RSS Feed for This Post

Cezaevleri okul olsun !

 “Cezaevinden telefon geldi. Kitaplar ulasmis. Tesekkur yazisi vermek uzere beni cagirdilar. Bunun uzere hemen cezaevine gittim. Kitaplari inceledim. Hepsi cok guzel ve yepyeni kitaplar.[…]

 Egitim muduru tesekkur yazisi verdi. Birkac poz resim cekindik. Fotograflarin digitallerini alamadim. Cunku iceri girince herseyi (cuzdan, usb, anahtar vs..)  disarda birakmak gerekiyor. Ama 1 er adet fotograflardan verecekler. Fotograflar cikinca alacagim, isterseniz paylasirim.

 Gardiyanlarla ve ogretmen memurlarla muhabbet ettik. Bu hareketi hepsi cok takdir ediyor. Baslangicta bu hayir hareketini anlattigimda hepsi sasirmislardi.

 Kitaplarin bir kismi, fazladan 2-3 adet yollanmis. Mahkumlar arasinda bilgi yarismalari duzenlenecek ve bu yarismadan galip gelenlere bu fazla kitaplardan hediye edeceklermis. Boyle bir karar almislar.

 Cezaevinden anilarim simdilik bu kadar…”

 Türkiye’de güzel şeyler oluyor insanlar el ele verince. Kayseri’li yazarımız Mehmet Bahadır‘ın yardımları Kitap Adresi sitesi‘nin desteği sayesinde Derin Düşünce Ailesi site felsefesini yansıtan bir projeye imza attı. “Derin Düşünce Ailesi” diyoruz çünkü siz değerli okurlarımız ve yorumcularımız olmadan bu proje asla hayata geçirilemeyecekti.

 Nedir?

Cezaevi esas olarak Derin Düşünce’nin hayata ve insan bakışıyla uyumlu bir kavram değil. Yani insanları “cezalandırmak için” duvarların arasına kapattığınız zaman bir kaç temel sorun birden kendini gösteriyor:

  • 1) Mahkûmun aile fertleri suçsuz oldukları halde cezalandırılmış oluyorlar; hem duygusal anlamda hem de maddî olarak,
  • 2) Cezaevleri “Kötü insan nasıl üretilir” yazısında savunduğumuz gibi insanları daha da sertleştiren, yeni suçlara yaklaştıran birer ortam haline gelebiliyor.
  • 3) Suç işlemiş ve “doğru yola” geri dönebilecek bir insan anlayışı terk ediliyor. Bunun yerine ömür boyu sürecek bir “suçlu damgası” vurulabiliyor.

 Çok şükür bütün cezaevleri aynı durumda değil. Özellikle bu projeye kapılarını açan Kayseri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu eğitim konusuna çok büyük hassasiyet sahibi. Cezalarını çektikten sonra topluma yeniden katılabilmeleri için insanlara bilgisayar teknolojisinden mobilya imalatına hatta sığır yetiştiriciliğine kadar bir sürü meslek kursu veriliyor bu “duvarlar arasında”. Eğitimi yarıda kalmış olanlar bitirme sınavlarına hazırlanabiliyor, diploma alabiliyorlar.

 Eğitim bölümünden sorumlu ögretmenlerle biz de telefon ile görüştük. Tiyatro kursları ve badminton gibi bir çok etkinliğin eğitim kapsamında gerçekleştirildiğini şaşırarak ve sevinerek öğrendik.

 İşte “Cezaevleri okul olsun!” adlı projemiz bu güzel insanlarla Kayseri’de başladı. Yazının başında sizinle paylaştığımız iyi haber 300 civarında kitabın cezaevi kütüphanesine ulaştığını bize bildiriyordu. Bu ay bitmeden 200 kitap daha Kayseri’ye gönderilecek.

 Kitap Adresi sitesi de kitaplar için bizden ücret talep etmediği gibi kargo masraflarını da üstlendi, sağolsun. Bu yılın ortasına gelmeden operasyonu yenilemek istiyoruz. Yani ikinci bir 500 kitap paketi. Böylece 1000 kitaba ulaşmış olacağız.

 Yazarımız ve değerli dostumuz Mehmet Bahadır cezaevini bir kaç kez ziyaret etti aslında ve oradaki yöneticiler ile temas kurmamızı sağladı. Bu ziyaretlerden birinde fazladan gönderilecek kitapların bir kısmının mahkumlara hatta yakınlarına hediye edilmesini teklif etmişti. Başlangıçta bazı kurallardan dolayı imkânsız görünen bu iş anlaşılan hallolmuş. Umud edelim ki yakında kocasını, babasını, oğlunu ziyarete gelen insanlara birer kitap hediye edilsin.

 Belki bu tiyatro kursları ya da kitap okumak görünüşte yüzeysel ya da oyalayıcı gelebilir. Kanaatimizce tam tersine düşünce ve sanatın gücü insanı suçtan korumada birinci derecede önemli. Zira kendisini NET bir biçimde ifade edemeyen, karşısındakini, toplumu anlayamayan insanların suç işlemesi daha kolay. Çünkü şiddetin kendisi de bir ifade, bir iletişim biçimi. Konuşması engellenen insan vurup kırar ya da şiddet kendine döner, intihar, ülser, migren hatta kanser gibi hastalıklar bu içselleşen şiddetin tecellisidir.

 Zaten kriminoloji istatistikleri de bunu ispatlar biçimde. Cezaların ağırlaştırılması belli bir seviyenin ötesinde suçu önlemiyor. Çünkü insanı suç işleme anında “mantıklı” bir biçimde düşünemiyor. “Yakalanırsam 15 yıl yerim” demiyor kimse. O noktaya gelmiş insan zaten aklını ve vicdanını askıya almış vaziyette. Bunun için akıllı bir devlet enerjisini cezalandırmaya değil suçu önlemeye yoğunlaştırmalı diyoruz.

 Sizlerin sayesinde oldu

Sitemiz her ay 40-50 bin okuyucunun buluştuğu, yazarlarımızın ve yüzlerce dostumuzun yorumlarıyla zenginleşen bir tartışma ortamı haline geldi. Türkiye’nin politika-tarih-felsefe platformları arasında hatırı sayılır bir konuma geldik. Doğal olarak sanal “duvarlarımız” da artık değer kazanıyor.

 Doğum günümüzü kutlamaya hazırlandığımı¨z şu günlerde bir kez daha sadık okurlarımıza teşekkür etmek istiyoruz. Bu kez Kayseri’de cezalarını çekmekte olan insan kardeşlerimiz adına. Derin Düşünce sitesine geldiğiniz, sayfalarımıza tıklayıp yazı ve yorum okuduğunuz her dakika, her saniye Kayseri’ye kitap olarak döndü, dönecek. Kim bilir başka insan odaklı projelere zemin olacak katkılarınız.

 Sitemizin gönüllü yazarları, sadık okur ve yorumcuları olmasaydı, bu site internetteki bir çok site gibi “dilsiz” olacaktı. Rafta duran, hiç açılmayan bir kitap gibi olmasını istemedik bu sitenin. Güzel fikirleri savunmak, ırkçılığa, şiddete karşı durmak gerek elbette. Ama eylemlerin fikirlerle beraber yürümesi gerekiyor. Aksi takdirde aydın insan toplumdan, gerçeğin coğrafyasından uzaklaşıyor.

 Doğrudan katılmak ister misiniz?

Arzu eden okurlarımız “Cezaevleri okul olsun!” kampanyasına doğrudan destek verebilirler. Cezaevindeki bir insana ışık tutabilecek kitapları satın alarak ya da kütüphanenizden seçerek doğrudan Kayseri’ye gönderebilirsiniz.

Bunun için adres:

 KAYSERI KAPALI CEZAEVI INFAZ KURUMU

Egitim Birimi

Gültepe Mahallesi, No: 50

Melih Gazi

Kayseri

 Tahmin edebileceğiniz gibi cezaevlerine bir şey sokmak kolay değil. Biz Millî Eğitim Bakanlığı’nın tavsiye listesini kullandık Kitap Adresi sitesi sayesinde. Piyasada serbestçe satılan bazı kitapların “sakıncalı” bulunma ihtimali olabilir. Bu sebeple “uç fikirler” temsil eden kitaplar yerine dünya klasikleri, tarih vb konulardaki kitapları tercih edebilirsiniz. Ayrıca çeşitli imtihanlara hazırlayan ya da meslek kurslarında kullanılan kitaplara ihtiyaç var.

 Tanıtım Desteği

Eğer bu proje hoşunuza gittiyse dostlarınıza, üye olduğunuz forumlara bildirerek bize destek olabilirsiniz. Varsa sitenizde, blogunuzda duyurabilirsiniz.

 Maddî destek

Bu projeye ve benzerlerine maddî yardım yapmak isteyen dostlar için ayrıca bir destek sayfası hazırladık. Okuyucu sayımız arttıkça daha güçlü bir teknik yapı kurmak durumunda kalacağız. Ayrıca daha büyük projeler için maddî desteğe ihtiyacımız olacak.

 Halihazırda bu sayfayı okuyarak dahi bu projeye ve Derin Düşünce’ye destek vermiş olduğunuz için tekrar teşekkür ediyoruz.

 Sevgi, Saygı ve Muhabbetle

Derin Düşünce Ekibi

Trackback URL

  1. 19 Yorum

  2. Yazan:Enver Gülşen Tarih: Oca 14, 2009 | Reply

    önce derin düşünce ekibine, sonra mehmet bahadır’a ve kitapadresi sitesine yaptıkları bu büyük güzellik için çok teşekkür ederim. gerçekten resimdeki gibi, kurak topraklardan çiçeklerin yeşermesi her zaman mümkün. yeter ki amacı güzellik olan insanlar olsun.

    sevgi ve saygılarımla. muhabbetle inşallah.

  3. Yazan:Kamer Yalçın Tarih: Oca 14, 2009 | Reply

    Başlangcından beri diyorum, bir kez daha tekrar edeceğim; çıktığımız bu yolda Allah bizleri utandırmasın.

    Katkı sağlayan herkese şükranlarımı sunarım.

    Saygılarımla.

  4. Yazan:Sever IŞIK Tarih: Oca 14, 2009 | Reply

    Bu güzel işler, derin ekibinin düşüncenin aynası. onlar hem düşünce üretiyor hem hayırlı işler yapıyor.
    Tüm Derin Düşünce ekibine bu güzel faaliyetleri için teşşekürler.

  5. Yazan:YUSUF KILINÇ Tarih: Oca 15, 2009 | Reply

    YAZININ BAŞLIĞINA KARŞILIK OLARAK ‘OKULLARDA CEZAEVİ OLMAKTAN KURTULSUN/KURTARILSIN’CÜMLESİNİN MANİDAR OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

  6. Yazan:Bigalıoğlu Tarih: Oca 15, 2009 | Reply

    hocam olmadı ama,ifade özgürlüğünü savunurken,sesimizi kesmek.suç oranlarını düşürecek,çok önemli bir yorum yazmıştım.

  7. Yazan:göksu Tarih: Oca 15, 2009 | Reply

    İşte takdire şayan bir faaliyet!.. Şanlı ecdadımız da cezaevlerini ıslah vesilesi mekanlar olarak kullanmışlar. Medresedir oralar; Yusuflardan Saidlere kadar. İstikbalde de böyle devam etmeli, değişen sadece araçlar… Maşaallah, barekallah!..

  8. Yazan:adil akkoyunlu Tarih: Oca 29, 2009 | Reply

    Mail gndererek böyle hayırlı bir çalışmadan bizleri de haberdar ettiğiniz için teşekkür ederiz. Yapılan yanlışlıkların hemen hepsi eğitim eksikliğinden kaynaklanıyor. Kampanyanızı destekliyorum. Verdiğiniz adrese kendi kitplarımdan elimde bulunanlardan göndereceğim. Selamlarımla… Adil akkoyunlu

  9. Yazan:Mehmet Yılmaz Tarih: Oca 29, 2009 | Reply

    Adil Bey tesekkürler samimi ilginiz ve desteginiz için. Dostlariniza da duyurmayi unutmayin 🙂

    sevgiyle

  10. Yazan:Yener Örer Tarih: Şub 7, 2009 | Reply

    Lütfen bu web sitesindeki düşüncelerimi inceleyin. Ben de sizin düşündüklerinizi ve daha fazlasını düşünüyor ve istiyorum. Bunun için ne gerekiyorsa yapalım ve bir an önce başlayalım.

    Saygılarımla

  11. Yazan:Yener Örer Tarih: Şub 7, 2009 | Reply

    http://www.umutluyum.com web sitesini adresi budur.

  12. Yazan:'Kitap okuma' cezası birincilik getirdi Tarih: Mar 10, 2009 | Reply

    Erzincan’da mahkemece kitap okuma cezası verilen öğrenci, cezasını tamamladıktan sonra girdiği kitap okuma yarışmasında birinci oldu.

    Edinilen bilgiye göre, Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde yaşayan lise öğrencisi Hasan Kaya, yaz tatili için gittiği Erzurum’un Hınıs ilçesinde kavgaya karıştı. Kavga ettiği kişinin şikayeti üzerine ifadesi alınan Kaya, 26 Eylül 2008’de Hınıs Sulh Ceza Mahkemesindeki duruşmasında Ceza Muhakemesi Kanununun (CMK) 231. maddesi kapsamında 6 ay içinde toplam 4 kitap okuma cezasına çarptırıldı.

    Kaya’nın Üzümlü Çok Programlı Lisesinde öğrenci olmasından dolayı dosya Erzincan Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Müdürlüğüne gönderildi. Burada Denetimli Serbestlik Şubesi uzmanları tarafından Kaya için kişisel gelişim kitapları belirlendi. 6 ayda okuması gereken kitapları 2 ayda okuyan lise öğrencisi, cezasını tamamladı.

    Cezasının ardından kitap okuma alışkanlığı artan Kaya, Üzümlü Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen kitap okuma yarışmasına katıldı. Yarışma kapsamında bir ayda en fazla kitabı okuyan Kaya’ya düzenlenen törenle çeşitli hediyeler verildi.

    Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisine verilen cezaya ilk başlarda çok şaşırdığını belirtti. Verilen cezanın kişisel gelişimine katkı sağladığını dile getiren Kaya, ”daha önce kitap okuma gibi bir alışkanlığım yoktu. Kitapları okumaya başladıkça okuma alışkanlığı kazandım. Kitaplara karşı ilgim arttı” dedi.

    Kitap okuma alışkanlığını kazanmasının ardından ilçede düzenlenen kitap okuma yarışmasına katılmaya karar verdiğini ifade eden Kaya, şunları söyledi:

    ”İlçemizde her ay yarışma düzenleniyor. Aylık olarak düzenlenen yarışmaya ben de katıldım. Ayda toplam 2 bin 300 sayfa okuyarak ilçede en çok kitap okuyan kişi oldum. Elde ettiğim başarıya kendim dahi inanamadım. Artık kitap okumaktan büyük keyif alıyorum. Bundan sonra da fırsat buldukça kitap okuyacağım.”

    Üzümlü Kaymakamı Murat Gözütok ise, aldığı yapıcı ceza sayesinde Kaya’nın okuma alışkanlığının geliştiğini söyledi. Gözütok, Kaya’nın gösterdiği azmin takdir edilmesi gerektiğini de kaydetti.

  13. Yazan:Gamze Tarih: Mar 12, 2009 | Reply

    Kader Mahkumu Yakinlariyiz,
    Sesimizi duyurabilmemiz ve tek yumruk olabilmemiz icin site actik, uyelik ucretsizdir. Desteginizi bekliyoruz.
    Unutmayin! Her ozgur insan, bir mahkum adayidir…
    http://www.afistiyorum.com

  14. Yazan:gamze yilmaz Tarih: May 6, 2009 | Reply

    Kader Mahkumu Yakinlariyiz,
    Sesimizi duyurabilmemiz ve tek yumruk olabilmemiz icin site actik, uyelik ucretsizdir. Desteginizi bekliyoruz.
    Unutmayin! Her ozgur insan, bir mahkum adayidir…
    http://www.afistiyorum.com

  15. Yazan:Gamze Deniz Tarih: Tem 7, 2009 | Reply

    Cezaevlerindeki insanlarımız cıkacak afla topluma kazandırılmnalı. http://www.afistiyorum.com

  16. Yazan:mehmet selim polat Tarih: Ağu 20, 2009 | Reply

    Yorumlarımı göremiyorum,
    Hadi ordan yanlı davranıp,halkı kandırmaya çalışıyorsunuz.

  17. Yazan:ahmet nacar Tarih: Ağu 27, 2009 | Reply

    cezaevine gönderilen kitapların çok iyi seçilmesi gerekir.biz malatya cezaevinde iken bir çok yerden yığınla kitap geliyordu bir de onları ayırmak için zaman ayırıyorduk. halbu ki cezaevinde zaman dışardan daha kıymetli binlerce insanın hayatı boşuboşuna geçip gidiyor özellikle tarihsel roman halk edebiyatı ve daha sonra fikri kitaplar

  18. Yazan:pelin Tarih: Eyl 8, 2009 | Reply

    öncelikle derin düşünce ekibine,mehmet bahadır’a ve kitap adresi sitesine yaptıkları bu büyük güzellik için çok teşekkür ediyorum. bazen böyle güzel sitelere denk geldiğim zaman çok memnun oluyorum. çok güzel bir proje ve başarıyla yürütüldüğü düşüncesindeyim. allah utandırmasın. başarılarınızın devamını dilerim 🙂 birde e-posta adresime yetkili birinden mail gelirse sevinirim. özel olarak konuşmak istiyorum..

  19. Yazan:Gamze Deniz Tarih: Eyl 28, 2009 | Reply

    Kader Mahkumu Yakinlariyiz,
    Sesimizi duyurabilmemiz ve tek yumruk olabilmemiz icin site actik, uyelik ucretsizdir. Desteginizi bekliyoruz.
    Unutmayin! Her ozgur insan, bir mahkum adayidir…
    http://www.afistiyorum.com

  20. Yazan:firat duzel Tarih: Eki 21, 2009 | Reply

    guzel bir fikir

  1. 47 Trackback(s)

  2. Oca 14, 2009: Cezaevleri okul olsun! — Arşiv
  3. Tem 28, 2009: Fahişelik, şehitlik ve özgürlük : Derin Düşünce
  4. Eyl 29, 2009: Güzellik Matkabı Zekâ Duvarını Deler mi? : Derin Düşünce
  5. Eki 19, 2009: Bingöl Cezaevine kitap gönderiyoruz, siz de katılın! : Derin Düşünce
  6. Ara 30, 2009: 2009’da En Çok Okunan ve Tartışılan Yazılar : Derin Düşünce
  7. Ağu 23, 2010: Derin Düşünce okurları nerede yaşıyor? : Derin Düşünce
  8. Şub 4, 2011: Bir video: “Kötü” yoktur ama “İyi” vardır… : Derin Düşünce
  9. Ara 29, 2011: Bugün cuma, ne olur bir şey yap(3) : Derin Düşünce
  10. Ara 30, 2011: Bugün cuma, ne olur bir şey yap(1) : Derin Düşünce
  11. Oca 6, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap(2) : Derin Düşünce
  12. Oca 21, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap(4) : Derin Düşünce
  13. Oca 27, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap(5) : Derin Düşünce
  14. Şub 3, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap(6) : Derin Düşünce
  15. Şub 10, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap (7) : Derin Düşünce
  16. Şub 10, 2012: Bugün Cuma,Ne Olur Bir Şey Yap | 4 Eksen
  17. Şub 17, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap (8) : Derin Düşünce
  18. Şub 24, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap (9) : Derin Düşünce
  19. Mar 2, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap (10) : Derin Düşünce
  20. Mar 9, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap(11) : Derin Düşünce
  21. Mar 16, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap(12) : Derin Düşünce
  22. Mar 23, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap(13) : Derin Düşünce
  23. Mar 30, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap(14) : Derin Düşünce
  24. Nis 6, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap(15) : Derin Düşünce
  25. Nis 13, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap (16) : Derin Düşünce
  26. Nis 20, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap(17) : Derin Düşünce
  27. May 3, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap(18) : Derin Düşünce
  28. May 18, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap(19) : Derin Düşünce
  29. Haz 1, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap(20) : Derin Düşünce
  30. Haz 8, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap (21) : Derin Düşünce
  31. Haz 15, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap (22) : Derin Düşünce
  32. Haz 22, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap (23) : Derin Düşünce
  33. Haz 29, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap (24) : Derin Düşünce
  34. Tem 6, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap (25) : Derin Düşünce
  35. Tem 13, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap (26) : Derin Düşünce
  36. Tem 20, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap (27) : Derin Düşünce
  37. Tem 27, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap (28) : Derin Düşünce
  38. Ağu 3, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap (29) : Derin Düşünce
  39. Ağu 31, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap (30) : Derin Düşünce
  40. Eyl 6, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap(32) : Derin Düşünce
  41. Eyl 7, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap(31) : Derin Düşünce
  42. Eyl 14, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap(35) : Derin Düşünce
  43. Eyl 21, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap(34) : Derin Düşünce
  44. Eyl 28, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap(33) : Derin Düşünce
  45. Eki 5, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap(32) :
  46. Ara 7, 2012: Bugün cuma, ne olur bir şey yap(3)
  47. Ağu 2, 2015: Galtung Diyagonali Penceresinden Kürt Sorunu
  48. Ara 5, 2016: Kötülük Üzerine Bir Deneme / Terry Eagleton | Ne Mutlu "İnsan'ım" Diyene!

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin