RSS Feed for This Post

Yorumsuz bir pazartesi, eski bir resim?

 

… Bu makale ilginizi çektiyse…

 Alaturka Laiklik: “Beni bir bir sen anladın, sen de yanlış anladın!”

Türkiye Cumhuriyeti’nde Alevîlere zorla Sünnî İslâm öğretilirken Sünnîlerin başörtüsü devlet dairelerinde yasak. Türk Ordusu’nun istihbaratı camileri ve namaz kılanları fişliyor. Hristiyan Ermenilerin ne kiliseleri, ne yetimhaneleri ne de cemaat lideri seçimleri özgürce yapılamıyor. Rumların ruhban okulları özgür değil. Yahudiler diğer gayrı Müslimler gibi askerde ayrımcılığa uğruyor. Ateistlerin kitapları, internet siteleri yasaklanabiliyor, kapatılabiliyor. Gayrı Müslimlerin alın teriyle biriktirdikleri vakıf malları 1970′lerde gasp edildi, hâlâ geri verilmiyor.

Sahi Laiklik neye yarıyor? Bu kitap son yıllarda Türkiye’nin gündemine gelen, birbirinden ayrı gibi duran ama çekirdeğinde Yobaz Laiklik Meselesini barındıran konuları ele alıyor.Buradan indirebilirsiniz.

Trackback URL

  1. 9 Yorum

  2. Yazan:Seyithan Tarih: Eki 26, 2009 | Reply

    Sadece boyle bir fotograf yayinlamak veya daha once yaptiginiz sekilde baska yerlerde yayinlanmis yazilari “copy-past” yapmak yerine, kendi dusuncelerinizi de yazsaniz, kendinizi savunmanin daha degisik yollarini bulmaya ugrassaniz daha verimli olmaz mi Ayla Hanim? Acikcasi artik kaniksadigimiz bu tür fotograflar olayin cozumune/cozumsuzlugune yonelik bir fayda saglamiyor kanimca. Kendimizi tekrar etmekten vaygecmeli, daha yaratici ve uretken bicimde haklarimizi savunabilmeliyiz.

  3. Yazan:nesli Tarih: Eki 26, 2009 | Reply

    malesef bir zulme maruz kalanların, hak arayıcılarının yanılgıya düştükleri bir nokta da “herkes herşeyi biliyor” düşüncesidir. bu fotoğraflar bazılarımız için eskimiş olabilir ama henüz başörtüsü yasağı hakkında kendi önyarglarından başka bir düşüncesi olmayanlar için bu fotoğraflar bile o kadar eski ki.. seyithan bey, eleştirinizi anlıyor ve önerinizi destekliyorum ancak bunların hepsini birlikte yapmakta bir mahzur olmasa gerek. zaten pazartesi köşesinde her hafta değişik yazılar, klipler yayınlanıyor. bir hafta da fotoğraf yayınlanmış. ben fotoğrafı paylaşan arkadaşa teşekkür ediyorum. diğer arkadaşlardan da duygu ve düşüncelerini yorum kısmında paylaşmasını isteyebiliriz mesela.. bu fotoğrafın size düşündürdükleri nelerdir?

  4. Yazan:MY Tarih: Eki 26, 2009 | Reply

    bu konuda bazen söylenecek bir sey kalmadigi hissine kapilioyrum. Sadece yapilacak seyler kaldi. Mesela askere giden gençler gögüslerine bir rozet takabilirler, üzerinde “dokunma bacima” yazan.

    Laikligin yilmaz bekçisi olmak adina masum genç kizlarin okuma, çalisma haklari alindi ellerinden. Mahkemelerde, devlet hastahanelerinde asagilaniyorlar. Medyadan darbe üstüne darbe yiyorlar.

    Bu acimasizligin basrölünde ise sehit-gazi sömürüsü yapan bir ordu var. Peki neden %99.99’u (?) Müslüman olan bir ülkede gençler askere giderken bu tepkilerini belirtmiyorlar? Islam’a karsi açikça düsmanlik yapan subaylarin emrine giriyorlar kuzu kuzu?

    Tamam, yurt savunmasini yapalim gönüllü ve bedava olarak. Ama askere giderken kolumuza veya boynumuza siyah bir kurdele baglamak dahi bu kadar zor mu? Kizkardeslerimizi savunmak için en basit bir eylem dahi yapamiyoruz. Neden?

  5. Yazan:MY Tarih: Eki 26, 2009 | Reply

    unutmadan, Seyithan fotogafin eskiliginden yakinmis. ben çok daha eski(!) bir seyi hatirlatayim:

    Hz Ali’nin bir sözü vardir, (mealen) “dünyanin en bahtsiz insanlari zalimin emrinde çalismak zorunda kalan salih insanlardir, hirsizin emrinde çalismak zorunda kalan dürüst insanlardir…” diye gider.

    Sagdaki polis memurunun yüzünde adeta bu sözün tecellisi görünüyor. agzi zorla kapatilan basörtülü kizdan çok daha fazla izdirap içinde görünüyor.

    “ben ne yapiyorum? ben bunun için mi polis oldum? hirsizlari, katilleri, yan kesicileri kovalamam gerkirken vergisiyle bana maasimi ödeyen masum vatandaslara eziyet ediyorum” diyor bakislariyla.

    Kemalizm böyle bir sey iste. Bir halki ikiye bölüp bir kisminin eline cop vererek ötekini dövdüren bir sey. Devlet, mahkeme, polis, ordu… bunlarin amaçlari, ilkeleri, çalisma yöntemleri, denetim mekanizmalari halkin vicdani ile uyumlu olmali. Bu fotgraf bir hukuk devleti olmayan ülkelerde sik sik görecegimiz türden bir fotograf.

    Herkese sagdaki polisin bakislarini dikkatle incelemeyi tavsiye ederim. ALLAH hepimizi o duruma düsmekten korusun. Zira haksizliga ugrayan basörtülü kiz ALLAH’a siginabilir. Ama polis ne yüzle dua edecek? Ameli zalimin emriyle kirlendikten sonra nasil yardim dileyecek? Bu bosluk korkusu elle tutulabilir bir hale gelmis, taslasmis adeta 🙁

  6. Yazan:Mustafa Aslan Tarih: Eki 26, 2009 | Reply

    @ Seyithan

    DerinDüşünce’yi bir süredir takip ediyorum ve farkettiğim durum şu ki:
    DerinDüşünce sadece makaleleriyle yürütmüyor işi. Yapılan yorumlar, yorumlara verilen cevaplar, tartışmalar ve görüş alışverişleri neredeyse yazılan makale veya gönderilen resim kadar okunası-bakılası oluyor. Eleştiriniz de haklı olmakla birlikte, bunun yerine durum hakkındaki daha yaratici ve uretken çözüm önerilerini paylaşabilirisiniz.
    Bunu belirtme ihtiyacı hissettim nedense (:
    @ Mehmet Yılmaz

    “Dokunma bacıma rozeti” güzel fikirmiş (:
    Neden olmasın ?

  7. Yazan:MY Tarih: Eki 26, 2009 | Reply

    “DerinDüşünce sadece makaleleriyle yürütmüyor işi. Yapılan yorumlar, yorumlara verilen cevaplar, tartışmalar ve görüş alışverişleri neredeyse yazılan makale veya gönderilen resim kadar okunası-bakılası oluyor.” (M.ASLAN)

    Evet Mustafa Bey,
    okurlar ve yorumcular bazen yazarlardan daha fazla belirleyici oluyor. Bilgisi ve nezaketiyle kendisini kabul ettirmis insanlar tartismalari bizim tahmin bile etmedigimiz sekilde yönlendirebiliyor. Açikçasi bu hali çok hos ve ilginç sürprizlerle karsilasiyoruz her zaman.

    üstelik Aziz Bey ve Cuvaldiz Hanim gibi kidemli yorumcularin özel okuyucu kitlesi var, bir süre yorum yazmazlarsa onlarin okuyucularindan soru aliyoruz, “filanca yorumcu neden görünmüyor, hasta mi?” diye 🙂

  8. Yazan:çuvaldız Tarih: Eki 26, 2009 | Reply

    Burdayımm 🙂 yoklamada problem olmasın..h,ç olmazsa kanaat notu alırım

  9. Yazan:rukiye Tarih: Eki 27, 2009 | Reply

    Fotografin eskiliginden yakinmak yerine -hala bu fotograflari gundemde tutan sebepler var-diye utansak aslinda…Hala bu ayip var desek…ama demeyiz,cunku zaten istedigimiz o resimlerin unutulmasi…hem dini hem insani anlamda sorumluluk hisseden herkes(ki kimseyi goremez oldum )in tekrar tekrar bakmasi gerekiyor aslinda.

  10. Yazan:beytullah emrah Tarih: Eki 27, 2009 | Reply

    her hatırlama, beraberinde hatırlatma ve hatırda tutulması gereken sorunların çözülmesi yönünde irade sergileme sorumluluğu beraberinde getiriyor sanırım…

    bu fotoğrafları unutmamak, unuttturmamak gerekiyor. bir de benzer karelerin oluşmasını engelleyecek çabayı sergilemeyi…

    herkesin unutmayı tercih ettiği bir dönemde, bu ve benzeri çalışmaları yaygınlaştırıp, unutmak isteyenlerin konforunu bozmakta fayda var…

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin