Reply

    ASKERLİK Kısalmalıdır Ab 7 aydır Burdada Öyle Olmalıdır Askere Son Modern Silahlar Öğretilmeli 3, 5 Kere değil Ayda 4 Defa Atış Yaptırmalıdır HerDefasında 3 jarjur Mermi Harcamalıdır Yeni Tüfekle Keleşkofla Makinalı İle Tabanca İle Süngü Savaşı Kalmamıştır her Piyade er El Bombasıda Atmasını Öğrenmeli Hiç Değilse Bir Defa Atmalıdır Yarı Komando Eğitimi azda Olsa Görmrlidir Artık Sağını Solunu Bilmeyen Kalmamıştır Eskişehir Marşı Gibi Eften Püften Marş Söylemek İçin Vakit Harçanmamalıdır Askerin Din Dersi Olmalıdır Ve Öğretilmelidi Oruç Tutanmak ve Namaz Kılmaya Engel Çıkartılmamalıdır Askere anaavrat Küfür edilmemelidr Buda Önemlidir Her Kezin Bir Şerefi İzzeti var Olduğu Düşünülmelidir. Bilim Adamları 1Ay Askerlik Yapmalıdır, Sporcular Yazın 3 ay Yapmalı 5 Milyar Vermelidir. Sanatcılar 4 Ay Yapmalı ve 5 milyar Ödemelidir. Millet vekilleri 5 ay Askerlik Yapıp ve 5 Milyon vemelidir. Normal Vatandaşsa 7ay Yapmalıdır Evlilerin ve İş saiplerinin Askerliği 4 veya 6 ay gibi Olmalıdır İşinin Sınıfına Göre ve Çocuğuna Göre değişmelidir İş Yerinden Askerlik İçin Ayrılanlar Askerden Sonra Ayni İşine Dönebilmesi Kanunen Berlirtilmelidir. İş Hakkı Fes edilmesin Devlet ve Özel Sektörde.

  228. Yazan:ali Tarih: Oca 24, 2013 | Reply

    Mesele askerden kaçmak değil..Ben bu ülkeye daha faydalı olabilecekken 5-6 aylığına alınıp vakit öldürmek niyedir..Artık vatan savunması kalabalık ordularla değil teknoloji ile yapılmaktadır.Bunun en güzel örneği ülkemize kurulan NATO radarı ve getirilen PATRIOTlardır.Yani ülkemizde belki sayı olarak çok asker olmasına rağmen nitelik olarak sınırlarımızı korumamıza yetecek ekipman elimizde yoktur(ki bunlar yurtdışından getirtiliyor).Askerlik gönüllülük esasına dayalı olmalıdır ki o kişiler bu işin uzmanları olsunlar, attıklarını onikiden vuracak seviyeye gelsinler, her koşulda uzman olsunlar. Bu demek değildir ki biz vatan savunmasında yer almayalım.Bir gerçek var ki bu ülkedeki herkes bir tehdit durumunda her milletten daha fazla şevkle askere koşar.Ama barış zamanında olması gereken ülkemiz için en iyi bilimi üretip teknolojimizi geliştirmek,bu değilsede ülkemiz için katma değer yaratacak şeyler üretmek ve bu yolda ilerlemektir.Yoksa başka bir dalda üretken bir insanı alıp sidik tahlili yaptırmak dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde yoktur.

  1. 2 Trackback(s)

  2. Eyl 25, 2010: Son 12 ayda en çok okunanlar : Derin Düşünce
  3. Ara 1, 2010: Son 12 ayın makalelerinden en çok okunanlar : Derin Düşünce

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin