RSS Feed for This Post

Faili Meçhul Kıyak Hareketi

Blog’larda, facebook’ta ve kulaktan kulağa yayılan yeni sokak hareketinin adı bu. Birine, onun haberi olmadan kıyak yapıp yanında bir de Faili Meçhul Kıyak kartı bırakıyorsunuz. Şu anda google’da 30
bin FMK sayfası olan hareket, salgın haline geliyor.

AYCAN SAROĞLU – GAZETE HABERTURK

Sürekli takip ettiğim www.fikiratolyesi.com‘da, küçük bir kartvizite yerleşmiş, dev güneş gözlüğüyle hınzırca gülen bir yüze rastladım geçenlerde. “Seni gülümsetebildiysem ne mutlu. Sen de birine bir kıyak
yap, bıraktığın tek iz bu kart olsun” yazıyordu kartvizitte. O hınzır surat, bloglarda, facebook ve ekşi sözlük’te çok ‘konuşulan’ ve kulaktan kulağa yayılan Faili Meçhul Kıyak Hareketi’nin (FMK) kahramanı. Bu serseri ve gizemli hareketle siz de bir anda tanışabilirsiniz. Ruhunuz bile duymadan kafede masanıza bırakılan çikolata ya da sipariş etmediğiniz halde getirilen Türk kahvesi, cebinize atılan loto kuponu bir Faili Meçhul Kıyak olabilir.

AŞK GİBİ BİR DUYGU

FMK’nın fikir babası, yıllarca çok uluslu şirketlerde üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra, gençlere yaratıcılık, iletişim ve pazarlama koçluğu yapan Tunç Kılınç. Kendisi aynı zamanda Fikir
Atölyesi’nin kurucusu. Faili Meçhul Kıyak Hareketi’ni bir ay önce, hayatında ‘nefesini kesecek anlar’ı düşünürken geliştirmiş.

“İnsan hatırlayacağı şeyler yapmalı. Mesela köprüde arkadaki arabanın parasını verip uzaklaşmak gibi, diye düşünürken, aklıma bu fikir geldi. Bugün ne yaptığım değil, ne kadar insanı eğlendirdiğim önemli”
diye anlatıyor. Kart örnekleri, sitede yayınlanca bir anda büyük ilgi görmüş. FMK özellikle gençler arasında dalga dalga yayılmış. “İşin heyecanı ne yapacağım, nasıl faili meçhul olacağım, etkilenecek mi,
diye düşünmek” diyor Kılınç. “İzlerken insan ‘İyi ki varım, iyi ki böyle bir hareket yaptım’ diyor. Aşık olmak gibi. En güzeli, kartı alan kişinin bir FMK adayı olması.” Kılınç’a öneriler yağıyor. Bir benzin istasyonu sahibi, kartları kasa önüne koymak istemiş mesela.

Siz en iyisi etrafınıza iyi bakın; dikkat, faili meçhul kıyak çıkabilir!

FMK’cılar anlatıyor

ÇAĞRI MERT Öğrenci

Şemsiye aldık
“Yağmurdan sucuk gibi ıslanmış biri geldi otobüs durağına. Bir
şemsiye
aldık, kartı da sıkıştırıp gizlice bıraktık. Adam önce etrafa baktı,
yüzüne bir gülümseme yayıldı.”

MUSTAFA ÖZTÜRK Öğrenci

Saatini vermiş
“Blog’uma Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden bir genç yazmış:
Kitapçıda iki genç konuşuyormuş. ‘Kitabı alırsam, saati alamam’
diyormuş biri. Kız çaktırmadan saatini çıkarıp, kartla beraber çocuğun
çantasına bırakmış. Çocuk ‘Bu nereden çıktı, artık benim
uğurum’
demiş.”

BARIŞ ALTUN Blog yazarı

Karakolluk oldum
“FMK için araba yıkayayım, dedim. Başladım arabayı ıslatmaya.
Sahibi
bağırarak aşağı  indi, polisler geldi, karakola gittik. Sitedeki
yazıyı okuttum da öyle kurtardım paçayı. Polisleri FMK konusunda
bilgilendirmiş oldum. Kafama isabet gelen yumuşacık odun bir an pes
etmeyi düşündürdü, lakin bir kişiyi bile FMK destekçisi yapabildiysem,
buna değer.”

EMRE TANRIVERDİ Öğrenci

Mutlu olmak için
bu oyunu oynuyoruz “Çocukluğumuzda oyun oynarken sadece mutlu olmayı
beklerdik. Modern dünyada, oyunun amacı kazanmak. Şimdi yeniden
mutluluk için oynuyoruz. FMK kartlarını beşlik banknota iliştirip,
sokağa bıraktık. Cebinde çok parası olmayan, İstiklal’e gezmeye
gelmiş
bir genç buldu, ‘Oğlum insanlar manyak mı, şakaysa parayı geri
vermem’
dedi ama kartı cebine koydu. Bir okul arkadaşım, ödevini yapmamıştı.
Bendeki fazla ödevi, onun adına mail adresi alıp, hocaya postaladım.
Yüksek not aldı, yaptığımı bilmiyor. Mail’ine gizli adresten FMK
kartı
attım.”

Trackback URL

  1. 1 Yorum

  2. Yazan:herackles Tarih: Nis 14, 2009 | Reply

    Guzel bir fikir yalniz kocun:

    “İnsan hatırlayacağı şeyler yapmalı. Mesela köprüde arkadaki arabanın parasını verip uzaklaşmak gibi, diye düşünürken, aklıma bu fikir geldi. Bugün ne yaptığım değil, ne kadar insanı eğlendirdiğim önemli”

    seklindeki koyuyla isaretledigim ifadesi “Tavuk suyuna corba” ismiyle Turkce yayinlanan kitaptan bir alintidir. Kendi fikriymis gibi soylemisse ayip etmis.

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin