RSS Feed for This Post

Bu sözler kimin? (2ci hafta sorusu)

“…Bu çağdaşlaşma kadar rezil, âdi ve katil bir kelime yoktur. Bu çağ neden Avrupa’nın çağı olsun? 1976 senesi Türklerin, Hintlilerin, Patagonyalıların, Fransızların, İngilizlerin birlikte yaşadıkları tarihtir. Bu tarihte çağ içi, çağ dışı nasıl olabilir? Yani çağ bir daire midir ki, bir kısım insanlar bunun içinde, bir kısmı da dışında yaşasın? Bu korkunç bir şey. Biz çağdaşlaşmayı kabul ettiğimiz andan itibaren biçâreliğimizi, elimizin kolumuzun bağlı olduğunu, efendimizin Avrupa olduğunu kabul etmiş oluyoruz.

Çağdaşlaşma diye bir şey yok. Herkes çağdaştır. Yalnız bu çağda endüstrileşmiş ülkeler var, endüstrileşmemiş ülkeler var. Zengin ülkeler var, fakir ülkeler var. Bunun çağla alakası yok. Belli bir tarihin sırtımıza yüklediği mirastır. İyi tarafları var, kötü tarafları var.

Çağdaşlık nedir? Atom bombası mı, fuhuş mu, rezillik mi, kapitalizm mi, sosyalizm mi? Çağın imtiyazı olan ve [ayırd edici] vasfını teşkil eden ne var? Sadece endüstrileşmek! Bazı ülkeler endüstrileşmişler, bazıları endüstrileşmemişlerdir. Binaenaleyh çağdaşlaşma tabiri sefil, zavallı ve âdi bir tabirdir ki, bizim komprador burjuvazi ve gecekondu aydınları tarafından bir afyon gibi damarımıza zerk edilmiştir….”

Yarışma koşulları

  • 1) Cevaplarınızı 1 hafta içinde Derin Düşünce Sitesi’nin iletişim kutusuyla bize göndermelisiniz,
  • 2) Mesajınızın ilk kelimesi mutlaka “yarışma” olmalı.
  • 3) Katılanlar için her hangi bir bağlayıcı koşul ya da ücret yok, tek şart cevap göndermeden önce sponsorumuz Kitap Adresi‘ne üye olmak,
  • 4) Bize yanıtı bildirirken üyelik sırasında kullandığınız e-mail adresini yazmalısınız aksi takdirde eşleştirme yapmamız imkânsız.
  • 5) Gerçek adınızı ve adresinizi de cevapla birlikte bize bildirmelisiniz. Bu bilgiler kesinlikle yayınlanmayacak, yarışmadan sonra da tarafımızdan silinecek haliyle. Bir haftanın sonunda doğru cevap ile birlikte bilenlerin isimlerini veya belirtirlerse takma isimlerini (nick name) duyuracağız.
  • 6) Cevap süresi her soru için 1 hafta. Bu hafta içinde gelen yanıtlardan kur’a ile 3 kişi belirleyeceğiz. Kazananlar hediyelerini kargo ile alacaklar. Kargo masraflarını da Kitap Adresi karşılıyor.
  • 7) Yarışma sadece Türkiye’deki okurlarımıza açık. Yurtdışındaki dostlarımıza hediye gönderme imkânımız yok şimdilik.
  • 8) DD yazarları yarışmaya katılamaz.

Ödül

Samuel P. Huntington’un Medeniyetler Çatışması

Trackback URL

  1. 1 Trackback(s)

  2. Haz 6, 2009: Bu sözler kimin? (2ci haftanın yanıtı ve kazananlar) : Derin Düşünce

Sorry, comments for this entry are closed at this time.