RSS Feed for This Post

Dersim’in son kurbanı

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Kürt açılımının tartışıldığı 10 kasımdaki Meclis oturumunda CHP adına yaptığı konuşma Dersim katliamını savunan Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’i istifaya çağırdı.

CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, hafta sonu annesinin cenaze törenine katılmak için gittiği Tunceli’de, CHP İl ve Merkez İlçe Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında Öymen’in sözlerini eleştirdi.

İnsanlık dramı yaşandı
1938’de Dersim’de yaşananları ‘insanlık dramı’ olarak niteleyen Kılıçdaroğlu, “Sayın Öymen’in yaptığı konuşmada, Dersim isyanına vurgu yapması, PKK terör örgütü ile Dersim isyanı arasındaki bağlantıyı kurmak istemesi, çoğu çevrede gerçekten ciddi tepkiler yaratmıştır. Bu bölgede yaşayan insanlar, o dönemin acılarını, o dönemin kaybolan hayatlarını, o dönemin ağıtlarını dinleyerek, bugünlere geldiler. O dönemde yapılan çok ciddi, insanlıkla bağdaşmayan olaylar oldu. Ama bu olaylarla, günümüzde terör örgütüyle mücadelenin bir unsuru, benzeriymiş gibi ifade etmenin doğru olmadığını ifade etmek istiyorum” dedi.

Gereğini yapsın
Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: “Elbette o dönemde yanlışlar, hatalar olmuştur. Ama bunu günümüze taşıyıp, o olayları kaşımak doğru değildir. Yara kanamıştır. Bu süreçte yapılması gereken tepkileri dikkate almaktır. Tepkileri dikkate alması gereken sayın Onur Öymen’dir ve gereğini yapmak zorundadır. Gereğini yaptığı zaman hem CHP’yi, hem CHP’deki parlamenterleri ve CHP’lileri rahatlatmış olacaktır.”

Öymen’i alkışlamadım
Meclis oturumu sırasında Öymen’in Dersim’e ilişkin sözlerini alkışladığı yönündeki haberlere tepki gösteren Kılıçdardoğlu, “Yandaş medyada verildiği gibi Onur Öymen’in konuşmasının o bölümünü hiçbir zaman alkışlamadım. CHP grubundan da kimse alkışmaladı” dedi. Kılıçdaroğlu, Dersim katliamını anlatan dönemin bakanı İhsan Sabri Çağlayangil’le görüşüp görüşmediği yönündeki soruya da “Tunceli tarihi ile ilgili belge topladım. Bu benim özel merakım” yanıtı verdi.

‘Atatürk açılım yapmadı’ 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, tartışmalara neden olan sözlerinden yine geri adım atmadı. NTV’nin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Öymen, “Benim bir silahlı ayaklanmayı Atatürk’ün müzakere yöntemiyle değil de mücadele yöntemiyle çözdüğünü söylemem niçin Alevileri rahatsız etti. Bunu anlamış değilim. Alevilere karşı, incitici hiçbir şey söylemedim” dedi.

Sözleriyle Atatürk’ün izlediği politikanın AKP’nin politikasına hiç benzemediğini ifade etmeye çalıştığını belirten Öymen, “Atatürk’e sahip çıkmasa mıydık? CHP’nin iktidarda olduğu bir dönemde Atatürk Cumhurbaşkanı, Celal Bayar Başbakan, Fevzi Çakmak Genelkurmay Başkanı bunlar devlete silahla baş kaldıran gruplarla mücadele etmişler, bu ayaklanmaları bastırmışlar. Yani müzakere mi etselerdi bunlarla, açılım mı yapsalardı” diye konuştu.

Atatürk Alevilerle mi savaştı
Dersim katliamı ile sözlerine ilişkin, Alevilerin tahrik edildiğini savunan Öymen, şöyle konuştu: “Bir tek insan ölse bunun ızdırabını taşırız. Biz orada aşırılıklar varsa bunları hiçbir zaman olumlu bulmayız. Ben orada bunları ağzıma almadım. Genel Başkan da söyledi. Teröristle müzakere edilmez, mücadele edilir. Benim söylediğim bundan ibaret. Bunu Alevilere karşı bir söylem gibi takdim etmek sizce doğru mu? Söylenmemiş bir lafı siz nasıl söylenmiş gibi söylersiniz? Alevi isyanı mıdır, Dersim isyanı? Atatürk Alevilerle mi savaştı, bunu nasıl söylersiniz?”

Gereğini yapıyorum
Öymen, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun “gereğini yapmalı” sözlerine de yanıt verdi. Öymen, “Çok doğru söylemiştir ve ben de gereğini yapıyorum. CHP’nin görevi Atatürk’e sahip çıkmaktır. Sadece harf, şapka inkilabı değil, Atatürk’ün yaptıkları bir bütündür. Yaptığı en önemli işlerden biri de Cumhuriyet’e karşı yapılan ayaklanmaları engellemektir. Türkiye’de ne zamandan beri Atatürk’ün yaptıklarına atıfta bulunmak bir suç haline geldi? ” diye konuştu.

Hürriyet’ten Fatih Çekirge’ye de konuşan Öymen, Kılıçdaroğlu’ndan gelen eleştiriye sert cevap vererek “Ben bu konuşmamı bitirdiğimde dikkat ettim, en hararetli alkışlardan bir tanesi de Kılıçdaroğlu’ndan geliyordu. Konuşmayı alkışladıktan sonra beni istifaya çağıran bir konuşma yaptı, anlayamadım” dedi.

CHP, Kılıçdaroğlu’nu yalnız bıraktı
CHP, Dersim katliamıyla ilgili sözleriyle şimşekleri üzerine çeken Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’i ‘istifaya’ çağıran Kılıçdaroğlu’na sahip çıkmadı. Yazılı açıklama yapan CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, “Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu’nun Tunceli’de yaptığı açıklamalar, çevresinden kendisine iletilen üzüntü ve tepkileri yansıtmaktadır” dedi. Öymen’in üzülen ve incinen yurttaşlardan birçok kez özür dilediğini belirten Özyürek, “O günün koşullarında yaşanmış olayları, yapılan yanlışları bugün konuşmanın, tartışmanın hiçbirimize yararı yok” dedi. (BASIN)

Trackback URL

  1. 11 Yorum

  2. Yazan:Mustafa Akbaş Tarih: Kas 18, 2009 | Reply

    Kemal Kılıçdaroğlu kesinlikle samimi degil. Bu sözde siyasetci zaten samimi olsa CHP gibi Faşist zihniyteli bir partide olmazdı. Yok cikmis Adolfun yenni kılıklı Öymeni istifaya cagiriyor. Kemal Kılıçdaroğlunun kendisi yobaz Kemalist ve Alevilerin çok kötü şekilde kullanan partiden istifa etmesi gerekir. Alevi vatandaşlarin %70 Sosyaldemokrat düşünceli insanlar. Yeni kurulacak Sosyaldemokrat parti en azindan 150 Milletvekili cikarir ve tam söz sahibi olur. Alevi vatandaşlar Faşist partilerin oy deposu olmaktan kurtulmalıdırlar.

  3. Yazan:sq Tarih: Kas 18, 2009 | Reply

    Kılıçdaroğlu’nu beğeniyorum, miting meydanlarında bağırıp çağıran bir hortlak suratlı görmektense bu adamı tercih ederim.
    Ama umarım “iyi polis”i oynamıyordur.

  4. Yazan:mg Tarih: Kas 19, 2009 | Reply

    Zaten çark etti topu taca attı.Benim anlamadığım neden onur öymeni eleştiriyorsunuz ki doğru söylüyor Atatürk böyle mücadele etti.Öymende söyledi.Bizim aydınlar ne yazık ki birilerine yaranmak için cumhuriyetin kuruluşu ve tek partili diktanın yaptıklarını eleştiremiyor.Sen eleştirmez zamanında yanlışları dile getirip konuşmazsan ülkenin Atatürkçü eski brokratıda kalkar bu dogrudur der.Cünkü ülkemin kurucusu böyle yapıyordu diyerek kendini savunur.Nede olsa Atatürk yanlış yapmaz cünkü o bizim gibi insanlardan farklıydı;)))

  5. Yazan:Aziz Yılmaz Tarih: Kas 20, 2009 | Reply

    Kılıçdaroğlu’nu samimi bulmuyorum,hiçbir zaman da bulmadım.Kamuran İnan,Hikmet Çetin gibi aktörler Kürtler için ne ifade ediyorsa,Kılıçdaroğlu da Aleviler için daha fazlasını ifade etmiyor.Hepimiz biliyoruz ki bu siyasi aktörler,ancak sahip oldukları kimliklerinden ödün verebildikleri ölçüde kabul görebiliyorlar.Tersi durumda bugün geldikleri makam ve statüye asla gelemeyecekleri sanırım bir sır değil.

    Kılıçdaroğlu da bu “kural”ın gayet bilincindedir ve kartlarını bu oyunun kurallarına göre oynamaktadır.Yani öyle sanıldığı gibi ortada efsanevi durumlar yok.Hem madem Öymen’i istifa etmeye davet ediyor acaba kendisi ne güne duruyor.Öyle ya Öymenin,sarfettiği ırkçı faşist sözleri nedeniyle istifa edeceği falan yok.Üstelik kendisinden çok daha fazla partisinden destek görüp sahipleniyor.Adamcağız ise(Kılıçdaroğlu) yapayalnız kaldı.Tabii bu durum şaşırtıcı değil;CHP bildik siyasetini sürdürüyor,Öymen de malum,meşrebine uygun pişkin anlayışı.E “kahramanımız”ne yapıyor,bir iki danışıklı dövüş sözüyle dengeyi bulup koltuğa yapışmaya devam:))Bu mudur onurlu duruş?Sıkıysa çıkıp istifa eder,biz önyargılıları(!) da bir güzel şaşırtıp mahçup eder.Hem gerekçesi de var.
    Onun için kimse kendini kandırmasın,Kılıçdaroğlu kendi yolunun yolcusudur ve bu saatten sonra de sahip olduğunu düşündüğü imtiyazlarından vazgeçmek gibi bir niyetinin olmayacağı da gayet açık.

  6. Yazan:ali duman Tarih: Kas 20, 2009 | Reply

    Doğan medya şişirmeli, führer başkanın pisi pisinden ancak bu kadar “kahraman” yaratılabilinirdi. Şişirildiği dönemde yeni bir cevher bulmanın sevinciyle faşist ergenekon çetesine yatkınlıkları malul olanların gözlerinin içlerinin güldüğüne tanıklık etmişliğim oldu, “madem bir kahramanınız var, niye führer koltuğuna onu oturtmuyorsunuz da orada hergün küfür ettiğiniz biri oturuyor” dediğimde ise zavallılık içinde kem küm edemediklerine de tanık oldum.

    ipleri liderinin elinde olunandan, lider çıktığı, kahraman çıktığı nerede görüldü? nasıl oluyorsa faşist ergenekonculuğa teşne cenahta her şey olabiliyor. onlar için “mevlam ne eylerse güzel eyler”. Bunların için katır doğurabiliyor, öküzün altından buzağı çıkabilir, zira işin içinde kendileri olunca her yol için uygun, zemin uygun, yandaş merkez medya, yandaş merkez sermaye, tekmil-i birden sürekli suni krizler yaratan yüksek bürokrasi dahil her şey uygun, ahhh birde milleti uydurabilseler, ahhh ahhh birde tıpkı eski günlerdeki gibi tarlayı sürebilseler, topluma biçim, ayarlar verebilseler gelsin 27 mayıslar, gitsin 12 eylüller………
    bundan “dersimin kemali” olamaz, bundan olsa olsa tuncelinin kemali olur ancak, tunceli ismi tarih olduğunda, o da tarih olacaktır.
    merak ediyorum, dersime gidebilecek mi? köyüne gidebilecek mi? gidecek yüzü olacak mı?

    GERÇEK BÖLÜCÜLER, FIRATIN DOĞUSUNA GİDECEK YÜZÜ DE, GÜCÜ DE OLMAYANLARDIR.

    ANADOLU TOPRAKLARINDA BİNLERCE YILDIR DEVAM EDEN HALKLARIN KARDEŞLİĞİ DEVAM EDECEK, FAŞİZM FIRAT HATTINA ÖRDÜĞÜ DUVARIN ALTINDA KALACAKTIR.

  7. Yazan:selami Tarih: Kas 21, 2009 | Reply

    Kılıçdaroğlu’nu beğeniyorum, miting meydanlarında bağırıp çağıran bir hortlak suratlı görmektense bu adamı tercih ederim.
    Ama umarım “iyi polis”i oynamıyordur.

    İstanbul seçimlerinde sakinliği ile başarılı olmuştu. Fakat ben de tipik politikacı fırıldaklığını beğenmiyorum dedelerinin katilleriyle işbirliği yapmasını ve dürüst olması gerektiği noktada haramzadelik yapmasını beğenmiyorum. 18 aylık torununu kurnazlıkla(o ne demekse sahtekarlık demek daha doğru) SSK’lı yapmasını beğenmiyorum. Buna savunma olarak “bu durum benim torunumu sevmeme engel olamaz” gibi göz yaşartıcı sözlerini ise akıllara zarar buluyorum.

  8. Yazan:sevim Tarih: Kas 21, 2009 | Reply

    Ali bey işin tuhaf yanı şakşakçı medyanın gazı da pek işe yaramadı.Baksanıza “efsanevi kahraman” çarketmeye başladı bile.Ee sahte kahramanlarla buraya kadarmış demek ki!!!

    Yüzsüzlüğün,omurgasızlığın da bir sınırı olmalı.Yani insan bu kadar sinik,kişiliksiz olabilir.Biat ettiği Führer abileri,atalarına saygısızlık ederek faşist eğilimlerini bangır bangır haykırırken bizimkisi DTP’ye bilmemneyle uğraşmanın derdine.Tabii ya boş bulunup bir iki laf geveleyince baktı durum pek iyiye gitmiyor,şimdi bunu telafi etmenin yollarını arıyor.Nasıl yaranacak tekrar?Ya kapının önüne konsa?Kolay mı?

    Bir de bu zata yerli Gandi falan demezler mi buna yanarım.Yahu Gandi kim sen kim!

  9. Yazan:sq Tarih: Kas 21, 2009 | Reply

    CHP’nin kolay kolay Kılıçdaroğlu’nu gözden çıkarabileceğini sanmıyorum çünkü elinde kalan tek koz nerdeyse ve Kılıçdaroğlu halkın bir kısmından ciddi ölçüde sempati topladı bunu da belediye seçimlerinde gördük.Nedeni, tipik olarak laiklik elden gidiyor kampanyasını bırakıp, daha somut olarak yolsuzlukla ilgili bir kampanya yürütmesi bence ve Toptaş deyim yerindeyse gitti geldi.

    Kişisel görüş olarak ise sakin tavırlı politikacıyı, hengi ideolojiden olursa olsun kavgacıdan daha çok beğenirim, aynı şekilde Abdullah Gül’den hiç haz etmesem de hakkını vermek gerekir ki üslubu bir Tayyip Erdoğan, Mehmet Arınç ya da Mehmet Ali Şahin’den daha aklıselim duruyor. Farkındaysanız, Arınç da, Şahin’de kendi bölgelerinde, yani Manisa ve Antalya’da geri teptiler. Bir de böyle bir gerçek var.

    Ama bu CHP’yi kurtarmaya yeter mi, elbette ki yetmeyecek. CHP’de büyük bir zihniyet değişikliği olmadığı sürece Doğu’da da, İç Anadolu’da kaybetmeye mahkum görünüyor. Yeni fikirlerle gelmek yerine, kendilerine Türkiye’nin günahlarının avukatlığını yapma misyonunu yüklüyorlar ve ne diye bunları savunup, sırtlamaya çalışıyorlar, kendileri bile makul bir açıklama getiremez heralde.

    Bu olayda ise, “iyi polis”i oynama derken, Aziz Bey’in de belirttiği gibi bir “danışıklı döğüş” olması oldukça akla yatkın duruyor.

  10. Yazan:ali duman Tarih: Kas 21, 2009 | Reply

    Doğan medyasının yarattığı pisi pisi kılıklı çakma kahraman Almanya’ya gitmişti, giderken de “başbakana Almanya’dan gereken dersi verecem” diye açıklama yapmıştı.

    ancak çakma kahramanımız tel tel dökülmeye başlayınca dökülen yerden gamalı haç görünmeye başladı, bunu iyi gören duyarlı yurttaşlarımız almanya da gereken dersi vermişler çakma kahramana, salonu beş karış suratla ve hızlı adımlarla terk ederken izledim tv’de, alın size kahraman yazın da görelim manşetten kahraman nasıl salondan kovulurmuş, doğan medyasının yarattığı kahramandan ne hayır gelir ki, bu medya değil miydi? 12 eylül faşizmini alkışlayan, unuttuk mu sanıyorlar acaba 13 eylülde atılan “bugüne kadar neredeydiniz” manşetlerini, sizi gidi darbe şaksakcıları sizi, sizi gidi postalcılar sizi.

    Sn. Sevim hanım, dil sürmesidir dil, ne gandi’si hitler ya da mussolini demek istemişlerdir, bakmayın siz öyle diyenlere.

    selamlar.

  11. Yazan:hidayet demir Tarih: Kas 22, 2009 | Reply

    istanbul belediye reisliği OLMADI.. gelecek sefer inşallah “şaşkınbakkal” muhtar adayı olur..kesin kazanırr..

  12. Yazan:selami Tarih: Kas 23, 2009 | Reply

    Adama bak hala ben alkışlamadım diye kendini savunuyor…
    Madem alkışlamadın o halde konuşmayı tasvip etmiyorsun. Ki buna binaen Onur Öymen’i “özür yetmez” diyip istifaya davet ettin. Sonra da ağalardan postayı yiyince ırgat gibi yine pustun kaldın. Hadi Onur Ağa gereğini yapmadı delikanlı gibi sözünün arkasında durdu. Peki sen neden bu durumda gereğini yapıp istifa etmiyorsun?
    Hala alkışlamadım diyerek saçmalamaya devam ediyorsun sayın kılıçdaroğlu?..
    Lütfen! karşınızda zannettiğiniz kadar aptal bir halk yok!…

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin