RSS Feed for This Post

Yerel seçimlerde ne olacak?

 Seçimler yaklaşırken açılım savaşlarına tanık oluyoruz. Daha önceleri Alevî açılımıyla dikkat çeken AKP bu kez milliyetçi, militarist ve devletçi ufuklara yelken açıyor. Uzaklaşan demokrasi vapuruna bineceğinden emin olmayan yolcu gibi, bir ayağı uzaklaşan vapurun küpeştesinde, diğeri iskelede. CHP ise müslüman ufuklara çarşaf açarak yılın en komik açılımını yaptı.

DTP açılacak bir yer bulamayınca kapanışa yöneldi ve kendini kapattırarak “mağdur ve mazlum zavallı bir Kürt partisi” olabilmek için PKK’ya doğru açıldı! Acele Kürt kanı aranıyor adlı makalemizde bu ucuz oyunu eleştirmiştik. Bugün hâlâ baş rol oyuncusu Kürtlere figüran muamelesi yapıyor Kürtlerin CHP’si.

 Peki şimdi ne olacak? Sandıktan ne çıkacak? Bu yazımızda resmî yerel seçim tahminlerimizi sebepleriyle açıklıyoruz. Siz de kendi tahminlerinizi yorum olarak eklerseniz mart ayında en isabetli tahminleri kimin yaptığını buradan takip edebiliriz.

 Şimdi gelelim seçmen analizine: Açılımlar, yolsuzluk iddiaları, Deniz Feneri, Ergenekon, AKP rüzgârı… Bütün bunlar nasıl etkileyecek seçmeni ve seçimleri?

 Önce MHP ve BBP.

 Recep Tayyip Erdoğan ne zaman Bahçeli ile kürsüden kürsüye, manşetten manşete atışsa, Dünya şampiyonu Kasparov‘u çoban matıyla yenmeye çalışan bir acemi geliyor gözümün önüne! Neden?

 Kendi gücünü, imkânlarını farkında olmadan AKP’nin lehine kullanan MHP en son “ya sev ya terk et” hadisesinde kendisine oy verenleri bile yeterince tanımadığını gösterdi (mealen):

Başbakan: “Bu ülkenin kanunlarına uymayan/beğenmeyen başka yere gitsin”

Basın: “Aa! ‘Ya sev ya terk et’ dedi başbakan! Ne ayıp bişi!” (“Türkiye Türklerindir” sloganlı Hürriyet ayıp değil tabi)

Başbakan:  “Valla billa öyle bir şey demedim, o laf MHP’nin sloganıdır”

MHP: “Hayır ‘Ya sev ya terk et’ bizim sloganımız değildir.”

 MHP ve BBP sempatizanı, ülkücü, alperen ocağı vb grupların neredeyse besmelesi olmuş bir slogan cami önüne terk edilen gayrı meşru bebek durumuna düştü. Tuzağa düşen Bahçeli’nin ilk vukuatı değil bu tabi. Bir tane daha aktaralım, seçime etkisi bakımından oldukça ilginç:

 Başbakan’ın son Güneydoğu gezisine çıkmasından kısa bir süre önceydi. MHP / BBP oylarını ve kadrosunu devşirmekte olan AKP gitgide milliyetçi ve devletçi nutuklarla dikkati çekiyordu. Kürtlere özel bir mesaj verilmesi gerekiyordu: “Aslında biz o kadar milliyetçi-devletçi değiliz, geçici olarak yapıyoruz bunu”. Ama nasıl olacak? Sabah “tek bayrak, tek vatan” diye haykırıp öğleden sonra TSK’nın terörle mücadele sırasında yaptığı hatalardan bahsedilmez ki. Kürtçenin yasaklanmasının PKK’ya yaradığı anlatılmaz ki! Kafası karışıverir seçmenin.

 İşte tam bu sırada imdada Bahçeli yetişti. Bir MYK toplantısında elindeki bir raporu sallıyordu. Erdoğan’ın Başbakan olmadan çok önce Necmettin Erbakan döneminde hazırladığı bir rapordu bu. CIA ajanları pardon MHP’nin gizli servisi bu raporu ne büyük zorluklarla(!) ele geçirmişlerdi. Bahçeli köşesini kıvırdığı sayfaları hırsla çeviriyor, altı çizilmiş satırları kendine has kızgın tonuyla okuyordu (mealen) “Başbakan diyor ki:

  • Kemalist ideoloji vatandaşları tektipleştirmek ister,
  • Kürt kimliğini bir tehdit olarak görür,
  • Bölge halkı ne teröre ne de bölücülüğe meyilli değildir, Müslüman hissiyatı Kürt kimliğinin önündedir,
  • Kültürel haklarına saygı gösterilse ve ekonomi güçlense bölücü örgüt zayıflar,
  • Güvenlik güçleri denetlenmeli, hukuk üstün kılınmalıdır…”

 Hani Erdoğan bu satırları kırmızı kalemle çizse de “Devlet Bey Kardeşim, durumlar malum, şunları bir zahmet kürsüden okur musun?” deseydi bu kadar olurdu! Bana kalırsa bu operasyonu Erdoğan bizzat planlamış olabilir. Düşünün: MHP liderinin ağzından Kürtlere partiniz adına demokrasi mesajları yolluyorsunuz! Şaka gibi. Ama gerçek. İlahi Erdoğan!

 Tayyip Erdoğan’ın sık sık yenilediği bir sözü vardır: “Sizler son kullanma tarihi geçmiş liderlersiniz” . Doğru söze ne buyurulur? Bahçeli’nin MHP kalesine attığı goller tabi ki AKP’nin işine yarayacak.

 BBP’ye gelince. Bu parti ne şimdi ne de ileride ana muhalefete oynayacak güçte değil. Maddi destek bulmadan, orjinal fikirler, projeler ortaya atmadan, gerekli örgütlenmeyi sağlamadan, biraz CHP, MHP biraz da AKP gibi yapmakla bu iş olmuyor. Ama liderlerinin etrafında toplanan BBP’nin ekibi çok dinamik. MHP’nin hantallığı yok onlarda. Bu sebeple kendileri yerel seçimlerde büyük bir başarı kazanmasalar bile MHP’nin oylarını bölerek AKP’ye hizmet etmiş olacaklar.

 Müslüman ufuklara çarşaf açan CHP

Deniz Baykal’ın bir AKP casusu olma ihtimali var mi? Abdullah Öcalan’ın vatansever(!) ve askersever(!) güçlerle işbirliği yapması nasıl mümkün ise Baykal’ın da gizli bir AKP’li olması öyle mümkün. Kendini solcu/aydın/modern sanan 1930 model Türk solu hiç bir zaman Baykal döneminde olduğu kadar rezil olmamıştı.

 Başörtülü kadınların oylarının CHP’ye gitmeyeceği elbette aşikâr. Ama çarşaflı kadınlara Atatürk rozeti takan Baykal bir sürü Kemalist seçmeni CHP’den kaçıracak doğal olarak. Diğer alaturka sol (=nasyonal sosyalist) partiler ile de ayak oyunları, adam çalma gibi çekişmeleri sürdürüyor CHP. Böyle giderse bazı yerlerde toplam “sol” oyların AKP oylarını geçtiğine ama belediyeyi yine de AKP’nin aldığına tanık olacak.

 DSP 22 temmuz’da CHP’ye ödünç verdiği oyları geri alarak sürpriz yapabilir. Zira 2 + 2 dört etmemişti hatırlanacağı gibi. Soldaki bu zoraki birleşme tepki doğurmuş, anti-Baykal seçmenler sandığa gitmemiş ya da boş oy kullanmıştı. Bu sefer tam tersi olabilir. DSP sanıldığından çok daha fazla oy toplayabilir. Zira kendi tabanı yanında çarşaf operasyonundan dolayı CHP’den kopacak anti-Baykalcılar bu partiye oy verebilirler.

 AKP’nin sorunları ve fırsatları

Deniz Feneri ve diğer yolsuzluk davalarının seçimlere hiç bir etkisi olmayacağını düsünüyoruz. Neden? Bu yolsuzluk iddiaları anti-AKP cephesini memnun etti, bu kesin. Ama AKP’ye oy vermiş ve yine vermeyi düşünen kesim ne düşündü?

  • 1) Benim partim/partilim böyle şey yapmaz, komplodur bu söylentiler!
  • 2) CHP / MHP rüşvet yemedi mi sanki?
  • 3) O mevkiye gelsem ben de aynı şeyi yapardım.

 Türkiye seçmeni bizce rüşvete karşı değil. Sürdürülebilir bir yolsuzluktan yana. Yani:

 “Bal tutanlar parmaklarını yalasınlar, hatta bir kaç kaşık da yesinler. Ama bize de bıraksınlar. Çarkların dönmesine engel olacak kadar “aşırı” yemesinler.”

 Bu şekliyle oldukça gerçekçi bir yolsuzluk modeli çıkıyor karşımıza. Politik ve dinî görüşü ne olursa olsun herkes bir şekilde “yırtmak” istiyor. Bugünkü refah seviyelerini arttırmanın ancak AKP ile mümkün olduğunu görüyorlar. 22 temmuzdan önce CHP’li işadamı/esnaf bir çok dostum itiraf ediyordu, “AKP’ye oy vermeyeceğim ama onların kazanmasını istiyorum”.

 Tabi hâlâ AKP’nin islamcılıkla seçim kazandığını sananlar burada anlatmak istediğimizi anlamayacaklardır. Bu partiye oy verenlerin hemen hepsi tamamen kendi çıkarlarını kollayan sıradan vatandaşlar oysa. MHP ve CHP’nin neden AKP’ye direnemediklerini anlamak için biraz vakit ayırıp Üçüncü Dalga kavramı hakkında bilgi edinilmesini tavsiye ediyoruz. Bu güzel sitenin yazarı Murat Karun’un deyimiyle “1ci dalga ile mücadele ettiklerini sanıyorlar ama karşılarında 3cü dalga var.”

 Ergenekon

Bu dava ilk açıldığı günlerdeki olumlu etkisini kaybetti bir parça. Çok önemli bilgiler peşpeşe gün ışığına çıkmaya devam ediyor ama basının ve halkın ilgisizliği, AKP’nin siyasî irade ile gerekli soruşturmaları açmakta gecikmesi de söz konusu. Neticede kaybeden Türkiye olacak. Zira bu kadar cinayetin, bombanın, çetenin ortaya çıkması ve cezasız kalması bu yöntemlere yeni bir meşruluk kazandıracak. “Zaten kimse bunların üzerine gidemez, gitse de ceza veremez, verse de uygulayamaz…” gibi kaderci bir önyargı yerleşebilir. Bu ise Ergenekon davası açılmadan önceki durumdan daha da kötü olur ülkemiz için. Bu koşullarda Ergenekon davasının AKP’ye daha fazla oy kazandırma ihtimali zayıf.

 AKP Rüzgârı

Tamamen pragmatik sebeplerle AKP diğer partilerden kadro devşiriyor bu seçimlerde. Önce hatırlatalım, Türkiye’deki siyasetçileri birer dava/ilke adamı olarak görmek yanlış olur. Genellikle bu insanlar sizden bizden daha ilkeli değiller. Filan ilçede tanınan, sevilen, yıllardır ANAP ya da MHP çatısı altında siyaset yapan bir adam önünün tıkandığını hissettiği anda AKP’ye geçebilir.

 Buna ek olarak AKP’ye genel seçimlerde asla oy vermeyecek insanlar iktidarla kavgalı bir belediye istemedikleri için bu partiyi seçeceklerdir. AKP’nin iktidarda olmanın verdiği bütün imkânları en iyi biçimde değerlendireceğini de hesaba katarsak güçlü bir AKP rüzgârı ile karşılaşacağız.

 Bu rüzgârın etkisini arttıracak bir etken daha var: Bahçeli’nin, Baykal’ın ve diğer muhalefet parti kurmaylarının operasyonel siyasetten fazla çakmaması. Broşür basmaktan ev toplantılarına, meydanlardan kulislere kadar seçime etkisi olabilecek herkese ve herşeye yakın markaj yapma kapasitesi bulunan tek parti AKPdir.

 Başbakan’ın bütün otoriterliğine ve karizmasına rağmen en yassı emir-komuta zinciri de AKP’dedir. Bu ne anlama gelir? Parti içi demokrasi konusundan bahsetmiyoruz. Bir seçim kazanma makinesi olarak etkinlikten ve manevra kabiliyetinden bahsediyoruz. Zeminde meydana gelebilecek en ufak bir yenilikten veya sorundan liderin haberdar edilme hızı AKP’de çok yüksek. Aynı şekilde liderin stratejik kararlarının operasyonel eyleme dönüşmesi ve uygulanması anlamında AKP diğer partilerden çok önde. Bu iki teknik özellik AKP’nin seçim öncesi dönemlerde eşgüdüm içinde hareket etmesini sağlıyor. Diğer partilerde ise eşgüdüm eksikliğinden dolayı çok enerji kaybedildiğine tanık oluyoruz.

 Seçim kazanmak eski model siyasetçilerin gözünde “halkla el ele vatan kurtarmak” veya “komünizme/emperyalizme ya da şeriata karşı direnmek” iken Erdoğan’ın gözünde çok daha teknik, operasyonel bir şey söz konusu. Lenin ve Troçki’nin biyografisini okumuş olanlar bu iki liderin 1917 Ekim devrimine bakışları arasındaki farkları referans olarak kullanabilirler. Troçki’nin sıklıkla yinelediği bir sözü vardır: “Darbe teknik bir iştir, teoriyle değil mühendis ve teknisyenlerle yapılır”. Eğer Lenin-Troçki örneğinde olduğu gibi diğer liderler ve Erdoğan aynı ekipte olsalardı onlara şöyle seslenebilirdi: “Arkadaşlar, bırakın bu şeriatçılığı, Atatürk ilkelerini filan. Bize onların oyları lâzım. Oy toplamak ise ideolojik değil teknik bir iştir!”

 Operasyonel siyasetteki bu zayıflık DTP, DSP ve CHP’yi daha sert vuracak. Çünkü BBP ve MHP’li piyadeler karınca zihniyetiyle komutanlarının zayıflığını bir yere kadar bireysel özveriyle tazmin edecekler. Yemeden, içmeden, uyumadan çalışacaklar. Ama çok daha bireysel zihin yapılı olan DTP, DSP ve CHP piyadeleri bu performansı gösteremeyecekler. Özellikle 22 Temmuz’dan sonra  “Bilseydik tatile giderdik” diyerek iç dünyalarını eleveren CHP’li  insancıklar 8 gol yiyeceğini bilerek sahaya çıkan futbolcular gibi oynayacaklar. DTP değil ama DSP ve CHPli seçmen de iktidar söz konusu olmadığı için sandığa gitmeyecek. DSP ve CHP’lilerin seçime göstereceği ilgisizlik diğer partilere ama en çok AKP’ye yarayacak.

 Güneydoğu’da ne olur?

Burada iki ihtimal görüyoruz. 22 temmuzdaki tablonun devam etmesi. Yani AKP’nin aldığı yerleri elinde tutması ama çok istediği Diyarbakır, Tunceli gibi yerlerin belediyelerini DTP’den alamamış olması. Bu en güçlü senaryo. Tersi yani DTP’nin yeni belediyeler kazanması imkânsız görünüyor. Ancak AKP bir sürpriz yapabilir. Güneydoğu’nun dinamikleri başka yerlere benzemiyor. Bölge halkı DTP’nin Kemalist çizgide geliştirdiği yobaz laik Kürt-Ulus devletini istemiyor. Böyle bir modelde ne Zazalar, ne Soraniler ne Hristiyan Araplar ne de diğerleri kendilerine yer bulamayacaklar.

 Bu ba¨glamda DTP’nin temsil ettiği Kürt kimliği bizim yazılarımızda saygı duyulması için çağrı yaptığımız Kürt kimliği değil. Zaten yerel seçimler büyük kimlik algïlarï ve ideolojiler üzerinden de¨gil günlük çïkarlar zemininde olacak. Kürt seçmen tïpkï Türk seçmen gibi ekme¨gini, kirasïnï, okulunu, hastahanesini ve tabi can güvenli¨gini dü¨sünerek oy kullanacak. AKP’nin adaylarïnïn kalitesi bu ikinci senaryoyu güçlendirebilir. Böyle bir durumda Güneydo¨gu’daki belediyelerin %100’ü AKP’li olabilir.

 AKP’nin demokrasiye kapanımları

AKP’nin son anti-demokratik açılımları, kadrolardaki oynamalar vb AKP sempatizanı demokratları, liberalleri ürküttü. Bu kesin. Ama Erdoğan hesap-kitap işlerini herkesten daha iyi biliyor. Demokrat, liberal, AB yanlısı vb kesim sesi çok çıkan bir kesim. Ama sandıkta herkesin bir oyu var. Kaybetiği demokratik oyların kat kat fazlası AKP’ye milliyetçi, devletçi oylar olarak gelecektir. Bu bakımdan taktik olarak doğru davrandılar.

 Bu taktiğin Türkiye için kısa vadeli bir faydası olabilir. Bugüne kadar AKP’yi yıpratmak için terör ve şehit edebiyatı fazlasıyla kullanıldı. Kürtlerin meşru haklarını savunduğunda AKP’ye “teröristlere taviz veriyorsunuz” denildi. AKP’nin milliyetçi, militarist, devletle kavgasız bir çizgide olması/gözükmesi terörün bir seçim aygıtı olarak kullanılmasına engel olabilir. Yani her şehit haberi geldiğinde TSK komutanlarıyla omuz omuza Türk bayrağına sarılı tabutların etrafına toplanan, “ordumuzu yıpratmayın” diyen bir AKP’ye karşı terörün etkisi ister istemez azalacaktır. Hatta ters bile tepebilir. Eğer askeri ve/veya sivil hedeflere PKK adına önemli saldırılar yapılırsa AKP’li olmayan seçmen bile “birlik beraberlik ruhu içinde” AKP’ye yönelecektir. Dünyanın her yerinde bu böyledir. Savaş, terör, doğal felaketler vb seçmeni iktidar partisine doğru iter.

 Yaklaşan seçim açısından doğru olan bu taktik stratejik olarak ne konumda?

 Bu seçimlerde elde edecekleri yüksek skorların da etkisiyle AKP’lilerin büyük bir kibire kapılmaları ihtimal dahilinde. Ayrıca demokrat kadroları azar azar değiştirip yerlerine oturtulan devletçi isimler seçimden sonra koltuklarını eski sahipleri kadar kolaylıkla bırakacaklar mı? Sanmıyoruz. Demokrasiden totalitarizme geçmek kolaydır. Ama tersi zordur. İdeolojik rengi ne olursa olsun(kemalist, milliyetçi, islamcı) bu tip açılımlar aslında bir kapanıştır. AKP taktik olarak girdi bu çıkmaz sokağa. Zamanında U dönüş yapamazsa ne olur? AKP’nin sonu olur. AKP tıpkı ANAP gibi yozlaşır, küçülür ve dağılır. Çünkü rakiplerinin beceriksizliği üzerine siyasî strateji yapılmaz.

 Unutmayalım ki Osmanlı’da çöküş en parlak devrin padişahı olan Kanuni’den sonra başlamıştır. Ampuller de telleri koparken yani son nefeslerini vermeden önce nihai büyük bir parlaklık yayarlar.

 Seçim tahminlerimiz:

  1. AKP: %60
  2. MHP: %14
  3. CHP: %11
  4. DTP: %4
  5. DSP: Büyük sürpriz
  6. BBP: Büyük sürpriz

Trackback URL

  1. 182 Yorum

  2. Yazan:Siyaset Kahvesi Tarih: Ara 9, 2008 | Reply

    Ama cok objektif tahmin yapmıssınız.Biraz daha ileri gidip daha objektif olarak söyle bir secim sonucu tahmini de yapılabilir:

    AKP=%99
    CHP=%0.01
    MHP=%0.05
    DTP=%0.93
    Diğer=%0.01

  3. Yazan:suzannur Tarih: Ara 9, 2008 | Reply

    Öncelikle şunu belirtmeliyim, karitatür enfes 🙂 Çok güldürdü beni.
    Sonuçların AKP lehine olacağını düşünüyorum ben de ama sebebi AKP aman aman iyi diye değil, insanların oy verebileceği daha iyi bir parti olmadığı için. Yani mecburiyetten. Benim de öngörüm, MHP ve AKP’den bazı oyların BBP’ye kayacağı yönünde. Ortada kalan kesimin ve özellikle son dönem AKP’nin icraatlarının bazı insanları tedirgin ettiği aşikar. Ya oy atmaya gitmeyecek bu kesim ya da yeni bir şeyler deneyecekler.
    CHP’liler de şimdilik farklı bir partiye oy vermeyeceklerdir. Çoğu bu yapılanların oy için olduğunu düşünüyor, yani küsmek için erken.Bu arada DSP’deki karışıklık yüzünden oylarını oraya da atmayacaklardır.
    MHP’nin kendi tabanı da MHP’ye oy atacaklardır, bir önceki seçime yakın oy alırlar.
    DTP eğer kaybetmezse, oyunu biraz arttırabilir.

  4. Yazan:saksagan Tarih: Ara 9, 2008 | Reply

    Akp onceki secimde arkasina aldigi ruzgarlari birer birer kaybediyor. Devlete yaklastikca, halktan uzaklasiyor. Birkac secim icinde diger bircok mufazakar parti gibi sifiri tukecektir.

    Ben suna dikkat cekmek istiyorum. On onbes sene once, Refah Partisi’nden siyasetcilerin demokratik, liberal insanlarin destegini alacagi soylenseydi, buna bircok kisi guler gecerdi. Siyaset oyle bir sey ki dinamikler cok cabuk degisebiliyor. Mesela tam bir Avrupa Birligi karsiti olan siyasetciler bes on senede fikirlerini tamamen degistirebiliyor (bkz Abdullah gul).

    Simdi Chp’nin basortulu insanlarin oylarini alamayacagi soyleniyor. Bu Chp’nin halkla iletisim kurup, kuramamasina bagli. Turk siyaseti Refah Partisi’nden nasil Tayyip Erdogan’i ve dolayisiyla Akp’yi ortaya cikartiysa, benzer bir sekilde halka yakin bir Chp’yi veya turevlerini ortaya cikarabilir. Bekleyecegiz ve gorecegiz.

  5. Yazan:Eylem Tarih: Ara 9, 2008 | Reply

    Bence AKP Güneydogu’da cok kan kaybedecek, kim seviyormus kim gidiyormus görürler insallah.. (Ama tabii Suudi Arabistan’a gitsinler gibi bir sey demiyorum, yeryüzü beraber yasanilacak kadar büyük elbette. Tipki Nazim’in dedigi gibi:”Yasamak bir agac gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardesce..”)

  6. Yazan:arjin Tarih: Ara 9, 2008 | Reply

    bu site ile tanışalı ve bu sitedeki yazıları takip edeli çok uzun zaman olmadı ama sosyal-siyasal-ekonomik analizlere biraz demokrasi ekleyerek akp taraftarlığı yapıldığı alenen ortada.
    sosyal-siyasal analizler öle masa başında oturup yazı yazmakla doğru tahlilere götürmez..en basitinden van ve siirt beldiyelerine yönelik oluşan tepkileri bi zahmet gidip van ve sirtte 2004 seçimlerinde akp’e oy vermiş seçmenlere mikrofonu uzatmanızı ve tahlillerinizi bunun neticrsinde yapmanızı beklerdim.

    hele yazıya tarafsızlık kokusnu sindirmek için akp’nin diyarbakır ve tunceliyi alma çabası gerçekleşmeyebilir iddaası inanın gülümseme yarattı bende.

  7. Yazan:Aziz Yılmaz Tarih: Ara 10, 2008 | Reply

    Yerel seçimlerde sürpriz bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum.Her şeyden önce seçim grafiğini değiştirebilecek,seçmeni farklı tercihlere yöneltebilecek bir durum yok.Mevcut siyasi partilerin daha çok kendileri için belirledikleri “hedeflere”yönelceklerini düşünüyorum.CHP nin hedefi malum,parlamento seçimlerinde barajı aşmak ya da çok çok ana muhalefet partisi olarak kalabilmek…yerel seçimlerde de bu beklentinin ötesine geçmeyecek,yani Türkiye genelinde sahip olduğu oy oranını korumaya çalışacak.Zaten son türban “açılımı”yla da bunu amaçlıyor.Muhtemelen % 15 lerde kalacak.

    DTP,bir bakıma CHP nin Güneydoğu versiyonu…% 4-5 lerin altına düşmemek adına tıpkı CHP gibi ordan oraya savrulup duruyor.Deyim yerindeyse ne uzar ne kısalır.

    MHP nin ise belli bölgelerde kemikleşmiş bir tabanı var.Sahip olduğu seçmen kitlesi genel seçimlerde barajı aşmasını sağlıyor.Yerel seçimlerde de bu oranı kuruyacak gibi görünüyor…daha çok taşraya ağırllk vererek CHP ye yakın oy alabilir yani %15 gibi…

    DSP ile BBP nin pek şansı görünmüyor.DSP belki Sarıgül’ün de katılımıyla İstanbulda bir iki ilçe alabilir.BBP nin bu şansı da pek bulunmuyor.

    Gelelim AKP’ye,sürekli kan kaybetmesine karşın,herhangi bir alternatif bulunmadığından yine tek favori…Ayrıca iktidar olmalarının getirdiği avantajı da unutmamak gerekir.Muhtemelen %50’yi bulacak.

    Aha benim tahminim bu sevgili Mehmet bey kardeşim,istersin bir kenara yaz.

  8. Yazan:burak Tarih: Ara 10, 2008 | Reply

    4 Kasım Tarihli Anket Sonuçları

    Bir de %60 gerçekten komik bir oran. Hakkaten komik.

  9. Yazan:Alper Akalin Tarih: Ara 10, 2008 | Reply

    Derin düşünce grubunu “akp”li olarak itham etmek, çok şaşılası bir durum değil.

    Zira bu ülkede demokrasiyi ve özgürlüğü ilke edinen kişilerin düşünceleri ile örtüşen en çok eylem vey söylem, mevcut partiler içerisinden AKP’den geliyor. Şu an çok uyuz olduğım AKP bile, chp ve diğer partilerden bin kat daha önde “özgürlük” paradigmasından bakarsak. Kötünün kötünün kötünün ….. kötünün iyisi.

    Ama ben olaya bir de şuradan bakmak istiyorum. Türkiye’de reel politik tahlil yapan bir yazarın, bu kadar alternatifsizlikten dolayı AKP yüzde 60 oy alır demesi, tesbitin değil Türkiye’nin ayıbı. Türkiye’den kastım, böylesine bir siyasal sistemi (başa gelenler hizmet versin, gerekirse sadaka da versin) “demokrasi” adı altında taparcasına destekleyen halk veya kanaat önderleri.

    Demokrasi özü itibariyle hizmet veren bir partiyi tahta çıkarır. Her ne kadar bu anlayışa karşı da olsam, bu sistemi (yani sosyal demokrasiyi) savunmak trend olduğu sürece, beğensek de beğenmesek de akp basımızda olacak gibi gozukuyor. Zira, rte’nin de dediği gibi, chpnin bu ülkeye çaktığı bir çivi yok. MHP desek, vizyonu itibariyle hiç bir ssosyal veya iktisadi mesaj vermeyen, kan siyaseti yapan ama “karın doyurmayan” söylemlerde bulunan bir parti.

    Ama ne zaman ki, sınırlandırılmış bir demokrasi (liberal demokrasi) ülke bireylerinden talep edilirse, o zaman alternatifleri konusabiliriz diye düşünüyorum.

  10. Yazan:MY Tarih: Ara 10, 2008 | Reply

    MHP’yi unutmusuz, kusura bakmayin.

  11. Yazan:Bergseeaugen Tarih: Ara 10, 2008 | Reply

    Baykalin CHP‘si en fazla % 20 alir cünkü bu Atatürkcü partinin ne ekonomik ne Sosyal bir parti programi var. Solculari ve Alevileri biktirdiktan sonra Carsaflilarin pesine düsmesi Baykalin zihniyetsizligin gösterisi.

    Devlet Bahcelin MHP‘si en fazla % 12 alir. Nutuk atmaya ve bos lafa Nobel ödülü öngörülseydi. Bahceli coktan takdirle alirdi. Verimsiz cikislarinda maalesef Kemalist Baykali bile solladi. Bahcelin yersiz Alevi cikisi MHP belini kiracak.

    DTP siddetten medet umuyor ve Öcalani damdan kurtarmi sevdalari var. Dogu halkinin sorunlari DTP hic ilgilendirmiyor onun icin basarili olamayacaklar.

    Marjinal partiler ( BBP, DSP ve benzerleri) Türkiye siyasetinde rol oynama sanslari kesinliklee yok.

    Secimleri % 50‘ den fazla oyla hesap verme hükümlülügü olmayan TSK dümenine uyan AKP alir.

    Sayin Erdogan cok kurnaz siyasetci elindeki ekmegi kurda kusa kolay kolay yidirmez.

    Hükümetin Insan haklari konusunda, Kürt ve Alevi haklarina bakisi acisinda , AB ilerleme Politikasinda eksikleri olsa bile sosyal ve Ekonomik istikrari hafiften olsa bile sagladi icin vatandasin oyunu alir.

  12. Yazan:Taner Tarih: Ara 10, 2008 | Reply

    Ben 22 temmuzdaki sonucun pek büyük bi değişikliğe uğrayacağını sanmıyorum.

    benim tahminimde şu::

    AKP:: 44.5
    CHP:: 18.7
    MHP:: 15.6

    ::::::::::

    KALANLAR BARAJ ALTI

    Ammada tahmin yapmışım yalnız 0.5ler 0.7ler puhaha 😀 😀

  13. Yazan:Levent Cetin Tarih: Ara 10, 2008 | Reply

    Elde olan’in en iyisi. Elde olanlar kotu. Yani kotu’nun iyisi. Gecersiz oy vermek cozumsuzluk gibi gorunse de bir mesaj iceriyor. Hicbirinizi begenmiyorum, kendinize ceki duzen verin diyor.

    Turkiye iyi bir partiyi hakediyor mu?

  14. Yazan:KEMALİST Tarih: Ara 11, 2008 | Reply

    Yerel seçim tahminim:

    AKP: % 55

    CHP: % 15

    MHP: % 10

    DTP: % 5

    DİĞER: % 15

    Tahminim seçim sonuçları bu şekilde olacaktır. İsteyenlerle iddiaya girebilirim :)))

    AKP, başarılı olduğundan değil, alternatifsiz olduğundan % 55 oy alacaktır. Bu oran azalmaz ama artabilir.

    CHP, yürüttüğü başarısız muhalefetten dolayı % 15’i geçemez. Sakın yanlış anlaşılmasın yerel seçimlerde ben de CHP’ye oy vereceğim ama genel seçimlerde verir miyim bilmiyorum. CHP’nin muhalefet anlayışını pek beğenmiyorum. Sadece eleştirmekle seçim kazanılmıyor maalesef. Çözüm önerileri sunmadan halkı ikna etmek oldukça zor. Korku üzerine siyaset yapmak artık prim etmiyor. Halkın irtica, bölünme gibi korkuları olduğunu sanmıyorum. Sosyal demokrat bir partiye yakışır ekonomi politikaları benimsemek zorunda CHP. Zülfü Livaneli gibi bir aydının CHP’nin başında olmasını canı gönülden isterdim. Baykal’la seçim kazanmak oldukça hayali…

    MHP, % 10 gibi bir oy oranı alabilir. Daha fazla da alacağını sanmıyorum. Halkın bir bölümünü görmezden gelerek, aşırı milliyetçi politikaların fayda sağlayacağını sanmıyorum…

    DTP açısından yerel seçimler pek iyi geçmiyecektir. Kürt sorunu dışında başka politika gütmeyen DTP’nin işi bir hayli zor…

    Saygılar…

  15. Yazan:enver gülşen Tarih: Ara 12, 2008 | Reply

    ben akp’nin ciddi oranda bir düşüş yaşayacağını düşünüyorum. bu düşüncem, aynen bir önceki seçimlerde olduğu gibi kişisel gözlemlerime dayanıyor. o seçimlerde bir sürü başka sebeplerden dolayı akp, kendi tabanından olmayan birçok insandan, liberali, solcusu, demokratı, oy aldı. ancak şu anda o oyların – benimki dahil- büyük oranda pişmanlığa döndüğünü düşünüyorum. chp’nin alacağı oy ,mhp’nin alacağı oy bir önceki seçimle aynı düzeyde kalır, ama akp sanırım %35lere düşer gibi. akp’den gidenler nerelere oy verir? güneydoğu ve doğuda dtp’ye, orta anadolu’da bbp ve mhp, büyük şehirlerde ise diğer partilere dağılır gibi.

  16. Yazan:hekim Tarih: Ara 13, 2008 | Reply

    Değerli Yorumcular
    Öncelikle şunu belirtmeliyim ki sitedki yorumlar gazete köşeyqazarlarından aşağı seviyede değil bilakis üst seviye,fakat üzülerek ifade edeceğim ki bazı arkdaşalar yorum yaparken tamamen efendim bence böyledir tarzı araştırmadan uzak yorumlarda bulunmuşlar,mesela DTP Diyarbakırda ne yapmış,mali olarak borçlu bir belediye mi,su sorunu varmı,altyapısına yönelik çalışma yapılmışmı bunlar düşünülmeden veya araştrılmadan sadece hissi duygularla işi zor demek affınıza sığınarak söylemek istiyorum ama sadece gazete haberleriyle yetinen tek bakışlı insanların işidir.Bu bakış açısı toplumda etki bırakmakta fakat haklı veya haksız ayrımını doğru manada sınıflandırma imkanını elden kaçırmamıza sebep olmaktadır.Son olarak dikkatini çekers o şehirle alakalı herhangi bir veri vermedim çünkü ısrarlarla verilerle çalışmanızı öneriri bu yoldaki çalışmların bizleri feraha ulaştıracak ve aynı zamanda realist bir bakış açısı kazandıracağı kanısındayım,umarım sitemizin varolan seviyesi devam eder,hatta artan bir ivmeyle yaşar…

    Saygılarımla

  17. Yazan:Hasan Tarih: Ara 17, 2008 | Reply

    A&G’nin araştırmalarına hala saygı duymak yanlış bence. Bu araştırma grubu 22 Temmuz seçimlerindeki rakamları öngörebilmiş midir?

    Hayır..

    AKP’nin oy kaybının zaten AKP’ye oy verenler içinde çok küçük bir azınlık olan liberaller nezdinde olacağını düşünüyorum. Bunun dışında AKP’nin oy kaybedeceğini sanmıyorum.. Zaten bizdeki belediye seçimleri işi sınıfsal aidiyet hissiyatına göre şekilleniyor. Okumuş zengin ile İstanbul’a göç eden insanların oy anlayışları çok keskin. Belki de türkiye siyasetini durağan hale getiren bizim bu keskinliğimiz. İki kesim arasında geçirgenlik az. Altından yol yapsa üzerinde toz var diyecek olan “ilericilerimiz” var bizim.

    Ben AKP’ye oy vermeyeceğim. Liberal görüşlü olmama rağmen sosyalist bir parti olan ÖDP’ye oy vereceğim. Çünkü artık Türkiye’nin demokratikleşmesinin önünde AKP en az MHP kadar büyük bir engel. Gerçi her zaman öyleydi, konjonktürel olarak liberalizme yakınlaştılar ve çok geçmeden gerçek yüzleri ortaya çıktı. Merkez sağ siyasetinin genel karakterine uygun davrandılar: paşasının başbakanı oldular!

  18. Yazan:murat Tarih: Ara 18, 2008 | Reply

    Hasan bey,

    A&G’nin araştırmalarına hala saygı duymak yanlış bence. Bu araştırma grubu 22 Temmuz seçimlerindeki rakamları öngörebilmiş midir?

    Hayır..

    Bunu neye dayanarak söylüyorsunuz?

    http://www.milliyet.com.tr/2007/07/20/son/sonsiy07.asp

    Linkten:

    A&G’NİN SONUÇLARI

    Seçimlere iki gün kala A&G araştırma şirketi, yaptığı kamuoyu yoklamasının sonuçlarını açıkladı. A&G, AKP’nin yüzde 48 ila 51, CHP’nin yüzde 18,5 ila yüzde 21, MHP’nin ise yüzde 13 ila 14,5 arasında oy alacağı tahmininde bulundu.

    Seçimlere iki gün kala A&G araştırma şirketi, yaptığı kamuoyu yoklamasının sonuçlarını açıkladı. A&G, AKP’nin yüzde 48 ila 51, CHP’nin yüzde 18,5 ila yüzde 21, MHP’nin ise yüzde 13 ila 14,5 arasında oy alacağı tahmininde bulundu.

    Bu mu tutmayan seçim anketi?

    Ezbere yazıp çizmek ne kadar da kolay.

  19. Yazan:Bora Tarih: Ara 20, 2008 | Reply

    Bu seçimleri tahmin etmekte zorlanıyorum fakat tahminime kararsız ve oy vermek istemeyen özgürlükçü sola veya en azından demokrasiye yakın bir grubu da eklemek istiyorum. Bu bağlamda, katılım bir önceki seçime oranla epey düşecektir.

    Bu anlamda, eğer gerçek bir tutarlı-demokrat-özgürlükçü-değişimci bir sol parti kurulabilmiş olsaydı sonuç şu olabilirdi:

    AKP % 30 (Düşüşte olabilir çünkü statüko karşıtı demokrat oyları kaybetti)
    CHP % 13 (Eğer bir sol parti kurulursa bu parti sadece ulusalcı, militarist ve devletçi sola sıkışır)
    MHP % 20 (AKP ile CHP’nin milliyetçi damarı ve BBP bu partinin oyunu bölüyor, yoksa hepimiz biliyoruz ki milliyetçi taban daha geniştir)
    DSP % 7 (Sadık DSP tabanı %3-4 ve CHP’den ayrılan “memnuniyetsizler”)
    DTP % 5 (DTP seçmeninin bir kısmı Varsayımsal partiye oy verebilir, taban %4-5 oranında kalır)
    Varsayımsal Sol Parti % 15 (AKP’den hayal kırıklığına uğrayan bir muhafazakar kesim, bir önceki seçimlerde bağımsız adaylar platformunu desteklemiş bir kesim, anti-militarist bir kesim, Güneydoğu’da çözüm isteyen kesimler, kadın hareketleri, özgürlükçü-sol, her koşulda dezavantajlı durumda kalanlar, kriz mağdurları ve korporatizm mağdurları…)
    Diğer % 10 (içerisnde büyük oranda BBP var)

    Bu biraz iyimser bir tablo olabilir.

    Bir de şu anki durum var. Seçmen sayısı düşeceğinden AKP, CHP ve MHP’nin oy yüzdesi “teknik” olarak artacaktır.Buna göre yüzdeler şu şekilde olabilir:

    AKP % 32-35
    CHP % 15 civarı
    MHP % 22 civarı
    DTP % 8-9 civarı
    DSP % 7
    BBP % 7

    Tabi kazanılan belediyelerin yüzdesi seçim sistemi gereği değişebilir.

  20. Yazan:Ali Duman Tarih: Ara 28, 2008 | Reply

    “Derin Organizasyon”ların partisi CHP, çarşafa dolanır,

    AKP, güneydoğu da “ya sev, ya terket” e dolanır,

    Kürtlerin CHP’si DTP, aynen CHP gibi çözümsüzlüğüne ve türbünlere oynamasına dolanır,

    ÖDP, Modernitenin iflas ettiği bu gün dahi Kemalist kuyrukçuluğu yapmasına dolanır,

    BBP, derin devlete tetikçi temin etmesine dolanır,

    herkes herşeye dolanır, ancak sonuçta oylar yine alınır. Sonuçta AKP, güneydoğu’da oy kaybeder, bunun dışında güneydoğu dışında kalan bölgelerde oylarını artırır.

    “Derin”lerde tezgahlanan, kuruluş aşamasında “Hikmet Abi”, sandığa gömülme akabinde de “Altan Abi” formulleri ile her daim KADROLU başkan Baykal’ın dümeninde SAMİMİYETSİZ BİR ÇARŞAF açılımını bu millet YEMEZ ve en fazla (o da mecburiyetten ve elim kırılsın nidaları altında) %10 ila %15 arasında bir oy alır,

    MHP, kesinlikle CHP nin üzerinde oy alır.

    SONUÇ : İktidar tartışılmaz, yerini korur, ancak ANA MUHALEFET PARTİSİ CHP VE BAŞKANI BAY BAYKAL TARTIŞILACAK bir konuma gelir ve ANA MUHALEFET OLMA GÖREVİ FİİLEN MHP’ye geçer.

  21. Yazan:kadir kaptan Tarih: Oca 8, 2009 | Reply

    benim hatminimde su sekilde
    AKP %52
    CHP %16
    MHP %11
    DTP % 7
    DİGER % 15 CİVARİ

  22. Yazan:okan adakan Tarih: Oca 10, 2009 | Reply

    Bu millet ve siz değerli yorum yazan arkadaşlar neden bu kadar zeka seviyeniz düşük akp bunca yıldır vatanı YAHUDİLERE sattı ki yahudiler müslümanları hiç sevmeyen allah tarafından lanetlenmiş bir halktır ülkenin ekonomisi bankaları değerli olan tüm fabrikaları yahudi ellerine bizzat tayyip tarafından satıldı bugün oturduğunuz evler bile belki sizlerin değil yarın bigün evi bi zahmet boşaltın dendimi hiç şaşırmamak lazım bunlara rağmen hala akpye oy verecek halka yazıklar olsun işsizlik yoksulluk yolsuzluk çığ gibi büyüdü AB sevdasıyla memleketin dört bir tarafı haraç mezat yabancının isteği doğrultusunda akp eliyle teslim ediliyor biraz akıl biraz mantık görünen köy klavuz istemez

  23. Yazan:elif ekinci Tarih: Oca 10, 2009 | Reply

    walla okan doğru söylüyor. size birşey yazayım mutlaka okuyun. Fatih Sultan Mehmet İstanbulu fethettikten sonra bizansa sen istanbulu kaybedeceksin dediği için nezarete atılan kaini duyuyor ve yanına çağırtıyor. söyle bakalım bizim için ne görüyorsun diyor. kain bir süre sonra senin savaşarak aldığın bu toprakları gün gelecek senin soyun düşmanlarına parayla satacak diyor. bunu duyan fatih hemen ayağa kalkıyor ve haykırarak ellerini açıp allaha eyy allahım sen benim savaşıpta aldığım bu toprakları ilerde parayla satacak olanlara hem dünyada hem de ahirette azapların en büyüğünü göster diyor. FAZLA SÖZE GEREK YOK ANLAYAN ANLADI

  24. Yazan:Muhsin karaman Tarih: Oca 12, 2009 | Reply

    Sayfanızdan yeni haberim oldu ve anketinize katılmak istedim. Ve bir kez daha
    gördümki kendisini demokrasi ve insan hakları havarisi gören ama kendisinden
    başka insanı sevmeyen siz hümanistler karşı görüştekilerinin
    varlığına bile tahammül edemediklerinden kendileri için rakip gördükleri
    siyasi partinin adını anket listesine eklemek zorunda olduklarında dahi
    bağnaz önyargılarından arınamadıklarını çok bariz sergileyerek en son
    sıraya koyarak göstermektesiniz. Öncelikle fikir yobazlığınızdan
    kurtularak karşınızdakine fikrinden dolayı saygı duymayı öğrenin. Madem
    öyle bir yer vereceksiniz hiç yazmazsanız daha iyi olur “unuttuk” derdiniz
    ama objektifliğin , hümanistliğin, aydın görüşte olmanın yanına bile
    yaklaşamadığınızı sabitleştirmiş olmazdınız. Bolca bağnaz
    düşüncelerde kalmanız dileğiyle.

  25. Yazan:Mehmet Yılmaz Tarih: Oca 12, 2009 | Reply

    Muhsin Bey,

    hakikaten unutmustuk, sonradan ekledik ama araya sokmak imkansizdi, sona ekledik bir ki partiyi. Sizinki hangisiydi?

  26. Yazan:mahmud hamza Tarih: Oca 13, 2009 | Reply

    görünen o ki tüm yorumcular gönlünde yatan sahte aslancıkları ilk göstermeye çalışıyor. bu aziz millete daha önce kim hizmet götürmüş ve bozuk düzenlere çomak sokmuşsa bizler o gerçek aslana yani
    TEKEDEN SÜT ÇIKARAN görüşe oylarımızı vereceğiz.
    birilerinin düşündüğü gibi yanlışlarla hareket etmeyeceğiz.
    birtakım kimseler şöyle serzenişlerde bulunurlarya,

    “Yaa kardeşim! tamam senin dediğin görüş çok güzel ama ona iktidarı vermezler, iş yaptırmazlar”

    Nereden biliyorsun haşa sen Allah’mısın?

    Sen akıllı bir Müslüman olarak aklın ve vicdanının çizdiği yolda elinden geleni yap gerisini Allah’a bırak. Allah dilerse olmazları oldurur.
    %2 lere düşmüşleride tekrar yüceltebilir.
    Oylar bölünmesin deyipte birilerine oylar verildide ne oldu.

    Vatanımız Satıldı.
    Zina Suç Olmaktan Çıktı.
    Irak’a 4990 defa İncirlikten kalkan uçaklar bomba yağdırdı.
    Ekonomimiz bitti.
    İnsanlarımız İşsiz Bırakıldı.
    İsraile Dost, Filistin’e Duyarsız Olduk.

    Tahminse İşte Size Tahmin
    AKP : % 28
    CHP : % 21
    MHP : % 16
    SP : % 11
    Diğer: % 24

  27. Yazan:Aziz Yılmaz Tarih: Oca 14, 2009 | Reply

    Malum,Türkiye’de seçim dengelerini altüst edecek yepyeni bir partimiz var artık.
    Sosyal adaleti yeniden kuracak,işsizlik ve yoksulluğa son verecek bu parti!

    Bu öyle bir parti ki,toplumun her kesimini kucaklayabilecek bir vizyona sahip.
    Henüz hiçbir seçime katılmamasına karşın, ilkeleri ve projeleriyle tüm seçmenlerin güvenini kazanmış olduğundan da oyların tamamını silip süpürecek tabii.

    Eh,artık sıra tahminde:

    Adını vermediğim yeni parti:%70

    AKP:% 15

    Diğer:15
    ******

    Demek ki yukarıdaki tabloya benzer bir tahminde bulunmak gerekiyormuş ortalama bir zekaya sahip olabilmek için.Çok da gerçekçi olunurdu her halde…Sağlam ve tartışılmaz bir analiz!Hem de iyi bir vatanseverlik örneği gösterilmiş olurdu.

    Fakat birilerine göre bu pek yapılmamışa benziyor.Uçuk kaçık tahminlerle(yukarıdaki örnek gibi)avunmak varken sen tut gerçek tahminlerde falan bulun!Olacak iş mi bu?Tabii böyle olunca ne AKP yandaşlığıyla suçlanmak kalıyor,ne de zeka düzeylerinin ölçülmesi.Tahminlerini söylediler diye neredeyse vatan hainliği,işbirlikçilikle itham edilmedikleri kaldı.

    Ne zeka ama!Yahu siz nerede yaşıyorsunuz diye sormazlar mı?Kafanızdaki ezberler dışında olup bitenleri hiç mi görmezsiniz?

    “İdeolojik saplantılar,insanı gerçeklerden bu kadar uzaklaştırabilir hani”diyesi geliyor insanın.Başka da bir şey demeyeceğim.

  28. Yazan:Serhildan Tarih: Oca 18, 2009 | Reply

    Sadece Kürt Oldukları İçin Baskı Alan Hatta Sırf Onlar Aleyhine Yasalar Çıkaran Bir Devlette , Herşeye Rağmen Meclise Geldiklerinden Beri Sağduyu Ve Barış’ı Dillerinden Eksik Etmeyen Partiye Yani Demokratik Toplum Partisin’e Olacaktır Oyum.
    Diğer Birçok Partinin Düzen Partisi Olduğu Kanaatindeyim. Mecliste Olan Olmayan Tüm Partilerin Ortak Düşmanı DTP’dir. Yani Kürt Halkıdır.

    Saygılarımla.

  29. Yazan:ender güçlü Tarih: Oca 20, 2009 | Reply

    Ben tahminimi değilde olmasını istediğimi yazsam kızmazsınız inşallah.

    AKP:%99,1
    DİĞERLERİ:0,9

    Yüce ALLAH’tan tek dileğim sonucun böyle çıkması.Gelelim nedenine;

    Yazan:Aziz Yılmaz Tarih: Ara 10, 2008 | Reply

    Yerel seçimlerde sürpriz bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum.Her şeyden önce seçim grafiğini değiştirebilecek,seçmeni farklı tercihlere yöneltebilecek bir durum yok.
    Diye yorumlamış Aziz bey, kendisine katılıyorum onbinlerce işsiz sokaklarda üstüne yüzbinlercesi yolda. Türkiye ve dahi dünya tarihinin en bunalımlı günlerini yaşıyor,sadakanın kömürleşmiş hali kamyon kamyon yollarda.Adamın biri çıkmış ben o parayı sizin cebinizden haksızca aldım ama sorun bakalım niye aldım?diye alay ediyor.Bu millet bu şartların çok daha ağırlarını yaşadı defalarca ya.Ha birkez daha kendi rekorunu kırmalı o yüzden AKP % 99,1 almalı.

  30. Yazan:Aziz Yılmaz Tarih: Oca 21, 2009 | Reply

    Ender bey selamlar.Uzun bir zamandır görünmüyordunuz.Hoşgeldiniz diyerek sohbetimize başlayalım.

    Aslında bu bir seçim anketi,daha doğrusu DD nin okurları arasında düzenlenen bir tahmin.Dolayısıyla da üzerinde tartışmaya açık çok da içerik barındırmıyor.

    Ancak gördünüz gibi bir tahminden öte çok derin siyasil analizlere dönüştü bile.Tabii doğal olarak iş bildik suçlama ve sığ eleştirilere doğru süratle ilerlemeye de.Baksanıza bu nasıl tahmin diye başkalarını zeka düşüklüğüyle itham eden analitik zekalar bile türedi.Güler misin ağlar mısın?

    Neyse konumuz bu değil.Sizin de pek yerinde değindiğiniz gibi sonuç üç aşağı beş yukarı belli zaten.N’apalım bu bizim gerçeğimiz.Ülkemiz adına ciddi alternatifler olmadığı sürece de pek bir şey değişmeyecek.

    Ancak burda üzerinde durulması gereken çok önemli bir husus var.Evet AKP nin sadaka devleti anlayışı ve diğer icraatlarının varolan sorunlarımızı çözemediği kesin.Ne var ki sadece yakınma üzerine kurulan bir anlayışla da yeni olanı hayata geçirmek pek mümkün görünmüyor.Dolayısıyla ülkesini seven her yurttaşın bu anlamda yeni bir dönüşümün yaşanması adına bazı görev ve sorumlulukları omuzlaması lazım.Netice itibariyle AKP den yakınmak yerine,toplumun her kesimini kucaklayacak,sosyal adalet ve hukuku işler kılacak demokratik,şeffaf ve saydam yeni bir partiye ihtiyaç var.Ve elbirliğiyle bunun temelleri atılmalı.Yoksa AKP daha çoook saçimler kazanır,biz de sadece eleştirmekle kendimizi teselli ederiz.

    Selamlar sevgiler.

  31. Yazan:ender güçlü Tarih: Oca 28, 2009 | Reply

    Yazan:Ali Duman Tarih: Ara 28, 2008 | Reply MHP, kesinlikle CHP nin üzerinde oy alır.

    Hocam eğer sulandırma olarak algılamazsanız,iddiaya girelim.Bence alamaz

  32. Yazan:Sinan Tarih: Oca 29, 2009 | Reply

    GERÇEK ADAY
    seçimler gittikçe yaklaşıyor ve adaylar arasında rekabet
    kızışıyor.her bir aday kensinin başa geçtiği taktirde neler yapacağını
    anlatıyor. ve de ardı ardına sıralıyor. çamur bitecek çöpler gidecek
    veya çukurlar kapannacak diye.hedef her ne olursa olsun bir şekilde oy
    kazanmak . yalan ve dolanla da olsa.
    Halbuki gerçek gündemi yakalayıp da oy kazanabilir e peki nedir gerçek
    gündem?
    1)küresel ısınma
    2)çevre kirliliği
    3)ahlaki yozlaşma
    4)doğal afetler
    5)yolsuzluklar
    işte bu maddelere akılcı ve anlamlı çözümler üretildiği ve halka
    güzel bir şekilde anlatıldığı taktirde başkan adayının seçimi
    kazanması kaçınılmaz olur en azından basın tarafından dikkatini çeker.
    daha doğrusu bozkıra deniz getireceğim gibi akıl dışı vaatlerin yanında
    daha akılcı ve mantıklı olur. çünkü bu halk yukurıda saydiğımız
    maddelerden çok çekti ,özelliklede yolsuzluk ve doğal afetlerden. gerçek
    seçim ve gerçek aday bunlara çözüm bulmalıdır.anlamsız palavralar
    yerine…

  33. Yazan:Ali Duman Tarih: Oca 29, 2009 | Reply

    Ender Güçlü ;
    “Hocam eğer sulandırma olarak algılamazsanız,iddiaya girelim.Bence alamaz”
    demişsiniz, tabi benim bir öngörüm var o da şu ki, chp ve baykal ETÖ’nün altıda silindir gibi ezilecektir, zira inancıma göre ETÖ konusunda tüm belgelere sahip olan MİT, kapısını savcıya açmamıştır, (çünkü MİT’te güçlü bir Ergenekon’cu kanat olduğu söylenmektedir) ancak bu durum açmayacağı anlamına gelmez, bu olduğu takdirde, bir yıla kadar bir süre içinde siyasette ne Baykal’ı ne de gazetecilikte “Türkiye Türklerindir” mahlaslı gazetenin genel yayın yönetmeni olacaktır, (bu örnekler yaşanacağını tahmin ettiğim köklü değişimlerin sadece bazılarıdır) böyle bir chp olacağına, sandığa gömülmüş bir chp daha hayırlı bir partinin doğmasına sebep olacaktır, tarihin bu yönde gelişeceğini öngörmekteyim. Sandıkta batan bir chp ve battıktan sonra yeniden dirilen ve gerçek anlamda “sosyaldemokrat” olarak ayağa kalkan ve kendine sendikalarda, emekçi ve yoksul halk içinde yer bulan bir chp olacağını öngörmekteyim. Türk siyaset sahnesindeki çarpıklık (bugünkü sol takiye) ve sosyaldemokrasinin temsiliyet sorunu ancak böyle düzeltilebilinir. Zaman ne gösterecek hep birlikte şahit olacağız. Ben buraya tahminlerimi yazılı olarak kayıt düşmüş oldum.

  34. Yazan:Ali Duman Tarih: Oca 29, 2009 | Reply

    sizce bu anketçiler neden SESSİZLİĞE GÖMÜLDÜLER, bir zamanlar bunları konuşturmak için para veren TV kanalları ve kuruluşlar, şimdilerde susmaları ve anket yapmamaları için mi para veriyorlar acaba, yok sadece merak ettim, pek hayra alemet değil gibi bu suskunluk, arkadaşlar ne düşünüyorlar bu konuda paylaşırlarsa sevinirim.

  35. Yazan:ender güçlü Tarih: Oca 29, 2009 | Reply

    Ali bey anketçiler geçmişte kimden para alıyorlardıysa bugün alamıyor olabilirler.Ama bugün onlara para verecek çok güçlü sermaye yapısında olan kuruluşlar ve medya var.Ama her dalgada içeriye alınan sonrada 3 gün sonra hiçbirşey olmamış gibi salınan adamlara içerde ne söyleniyorsa artık, çıkınca hiçbirisi ağzını açamıyorlar.(örnek her hafta rapor yayınlayan ato başkanı,verso araştırmanın sahibi erhan göksel)Korkmuş olabilirlermi acaba? Merakınıza bir nebze çare olabildimse ne mutlu bana.
    Birde benim merak ettiğim bir konu var.istanbula atanan son üç savcının görevlerinin ne olduğu bile açıklanmadan bir takım gazete ve televizyonları neden rahatsız ettiğini ve Sn adalet bakanının Savcılarımıza ve adalete güvenelim telkinine rağmen rahatsızlıklarının geçmeyişini sizde ilginç ve garip bulmuyormusunuz?

  36. Yazan:osscafe Tarih: Oca 29, 2009 | Reply

    bence akp büyük bir oy kaybına girdi özellikle güneydogu and. çünkü akp hep din üzerinden milleti kandırmaya çalışıyor ve bence artık kandıramaz

    akp:35
    chp:20
    mhp:12
    dtp:7,7
    ve diğler:25,3

  37. Yazan:Ali Duman Tarih: Oca 29, 2009 | Reply

    Ender Bey,
    evet bir korku mevcut, ancak ne var ki bu korku halkın tercihin verdiği bir korku gibime geliyor ve bu durum Türkiye’nin “organize işler konseyi”nin hiçte hoşuna gitmiyor, yıpratmaya çalıştıkça, kendilerini batırıyor ve akp’yi güçlendiriyorlar, ne yapılsa iktidara yarıyor, tıpkı “e-muhtıra” örneğinde olduğu gibi, tıpkı “367” garabetinde olduğu gibi, tabiki bu duruma bir anda gelinmedi, bir dönemin hükümeti “katilleri kahraman” ilan etti, bir dönemin hükümeti “21 banka soygunu” ile halkın cebinden 100 milyar dolar uçurulmasına göz yumdu, yani kısaca bu organize işlerin düzenleyicileri bugüne kadar şanslarını ve tüm kredilerini fazlasıyla kullandılar, yani bu durum kredilerinin bitmesiyle çok ilgilidir, bardağı taşıran son damla olan 21 bankanın batırılmış olması AKP’yi iktidara taşımıştır.
    Bu konunun üzerinde özellikle duruyorum, zira bu konu çok önemlidir; bu “organize işlerin” müsebbiplerinin siyasetteki temsilcilerinin siyaset çöplüğüne fırlatılışını ve akp’nin iktidara gelişini iyi görmek ve iyi analiz etmek gerekir. bu durumu Türk halkı çok iyi görmüş iyi analiz etmiştir. (görmemesi mümkün mü? en acı ve ağır şartlarda yaşamış ve faturasını ödemiştir, çeken bilir misali)

  38. Yazan:caner Tarih: Şub 1, 2009 | Reply

    Valla onu unu bilmem bu site yalan dolan gerçekleri konuşamıyor. hükümet yanlısı olduğu belli gerçeklerle yüzleşmenin vakti geldi.
    SAADET PARTİSİNİN ADINI BİLE GEÇİREMİYORLAR UTANCINA NUMAN GELDİ HUZUR GELDİ. AKP NİN OYLARINI BÖLECEK.VE İKTİDARA GELECEK…ÇOK YAKINDA

  39. Yazan:Beyazıt Tarih: Şub 2, 2009 | Reply

    Her yerde Saadet Rüzgarı esiyor siz adını bile anmamışınız Saadet Partsinin bu sizin tahmininiz şunu gösteriyor. Bizim arzu ettiğimiz sonuç bu inşallah bu olur demek. CHP bile saadet partisinin yükselişinden bahsediyor sizde esamesi geçmiyor. Şu taraftar zihniyetinden artık kurtulun ve elinizi vicdanınıza koyun….

    Seçim tahminlerimiz:

    1.AKP: %60
    2.MHP: %14
    3.CHP: %11
    4.DTP: %4
    5.DSP: Büyük sürpriz
    6.BBP: Büyük sürpriz

  40. Yazan:ahmet Tarih: Şub 2, 2009 | Reply

    iddiaya girermisiniz benimle akp 60 mhp chp yi geçecekmiş komik akp 40 ı geçemez chp 25-30 arası mhp 12 oy alır

  41. Yazan:Ali Duman Tarih: Şub 3, 2009 | Reply

    Hiç bir konuda siyaset ve çözüm üretemeyen, iflas eden paradigmanın çözümsüzlüğünün ana unsurları haline gelen, güçlerini halktan almak yerine, vesayetçi siyaset yürüten ve partiden çok lider sultanlığını andıran, çözüm ve siyaset üretmek yerine yegane siyasetleri AKP karşıtlığı üzerinden komplo teorileri üretmek olan parti görünümlü yandan çarklı, tepeden kurmalı, lider sultanlı partilere; Türk halkı yeni süprizler hazırlamakta.

    Tekmili birden seçim filmimiz pek yakında vizyonda olacaktır.

    Sonuçlar nelere yol açacaktır;

    1. Mezara kadar lider sultanlığının biri (halkın kırmızı kartı sonucunda) sona erecek, bugüne kadar sol takiyye yapma gafletinde bulunan (adı malum) parti, ya gerçekten olması gereken siyasi yelpazeye transfer olacak, ya da siyaset çöplüğünde ki yerini alacaktır.

    2. Böyle gelmiş böyle gider mantığıyla ve Türk halkının gerçeğinden en az bir asır geride kalmış, parti görünümlü vesayetci oluşumlar ciddi çözüm ve programları olmadan halk tarafından dikkate alınmayacaklarını nihayet anlayacak ve kendilerine çeki düzen vereceklerdir.

    Hadi bakalım kolay gele, hayırlara vesile ola.

  42. Yazan:garip yaviç Tarih: Şub 3, 2009 | Reply

    bu topluma ezberlerimiz ne olursa olsun,değerlerimizi çıkarlarımız için kullanmadığımız,iktidardan gözü dönmemiş ve yalanına kendini inandırmamış bir tutum lazım.ahlak ve vicdan bunu gerektirir.nedir bu iktidar hırsı.değerleri çıkar için utanmadan kullanma insafsızlığı.allah şahdamarımızdan hani daha yakındı.

  43. Yazan:garip yaviç Tarih: Şub 3, 2009 | Reply

    sevgili muhafazakar dostlarım.bu topraklarda ne iktidarlar geçti.ne yalanlar söylendi,hak adına.dtp allahın verdiği dili,varettiği ırkı yaşatmak istiyor,kürtlerin chp si oluyor.yoksa siz iktidar delileri,tüm kürtlerin askeri kamplarda eğitimden geçip,kürtleri öldürme üzerine müslümanlık oyunu oynamalarını mı istiyorsunuz.size itaat ertmeyen kürt,adam da değil,müslüman da ha.helal size.tek millet,tek dil….ya sev ya terk et.ne güzel müslümanlık.

  44. Yazan:Hamdi Gökhan Tarih: Şub 4, 2009 | Reply

    Sevgili Kardeşim;
    Bu ne peşin hükümlülük. Ayrıca herkesi düşman görmek psikolojik bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Lütfen daha bir sağduyulu olunuz. Çözümleri Demokrasilerde ve Barış içinde aramaktan daha bir tutarlı yol olamaz.
    Sevgi ile kal;
    Hoşçakal.

  45. Yazan:vahit Tarih: Şub 9, 2009 | Reply

    yazarın objektifliği tartışmaya açık zaten sondaki seçim anketi kendini gösteriyor

  46. Yazan:safran78 Tarih: Şub 11, 2009 | Reply

    HER NE KADAR SİZLER KUŞ PARDON KURT BEYİNLİLER ANKET SIRALAMASINA DA KOYMASANIZ ŞUNU İYİ BİLİN Kİ TÜRKİYEDE İKİ PARTİ VAR.MİLLİ GÖRÜ SAADET PARTİSİ VE DİĞERLERİ HOCAMIN TABİRİYLE.YAKINDA AMPULLER SÖNECEK VE YILDIZLARI GÖRECEKSİNİZ.
    VE
    Yine şimdiden görür gibiyim önümüzdeki ilk seçimin sabahını.
    Hocamın sesi yine arşı titretiyor.
    Dostu, Türkiye sevdalılarını sevindiriyor.
    Düşmanı ve işbirlikçileri kahrediyor.
    % kaç alırsak alalım Hocam bayram mesajı veriyor;
    “Bu seçimden Saadet Partisi en büyük parti olarak çıkmıştır.
    Gazanız mübarek olsun.
    Zafer İnanlarındır ve zafer yakındır.”
    İşittik ve inandık Hocam.

    İnanıyoruz ve hiçbir seçimi kaybetmedik.
    Öyledir.
    Müslümanlar hiçbir mücadeleyi kaybetmezler.
    Çok ölseler de, az oy alsalar da ne savaşı ne de seçimi kaybederler.
    O yüzden bütün savaşları ve bütün seçimleri Milli Görüş kazanmıştır.
    En çok oyu hep Milli Görüş partileri almıştır.
    Milli Görüşe verilen oy altındır.
    Bir gram altın bir çuval samandan değerlidir.
    Hakka giden her oy batıla giden binlerce oydan değerlidir.
    Bize Hakça düşünmeyi, Hakça yaşamayı ve
    Hakça direnmeyi öğrettiğin için Allah Senden razı olsun Hocam.

  47. Yazan:Mustafa Akbas Tarih: Şub 11, 2009 | Reply

    Secimleri AKP nin alacagini tahmin etmistim. Ama Atatürkün partisinin yaptigi Carsaf, Kuran kursu, Tahrikat acimiyla öne gececek gibi geliyor bana. Son olarak ezeli secim kazanamamis Atatürkün partisini Lideri Sayin Baykal AB destek almak icin Avrupa turuna cikmisti. Benim tahminim CHP % 79 olarak secimleri kazanacak. 30 Mart’ta Erdogan, Cumhur Gül, Meclis ve Basbug istifa eder ve bütün eller Sayin Baykala verilir. Laik ve dindar bir ülkede yasayacagiz cok yakinda. Hayallerim sonunda gercek olacak.

  48. Yazan:yaşar atay Tarih: Şub 12, 2009 | Reply

    Millet artık uyandı.6 yıl önce ve şimdiyi analiz edebiliyor.Hiper enflasyona doğru hızla yol alan bir ekonomi,çökmüş bir sağlık,Yatırımların tamamen durduğu bis sanayi,temizle temizle bitmeyen hortumcular imparatorluğundan aydınlığa hızla yol alan başı dik silahını kendisi yapan bir Türkiyeye doğru hızla yol alıyoruz.Hiçbir suç bulamayıp,şiirden hapsettiklerinin aslında Türkiyenin ikinci Atatürk olduğunu bilkenler.Kabus görmeye devam edebilir.Biz AKP liler her partiden daha çok Atatürk hayranı ve izinde olanlarız.Bunu kabul etseler de etmeseler de.Her seçimde % 5 lik artarak devam edeceğiz.Saygılar

  49. Yazan:Ali Duman Tarih: Şub 13, 2009 | Reply

    Aslında Türk halkı çok açık ve net olarak yalancılığı siyasetine bayrak edinmişlerle, yalanın çamuruna bulanmamış olan arasında tercihini, yalan çamuruna bulanmamış olandan yana yapıyor.

    5 yalan; CHP, MHP,ANAP,DYP,DSP
    1 doğru; AKP

    BEŞ YALAN BİR DOĞRU ETMİYOR

    AKP’li değilim, ancak körde değilim, AKP’nin karşısındaki partiler bugüne kadar yalanı bayrak edinerek siyaset yapmışlardı, halen AKP Türk halkına yalan söylemedi, söylememek için de çaba sarfediyor (çünkü yalancıların nasıl siyaset çöplüğüne atıldıklarını gördü) Recep Tayip Erdoğan’ın karizmasının sebebi halkına yalan söylememesidir, en azından Türk halkı bunu böyle biliyor ve inanıyor. Oysa bir örnek vermek gerekirse Deniz Baykal “Allah bir” dese Türk halkı inanmamaktadır.

  50. Yazan:adams Tarih: Şub 18, 2009 | Reply

    Öncelikle benim tahminim şöyle yıllardır CHP alevi açılımı yaparak diğer sünni vatandaşlarımız küstürdüğü için devamli kazanamıyordu bunu görükleri için şimdi kapalı kardeşlerimizi partilerine kazandırmaya çalışıyormuş gözükerek siyaset yapıyorlar ( CHP başörtüsü ile ilgili kanunu anayasa mahkemesine göndermişti.) AKP ise daha önce CHP nin yaptığını yaparak yani alevi açılımı yaparak çok oy kaybecek sanki kendisine alevilerden çok oy gelecekmiş gibi davranması kendisine ve sevenlerinin kalplerine bir ok saplanacak. Bazı yazılara baktığımda kürt kardeşlerimiz DTP için yazı yazmışlar bakın kendi patımız diye sahiplendikleri partide bu düzenin partisi ( nedeni hala ergenekon mevzuunda kesin bir çizgi çizmedikleri için ) onun için siyasetin içinde bir değil tamamen her şeyi yalan. ben bu kadar yazdıktan sonra şunları söylerim herkes kaybedecek görürsünüz.saygılarımla.

  51. Yazan:Hikmet TINAZTEPE Tarih: Şub 18, 2009 | Reply

    AKP. % 52
    CHP. % 13
    MHP. % 14
    DTP. % 3
    DIGERLERI TOPLAM. % 18
    TOPLAM. % 100

  52. Yazan:bülent Tarih: Şub 18, 2009 | Reply

    araştırmlar belki doğru ama ben çalışan bir insanım devamlı türkiyeyi dolaşıyorum ancak akp ve dsp yarış yapacak bu seçimde benim halktan duyumum bu .türkiyede chp baraj altında kalır mhp barajı gecer.meclise 3 parti girer ama akp ile dsp birbirine çok yakın hatta bazı illerde dsp türkiye genelinde skpyle kafa kafaya geliyor bence anladığım kadarıyla seçim olsa halktan duyuma göre dsp%35 akp%29 mhp%27 chp%8,30 saadette büyüme var akp yi bölecek anlaşılan süpriz parti herhalde genel seçimlerde dsp olacak türkiye geneli böyle mhp oylarını yükseltiyor sarıgülde eğer dsp nin başına geçerse dsp oy patlaması yapabilir.çünkü sarıgül gelirse dsp %40lara fırlar.saygılarımla

  53. Yazan:öznur gülten Tarih: Şub 18, 2009 | Reply

    ben bir şirkette genel müdürüm.türkiyede yapılan anketler bazen doğru bazen yanlış oluyor seçimde herşey meydana çıkıyor.bunun için ben istanbul izmir ankara tarakya mersin illerinde ve diğer illerde anladığım kadarıyla bu seçimlerde bazı partiler oylarını yükseltecek bazılarıda düşürecek örneğin chp akp mhp aynı hatta yükselebilirde
    oyu ama
    ben bu seçimde halkın bu kriz işsiz dutrumuna göre halk eski hükümet daha iyidi ecevit hiç olmasa 6 ayda bir emeklilere zam veriyordu hiç bu kadar işsiz yoktu diyor keşke dsp ye oy verseydik skp ye vermeseydik diyoır yakında bir gezi yaptım 3 ilde bu illerde chp ye türbandan dolayı büyük tepki var bundan solayı dsp ye vereceklerini söylüyorlar ben masus soruyorum halk dsp ye yöneliyor skp bu seçimi yerelde 1 ci olur ama genel seçimde dsp büyük oranda yükseleceğe benziyor dsp iktidar olabilir diyenler çok ama mhp aynı değişen bir şey yok bazı illerde mhp yükseliyor ama dsp anlaşılan genel seçimde yüzde 30 alacağa benziyor

  54. Yazan:araskova Tarih: Şub 18, 2009 | Reply

    taraflı bir site olmuşsunuz

  55. Yazan:araskova Tarih: Şub 18, 2009 | Reply

    yönetici onayı da ne demek özgür değil yani

  56. Yazan:durhat Tarih: Şub 18, 2009 | Reply

    Yahu öküz altında buzağı aramaya amma meraklılar var.Neymiş efendim”yünetici onayı da ne demek”oluyormuş…yani demekki site özgürlüğe karşı.Bravo doğrusu!Yani yorum niyetine ana avrat küfredilse bile hiç okunmadan yayımlanmalı öyle mi?Vallahi ne büyük bir kulp yakaladınız tebrik etmek lazım.

  57. Yazan:Mehmet Benli Tarih: Şub 19, 2009 | Reply

    benim seçim tahminim…

    CHP : %30
    MHP : %25
    AKP : %25
    DSP : %7
    ve diğerleri : %13

  58. Yazan:Ali Duman Tarih: Şub 19, 2009 | Reply

    Bayağı bir duygusal bağ ile chp’den umut bekleyen arkadaşların var olduğunu görüyorum.
    chp’nin kendisine hayrı yok ki size umut olsun.
    iktidar olmadan yolsuzluğu başarabilen yegane parti oldu.
    ucuz yolsuzluk dosyaları ile doğan medyasının arkasına saklanılarak yapılan siyasetin sonucunu 29 martta hep beraber göreceğiz. Gerçi Perşembe’nin gelişi çarşamba’dan bellidir. Başbakan 81 ilde hınça hınç mitingler yapıyor, chp ve mhp ankara’nın doğusunda miting dahi düzenleyemiyor. chp en son toplantısını kayseri de kapalı spor salonunda yaptı, acaba neden kapalı spor salonu, çünkü açıkhava mitingi yapacak durumu yok, halkın içine çıkamayacak hale gelen bir siyasi partiden medet uman arkadaşlar 29 martta hayal kırıklığına uğrayacaklar. 22 temmuzda çıkan sonuçlara şok olmuştum, “halkımı bu kadar mı tanımıyorum” diye, ama bu kez yemezler, mal meydanda, çaresizliklerinden çarşafa, türbeye vs. dolanıyorlar, bu çaresizliğin göstergesidir başka bir şey değil. chp’nin durumu idare edecek oy alması değil, çok düşük oy alması hayra alemettir, zira başkanını ve kendini yenileme fırsatı doğar.

  59. Yazan:Statükocu Tarih: Şub 20, 2009 | Reply

    DSP türban konusunda CHP ile aynı yönde hareket etti. DSP lideri olsam böyle davranmazdım.14 vekil daha evet verse ne olacak,sonuçta CHP’nin stratejisi belli.
    AKP yüzde 50’yi geçer.Diyarbakır,İzmir ve Eskişehir hariç bütün büyükşehirler AKP için garanti.Eskişehirde de şansı yüksek.CHP düşer,DSP yükselir,MHP düşer,Saadet aynı düzeylere yakın alır,DTP biraz düşer.

  60. Yazan:Aydın Rozental Tarih: Şub 20, 2009 | Reply

    Bu yorumda ekonomik koşullardan hiç bahsedilmemiş.
    İşini kaybeden, yoksulluğun pençesindeki halk hala iktidara destek verir mi ?
    Verirse başına gelenleri de hak etmiş olur.
    Bu yüzden AKP’nin % 40 cıvarına gerileyeceğini düşünüyorum. Öte yandan muhalefet partilerinin içler acısı hali, halkın bilinçli davranması ve sandıkta birleşmesi ile bazı ilginç sonuçlara yol açabilir.
    Yüksek oy oranına rağmen AKP bazı belediyeleri kaybedebilir. Nisan ayından itiberen ekonomide yaşanacaklar, AKP’ye iktidar kapısını tamamen kapatacaktır.

  61. Yazan:ahmet Tarih: Şub 20, 2009 | Reply

    1980 öncesi gercek siyaset vardı ve siyasetciler vatanları için siyaset yaptılar. sağ ve sol örgütler ideolojileri farklı olsa da ama bu vatan için savaştılar ve şehitler verdik.
    Şimdiki siyaset batı ve sahil kesimleri CHP oylarının hakimiyetinde bu nedemek tuzu kurular yani gecim sıkıntısı olmayanlar acıkcası zengin kesim. diğer tarafta ise fakir fukara geri kalmış eğitim seviyesi düşük halkın desteklediği AKP. Bu partiden siyase yapacağım deseniz sizi partiye almazlar cünkü para babaları partiyi ele gecirmiş. Ben ve cevrem AKP yi kurulduğundan beri destekleriz ama bu dönem siyasete girip aday olmak istedim. olamadım cünkü parti işgal altında. Türkiye de secim sistemi yani önsecimler olmalı şeklinde değişmeli. YADA BAĞIMSIZ ADAYLARLA BİR PLATFORMDA TOPLANIP COĞUNLUK OLUŞTURULUP YEPYENİ BİR SİSTEM GETİRİLMELİ

  62. Yazan:Ahmed Tarih: Şub 20, 2009 | Reply

    Değerli derin düşünce sahipleri yukarıdaki yazıyı okudum kafanıza koymuş olduğunuz mesele hakkında bayağı bir derine dalmışsınız lakin hem seçim tahmini yapmaya çalışıp hemde bazı partileri görmezden gelmeniz hayli şaşırtıcı yanlış anlaşılmasın tamamiyle örnek vermek açısından bir önceki seçimde birbirlerine yakın oy alan BBP, DSP den bahsediliyor en azından tahminlerde ismi geçiyorda SP ne yazınızda nede tahminlerde göremedik üstelik bu seçimler yerel seçimler ve MİLLİ GÖRÜŞÜN özellikle 1994 yılındaki büyük başarılarına hepimiz şahid olduk Üstelik şuan siyaset sahnesinde boy gösterenlerin bir çoğu o dönemde isim yapmış insanlar böyle bir atmosferde gerek İktidar gerekse Muhalefetin elindeki belediyelerde yozlaşma rüşvet vb. iddiaalar ayyuka çıkmışken bunca istifalar ve SP katılımları görmezden gelmeniz hayret vericidir. Enn büyük süprizi SAADET PARTİSİnden bekliyorum hele AKP de muhtemel bir oy kaybı yansıması SP ye olur yinede tahminimde uçmaya gerek yok
    AKP: 38
    CHP: 21
    MHP: 11
    SP: 7 (Süpriz olması muhtemeldir.)
    DTP:6
    BBP:6
    DSP:5
    DİĞER:11
    Tahminlerimde Düşüşte olan partilerin muhtemel kaçış olacak partilere yansıtmaya çalıştım

  63. Yazan:mehmet ali fakıoğlu Tarih: Şub 20, 2009 | Reply

    arakadaşlarımdan birinin yorumuna katılıyorum
    akp den önce kominizm,emperyalizm vede şeriata karşı ATATÜRK’ü ,ATATÜRK’cülüğü ve vatanı toprağı savunan kutsallığına inanan insanlarvardı en azından seçim sloganını bu yönde kullanan insanlar şimdi ise her halükarda seçim yarışını kazanmak isteyen insanlar var.bence seçimler sürprizlerle sonuçlanacak.
    saadet:%30
    chp :%20
    akp :%15
    mhp :%15
    diğer :%20

  64. Yazan:Ali Duman Tarih: Şub 20, 2009 | Reply

    1994-2002 yılları arasında ülke tarihinin en büyük yolsuzluk ve hortumlama operasyonu gerçekleştirildi.
    Bu operasyon; 1994 yılında Anayasa Mahkemesinin 538 sayılı bankacılık kanununu iptal etmesiyle başladı. 5 Yıl süreyle yeni bir bankacılık kanunu çıkarılmadan, banka ve finans yönetimi kanunsuz bırakıldı, bu süreç içerisinde bir Türk halkına; fadime şahin, ali kalkancı, müslim gündüz filmi izlettirildi ve 21 banka hortumlanmak suretiyle 100milyar dolarımız çalındı, yani cebimizdeki her 100liranın 98 lirası çalındı, tarih böyle bir hortumlamaya şahit olmadı.
    Bu hortumlama süreci içerisinde iktidar olan, koalisyon ortağı olan, muhalefette olan hiç bir partinin bu ülkede iktidar olma şansı kalmamıştır. Muhalefette olan cph’nin de, 28 şubatta zoru görüp kaçan Hoca’nın ve partisin de en az iktidardakiler kadar sorumluluğu vardır. Türk halkı işte bu hortumlamanın müsebbiplerine karşı yeni kurulan bir partiyi tereddütsüz iktidara getirmiştir. Bu süreci tahlil etmeden, analiz etmeden doğru bir siyaset üretilemez, zira Türk halkı cebinden çalınan paranın bedelini çok ağır ödemiştir, bunu kolay kolay da unutmayacaktır.
    Medyanın topluma dayattığından çok, asıl gözlerden kaçırdığı, sakladığı gerçekler daha önemli ve daha hayatidir. Halkımız bunun farkındadır ki oyunu ona göre kullanmaktadır. Farkına varamayanlara bir hatırlatmak istedim.

    not : IMF’de bu hortumlama operasyonu içerisinde yer aldı, organizasyonda aktif rolü bulunan (Mr.Anderson kod adlı) IMF 2 nci başkanı citibank’a çok büyük paralar kazandırdı ve ödül olarak önce citibank ceo’su, sonra da İsrail Merkez Bankası Başkanı yapıldı.

  65. Yazan:Ekrem Tarih: Şub 20, 2009 | Reply

    AKP %32
    CHP %33
    MHP %21
    Diğer %14…

  66. Yazan:Ekrem Senai Tarih: Şub 20, 2009 | Reply

    Bekir Coşkun bu gün “gazetecilik sezgilerine” göre AKP’nin gidici olduğunu yazmış. 29 Mart yine eğlenceli geçecek !
    Leydiz en centılmen,
    Here are the votes of myself:
    AKP: %61
    CHP: %16
    DSP: %5
    MHP: %8
    Diğerleri: %10

  67. Yazan:SB Cansever Tarih: Şub 20, 2009 | Reply

    Tahmin listelerinde ANAP`i “Diger Partiler” adi altinda gormek cok uzucu.
    .
    .

    Rahmetli Ozal cok degil, 10 yil daha yasasaydi simdikinden 30 yil ileride olurduk.

  68. Yazan:Ali Duman Tarih: Şub 20, 2009 | Reply

    Ankara’nın doğusunda açık hava mitingi dahi yapamayan chp nasıl olacakta %33 oy alabilecek gerçekten çok merak ediyorum. %10′lara indikleri için “denize düşen yılana sarılır” misali çarşaf ve türbeye sarılmaktalar, halkı, çarşafı ve türbeyi sevdiklerinden değil. akp’nin en büyük şansı 28 şubat’la özdeşleşen (21 bankanın hortumlanması) büyük soygun çamuruna bulaşmamış oluşudur, akp’nin iktadara getirilmesi, esasen türk halkının bu büyük soyguna verdiği karşı yanıttır. akp’ye alternatif olabilecek tek güç, 28 şubat/büyük soygunla hesaplaşmayı göze alacak yeni sol bir partidir. türk halkının bu hesaplaşma için desteklemiş olduğu akp, aslında hesaplaşmıyor, “hesaplaşıyormuş” gibi yapıyor, “hakiki” bir “hesaplaşmayı” yapabilecek “yeni sol” bir parti çıkana kadar, akp’nin sürekli iktidarda kalmasını (darbe hariç) kimse engelleyemeyecektir.
    yukarıdaki en iyi tahmin sn.ekrem senai’ye ait olanıdır, ancak doğan medya destekli kılıçdaroğlu dosyaları akp’yi frenleyerek %60′ın üstüne çıkmasına -şimdilik- engel olmuştur. %50 civarında seyretmekte olduğunu düşünmekteyim. bu durumda ha gayret biraz daha dosya çalışın bakalım demek düşüyor akp karşıtlarına.(yolsuzluk türk siyasetcisinin geleneğidir-dün de vardı, bugünde var, yarın da olacak, devletin formatı böyle)
    (medyanın çakma kahraman yaptığı dosyacı muhteremin genel müdür olduğu zamanlarda hastalar, ssk kuyruklarında doktor yüzü görmeden ölüyorlardı bilmem anımsıyor musunuz?)

  69. Yazan:Bilge Tarih: Şub 20, 2009 | Reply

    Kendi çıkarları uğruna yoksul insanların dini inançlarını, en zayıf zaaflarını kullanarak, kaçak kömür vs ile kandırarark hala oy toplama peşinde olan AKP iktidarı, doğalgaz konusunda yapılan zamlarda sorumluluk kabul etmeyip, bir parmak bal çalınan indirimde kendine büyük paylar çıkarmıştır.
    Deniz Feneri yolsuzluğunu unutturmak için se ergenekon davasını türetmiştir. Zavallı ülkemde satılmadık yer kalmadı, ne acı, Tüm kaynakları satılmış, üretimin neredeyse durduğu bu güzel ülkemin akıbetinden ve yakın bir zamanda misafir gibi yaşamak durumunda bırakılacağımızdan korkuyorum.
    Yüce önder Atatürk’ün bize emanetine ne güzel sahip çıktığımız ise aşikar. Hala yapılan anketlerde %61 oranda AKP çıkabiliyorsa, bu vatan değil ama sanırım biz vatandaşları bunu fazlasıyla hakediyoruz.
    Bu vatan uğruna canını verecek olan Mehmetçiğimizi yan gelip yatmakla suçlayan sayın iktidar, şimdi de Doğan yayın grubunu kamuoyuna getirerek korkarım başka bir dururmunun üzerine kapatmaktadır.

  70. Yazan:GÖKHAN Tarih: Şub 21, 2009 | Reply

    akparti yine hezimet yaşatacak ancak Ankarada zorlanacağa benzer en büyük süprizleride izmir ve diyarbakirda yapicak bu iki ilide alarak chp yolunmuş tavuk gibi ortada birakicak

  71. Yazan:baran inan Tarih: Şub 21, 2009 | Reply

    bir daha bu siteye girmyeceğim bu da benm sözüm ben dtpliyim kardeşim var mı ben rasim kutahyalı için gelmiştim bu siteye bir daha son

  72. Yazan:Ali Duman Tarih: Şub 21, 2009 | Reply

    AKP’ye alternatif olabilecek adam gibi sol/sosyaldemokrat “YENİ SOL” bir partiye ihtiyaç var. AKP, dışındaki tüm partilerin sicili bozuk ve sicili karadır. En sicili bozuk CHP’nin ise iki yedeği mevcut olup (DSP,ÖDP) 3’ünü toplasan bir SOL PARTİ etmez. SHP’yi ise bunlardan ayrı tutuyorum, zira SHP, Erdal İnönü ve Fikri Sağlar yönetiminde; vesayetçi olmayışı, emekten yana programı ve çözümleri olan gerçek anlamda Sosyaldemokrat bir parti örneği göstermiştir.
    Madem ki AKP’ye alternatif yeni bir SOSYALDEMOKRAT SOL PARTİ ihtiyacı var, o halde bu seçimlerde CHP’nin hezimete uğraması hayra alemettir, YENİ SOL PARTİ’nin oluşmasının önünü açar. Vesayetçi partiler çöpe, Ortadoğu’da bölgesel liderliğe oynayan Türkiye’nin yeni bir vizyona ihtiyacı var, halk bile bu siyasi partilerin çok önünde gidiyor, hala 1930 kafası ile halkı istedikleri gibi “biçimlendirebileceklerini” sanıyorlar. Türk halkının gerçeğini kavrayamayanların ne hale düşeceklerini, izleyeceğiz, göreceğiz.
    Yeni bir sol parti oluşmadığı sürece Türkiye’nin iktidar değil, muhalefet (eksikliği) sorunu devam edecektir.

  73. Yazan:şevkinaz Tarih: Şub 21, 2009 | Reply

    Seçimlerde kimse kaybetmiyecek kaybeden, her seferinde olduğu gibi kim gelirse gelsin ,biz bu ülkede yaşayan gerçekten dürüst olan insanlarına olacak.kötümser bir tablo çizmek istemezdim gerçek bu üzgünüm

  74. Yazan:Cüneyt Öztürk Tarih: Şub 22, 2009 | Reply

    Siyasette 24 saatin bile uzun bir zaman olduğu, Davos’ta yaşananların 1 saate sığdığı ama etkisinin büyük olduğu dikkate alındığında henüz tahmin yapmak için çok erken görünüyor. Ancak şu verileri kullanarak şimdilik kaydıyla biz de tahminimizi yazalım. Belki seçimlere yakın güncelleme imkanı buluruz.
    * 22 Temmuz seçimlerinden bu yana geçen süre içerisinde AKP oyları, başta küresel krizin etkileri olmak üzere çeşitli sebeplerle erime sürecine girmiştir.
    * İbresi iniş yönünde olan AKP oyları Tayyip Erdoğan’ın davos çıkışı ile toparlanmaya başlamıştır.
    * AKP’nin düştüğü yerden tekrar yukarı dönen grafiğini sürüklemek için Başbakan mitinglere en erken başlayan Genel Başkan olmuştur.
    * Mitingleri sadece gidilen bölgede halka hitap ederek onları ikna etmek olarak algılamak büyük bir yanlışlıktır. Genel Başkan’ın miting düzenlemesi demek, o il teşkilatının teyakkuza geçmesi demektir. Otobüsler tutulması, afişler, bildiriler, broşürler ile duyurular yapılması demektir. Konvoylarla gövde gösterisi demektir. Kalabalıklarla moral ve motivasyon demektir. Kısacası Tayyip Erdoğan bir yandan Başbakan’lık yaparken, yani asgariden ülkenin yönetimine ilişkin tasarruflarda bulunup imzalar atarken, zaman ve enerji bulup meydanlara çıkmış ama muhalafet yapacak başkaca hiçbir işi olmamasına rağmen kılını dahi kıpırdatmamıştır.
    * Türkiye genelindeki oy oranını belirleyecek olan il genel meclisi oyları olmakla birlikte, belediye başkanları ve adaylarının alınacak sonuçlar üzerindeki tesiri büyüktür. Çünkü farklı pusulalara farklı oy kullanma becerisi bütün seçmenler tarafından gösterilemeyecek, asıl çekişmenin yaşandığı belediyelere verilen oylar diğer pusulalara da etki edecektir. Bu sebeple belirlenen belediye başkan adayları özellikle oy deposu niteliğindeki büyükşehirlerdeki belediye başkan adayları Türkiye genelindeki oylar üzerinde oldukça etkili olacaktır. Bu çerçevede bakıldığında; 15 yıldır belediye başkanlığı yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in yıpranmışlığı, 5 yıllık belediye başkanlığı dönemi 15 yıllık ayni çizgideki 3 belediye başkanından en parıltısız olanı niteliğindeki Kadir Topbaş’ın performans düşüklüğü, İzmir’e parlak bir aday bulunamayarak daha önce seçim kaybetmiş, halen milletvekili olan bir adayın tercih edilmesi, Adana’da Aytaç Durak’ın ayrılığı ile sancılı bir yarışa girilmesi, Diyarbakır’da yine parlak bir aday bulunamayarak mevcut milletvekillerinden birinin tercih edilmesi (Mevcut milletvekili demek, getireceği kadar oyu 22 Temmuzda getirmiş kişi demektir. Milletvekili olmayan birinin aday olması ise yeni bir potansiyelin harekete geçirilebilmesi imkanını doğurabilir.)AKP’nin Tayyip Erdoğan’ın bütün performansına rağmen oy kaybetmesi sonucunu doğurabilecek niteliktedir.
    * Muhalefet partilerinden CHP seçim sürecine kendi açısından müspet adımlarla başlamış. Halkı rahatsız eden, değerlerine saldırı olarak algıladığı muhalefet anlayışını terk ederek yolsuzluk temelinde bir muhalefeti tercih etmiştir. Bu sebeple ilk dönem itibariyle grafiği yükselen bir seyir içerisine girmiştir. Ayrıca Ankara’da solun tek adayı olarak ortaya çıkan Murat Karayalçın faktörü, İstanbul’da son dönemin parlayan ismi Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin sinerjisi CHP’yi yukarı doğru taşımaya başlamıştır.
    * CHP’nin yaptığı çarşaf, Kuran Kursu, Başörtülü aday gibi açılımların bu dönem için oya doğrudan bir yansıması beklenmemelidir. Muhafazakar seçmen, açılımları seçim yatırımı olarak algılamakta samimiyetine kuşkuyla bakmaktadır. Ancak millet nezdinde asgariden algı kanallarını açacak nitelikte bir başlangıç olarak görülebilir. Kutuplaşmaları gidermeye önemli katkı sağlayabilecek nitelikteki bu açılım yaklaşımı abartıya kaçırılmadan, hoşgörü göstermek temelinde sürüdürülecek olsa dahi gerek CHP gerekse ülke açısından olumlu katkılar sağlayabilecek niteliktedir. Tersi bir duruma sebebiyet verme riski, açılımlar sebebiyle CHP’nin doğal tabanı niteliğindeki laik, ateist, alevi seçmenlerin rahatsızlığı ise yine bu dönemde oya yansıyacak gibi görünmemektedir. Çünkü bu kitleler için daha iyi bir alternatif mevcut değildir.
    * Mehmet Sevigen hadisesi CHP’nin yolsuzluk söylemleriyle başlatmış olduğu çıkışa ciddi bir inandırıcılık zaafiyeti getirmiştir. İstifa seçmende şüphelerin artmasından daha öte bir anlam taşımamıştır. Ayrıca tamamen yolsuzluk ve hesap sorma üzerinden siyaset yürütmenin imkansızlığı dikkate alındığında ve siyasetin umut satma tarafı düşünüldüğünde CHP’nin istenilen seviyede bir yükseliş elde edebileceğini düşünmek gerçekçi görünmemektedir.
    * MHP açısından bakıldığında, teorik olarak bu seçimin en avantalı partilerinden bir olması muhtemeldir. AKP’nin 6,5 yıllık iktidarındaki yıpranma payı, küresel krizin etkileri, yolsuzluk söylentileri gibi bir çok olumsuzluk sebebiyle sağ seçmen, milliyetçi muhafazakar oylar kazanmaya en yakın ikinci sağ partiye doğru yöneliş gösterirler. Bu sebeple AKP’nin yıpranmasından en kazançlı çıkması gereken parti MHP’dir. Benzer şekilde 22 Temmuz seçimlerindeki DP oylarında erime olacağı bir gerçektir, Genç Parti ise seçimlere bile girmemektedir. Bu partilere oy veren seçmenler en güçlü zamanında bile AKP’ye oy vermeyerek muhalifliklerini göstermişlerdir. Dolayısıyla bu seçmenin akabileceği en muhtemel mecra MHP olarak değerlendirilebilir. Sadece bu teorik çerçeve matematiksel olarak MHP’nin %25 civarında bir oy alması gerektiğini ortaya koymaktadır.
    * Teorik çerçeveden değil siyaset zemininden bakıldığında görünen tablo şudur. MHP Türkiye genelinde %4 aldığı 1989 seçimlerinde Yozgat, Elazığ, Erzincan ve Kırıkkale belediye başkanlıklarını kazanmıştır. Oysa bu gün itibariyle bahsi geçen illerde ve MHP’nin en klasik oy tabanı olarak sayılabilecek yerlerde zminini ciddi derecede kaybetmiş görünmektedir. Milliyetçi Muhafazakar zeminlerdeki oy kaybına karşı tarihi boyunca varlık gösteremediği Edirne Tekirdağ gibi illerdeki sıçrama yaparak milletvekili çıkarması, Aydın’da birinci partiliğe yükselmesi, batıda yani daha “liberal” olarak değerlendirilebilecek bir zemine oturması farklılaşmanın işaretidir.
    * MHP’yi kendi klasik tabanından uzaklaştırılan bir çok sebep sayılabilir ancak sadece 22 temmuz seçimlerinden bu yana yaşanan bazı gelişmeler bile tabanda huzursuzluklara sebep olmuştur. Örneğin, oyları batıya kayan MHP seçimlerin hemen ardından bu defa eski tabanının hoşuna giden ancak son seçimde kendine oy veren önemli bir kitleyi rahatsız eden bazı eylemlere girişmiştir. Bunlardan ilki hemen seçimlerin ardından Genel Başkan tarafından hiç bir yetkili kurulla istişare edilmeden daha milletvekilleri mazabatalarını alıp Ankara’ya gelmeden Cumhurbaşkanlığı seçimleri için meclise girileceğinin açıklanmasıdır. Ardından yine eski klasik tabanı memnun eden ancak son seçimlerde oy veren önemli bir kitleyi huzursuz eden başörtüsü için anayasa değişikliği süreci başlamış, ancak burada AKP’nin kapatılması için böyle bir plan yapıldığı şeklindeki basına çıkan haberler beklenen faydanın da sağlanmasını engellemiştir. Ayrıca DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in hapisten milletvekili seçilmesine kayıtsız kalınması Abdullah Öcalan’ın avukatı Hasip Kaplan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin el ele birbirlerine espriler yapmaları, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’e Devlet Bahçeli’nin gösterdiği yakın ilgi MHP tabanında rahatsızlıklar uyandırmıştır. Örnekleri fazlasıyla uzatmak mümkündür ancak özetle MHP uzunca bir süredir olduğu gibi net bir rota izleyememiş, muhalefet olarak geçirdiği bu 1,5 yıllık süreci etkin bir şekilde değerlendirememiştir.
    * Ankara’da Mansur Yavaş’ın adaylığı MHP için büyük bir kazanım olmuştur. Her ne kadar, Mansur Yavaş’ın imajının parlatılmasında başka faktörler rol oynamış olsa da, netice itibariyle MHP’nin Ankara’da oylarını artıracağı açıktır. Buna karşılık İstanbul ayni çıkışı Büyükşehir belediye başkan adayında gösterememiştir. İzmir’de MHP’nin Genç Parti ile birlikte hareket etme kararı sandığa yansırsa önemli bir oy artışı doğurabilecek niteliktedir.
    * Bütün bu veriler ışığında, teorik olarak %25 civarında bir oy alması gerektiğini ifade ettiğimiz MHP Meclis’te etkin bir muhalefet sergileyememesi, istikrarlı bir politika takip edememesi, Anadolu’ya hemen hemen hiç açılınmaması, sadece Salı günleri yapılan Meclis grup toplantılarında soğuk mesajlar verilerek halka ulaşılamaması gibi sebeplerle, seçim dönemine girilmesine rağmen henüz miting bile düzenlenmemesi gibi pasif duruşuyla bu oranı yakayabilecek gibi görünmemektedir.

    Yukarıda özetlemeye çalıştığımız verileri dikkate alarak bir tahminde bulunmamız gerekirse;
    AKP : %40-45
    CHP : %20-25
    MHP : %13-18
    DİĞER : %15-20
    Başta da ifade ettiğimiz üzere, henüz propaganda döneminin başındayken tahminimizin marjlı olması abes karşılanmamalıdır. Umarız seçimlere öncesi yeniden güncelleme fırsatı buluruz.
    Sonuçların ülkemiz için hayırlara vesile olması temennisiyle…

  75. Yazan:vedat demir Tarih: Şub 22, 2009 | Reply

    Turkiye deki butun KALINKAFALILARA DUYURULUR;

    Turkiye Cumhuriyeti Ataturk Ilkeleri uzerine kurulmustur ve basta olanlar bunu takip ederek daha iyi gorevler vermesi herzaman zorun;udur.Bunun aksini yapanlar hapse atilmali kamuoyunu suistimal ettigi icin.Carsaf veya tulumba tatlisi gibi konular halka aittir,sahislar ne yaptigini bilir.Ataturk bunun icin politikacilara resmi islerde halkin donuna girmeyin dedi…Belli bir surecte gorevini Ataturk ilkelerine gore yap.Yapmazsan defol git…..

  76. Yazan:Mehmet Gülgünsoy Tarih: Şub 22, 2009 | Reply

    Cüneyt Öztürk’ün seçime dönük analiz ve tahminlerine büyük oranda katılıyorum. MHP’nin oy oranının Cüneyt bey tarafından verilen limitin üst sınırına, AKP’nin ise alt sınırına yakın olacağı kanaatindeyim. Diğer içinde DTP ve SP dışında kayda değer bir oy kazanabilecek bir yapı görünmüyor. Buna göre ;

    AKP : %42
    CHP : %22
    MHP : %19
    DTP : %5
    SP : %4
    BBP : %1
    DP : %1
    DSP : %1
    Diğer : %5 gibi bir sonuç bekliyorum.

    Ama söylediklerinden detay olarak görünebilecek bir konuya katılmıyorum. Seçimlerin “Hayırlara vesile olması dileğine” . Zira liberal arkadaşlar her ne kadar aksini söylerlerse söylesinler,seçimler gerçeği değiştirebilecek bir yapı olsaydı, eminim egemenler tarafından bu kadar sevilmeyecekti. Ne olursa olsun, buna emekten yana bir partinin %90 oy almasını da katın; mevcut biçimiyle seçimler ve “demokrasi” kapitalizmin kendini üretmesinin bir aracı olmaktan öteye gitmeyecektir. Bunun da ne kadar “hayırlara vesile” olacağı konusu benim için son derece nettir.

  77. Yazan:emre Tarih: Şub 22, 2009 | Reply

    selamün aleyküm
    aslında yorumlar güzel fakat şunu anlamıyorum siz nerede yaşıyorsunuz 40 yıldır bu ülkenin dinamiği olan bir parti var. evet şuan seçimlerde kendini % olarak gösteremiyor olabilir. fakat en basit bariz ve yakın örneği ile milyondan fazlasını çağlayana toplayarak siyasi istikrar içinde olan Türkiyenin(!)
    koskoca başbakanı(!) huzursuz oluyor ve ne yaptığını bilmeden tamam herhangi bir uygulama yapmasada söz ile diğer ülkelerden biraz farklı olarak davosta bir olay yaşatıyor hepimize. hemen belirteyim bu yapılması gereken şey olarak ifade edilemez çünkü kimseye bir yaptırımı yok ama kendimizi avutabiliriz işte.
    bakın daha bir çok örnek verilebilir. ve şu soru kafanızda belirecektir: sadece %2.5 alan bir parti nasıl oluyorda tüm dünyayı böylesine etkileyebiliyor. yahut bu soruyu şu şekilde sorarsanız daha doğru ve net cevaba erişebiliriz: bu kadar etkin bir parti nasıl oluyorda %2.5 alabiliyor çok daha yüksek alması gerekirdi. cevap açık değilmi türkiyenin bu tüm gerçeklerini yoktan sayıp basit kayıkçı kavgası ile uğraşan milleti bunu gösteren medya tabiki.
    Lütfen aklınızı başınıza alın hepimiz bu gemideyiz. Batarsa HEPİMİZ BATARIZ

  78. Yazan:Hakan YILDIZ Tarih: Şub 22, 2009 | Reply

    Ordu ve yargı hükümetle birliktedir..Eskiden üç sac ayağı üzerine kurulu bir denge vardı,şimdi diğer iki ayak kırılarak tek hükümet ayağı haline gelmişlerdir ve dolayısıyla maalesef yine AKP büyük oranda oy alacaktır…ancak genel seçimlere doğru yine çeşitli etkenler sonucunda bu denge tekrar korunacak tasfiyeler başlayacaktır…

    yerel seçim tahminim:

    AKP: % 41
    CHP % 24
    MHP % 15
    DSP % 10
    DTP % 5
    Diğer% 5

  79. Yazan:Ersin TOKAT Tarih: Şub 22, 2009 | Reply

    Ankara adayı Mansur YAVAŞ oylarını büyük bir oranda arttırmıştır. ve şuan Melih gökçeki bile her an geçebilir. Ve Melih bey Korkusundan 20.02.2009 tarihinde sabah gazetesinin ANKARA ekinde o güzelim tarihi kenti o güzelim beypazarını kötülemiştir. ve bunu Melih gökçek bey ANKARA’DA bu gazeteyi ücrets,z olarak dağıtmıştır. Bağzı kendini bilmez adi insanlar çöplükten beypazarının fotorafını çekiyor. işte Mansur beyin BEYPAZARI’SI diyor bazılarıda krkudan bu gazeteyi herkes okusunda oyları bana gelsi diye milyonlarca gazeteyi üzretsiz dağıttımını yapıor. Ben hala diyorum MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ VE MANSUR YAVAŞ. BEYPAZARINNDA İSE M:CENGİZ ÖZALP DİYORUM:

  80. Yazan:Barbaros Tantan Tarih: Şub 22, 2009 | Reply

    Yorumları okudum da, hayretler içinde kaldım. Türkiye’ye uygulanmak istenen senaryoyu neden hiç kimse göremiyor, gözler bu kadar mı bağlı ? Türkiye Cumhuriyeti’ni tasfiye ediyorlar, devleti çözüyorlar. Baksanıza, son 2 yıldır bütün kurumları kavga eder hale getirdiler ve Ergenekon soruşturması kapsamında KEMALİST devlet anlayışını savunanların hepsine aba altında sopa gösterdiler. Hala neyin AKP, CHP ve MHP’si tartışılıyor anlamıyorum. Türkiye’ye biçilen yeni rol YENİ OSMANLICILIK…
    Türkiye’nin önünde iki yol var. Yani ciddi yol ayrımı. YA OSMANLI’ya dönüş ya da SOSYALİST TÜRKİYE CUMHURİYETİ…
    Bir de bu pencereden bakılabilirse, senaryo, senaryonun aktörlerinin durumu, halkın nasıl kandırılmak istendiği, emekçilere ve yoksullara nasıl bir elbise giydirilmek istendiği ve ülkenin gelecek 50-100 yılına nasıl bir projeksiyon hazırlandığı görülür. Ama, bunun için (kimse alınmasın) AT GÖZLÜKLERİNİ ÇIKARTMAK gerek…

  81. Yazan:erhan Tarih: Şub 22, 2009 | Reply

    Hiç bir parti taraftarı olmadığımı belirterek başlıyayım söze.
    Benim görebildiğim kadarıyla AKP artık düşüşe geçmiştir. DTP güneydoğuda oylarını artırabilir. Diğer partiler varla yok arasında
    ama oylarında büyük bir değişiklik olmaz bence. Bu kadar büyük bir küresel kriz varken seçimlerden sonra Türkiye kendine gelip bazı ekonomik gerçeklerle yüzleşebilir. Ama seçim sonucu ne olursa olsun bu millet için hayırlı olsun…

  82. Yazan:Cahide Günay Tarih: Şub 22, 2009 | Reply

    Akp’nin hala ön sırada olması beni şaşırtıyor doğrusu. Bana göre istanbula en iyi aday Kemal Kılıçdaroğlu… Son zamanlarda ülkede yaşanan durumlara bakarsak, bu ülkede düzgün giden hiçbir şey yok. İşyerlerini kapatanların sayısı milyonları aştı. Maddi sıkıntılar yüzünden, intihar edip hayatlarını karartanlar, farkında değilmisiniz sizler “İNSANLAR MUTSUZ” artık kimse gülmüyor… Gülmeyi unuttu bizim insanlarımız. Seçim uğruna, verilen savaşların eksileri hep bizlere yansıyor. En son söyleyeceğim şey, ben ülkemi çok seviyorum. Türkiye’mi çok seviyorum, hayırlı olan gelsin. Fakat sandıktan bu kezde AKP çıkarsa şaşarım doğrusu. Çünkü halk AKP demiyor. İstatistiklerde bir sorun olmalı diye düşünüyorum.

  83. Yazan:mustafa oğuz özcan Tarih: Şub 22, 2009 | Reply

    değerli arkadaşlar, chp ve mhp nin oy kaybı yaşayacağını, akp nin ise oy kaybetmesine rağmen Davos olayı ile oylarını koruyacağını belki artıracağını düşünüyorum.
    chp den kaybolan oylar dsp ye gidecektir. akp oy kaybederse saadete, ki kaybetmeyeceği için saadet yerinde kalacaktır. mhp ve merkez sağ partilerden kopan oylar bbp ye geçer. bu şekilde belki pilot bölgelerde, mesela sivasta belediye kazanabilir. dtp, aynı hamam aynı tas..
    sıralama
    akp: %45
    chp: %17
    mhp: %12
    bbp: %8
    dtp: %6
    dsp: %6
    sp: %4
    diğer:%2-3

  84. Yazan:irfan Tarih: Şub 22, 2009 | Reply

    İlkkez bu siteden bir mesaj aldım ve okudum..bukadar derinlere gideceğinizi,bu gücünüzü az çok tahmin edebiliyorum.Nede olsa 30 yıldır bu işleri organize ediyorsunuz.Demokratlık,vatanseverlik,fukara edebiyatı,herşey planladığı gibi gidiyor..bizim balık hafızalı,bilgiden yoksun,tarih bilmeyen ve tarihini merak bile etmeyen toplumumuzun bu iletişim çağında,kelime öğrenip kendini ulema sanan bireylerce bu şekilde yönlendirilmeside son derece doğal tabii..her yapılan iş zamanı kesitinde değerlendirilir..böyle bakarsanız..bugün keşke şu güzel istanbul u fethetmemiş olsaydık..yada keşke sultan Mehmet Iran yerine Vatikan a sefere çıkmış olsaydı diyebilirsiniz…herşey çok farklı olurdu değilmi?gelelim konunuza,secimler olacak,belkide bu şartlar altında haklıda çıkacaksınız(bunu dilemiyorum ve tahmin etmiyorum bukadarını)..ama hayat devam edecek,ilerde tarih herşeyi yazacak..zenginliklerin kaynağını,soygunları,kürt halkının aldatılışını..ve Deniz Baykal da yerini alacak..ama bilinki saygıyla ..

  85. Yazan:modul Tarih: Şub 22, 2009 | Reply

    @Cahide

    Akp’nin hala ön sırada olması beni şaşırtıyor doğrusu. […] İstatistiklerde bir sorun olmalı diye düşünüyorum.

    Hee istatistiklerde sorun var, şaşıranlarda sorun yok.

    Yapılan -milim milim doğru tahminler yapan- araştırma sonuçlarına “oha, çüş..” gibi düzeyli tepkiler verdiler sonra da her seçim sonrası eşekten düşmüşe döndüler ama hala zerre kadar akıllanma belirtisi yok.

    Ne halkın tercihlerinden haberdarlar ne eğilimlerinden. Sadece kendi mahallelerini gözlemliyorlar sonra da “halk böyle düşünmüyor” diyorlar. Sonra da seçim sabahı da “nereden çıktı bu oylar..” diye feryat.. CHP, MHP Elazığ’dan öteye geçemiyor, neden acaba?

    Kılıçdaroğlu en iyi adaymış; peh, kaynağı belirsiz herkese 600 ytl maaş (bu arada AKP yardım yapınca sadaka ekonomisi, CHP yapınca sosyal devlet oluyor. İkiyüzlülüğün zirvesi, insanlar salak ya bu aymazlığı görmüyor, değil mi..) vaadini saymazsak bir tane projesi olmayan, Taksim’de bıraksalar Eminönünü bulamayacak bir adam bu Kılıçdaroğlu. Baykal, başıma bela olur ileride diye sepetledi İstanbul’a onu, destekleyen gariplerin bundan bile haberi yok.

    Bu kafa ile giderseniz daha çok seçim hezimeti alırsınız. Bize de, seyredip seyredip gülmek ve halinize acıyıp üzülmek kalır.

  86. Yazan:Ercument Tarih: Şub 22, 2009 | Reply

    http://www.derindusunce.org sitesinin AKP yanlısı yazılarınızı okudum .
    Ayrıca bu sitede herkese düşüncelerini belirtme şansı olması sizi demokratik yapmıyor, bu sadece sizin reklamınız oluyor.Ama yinede düşüncemi ileteyim diğer okuyuculara isterim.

    Bence,bu seçimlerin yerel seçim olduğu unutulmamalı.Bu nedenle iktidar partisinin oyunu koruyacağını ve/veya biraz da arttıracağını düşünüyorum.
    Çünkü seçmen şunun farkında eğer iktidar partisinin tarafında bir belediye, kendilerine hizmet üretmek anlamında daha fazla yardımcı olabilir.Bu koşula göre hareket edenler de inanın çok fazla.
    Buna rağmen AKP bu seçimde genel seçimlerden daha az oy almışsa o zaman durum hakkaten AKP açısından vahim. Lale devri bitmiş çöküş başlamış oluyor.
    Ayrıca MHP nin artık AKP yi desteklemeyeceği ve oyunu arttıracağını düşünüyorum.

    CHP ise deşmeyim yaramı…
    Diğer partiler ise daha da az oy alarak küçülecekler gibi geliyor…

  87. Yazan:sebahattin Tarih: Şub 22, 2009 | Reply

    AKP yi tek geçerim. seçimlerde çok büyük bir farkla herzamanki gibi yola devam edeçek…
    DURMAK YOK YOLA DEVAM

  88. Yazan:sercan Tarih: Şub 22, 2009 | Reply

    Akp liler bu site sayesinde internete açılıyorlar galiba. %50-60 oylar falan. Tahminler baya bir güldürdü beni doğrusu. Ben olsam hiç bu kadar kesin yorum yapmazdım. Akpnin saçmalıklarını burada yazmaya başlasak siteyi host eden serverlarda yer kalmaz. Akp neden krize çağre bulmak için adım atmıyor? Çünkü insanları biat kültürüne alıştırmaya çalışıyorlar. Biraz daha umutlanıp yine istikrar olsun diyerek kendilerine oy atmalarını istiyorlar. Kriz fırsatçılığı için bankaları suçlayan başbakan en çok kriz fırsatçılığını yapan kişi. Demokrasi demiş bazı yorumcular. Akp saltanat olduğunu kendi bile kabul etmeye başlamışken ve bir çok akp taraftarı sitede başbakan a padişahım sen çok yaşa tarzında tezahürat ederken kalkıp burada kötünün iyisi demokrasi yine de akpde dir demek saçmalığın daniskasıdır diye düşünüyorum. Burada akp yi isteyenler yazıda da belirtildiği gibi büyük ihtimalle ağızlarına bir parmak bal çalınan ya da çalınma umudu besleyen kişiler kanımca. Ama bilmiyorlar ki arı her zaman bal yapamayacak bir gün o bal teknesi devrilecek. O zaman ben ölür müyüm kalır mıyım bana ne ki diye düşünüyorsanız zaten diyecek bir şeyim yok. Neyse anlatmaya kalksak ne kendilerini hırs bürümüş akp şakşakçıları ne de bu sunucu alacak zaten yazdıklarımızı. Bu siteye ilk kez girdim belki yazıklarımı da yayınlamayacaklar bilmiyorum ama şunu söyleyeyim akpnin oyu artmayacak düşecek. Evet gene en yüksek oyu alan parti olacak kriz fırsatçılığı sayesinde ama inanın artmayacak. Hadi sağlıcakla kalın.

  89. Yazan:Ali Duman Tarih: Şub 22, 2009 | Reply

    Türk halkının güven sıralamasındaki yeri en sonlarda olan (%5) Aydın Doğan medyasının yarattığı çakma kahraman Kılıçdaroğlu’nu cidden kahraman gören ne kadarda yurttaş var, anlamak zor. bu arkadaşlar kahraman görmemişler,
    Kahraman olacaksa önce parti başkanınız kahraman olsun,
    yok o olamıyorsa
    o halde kahramanınız parti başkanı olsun.
    yakışanı bu degil midir?
    Sezar’ın hakkını Sezar’a vermesini öğrenin.
    Adam eline almış bir kağıt parçası “işte belge” diye yutturuyor.
    diyorsun ki; “savcı’ya versene” pişkin pişkin diyor ki “o benim görevim değil” peki kimin görevi, “sen vatandaş değil misin?” her gayri-kanuni olanı savcı’ya bildirmek iyi yurttaş olmanın bir gereği değil midir? hani her kuruşta tüyü yetmemiş yetimin hakkı vardı? mızrak çuvala girmiyor, yalancının mumu yatsıya, bunların ki ise 29 mart’a kadar yanacak.
    akp’ye hiç bir sempatim yok, ancak yalancı olanlara karşı çok büyük bir hassasiyetim var, akp yalan söylemediği sürece, yalanı kendine bayrak edinmişlere karşı galip gelecektir. bu galibiyeterin ve yenilgilerin tek açıklaması budur.

  90. Yazan:Deren Tarih: Şub 22, 2009 | Reply

    Ya bu arada, kanımla canımla, insan olmanın gerektirdiği tüm vasıflar ile Demokratik Toplum Partisi(DTP)liyim. Onurlu ve şerefli ve bedeller ödeyerek bu güne gelen DTP başkan adaylarına sonsuz başarılar diliyorum, rabbim sizinle olsun

  91. Yazan:Kürşat Tarih: Şub 22, 2009 | Reply

    Şimdi bu çamur SİYASETİNE bulaşmayan çarşaf .arşaf dosya açanların bir biirnden farkı ne…
    O zmaan ne yapmalı denenmemiş tek Parti
    Tek şaibesi Olmayan Yek Lider
    Muhsin YAZICIOĞLU
    Bence ŞİMDİ BİRLİK ZAMANI

  92. Yazan:enver Tarih: Şub 23, 2009 | Reply

    evet sonuçları açıklıyorum
    %58 AKP (AL KAÇ PARTİSİ )
    GERİSİÖNEMLİ DEYİL ARALARINDA PAYLAŞAN
    DİĞER ALDI KAÇTI PARTİLERİ
    DİĞER PARTİLER NERDE
    YOKLAR NEDEN DOYDULAR
    BUNLAR PİRAHANA GİBİ YE YE BİTMEZ
    ARTI KİMİN PARALARI ALIP KAÇICAGI BELLİ OLSADA BİZDE İŞİMİZE BAKSAK
    HIRSI VE YALANCILARIN BİR ARADA KENDİLERİNİ SEÇTİKLERİ BİR SEÇM
    TOPLUM HIRSIZ VE YALANCI YÖNETENLER DÜRÜSTMÜ OLACAKTI

  93. Yazan:mehmet küçükşahin Tarih: Şub 23, 2009 | Reply

    Ben Akp’ye oy vereceğim ama alabileceği oy maksimum %50 olur. daha fazla alamaz diye düşünüyorum. İnşallah daha da yüksek oy alır.
    Tarafsız bir gözle bakarak ülkemiz için daha iyisini,daha iyi kadroyu başka bir partide göremiyorum. Hele hele vatan hainleri ülkeyi karıştırmak için türlü oyunlar oynamasalar daha da başarılı olurlardı.
    Ülkemiz için en hayırlısı olur insallah.

  94. Yazan:burhan Tarih: Şub 23, 2009 | Reply

    selamlar
    ben kendimce bu konuda koyu taraftar olma yerine
    daha ülke çıkarlarına fayda sağlayacak biçimde değerlendirme yapıyorum.
    1-ülkemiz bu zamanlarda iki partili bir yönetim ile çok daha zor şartlara girer
    2-AKP dışında baska ne alternatif var. mevcutlar ne kadar insana güven veren bir yapıda
    3-ist CHP adayına bakın ilk günden çamur ve dosyadan başladı bu ülkede kim bunların olmadığını söylüyör bunların olmaması için güçlü ekonomiler yaratmalı eğitimi geliştirmeli.
    bu yaklaım kavgacı yaklaşım proje program anlatan yok
    tüm Türkiye için AKP %50 olmalı

  95. Yazan:Sadık YALAYICI Tarih: Şub 23, 2009 | Reply

    Eskiden ALLAH’ın dediği olurdu. Oysa artık Fethullah Efendi Hazretleri eliyle Amerikan’ın dediği oluyor. Kullandığınız site bile Amerikan. Haydi yayınlayın bakalım bu yorumu da görelim. Bir de demokrasiden söz ediyorsunuz.

  96. Yazan:ak fırtına Tarih: Şub 23, 2009 | Reply

    Sokağın nabzını iyi hissederim.
    tahminlerime göre son yerel seçimlerin oy dağılımı şu şekilde olacaktır ;
    akp: %48-52
    chp: %13-16
    mhp: %08-11
    bbp: %3
    dtp: %7
    dsp: %4
    sp: %3
    diğer:%3-5

  97. Yazan:BOZKURT Tarih: Şub 23, 2009 | Reply

    AKP KAZANACAK HEM DEBÜYÜK FARKLA…

  98. Yazan:Zuhal Camcıoğlu Tarih: Şub 23, 2009 | Reply

    Geçen seçimlerde Cem Uzan, seçim mitinglerinde miting alanına insanları getirmek için para verdiği söylentileri çıkmıştı… Bence bu tutumla sadece kendini dinletmek için de olsa diğer partilere haksızlık yapıldığını düşünüyorum, ama şu anda dağıtılan bilimum beyaz eşya, kömür…vs. kadar büyük bir yanlış değildi yinede… Çevremdeki hemen hemen her arkadaşımın bir yakını ya da kendisi ki ben ve ablam da dahiliz; Üniversite mezunu olup ya da yıllarını işine adamış alaylı olarak yetişmiş, Turizm, Matbaacılık, Hızlı Tüketim, Konfeksiyon…vs. gibi sektörlerde çalışıp şu dönemde işten çıkartılan yaklaşık 40 kişi tanıyorum… Biz evimizi geçindirmek için iş arayıp sabahtan akşamlara kadar elimizde Özgeçmişlerimizle sürünürken, Devletimizin zorla verdiği emekli maaşlarıyla büyüklerimiz geçinmeye çalışırken, bizi bu kadar zor durumda bırakıp ta kanımızdan canımızdan parça olan, bu ülkeyi kurtarmak için zamanında büyük dedlerimizin omuz omuza savaştığı asker arkadaşlarının doğuda, güney doğuda, karadenizde, akdenizde,egede ve marmarada ki yoksul demtlerde oturan işten çıkartılmış işçi ana ve babalarını hediyeleriyle kandırıp göz boyadıklarını görmek hatta ve hatta ‘Önümüzdeki seçimde hangi partiye oy vereceksiniz?’ sorusuna bu temiz kalpli insanların gülümseyerek ‘Bunları hangi parti dağıttıysa ona verecem oğlum… demelerini izlemek ve birşey yapamamak doğruyu anlatamamak bunu seçim için yapıyorlar diyememek ne zor bir bilseniz… Belki de o hediyelere harcanacak para emekli maaşlarına yatırılsaydı, belki de o para işsizlere iş bulmak için kullanılsaydı, o paralarla insanların ekmeklerini kazanmalarına yardımcı olabilecekbirşeyler yapılsaydı, fabrika sahipleri kapatmak zorunda kalmasaydı, işverenlerin yakalarındaki borçlar boylarını aşmasaydı.. Gerek kalırmıydı sizce suyu olmayan köye çamaşır ya da bulaşık makinası, sobası olmayan eve kömür vermeye? Bu soruma cevap verebilirmisiniz lütfen… Bunu size 19 yaşında babası vefat etmiş, 22 yaşından beri evi geçindiren, şu anda 28 yaşında olan bir kız çocuğu olarak soruyorum… Bu yardımlar her yıl tekrarlanacak şekilde, herkezin ihtiyacı liste haline getirildikten sonra ihtiyaç sahiplerine dağıtılmaya çalışılsaydı ve zamanlaması da doğru olsaydı, diğer partilerle rekabeti engelleyecek şekilde olmasaydı işte o zaman devletimle gurur duyardım… Şimdi ay başında kiramı ve kredi kartlarımı nasıl ödeyeceğimi düşünüyorum… Annemin hala ablamın ya da benim işten çıktığımızdan haberi yok çünkü yüksek tansiyonu var… Sizce şimdi ben ne düşünmeliyim? Benim gibi işten çıkarılan diğer kardeşlerim ne düşünmeli? Gelecek ay sokakta mı yatacağız? Ya da bir kaç ay sonra yapılamayan ödemelerden dolayı düşeceğimiz hapishane de devlet bize bakar mı? Ya da şimdiden gidip üçümüz beşimiz bir olup banka mı soyalım geride kalacak olanlar biz hapisteyken zor durumda kalmasın diye? Bana cevap verebilirmisiniz? Teşekkür ederim…

  99. Yazan:DERVİŞ MURAT ÇELİK Tarih: Şub 23, 2009 | Reply

    Ben seçimlerle ilgili olabildiğince tarafız olmak istiyorum.
    AKP Davos öncesi ve sonrası olmak üzere 2’ye ayırmak lazım. Davos öncesi minimum %15’lere varacak düşüşü Davos sonrası %7-10 arasında artırdı.
    CHP’de Baykal olduğu sürece hiçbirşey olmaz. Aynı oyu alması bile sürpriz olur.
    MHP, küskünlerin partiye çağrılması az da olsa etkiledi diye düşünüyorum.Bu da yaklaşık %3 oranında etkiler.
    Sürpriz beklentim 2 partide. Biri Saadet, diğeri BBP.
    Saadet yeni lideriyle %2-3 oranında artıracağını düşünüyorum.
    BBP ise yeni ortaya koyduğu “Büyük Aile Projesi” ile sürpriz yaparak oyunu %4-5 oranında artırabilir. Çünkü seçimlerde projeyle giren tek parti pozisyonunda. Bunun da etkili olacağı kanaatindeyim.
    diğerleri ise lokal bölgeler dışında bir varlık gösterebileceğini düşünmüyorum.

    Buna göre ;
    AKP : %35-40
    CHP : %15
    MHP : %17
    SP : %5
    BBP : %7
    Diğerleri de %16-21 arasındaki oyu paylaşırlar..

  100. Yazan:Necla Şener Tarih: Şub 23, 2009 | Reply

    Bu binbir şaibe içeren seçmen listeleri ile girilen seçimde neler olacağını size söyleyeyim. ABD istediği sürece halk ne derse desin AKP iktidarda kalacak. bunun için hertülü hile fesat yapılacak.. seçim meçim hikaye..

  101. Yazan:saniye ince yıldız Tarih: Şub 23, 2009 | Reply

    akp yüzde yirmi birle bu seçimi tamamlayacak. büyük şehir belediyelerinin çoğunu kaybedecek görüşündeğim.

  102. Yazan:Osman Nuri Tarih: Şub 23, 2009 | Reply

    Yazıda en beğendiğim bölümler Sn. Baykal’ın AKP için bulunmaz nimet olduğunun anlatıldığı bölümlerdi.Gercekten bir parti başkanı düşünün ki,plansız projesi secim kazanmaya calısıyor,güneydoğuya gitmiyor,istanbul ankara antalyadan oylara talip olmaya çalışıyor kendince…Komik olan da buraları da alamıyor kendi memleketi Antalya dahil olmak üzere.
    Dahası var önce başörtüsünü mahkemeye götürüyor,kendi kongresinden değil “çarşaflıları” yalnızca “başörtülü” leri dahi dışarı attırıyor daha sonra seçime 2-3 ay kala çarşaflıya rozet takıyor.Sonra bunlar tarikatçı cemaatçi vay bilmemnemiz elden gidiyor diye ortalıkta dolaşırken bir tarikat liderinin oğlunun 3-5 yüz tane oyundan medet umuyor…Dahası çok da saymaya gerek yok ne ben yazayım yorulayım ne siz okuyun yorulun…Şimdi bunun 3 ihtimali var Baykal neden böyle yapıyor..

    1)Gercekten kafası çalışmıyor,strateji üretmekten aciz.
    2)Halkı gerizekalı zannediyor-ki zaten halk diye algıladığı şişlide leventteki plazalardaki 3-5 bin kişi…Halktan kopuk olduğunu herkes biliyor.
    3)Erdoğan’la anlaşmış paşa paşa sen iktidar ben de muhalefet diye..

    Bana gercekten en yakın geleni 3. ihtimal…Komik ama öyle…

  103. Yazan:mithat Tarih: Şub 23, 2009 | Reply

    Ülkedeki bu kirli siyaset sürdüğü müddetce oy vermeyi düşünmüyorum.Kimsenin doğru dürüst bir proje ortaya koyduğu yok.Herkez birbirlerinin kirli çamaşırlarını ortaya dökmekten öteye geçemiyor.”Sen kalkıp karşı partideki adamın sence kirli ve yanlış olan bir tutumunu ortaya dökerek benden oy alacağınmı sanıyorsun.Bu şekilde davranman benden oy almanı garanti etmez.Senin yapacakların ne projelerin ne.”İşte benim için ve aklı başında olan her vatandaş için önemli olan budur.Ben bu kirli ve seviyesiz ve politika yapmanın ne olduğunu bilmeyen insanlara ve dolayısı ile onların fikir kulubü olan partilerine oy vermeyeceğim

  104. Yazan:Adnan Menderes Ozcolak Tarih: Şub 23, 2009 | Reply

    M Ali Sahinin son gunlerde Antalya ve Gazipasa’da yaptigi aciklamalardan satir baslari..” AK Parti adayına destek isteyen Mehmet Ali Şahin, daha iyi hizmet almak için hükümet desteğinin önemli olduğunu vurguladı. Şahin, şunları kaydetti: “Sorunların çözümü için iktidar desteği şart. 29 Martta yönetimleri seçeceğiz. Yani 29 Marttan sonra da Ankara`da AK Parti iktidarı devam edecek. Gazipaşa`da yaşanan sorunların bir kısmı burada çözülebilir. Ama bunların büyük bölümü için mutlaka Ankara`nın desteği gerekiyor. Ankara ile yani bizimle işbirliği içinde olduğunuz taktirde Antalya milletvekili olarak bu sorunların çözümüne yardımcı olurum. Benim bakanlığımı ilgilendiren konularla ilgili zaten yardımcı oluyorum. Diğer bakanlıklarla ilgili konularda da yardımcı olabilmek için bir bakan arkadaşımıza, (Gazipaşa`nın şöyle bir sorunu var, şöyle bir ödeneğe, desteğe ihtiyaç var) desem, o bakan arkadaşım bana sorsa, (Gazipaşa`da belediye başkanı hangi partiden) diye, eğer ben (AKPartili bir belediye başkanı iş başında) dersem rahat ederim. Ama (Hayır. Başka partiden) dersem o yardımı almakta zorlanırım. Beni mahcup edersiniz. Herhangi bir devlet kurumuna, herhangi bir bakanlığa bir talepte bulunduğumda, göğsümü gere gere, (Arkadaş, Gazipaşalılar yeni bir belediye başkanı seçtiler. Temiz, tecrübeli bir arkadaşımız. O iş başındadır. Ona yardım etmemiz lazım. Halkımız da zaten bunun için destek verdi) diyebilmeliyim. Beni mahcup etmeyin.“ Gazipaşa seçim koordinasyon merkezinin açılışını yapan Bakan Şahin daha sonra Alanya`ya gitti.”

    Gorunen o ki. AKP zihniyeti Turkliye Cumhuriyeti’ni degil AKP Cumhuriyetini dusunuyor. Diktatorluge dogru gidiliyor. Santaj ve tehditvari yontemle siyaset yapanlara karsi yerel secimlerde benim oyum akp’nin en buyuk rakibi kim ise ona gidecektir. Sizleri de ayni sekilde oy atmaya davet ediyorum. Sahsi menfaatleri bir kenara birakalim, siyasi gorusunuz ne olursa olsun bu secimler farkli, bundan dolayi da bu sandikta en buyuk rakibi kim ise ona atmaliyiz. Yoksa Diktatorluk geliyor..

  105. Yazan:NACİ SAKALLIOĞLU Tarih: Şub 23, 2009 | Reply

    BURJUVAZİNİN KOKUŞMUŞLUĞU VE YENİ BURJUVALARIN
    ÇÜRÜMÜŞLÜĞÜ,
    Bu ne şimdi Yerel Seçim mi ? Genel Seçim mi ?
    Erdoğan bu seçimi genel seçim havasına sokarak
    adaylarını kenara çekmiş,devletin ve hükümetin
    tüm imkanlarını seferber etmiş meydanlarda üst
    perdeden nutuk atarak siyaseti meydan okumaya
    dönüştürmüş durumda.Bunun adına siyaset değil
    dense dense ”kabadayılık” denir.
    Tıpkı genel seçimlerde de olduğu gibi oy istenen insanlara sunulan ne program var nede
    proje var.Varsa yoksa üst perde den yürütülen
    vede yüksek sesle karşılıklı böğürmeler.Kimlik siyaseti üzerinden ortaya konulan duruşların
    yerel seçimlerde ne alakası varsa?
    Bu gürültüde program ve proje anlatmak isteyen
    Ekonomi ve sınıf çıkarları üzerinden siyaset yapmak isteyenlere hertürlü basın,medya ve olanakların kapatıldığı bir ortamda yerel seçimler yapılacak.Üstelik hertürlü pisliğin
    yolsuzluğun vede belden aşağı tehditlerin gırla
    gittiği bir ortamda,kış ortasında BUZDOLABI dağıtarak,susuz evlere Çamaşır Makinası dağıtarak yapılacak bir seçim.Neyin ve kimin seçimi? Yoksul,İşsiz,ÇARESİZ ve Eğitimsiz bir
    halkın oylarını alabilirsiniz ama benim asla.
    Bu çürümüşlüğe,kokuşmuşluğa vede adına SEÇİM
    dedikleri bu anlamsız parasal israfa vede hertürlü pis ayak oyunlarına koskoca bir PROTESTO ediyorum.Yüreği ve vijdanı olanlarıda
    kendilerinin belirlemediği hiçbir inisiyatif kullanamadıkları ve sadece önüne sürülen pusulaya mühür basmasını istedikleri bu kirlenmiş seçimi PROTESTO etmelerini bir YURTTAŞ olarak bekliyorum.

  106. Yazan:DURMAKYOK YEMEĞEDEVAM Tarih: Şub 23, 2009 | Reply

    AKP ‘DURMAK YOK YEMEĞE DEVAM’ EDECEK NIÇUN? ÇUNKÜ;EMPERYALİST GÜÇLER TARFINDAN EN İŞTEN ANLAMAYN KADRO OLDUĞU BİLİNDİĞİ İÇİN İYİ KULLANILDIĞININ BİLE FARKINDA DEĞİL!!!!!!
    NECİP FAZILI DİLİNDEN DÜŞÜRMEYEN TAYYIP ACABA ONUN AĞAĞIDAN GÖREBİLDİKLERİNİN %0,1 İNİ YÜKARDAN (BAŞBAKANLIKTAN) GÖREBİLİYORMU ? İDRAK EDEBİLİYORMU? VAN MİNUT LE OLMAZ TAYYIPCIM!
    SEN BAŞBANSIN ARTIK !!!!!!BAŞBAKAN!1 ACABA NE ZAMAN FARKEDECEKSİN!!!!! İNDİĞİNDE SANIRIM!
    GÖLGELERİN GÜCÜ ADINA GÜÇ SENDE ARTIK
    2004
    TEN BU YANA FARKINDAMISIN? AMA HALA UCUZ POLİTİKALAR DAN BAŞKA Bİ ŞEY YOK ORTADA !!!
    YAPTIRMIYORLARSA?
    YAPAPILEN GELECEKTİR!!!!
    RENKLERİ İNCE İNCE NE ANLATIRSIN KÖRE;
    İNSANLARLA KONUŞUN AKILLARINA GÖRE
    DEMİŞ N.F.K.
    GELDİNDE NE YAPTIN BİZİM İÇİN?
    OY ALDINDA NE YAPTIN?
    DİYE SORACAKLAR ZEBANILER UNUTMA!!!!!!!!!!!!

  107. Yazan:SALİH Tarih: Şub 23, 2009 | Reply

    Yapılacak mahalli İdareler seçimlerinde oluşmasını beklediğim dağılımlar aşağıdaki gibidir.
    AKP : % 42,4
    CHP : % 15,2
    MHP : % 16,3
    DSP : % 2
    DTP : % 5.6
    BBP : % 4,3
    BAĞIMSIZ VE DİĞERLERİ % 14,2

    YAPILACAK SEÇİMLERDE ALTERNATİF MALESEF BULUNMADIĞI İÇİN HERHALÜKARDA AKP ÇOĞUNLUĞU ALACAKTIR. KORKUM VE ENDİŞEM GENEL SEÇİMDEN DAHA FAZLA OY ALMASINDADIR VE BU OLASILIK HİÇDE AZIMSANMAMALIDIR.
    CHP BANA GÖRE TAM BİR HAYAL KIRIKLIĞIDIR. MUHALEFET DAHİ OLAMAYAN ANA MUHALEFET.
    MHP CHPNİN MUHALEFET YAPAMADIĞI YERDE BANA GÖRE DAHA BAŞARILI BİR ÇİZGİ İZLEMİŞTİR. OYLARININ ARTIŞI BAŞARIYA BAĞLI OLMAYACAKTIR. AKPNİN YIPRANMASINA VE CHP NİN BAŞARISIZLIĞI NEDENİ İLE OLACAKTIR.
    MARJİNAL PARTİLERİN OY SAYILARI HEP AYNI DÜZEYDEDİR. ÇÜNKÜ TOPLUM MARJİNAL DEĞİLDİR.

    BANA GÖRE ASLINDA HALK TÜMÜNDEN BIKMIŞTIR. ANCAK AKP MEVCUTLAR İÇERSİNDE EN EHVENİŞER OLANDIR. HİÇBİRİSİ ÜLKE SORUNLARI İLE UGRAŞMAMAKTADIR. TÜRK HALKI HER GEÇEN GÜN FAKİRLEŞMEKTEDİR. TÜRK HALKININ İŞ AŞ İHTİYACI VARDIR. YİNE TÜRK HALKI BU KADAR BOÇLA YAŞAMAYI DA BANA GÖRE İSTEMEMEKTEDİR. İNANIYORUM Kİ HALKA ANLATILARAK BOÇLANMA YETKİSİ İKTİDARLARIN SINIRLANSINMI DİYE SORSAK ARTIK SINIRLANMALI DİYE YANIT GELECEKTİR. EŞLERİMİZ BİLE BORÇLANIRKEN SORMAK ZORUNDALAR, OLUR ALMAK ZORUNDALAR VEKİLLER HARVURUP HARMAN SAVURUYORLAR BUNU BİRDE OLANLA DEĞİL, OLMAYANLA YAPIYORLAR. BÜTÜN ADAYLARDA ADAMAKLA MAL MÜLK TÜKENMEZ KABİLİ ADIYORLAR. ANCAK UNUTULAN ŞEY MÜHÜR AKP’NİN ELİNDE. O ŞİMDİDEN BUZDOLABI, ÇAMAŞIR MAKİNESİ, DİVAN, FIRIN, TÜP, TENCERE, TAVA, ERZAK, KÖMÜR OLMAK ÜZERE ALABİLDİĞİNCE DAĞITTI BİLE. FAKİR HALK NAÇARDIR VE GİDECEĞİ TEK BİR ADRES VAR. DİĞER ZARFLARIN ÜZERİNDE NEREDE İSE ADRES BİLE YAZMIYOR.

  108. Yazan:snowqueen Tarih: Şub 23, 2009 | Reply

    Mehmet Ali Şahin’in bahsedilen konuşmasını ben de izledim.
    “bizimle iyi geçinen belediyenin projelerini meclisten geçiririz,
    siz de eğer hizmet istiyorsanız, ayağınızı denk alın, bizimle iyi geçinene oy verin” diyor açıkca. Seçilmiş diktatörlük nasıl olurmuş, kanıtı.

  109. Yazan:jadederail Tarih: Şub 23, 2009 | Reply

    DTP asla ve asla Kürtlerin partisi değildir ve sürekli Kürtlerin katl edilmesi için ERGENEKON TERÖR örgütünün ve Amrika ve İsrailin emirleri doğrultusunda hareket eden bir örgüttür .. . Doğunun CHP si de DTP dir … CHP Alevileri kullanarak rey alan bir partidir vev kullandığı insanları da heder ede ede bugünlere geldi ama ne acı ki Aleviler hala da uyanamadılar ve uyanamazlar da bu gidişle çünkü afyonlanmış bunlar.. .

  110. Yazan:Ali Duman Tarih: Şub 23, 2009 | Reply

    Beyaz eşya, çamaşır makinası, buzdolabı edebiyatını bir yana bırakın artık,kabak tadı verdi, hem Türk halkına hakaret etme hakkını nereden alıyorsunuz, şunu o küçük beyninize iyi yerleştirin;

    TÜRK HALKI İÇİN OY NAMUSTUR, ŞEREFTİR, TÜRK HALKI OYUNU SATMAZZZZZZZZZZZZZZ.

    Maşallah her şeyi biliyorsunuz ancak bilemediğiniz bir şey var, bir tarafta muhafazakar demokrat sağcı bir AKP var, diğer yanda ise 12 EYLÜL ARTIKLARI ile 28 ŞUBAT TESLİMİYETÇİLERİ var. Türk halkı bunun ne demek olduğunu çok iyi biliyor, ama her nedense okumuş çocuklar bilmiyorlar. Bu okumuş çocuklar (bu kadar cehalet ancak tahsille olabilirdi zaten) son zamanlarda bir anti-emparyalist söylemi tutturdular.(üstadları Doğu Perinçek’e özendiler herhalde)
    Anti-emparyalist olmak için SOSYALİZM’in çökmesini mi bekliyordunuz? sizi gidi tatlı su anti-emparyalistleri, düne kadar KIZIL’lara karşı ABD ile kol kola idiniz şimdi mi geldi aklınız başınıza ya da bir vahiy mi indi de bir gecede anti-emperyalist oluverdiniz. “Geçti Bor’un pazarı sür eşeğini Niğde’ye” diye güzel bir Türk atasözü vardır, benim halkımın kendisi gibi atasözleri de güzeldir. Bu halka güvenmeyenler, darbeye güvenir, postal yalayıcılığı yaparlar. SOL, SAĞ önemli değil, önemli ve elzem olan DARBECİLERİ ebediyete kadar YENGİLİYE uğratmak ve bir daha bu uğursuzlara fırsat bırakmayacak ANAYASA’yı yapmaktır. Sahte sol CHP yüzünden Türk siyaset tarihinin Sol yanı felc edilmiştir. İdris Küçükömer Hoca’nın dediği gibi “Sol’umuz Sağ’dır, Sağ’ımız ise ölüdür bizim”
    (Tahlil zavallıları düne kadar bu ülkenin dış politikada bir Ürdün kadar prestiji yoktu, şimdi ise Ortadoğu politikaları Türkiye’siz oluşturulamıyor, Ergenekon’un ezberlettiği yalanları bırakın artık, Kemalist olmak dünyayı anlamaya yetmiyor, zira dünya Kemalist değil, Türk halkını ve Türkiye’yi aşağılamaktan vazgeçin, kendinizi kandırmaktan da)

  111. Yazan:Ufuk GENÇ Tarih: Şub 23, 2009 | Reply

    En son ifade etmemiz gereken tahmini ilk başta ifade edelim ve mülahazalarımız onun ışığında tartılsın…Ak Parti %40-45 arasında kalabilir…Chp ise %18-23 arasında gider gelir…Mhp de tahminlerimize göre %13-16 bandındadır…Geriye kalan partiler de bu seçimlerde tabelalarını cilalasın…
    Öncelikle şunu ifade etmekte maslahat var; bu seçimlerde ana kriterler nelerdir?
    Bizce kanaat odur ki bu seçimlerde belli amiller en az aday faktörü kadar kendini gösterecektir.Listelersek;
    1- Aday faktörü
    2- Küresel kriz yansımaları
    3- Ergenekon
    4- Güneydoğu yaklaşımı
    Bu kriterlere eklemeler yapılabilir…

    Aday faktörü hepimiz malumudur üzerinde fazla durmayı uygun görmüyorum ama Ak Partiyi yakından takip eden birisi olarak, belli bölgelerde ki adaylarını hangi kriteleri esas alarak belirlediler anlamakta güçlük çekiyorum.Mesela Şanlıurfa; Sayın Fakıbaba Urfayı süpürecek kadar nitelikli ve bölgede vizyon sahibi.Bunun yanında Ankara; Ankara artık Melih beyden sıkıldı ve farklı insanları görme arzusunda bence altenatifler değerlendirilmeliydi.Yine Ankaranın Sincan ilçesi; Geçtiğimiz seçimlerde %64 ile silme gelen mevcut başkanın yerine adını sanı bilinmez bir aday tercih edildi.Bu ve benzer örnekler çoğaltılabilir.
    Şu noktada ben ergenekon olayını bu seçimler için fevkalade kıymetlendiriyorum.Bu sebeple küresel kriz hakkında birkaç beyan ifade edip mevzuyu ergenekon sathına kaydırmak istiyorum.Küresel ölçekli ekonomik kriz ve ülkemize yansımaları bunun yanında iktidarın kriz yönetimi bence halka tam anlatılamadı.Hükümetin krizle baça çıkma çablarını takdirle karşılıyor ve başarılıda buluyorum lakin bunu halka anlatamıyor olmak bu başarının aleyhte bir silaha dönüşmesine neden olabilir.Böyle hassas süreçlerde birtakım yanlış ve aslına ihanet kokan birtakım verilere halka özünden sapmış bir dille ifade etmek muhaliflerin bir şenaatidir ama buna doğru araçlarla karşı koyamamak iktidarın eksikliğidir.Şu temelde ifadesi zaruri telkinler zincirinin baş halkasıdır; bankacılık.İktidara gelir gelmez bankacılık sistemini sağlamlaştıran ve ciddi bir kaynak aktarımını gerçekleştiren AK parti bu reform niteliinde ki hamlesini doğru dillerle paylaşabilmelidir.Bugün bankaların kredilerini geri çağırmamaları ve halen nisbetende olsa düşük kredi hizmetleri Ak Partinin ileri görüşlü bir başarısıdır.Bu surette para akışı nisbetende olsa devam etmektedir ve piyasa dinamiği sürmektedir.Bunun yanında ülkemizden herhangi bir mevduat kaymasınada şahit olmuş değiliz.Fonlarda herhangi bir sıkıntıda göze çarpmış değildir.Tüm bunların dışında IMF ye karşı yapılan direniş ve kriz lobisinin tuzağına düşmeyiş bizce ayrı ve onurlu bir duruştur.Kendi şirket açıklarını IMF den gelecek sıcak para ile finanse etmeye çalışan kriz lobisi bu sefer sert kayaya çarpmıştır.Ayrıca Ülkemize IMF aracılığı ile girecek para şüphesiz pansuman tedavi niteliğinin ötesine geçemez bu noktada IMF ile atbaşı pazarlık yapmak uzun vadeli siyasetin delaletidir.Ekonomi başlığını fazla uzatmdan ergenekona uzanmak istiyorum….
    Ergenekon; dikeylerin yatay, yataylarında dikey olduğu noktadır bizce…Çözülmesi demokrasi ve özgürlük kavramlarının sembol olma özelliğini ortadan kaldıracak ve onlara hakettiği payeyi katacaktır.Ülkemizde tazahür eden bu tip yapılanmaların devlet müdafesı samimiyetiyle alakadar olmadığı bir kısım elitlerin müktedir olma özelliklerini koruma gayretlerinin aracı olduğu bizce aşikardır.Ve ergenekon Türkiyenin ikinci dirilişinin bizce milad noktasıdır…Bu türlü illegal yapılanmaların çözülmediği bir ülke; içinde 10 yılda 15 yılda rutin-ısmarlama darbe ve kaotik ortam teoriğinin pratiğe vurulduğu bir muz Cumhuriyeti(!) niteliğinde olmanın ötesine geçememektedir…Böyle bir ülkede takdir edilirki ‘muasır medeniyetler’ idealini realize etmek ‘deveye hendek atlatmak’tan zordur.Bu anlamada çıkış ve amudi yükseliş; önce bölgesel güç sonrada büyük güç olmanın yolu Ergenekonu tasfiyeden geçer.Takdir edilirki içeride sağlam bir kıyam sergilemeyen devletler Uluslarası minasebetlerde de kepenk kapatmış demektir.Bu anlamada ‘asrın davası’na gerek alaka gösterilmelidir ve bizce bunu bu ülkede en iyi başaracaklardan birisi(!) illegal yapılanmalardan canı yanan bir cemiyetin türevi Akpartidir ve onun genel başkanıdır.Bu dava artık öle bir hal almıştır ki artık cephelr daralmakta ve ergenekon müsabakasını izleyen taraftar güruhu iki tip yapıya kadar indirgenmiştir.Biz ve ötekiler…Ergenekonun üzerinde şiddetle gidilmesi taraftarları ve Ergenekonun bir fiyasko olduğunu dillendiren mahut avukat(!) cephesi…Eğer bu dava sonuçlanmassa ve bu işim mümesilleri hakettiği cezaya çarptırılmassa o saatten sonra Akp, mhp yada dp li olmanın hiçbir anlamı kalmayacaktr.Saldırlar hattan değil satıhtan olacaktır.Hiç ummuyoruz ama bugünün delik sakinleri yarın tekrar işbaşına gelirse ki burası Türkiye olabilir vay liberallerin vay demokratların vay mukaddetçıların haline…Onun için bu dava çözümlenmelidr ve bu işin reçetesi bizce Akpartidedir.Bu nedenle bu seçimlerde Akparti güç kaybetmemeli ve erken genel seçimin yolu açılmamalıdır.Ben hiçbirşey için değilsede sırf ergenekon için Akpartiye oy verilmelidir diyorum…

  112. Yazan:... Tarih: Şub 24, 2009 | Reply

    Bu sitede Said-i Kürdi’nin resmini gördüğüm an zaten anlamıştım buranın ne tip bir site olduğunu. :))

  113. Yazan:Mustafa ASLAN Tarih: Şub 24, 2009 | Reply

    Bir tahmin de benden:
    AKP: %28
    CHP: %24
    MHP: %8
    BBP: %12
    DSP: %4
    DP : %4
    Diğer: %12
    Ka
    tıl
    ma
    yan: %8
    Bu millete aptal tavrı takınanları; meclisteki iktidarı ve muhalefetiyle sandığa gömen millet, aynı millettir. Bakalım kendilerini dünyanın merkezi zanneden megalomanlar mı, yoksa millet mi Beğmiş?
    tokkalı

  114. Yazan:TEYFİK Tarih: Şub 24, 2009 | Reply

    Bu halk ile AKP yine 1. (35%), CHP 2. (25%), MHP 3.(18%),DTP 4. (7%), diegrleri 15%.
    Kim gelirse gelsin Turkiye LAIK, DEMOKRAT BIR CUMHURIYET KALSIN benim icin yeter.
    Ama AKP ile bunun olacagini sanmiyorum

  115. Yazan:vecihi uygun Tarih: Şub 24, 2009 | Reply

    Muhalefetin bu kadar güçsüz olduğu,tutarsızlıklarla her an rüzgarın seyrinin değiştiği ,renksiz oyların ,sandık başına kadar belli olamadığı ve en az % 20-25 lik oyun kerhen kullanıldığı bir dönemdeyiz.
    hayırlı olur inşallah
    akp – % 42
    chp _ % 13
    mhp – % 11
    dtp – % 5
    ve diğerleri

  116. Yazan:yahya Tarih: Şub 24, 2009 | Reply

    tahminler çıtayı biraz yüksek tutmuş gibi. CHP’nin yüzde 20’nin altına düşeceğini düşünmüyorum. AK Parti’de yüzde 50’nin üstüne çıkmayacaktır. bir de Saadet partisi unutulmuş. benim tahminlerim şöyle:
    AKP: %49
    MHP: %11
    CHP: %22
    DTP: %5
    DSP: %1
    BBP: %1
    SP: %4

  117. Yazan:YUSUF ZİYA Tarih: Şub 24, 2009 | Reply

    yapılan yorumlar konusunda artı olarak hiç bir şey yazmıyacağım. SADECE ŞUNU BELİRTEYİMKİ Seçim dönemlerinde yukarıdaki yazıyı yazan yazar gibileri toplumu sanki objektif bir değerlendirme yapıyormuş hissi vererek ,aslında psikolojik olarak kendi görüş ve deperlendirmeleri tarafına iterler . bu yazıda aynen böyle bir değerlendirme (A K P TARAFINA KANALİZE ETME DURUMU SÖZ KONUSU).

    BENDE (ALLAH-U ALEM) FİKRİMİ BELİRTİYORUMKİ SOKAKLARA İNİN VE VATANDAŞIN NABZINI BİZZAT TUTUN BAKALIM SAADET PARTİSİ YENİ VİZYONUYLA
    BU SEÇİMDE TÜRKİYE GENELİNDE EN AZ % 12 – 15 ARASI ALMA ŞANSINA SAHİPMİ DEĞİL Mİ İDRAK EDERSİNİZ BELKİ…

  118. Yazan:fatih y. abbas Tarih: Şub 24, 2009 | Reply

    kapisi herkese mi acikti? piramdin tepesindekiler ve altindakiler……

    ….“Bir gün Selçuklu Sultanı İzzeddin Keykâvus Mevlâna”yı ziyarete gelmişti. Mevlâna ona gerektiği gibi iltifat etmeyip dersi, müridleri ve nasihatlerle meşgul oldu. Sultan: Mevlâna hazretleri bana bir nasihat versin, dedi. Mevlâna: Sana ne öğüt vereyim, sana çobanlık emretmişler, sen kurtluk ediyorsun, sana bekçilik emretmişler, sen hırsızlık yapıyorsun. Allah seni sultan yaptı, sen şeytanın sözü ile hareket ediyorsun, dedi. (Bu manalı sözleri işiten) Sultan ağlayarak dışarı çıktı, medresenin kapısında başını açıp tövbeler etti ve “Ey Allah”ım! Mevlâna hazretleri bana sert sözler söyledi ise de senin için söyledi. Ben zavallı kul da bu alçakgönüllülüğü senin padişahlığından ötürü gösteriyor ve sana yalvarıyorum. Bu iki riyasız sıdkın hürmetine bana merhamet et” dedi.”1…………….

  119. Yazan:melih Tarih: Şub 24, 2009 | Reply

    AKP: %40
    MHP: %19
    CHP: %27
    DTP: %6
    DSP: %1
    BBP: %2
    SP: %6

  120. Yazan:deniz yücel Tarih: Şub 24, 2009 | Reply

    bu türkiyede yalan söyleyen varsa oda akp dir chp yanlışları vardır yalan yoktur bizim ülkemizde cahillik oranı çok oldugu sürece yalan vaadlere kanan insan çok olur ikinci dönemdir başbakan hani işsizlik sorunu çözülmedi halen işten atılıyorlar mekanlar birbir kapatılıyor öylemi dogru olunuyor şimdi insalar beim için aşırı chp li derler ben dogrudan yanayım müslüman olanlarla akp müslüman degil müslümanlıkta çalmak yalan aç bırakma varmı ama hepsini yapıyor sen bir ekmegin peşinde koşarken o çalarak ogluna gemi alıyor gemi yerine aç vatandaşlarımıza iş imkanı sunsaya sunamaz çalmayı huy etmişler kimse kalmaz bu dünya malı sabancı kalmadı tayip erdogonada kalmaz

  121. Yazan:Aziz Yılmaz Tarih: Şub 24, 2009 | Reply

    Seçim tarihi yaklaştıkça bu mini ankete de ilgi artmaya başladı.Yeni yorumların çoğu genellikle bu yazıya geliyor.Dikkat çeken bir başka nokta ise yorumların gözle görülür bir biçimde değişmeye başladığı:ilkin tahmin öncesi bir genel değerlendirme yapılarak herkes tahminini belirtirdi.Ardından tahminlerle ilgili tartışmalar derinleşerek “taraf”olgusu şekillenmeye,yani saf ve cepheler biraz daha keskinleşmeye başladı…Şimdilerde ise taraflar arasındaki tartışma yerini propagandaya bırakmış görünüyor.

    Aslında,kızışan seçim atmosferine göre süreç gayet doğal mecrasında işliyor gibi görülüyor.Doğal olarak”seçim muharebesine”dönüşen meydanların bir şekilde buralara yansıması kaçınılmazdı elbet.Ayrıca bu muharebe sadece meydanlarda atılan nutuklar,binbirinden ilginç vaatler ve alışageldiğimiz diğer klasik seçim takdikleriyle de sınırlı değil.Belki de Türkiye tarihinde görülmemiş bir biçimde iktidar savaşlarının içine çekiliyoruz…Adeta seçimle kalkıp seçimle oturur olduk.Habire yoğunlaşıyoruz bize bir ölüm kalım savaşı gibi dayatılan seçim parodisine.İpin ucu o kadar kaçtı ki,ortalık adeta bir zamanların gazate promosyonlarını aratmayan bir dağıtım ve pazarlama şebekesine dönüştü;herkes bir şeyler dağıtıyor.Kömür,gıda,yiyecek vs.derken iş beyaz eşyaya kadar geldi en nihayet.Birileri de bu uygulamaları sadaka veya seçim rüşveti olarak göstermeye çalışırken,ne olduysa kendileri de “nakit” vermeye kadar vardırdı işi.Neresinden bakılırsa bakılsın Türkiye gibi bir devlete yakışmayan büyük bir ayıp aslında.

    Fakat ne hikmetse bu etik dışı uygulamaları toptan rededeceğimize kendimizce yandaşı olduğumuz partiden gelince savunmaya geçtik.Dün sadaka,seçim rüşveti diye ortalığı ayağa kaldıranlar,bugün para vermeyi taahhüt ediyor.Ve bizler ne yazıkki ikisi arasında “doğru”olanı bulmakla sınanıyoruz;iktidar yanlıları bu koca ayıbı bizlere “sosyal devlet”olarak yutturmaya çalışıyor…Oy avcılığı uğruna aynı yöntemi kullanan CHP’ye ise başka yandaşlar sahip çıkarak ikiyüzlüce bunu sevdirmeye çalışıyor.Ne hazin değil mi,”kömür mü,para mı?”diye bizimle alay ediyorlar.

    Bunun dışında alabildiğine birbirinin ayağını kaydırmaya yönelik her türlü kirli tezgah ve komplolor düzenleniyor.İktidar basını susturmanın yollarını ararken,sözde muhalif basın her türlü basın yayın ilkesini çiğneme pahasına “patronlarının”direktifiyle halkın haber ve bilgi alma hakkını bir güç aracına dönüştürüyor.Üstelik gözlerimizin içine baka baka ve her türlü yalan ve riyakarlığı yaparak!

    Say say bitmez.Neresinden bakarsak bakalım tam bir rezillik,çürümüşlük ve kokuşmuşluk!Seçim değil akbaba sofrası ve her yanımızı leş kargaları sarmış!Bizimle alay ediyor,gurur ve onurumuzla oynuyorlar.Hayır!Bu kokuşmuşluğa alet olmak zorunda değiliz.Kimi kime karşı savunacağız ve hangi birine taraf olacağız?

    Bana göre bugün gönül rahatlığıyla,içime sinerek güven duyabileceğim bir parti yok.Vaatleri,dağıttıkları ıvır-zıvırları,yalanları,dolanları kendilerinin olsun hepsini protesto ediyor ve geçersiz oy kullanacağımı duyurmak istiyorum.

  122. Yazan:fatih y. abbas Tarih: Şub 24, 2009 | Reply

    buyuk is teklifi:

    50 milyon dolara bir parti kurdurun , 15-20 milyon dolar harcayin, reklam yaptirin, mankenleri de aday yapin, vitrine calisin..
    iktidara geldiklerinde her yil 200 milyar dolar “kamu hizmeti”(egitim saglik enerji ….vb) yaptirin…1’e 500 buyuk kazanc nerde var? riski sifir.. kime dokunacaklar ki?

  123. Yazan:Okan Memisoglu Tarih: Şub 24, 2009 | Reply

    Maalesef her seçim öncesi gördüğümüz manzaralar aynen devam ediyor…Bir
    kopya kağıdı koyalım
    görülen manzarayı yazalım…saklıyalım…bir dahaki seçimlerde
    açalım….okuyalım gördüklerimize bakalım….aynı..hiç bir fark
    yok..sadece yüzler değişmiş o kadar ama kafa yapıları hep
    aynı..cek..cak..cuk…edebiyatı o kadar.Memleket elden gidiyor..kimse
    farkında değil..evet belki farkında ama bir şey yapamıyor. Ben 55
    yaşında
    AKP nin iktidar olması ile birlikte ülkemizde benim gibi yüzbünlerce
    emekliye ayrılmış bir TC vatandaşıyım.55 Yaşta emekli
    olunurmu….e..olunur AKP olunca niye olunmasın….E..peki AB ye girmek için
    kabul etmediğimiz hiçbir AB EMRİ kalmadı nerdeyse..
    peki AB ülkelerinde emeklilik yaşı ne…acaba birde ona bakılsın. Özel
    bir şirkette yaşamımı sürdürüyorum…üretici oluyorum…yan gelip
    yatmıyorum..ve bu çalışma enerjimin devam ettiği müddetce devam…bunun
    maddiyatla alakası yok…maksat üretmek…ve çalışmak
    Çok ama çok olaylara şahit oldum
    gelen geiden hükümetlerin ardı arkası yok….amma hiç bir devirde ülkemiz
    bu kadar harap olmamıştır. Evet harap olmamıştır.Yapılan iyi şeyler
    varmı…var…ama iyi olmayanlar çok çok daha fazla….E…sen hükümetsen
    bu iyi olmayan çok fazlaları ortaya çıkarırısan..bu işi demekki
    beceremiyorsun….
    ATATÜRK VE CUMHURİYET…bizler için çok büyük bir miras..bu miras hiçbir
    ülkeye nasib olmaz.
    Artı İSLAM dininin kuralları.Mademki bu ülkede yaşayan insanların yüzde
    98 i İSLAM onun için ben ATATÜRK artı CUMHURİYET artı ISLAM kitabı KURANI
    KERİM diyorum…ATATÜRK ü oku CUMHURİYET nedir oku…KURAN ı oku…ve bak
    ülke nasıl idare edilirmiş..Evet evet bu üçgen içinde kal bak bakalım AB
    ye mi girmek istersin yoksa onlarmı TC ye girmek isterler.
    Bu üçgen i hiç bir hükümet uygulamadı.Biri kalktı sadece ATATÜRK VE
    CUMHURİYET DEDİ…öbürü ISLAM dedi diğerine yanaşmadı…haaa her ikiside
    yanaşmadıklarına eh..şöyle bir değinelim dediler o kadar…yani
    birbirlerini teğetlediler..İşte o zamanda bu günkü durumumuz ortaya
    çıktı…Devamı..gelecek
    SAYGILARIMLA

  124. Yazan:SEDA Y. Tarih: Şub 25, 2009 | Reply

    Tüm yorumları tek tek okudum! Aklımın donup kaldığı bir şey var; iktidar partisinin kazanacağını düşünenlerin önemli bir kısmı iktidar partisine oy vermeyen/vermeyecek olanlar. Bu “öğrenilmiş çaresizlik” değildir de nedir? Sol görüşlü olup

    yerel seçimlerde iktidar partisine oy vereceğim ama genel seçimlerde kendi partime

    diyenler!

    Beni temsil eden parti yok boş oy kullanacağım

    ya da

    oy kullanmayacağım

    diyenler! Milletin iradesi bu kadar tahakküm altına nasıl alınabilir hayretler içindeyim? Şöhretin iyisi kötüsü olmaz diyerek 100 kameramanın çektiği görüntülerle 70 milyon insanın iradesi nasıl esir alabilir? MİLLETİMİZ BU KADAR MI KENDİ İRADESİNE GÜVENSİZ HALE GELDİ/GETİRİLDİ? Kurucu liderlerinin ortadan çekilmesiyle açıkta kaldığını hisseden merkez sağ partilerin ve iktidar partisinden milli görüş umutlarını bekleyenlerin ama hayal kırıklığına uğratılanların toplamından fazla değildir AKP oyları arkadaşlar! üzerine de biraz reklam, para ve çıkar umudu bağımlılarını da ekleyelim.. işte hepsi bu kadar.. Artık ülke uçurumun kenarından çoktan çıktı dibe doğru hızla ilerliyor! MİLLETİ KURTARACAK İRADE KENDİSİNDEN BAŞKA BİR YERDE ARANMASIN ARTIK! LÜTFEN OY KULLANIN VE LÜTFEN İNANDIĞINIZ DEĞERLER İÇİN OY KULLANIN. BÖYLECE BELKİ HER ZAMAN BELEDİYE BAŞKANLIĞI OLMASA DA BELEDİYE MECLİSLERİNDE İL GENEL MECLİSLERİNDE KARARINIZI TEMSİL EDECEKLER BULUNSUN!

    BİZE OY VERMEYENLERE HİZMET GÖTÜRMEYİZ TEHDİDİ

    ALTINDA EZİLMEDEN BU MİLLET ARTIK KENDİ GÜCÜNÜ TİRANLARA KARŞI GÖSTERSİN LÜTFEN! AKP MİLLİ GÖRÜŞ PARTİSİ DEĞİLDİR ÇÜNKÜ YAPTIKLARI MİLLİ GÖRÜŞÜN DOĞASINA KİMYASINA AYKIRIDIR! AKP MİLLİYETÇİ HİÇ DEĞİLDİR ÇÜNKÜ BU MİLLETİN ÇIKARLARINA AYKIRI HİZMET ETMİŞTİR. AKP DEMOKRATİK DE DEĞİLDİR ÇÜNKÜ ÇOĞUNLUĞU AZINLIĞIN HAKLARINI GASP ETMEK İÇİN KULLANMAKTADIR! SAADET PARTİSİNİ BİLİNÇLİ OLARAK TELAFFUZ EDİLMESİ/ETTİRİLMESİNE KARŞI TÜM MİLLETİ TAHAKKÜM ALTINDA TUTMAYA ÇALIŞMAKTADIR. UYANALIM ARTIK BU YEREL SEÇİM BİR HİZMET YARIŞIDIR. KİMİN GEÇMİŞTE NE YAPTIĞINI HATIRLAYARAK BU REFERANSLA OY VERELİM AMA HERŞEYDEN ÖNCE İNANDIĞIMIZ YOLDA OY VERELİM!

  125. Yazan:Ali Duman Tarih: Şub 25, 2009 | Reply

    AKP; böyle rezil alternatifleri olduğu sürece daha çok uzun yıllar iktadarda kalacaktır.
    Ankara’nın doğusuna gidecek yüzü olmayan bu rezil partiler, AKP’ye hayat vermektedir.
    Çakma yaldızları döküldükçe egemen sınıfın çıkarlarını savunma adına “fırıldak”laşma rekoru kırdığına şahit olduğumuz CHP, 16 bankanın batmasına neden olan koalisyonun ortağı olan MHP ve bu partilerin türevleri. 22 Temmuz seçiminden önce bir işadamı “AKP’ye oy vermeyeceğim ama AKP’nin kazanmasını istiyorum” demişti. Çünkü felaket istemiyordu.
    AKP, dışındaki partilerin iktidarı Türkiye’nin başına gelebilecek en büyük felakettir.
    Darbeye karşı koyma ihtimali olan tek parti AKP’dir. Zira kendisine verilen muhtıraya karşı dik duruşuyla da bunu ispatlamıştır. Diğerleri değil darbeye karşı olmak, bizzat darbe savunuculuğu yapmaktadırlar, 30 Ağustos törenlerinde konuşma yapan Gnkur.Bşk.nın konuşmalarına yanıt olarak “sözle uyarı dönemi geçti” diyerek bizzat darbe istediğini söyleyen kişi Baykal değil miydi?
    Türk halkı yaptığı seçimlerde bugüne kadar hiç yanılmamıştır, herkes Türk halkının seçimlerine saygı duymak zorundadır. Bu koşullarda bir yanda AKP, diğer yanda 12 Eylül artıkları ile 28 Nisan teslimiyetçileri varken, AKP’yi seçmeyipte ne yapacaktı. Rezillikleri tescillileri mi seçecekti? bu ayrımı bile tahlil etmekten uzak zihniyetlerin olması ne kadar büyük bir hayal kırıklığı, Türk halkının bu denli gerisinde kalmış aydın geçinen, okumuş tahsilli insanlar, darbeci, postal yalayıcısı zihniyetlerin/partilerin taraftarlığını kendinize yakıştırıyor musunuz?
    AKP, ülkeyi yıkıyormuş, hadi ordan cüce akıllılar, 21 BANKA BATIRIP, 100 MİLYAR DOLARIMIZI HORTUNMALAYANLAR yıkmadı da, o hortumcuları hesap verme noktasına getiren AKP mi yıktı, cebimizdeki her 100liranın 70lirasını borç haline getirerek, iflas etmiş ülkeyi kurtarması için Kemal Dervis’e sarılanlar batırmadı da, bu borç oranını %25’lere indiren AKP mi batırdı, AKP’li değilim, ancak gerçekleri görmeyecek denli kör de değilim, kör olanlar gözlerini açıp bir kez daha baksınlar gerçeklere, internet gongolarının yalanlarından kaldırıp kafalarını bir daha baksınlar, hala göremiyorlarsa yalanlarını ve komplo teorilerini kendilerine saklasınlar, bunlara “hadi başka kapıya” diyorum, hem sadece ben demiyorum, Türk halkı da öyle diyor. Bunu bir kez daha diyecek 29 Mart’ta.

    KARŞISINDA VESAYETÇİLER OLDUĞU SÜRECE SEÇİMLERİ HER DAİM AKP KAZANACAKTIR. SANDIKTAN VESAYETÇİLİĞİN ÇIKTIĞI GÖRÜLMEMİŞTİR.
    (AKP’nin tek alternatifi, Kemalist kuyrukçuluğu yapmayan, evrensel anlamda, emekten ve emekçiden yana yeni sol bir partidir, sicilleri bozuk, darbe yanlısı mevcut partiler tarihin çöplüğüne gideceklerdir)

  126. Yazan:cengiz Tarih: Şub 26, 2009 | Reply

    Derindüsünce.org şaşırtıcı, bir o kadar fanatik AKP taraftarlığı liberallik değil, Hasan Celal Güzel tarzı türkiş liberallik olur ancak!DTP’yi hedef alan bir anket, tüm hesaplar CHP lisiyle, mhp liysiyle akp lisiyle DTP karşitlığı üstüne kurulu bir yazı ve tahmin…
    DTP kürt bölgelerindeki mevcudiyetini korur, ek olarak Van, ağrı, muş ve siirti alabilir. bunu siz de biliyorsunuz…

  127. Yazan:Ali Duman Tarih: Şub 26, 2009 | Reply

    Asıl mesele ne biliyor musunuz? gerici muhafazakar liberal olarak beğenmediğiniz Hasan Celal Güzel bile sizinle kıyaslandığında İLERİCİ gibi duruyor ve meselenin can alıcı noktası da burası zaten bilmem anlatabildim mi? bir yerden başlamanız gerekiyor, mesala bunu anlamaktan başlayabilirsiniz, zira dünyanın sizi anlamasını (jakoben kemalizmi) beklemeye devam edecekseniz, fikriyat-ı ömrünüzü boşa ziyan edeceksiniz demektir.

  128. Yazan:Ali Duman Tarih: Şub 26, 2009 | Reply

    DTP’li arkadaşım Sn. Cengiz Bey,

    bir cümlenizden kaynaklı fikir beyanım, size değil, Jakoben Kemalist anlayışa yöneliktir.

    DTP’ye konusundaki fikirlerime gelince de;
    umarım DTP, etnik kökene dayalı parti olmaktan çok Türkiye halklarının, özellikle ezilen, hor görülen, sömürülen halkların partisi haline gelir ve bu konuda başarılı olur. Bir dönem bu amaç doğrultusunda parti çalışmaları hedeflenmişti, ancak Türk milliyetçiliğinin “ötekileştirme” politikalarının olumsuz bir sonucu olarak; bu amaçtan uzaklaşıldığı gibi bir durum mevcut. Etnik milliyetçilik üzerinden üretilecek siyasetlerin kalıcı ol(a)mayacağına inanmaktayım. Bu temeldeki sorunlar demokrasi kurallarının işletilmesiyle çözümlenebileceğinden hareketle, sorunların varlığı üzerine, kendi varlıklarını inşaa edenlerin de, sorunlarla birlikte ortadan kalkacaklarına inanmaktayım. DTP’nin; tüm Türkiye’nin partisi olma hedeflerine geri dönmesini umut ediyorum.
    Not: Sizin de iddia ettiğini gibi bölgedeki mevcut oylarını 22 Temmuz’a göre artıracağını tahmin etmekteyim.

  129. Yazan:Esat Arslan Tarih: Şub 26, 2009 | Reply

    AKP(arti): %51 üzeri
    CHP: %21 maksimum
    DTP: %5.5 maksimum
    MHP: %16 maksimum
    Geri kalan %6.5, AKP(arti) ve adı geçmeyen diğer partilere (BBP, DSP, SP, ÖDP, vs) bölüşülür.
    Tabi, seçime kadar büyük bir finansal kriz çıkmazsa…
    Muhtemelen bu seçimde AKP(arti) aldığı, alacağı maksimum oyu alır. Çünkü,
    (1) Ekonomide kriz patlayacak.
    (2) CHP kadrosu, hezimetten sonra, tasfiye olacak, ve Sol yeniden ve sıfırdan şekillenecek.
    Tabi, bunlar sadece öngörü…

  130. Yazan:Herhangi biri Tarih: Şub 27, 2009 | Reply

    bana bir mesajla ulaşıldı. Site açılır açılmaz dinci politikanın izinde bir yere düştüğümü farkettim.
    Kendi aranızda top oynatıyorsunuz. AKP’yi eleştirirken bile onu övmek gibi tuhaf yetenekleri olan sizleri hayretle izliyorum. Keşke şu öbür dünyada sağlanacak adalet bu dünyada da sağlansaydı. O zaman insanların haklarını kanun çerçevesinde yada yeni kanun yaparak kendi ceplerine aktaranları izlerdik yanık yanık!
    Benim düşüncem, memleket sürükleniyor bataklığa doğru. Haklısınız, demokrasi var ülkede kim iyi oy alırsa o yönetir, o götürür malı.(Olgun demokrasilerde halk ayaklanır yolsuzluklarla veya onurlu bazı ulkelerde hata yaptığında siyasetçiler intahar eder o ayrı konu) Neyse konuya dönelim; hani olurda bir gün Amerikan ordusu Irak benzeri birşeyleri Türkiye üzerinde denerse benim kılımı kıpırdatmamı istemeyin olur mu? Siz ‘AKP müslümanları’ ülkeyi oylarınızla yine böyle bir durumdan kurtarırsınız artık!

  131. Yazan:kaye Tarih: Şub 27, 2009 | Reply

    Bence akape %100..
    Olamaz demeyin, chp, mhp ve diğerleri, çok mu farklı akapeden?
    baykal erdoğan’ı başbakan yapmadı mı?
    bahçeli gül’ü cumhurbaşkanı yapmadı mı?
    ee, o zaman, 100 üzerinden 100 le akape!!!

  132. Yazan:KAMİL KOÇAK Tarih: Şub 27, 2009 | Reply

    1) İstanbul; Varoşlara boğulmuş bu şehirde, daha vatan bilincine ulaşmamış yüzbinlerce mağdur vatandaş yaşamakta. Yıllardır bunlara oynayan AKP kazanır. Maalesef KILIÇDAROĞLU seçilemez ve bu moral bozukluğu onu siyasetten de soğutur. Baykal yerini sağlamlaştırır! KILIÇDARAOĞLU’nu ankaradan aday göstermemesinin nemasını alır.

    2) Ankara: MHP, AKP nin ekmeğine gene yağ sürmek görevini yaparak CHP nin karşısına sıkı bir aday çıkardı. Karayalçın’ı aşağı çekmek için aday olan MHP nin çalışkan beypazarı belediye başkanı bu görev layıkı ile yerine getirir, sonuçta MELİH GÖKÇEK bütün rezilliği ve çarpıklığı ile berebare gene bu ülkenin BAŞKENTİNİN başında.

    Sonuç, ANKARA ve İstanbulu ele geçiren AKP diğer şehirlerde ne yaparsa yapsın zaten yolun % 50 sini geçmiş oluyor. MHP,CHP ile bizlerede iyi seyirler düşüyor.

    AKP’nin, bu CHP ve MHP liderleri oldukça seçilmekten başka bir şansı zaten olmadı!

  133. Yazan:Ali Duman Tarih: Şub 27, 2009 | Reply

    Bugün BDKK Başkanı açıklama yaptı; bir Kuzey Avrupa ülkesinde Türklere ait 60milyar dolar mevduat var diye; bu paralar cebimizden çalınan paralardır, bu hırsızları göremeyecek kadar gözünüzü kör edenler, AKP’ye odaklanmanızı çok iyi sağlıyorlar. Tam bir tavşana kaç, tazıya tut hikayesi.

    ya arkadaşlar ne kadar kör ve zavallısınız, bu ülke tarihin en büyük hırsızlığına uğradı 1994-2002 yılları arasında 100 MİLYAR DOLARIMIZ ÇALINDI diyoruz, siz AKP ile yatıp AKP ile kalkıyorsunuz.

    Bu AKP ile yatıp AKP ile kalkma politikasını sizin kafanıza kazıyanlar aynı zamanda o 100 MİLYAR DOLARI uçuranlardır, bir yerden kafanıza dank etmesi ve birden başlamanız gerekiyor, mesela bunu anlamaya çalışarak başlayabilirsiniz.

    Yoksa size daha çok fadime şahin, ali kalkancı, müslüm gündüz filmi izlettirirler, izlettiriyorlar da zaten.

  134. Yazan:Ahmet Karpat Tarih: Şub 27, 2009 | Reply

    Zorunlu kalindigi icin bir partiye oy verilmez arkadaslar, siyasi durusunuzu ifade etmekten utanip bunu boyle sacma sebeplerin arkasina gizlemeyin.
    Ataturk`un biraktigi mirasa ihanet edecek bir partiye oy vermeniz sizin karakterinize bagli biseydir. Bunu “oy verecek parti yok da bunu onun icin sectik” gibi bir yalan arkasina gizlemeyin.
    Acilim yapiyor gibi sacma yalanlarda hos degil, ne CHP ne DSP ne DP ne de MHP oyle Ataturk mirasina ihanet edecek bir acilim pesinde olmaz. Iktidardayken cehaletin olusturdugu, ve cehaletin besledigi fanatik dindarliga, ve basortusu acilimina destek cikmayi ancak AKP`de gorduk.
    Baska partilerde de gormedik.

    Bu acilim hikayelerini sunanlar sadece AKP lehine propaganda yapmak isteyenlerdir. Bu acilim hikayeleri, uyutmaktir, cehaleti beslemektir, bildigimiz dogrulardan bizi suphe duymaya sevk etmektir. Butun bunlarin toplami da karaktersizlige itmektir.

    Karaktersizligi, cehaleti beslemek bir milleti yoketmektir, ihanet etmektir. Bunu destekleyen partiye, kisiye oy vermek vatana ihanettir.

    Gorunen koy kilavuz istemez, boyle web siteleride batan gemiyi kurtarmaz.

    Saygilarimla

  135. Yazan:Ali Duman Tarih: Şub 27, 2009 | Reply

    Türk halkını; fadime şahin, ali kalkancı, müslüm gündüz filmi ile afyonlayıp, arka planda -21 bankanın hortumlanmasıyla- 100MİLYARIMIZI çalan hırsızların yeni siyaseti ise AKP düşmanlığı üzerinden kendilerine YANDAŞ yaratmak üzerine kuruludur..

    150 yıl önce “şeriat elden gidiyor” diye darbe kışkırtıcılığı yapan “Hürriyet” isimli bir gazete vardı, şimdilerde ise “laiklik elden gidiyor” kışkırtıcılığı yapan başka bir “Hürriyet” gazetesi var, ne kadar da birbirilerine benziyorlar, tarih tekerrürden ibarettir’in tipik örneği bu olsa gerek.
    150 yıl önce “şeriat” bir araçtı, şimdi ise “laiklik” bir araç. İhtiyaç duyana “araç”lar bitmez.
    Bu halkı AKP’ye muhtaç edenlerden hesap sormak önümüzde duran en büyük görevdir. Sapla samanı karıştırmazsak bunu becerebiliriz.
    İnatla bu hırsızları deşifre etmeye ve bu TARİHİN EN BÜYÜK HIRSIZLIĞIZINI GÜNDEMDE TUTMAYA DEVAM EDECEĞİM. Çünkü bu hırsızlardan hesap sorulmadığı sürece, bu soygunlar devam edecektir. Ayrıca bu hesap sorulmadığı sürece ülkenin bundan daha vahim bir gündem maddesi olamaz.

  136. Yazan:Ali Duman Tarih: Şub 27, 2009 | Reply

    Sn Karpat,

    savunduğunuz gemi çoktan battı farkında bile değilsiniz.

    Ankara’nın doğusuna gidemeyen, halkın içine çıkamayan parti/partilerden medet ummak nasıl bir duygu merak ediyorum.

    AKP, bu darbe yanlısı, demokrasi düşmanı, vesayetçi, 12 Eylül artıkları ile 28 Şubat teslimiyetçilerine karşı her daim halkın tevecühhüne mazhar olacaktır, olmaktadır da, sayet siyasi bir miyopluğunuz yok ise bunu görüyor olmalısınız.

    Darbe yandaşlıkları, postal yalayıcıkları ayyukça çıkmış, miadı dolmuş, umut bekledikleriniz, tarihinin siyasi çöplüğündeki yerlerini kısa zamanda alacaklardır, bunu hep birlikte izleyeceğiz. AKP yeni dönemin partisidir, AKP’yi yaratan Türk halkı, AKP’ye alternatif olabilecek yeni, çağdaş sol/sosyaldemokrat bir partiyi de kendi bağrından yaratacaktır.
    Ancak bu yeni sol parti sizin umut beslediğinizin aksine Jakobenci/Kemalist kuyrukçuluğu yapan bir sol parti olmayacaktır, zira o’nun da miadı çoktan doldu.

  137. Yazan:ZAFER Tarih: Şub 27, 2009 | Reply

    akp:%46-49
    chp:%19-22
    mhp:%14-17
    dtp:%4-5,5
    sp:%3-3,5
    diğer:%6-9

    BUNU NOT EDİN
    TARAFSIZ YORUM!………

  138. Yazan:ZAFER Tarih: Şub 27, 2009 | Reply

    YADA
    AKP:%53
    CHP:%19
    MHP:%14
    DTP:%4
    DİĞER:%10
    BUNADA ŞAŞIRMAYIN

  139. Yazan:Perperek Tarih: Şub 27, 2009 | Reply

    Çok ilginç yorum ve orasnlara bulunmuşsunuz, 1. Ankara ve çevresinde 60 dan fazla sandık zamanında tarlalara atılmış olarak bulmuştuk sandıklardaki oylar CHP ağırlıklıydı ama o bölgelerde AKP önde çıktı,şikayet edildi takipsizlikten düştü.RTE ne için hapiste yattı bilenini yok galba,niçin milletvekili yapıldı onuda herhalde unuttunuz hakkındaki davalar doknulmazlıktan düşsün diye. Kurt beyinli saman bilmem neli diyede abuk sabuk yorum yapanlar biraz daha iyi Türk tarihini ve yönetim şekillerini araştırsın cahillik safsatayla çok belli oluyor.Herhalde bu RTE sempatizanları 600 milyar borcu cebinden ödeyecek bana öyle gelmeye başladı.
    oy dağılımıda %29 AKP,%21 CHP,%16 MHP,%15 DSP….diye gidecek gibi duruyor şu an için tabii AKP yine sandıkda şahibe yapmassa.

  140. Yazan:mehmet Tarih: Şub 27, 2009 | Reply

    AKP: %29
    CHP: %27
    MHP: %20
    SP: %15
    DTP:%5
    Diğer: %4
    daha farklı olabileceğini sanmıyorum..

  141. Yazan:Yusuf Gümüşsoy Tarih: Şub 27, 2009 | Reply

    Ben istanbulda yaşayan biri olarak şu başkanımızdan memlunum istanbulun zorluklarını bilen biri olarak sn kılıçtaroglunun istanbulun proplemlerini çözebilecek bilgi vekapasitede oldugunu düşünmü yorum ve istanbulu seviyorum yazık olmasını isteyemem saygılar.

  142. Yazan:snowqueen Tarih: Şub 27, 2009 | Reply

    Bence asıl şizofrenik boyut, toplumun bunca yolsuzluğa karşı göster(e)mediği tepkidir.
    Sokağa çıktığınızda herkesin belediyelerin(özellik İstanbul Büyükşehir Belediyesi) ne denli yolsuzluk yaptığı hakkında bir fikri vardır, kiminle konuşsanız nasıl bir rant düzeninde olduğumuzu şikayet edecektir ve ekonomik krizden yakınacaktır.

    Ama asıl toplumun kollektif bir hastalıklı ruh hali içinde olduğununun belirtisi, herkesin bunun farkında olmasına rağmen, AKP’nin oylarının yükselmesidir. Bir de üzerine ceza değil, ödül vermeyi savunabiliyoruz.

    Çünkü “adamlar yiyor ama işini de yapıyor” dan öte bir siyaset geliştiremiyoruz. Asıl olması gerekenin, yemeden yapmak olması gerektiğini, henüz “devlet bu sever de döver de” yi aşamamış bir toplum olarak,
    çocukluktan ergen bilincine geçemediğimiz için,
    kavrayamıyoruz. Üstelik, başbakanın seçim mitinglerinde her yörenin nabzına göre özenle seçilmiş gaz cümlerininin (sözgelimi Van için başka, Afyonkarahisar için başka yerel lehçelerde) fena halde gazına gelmek de cabası.
    Kimse sorması gereken soruları sormuyor, aksine
    rant sistemini alkışlamayı matah bir eylem sanıyor.

    Demekki bu ülke tam bir refah ülkesi, maşallah
    herkesin karın tok demek, öyle olmalı ki, “kraldan çok kralcı olup”, milyarlar kazanan
    çocuklarının torunlarına kadar servetini garantilemiş politikacıları baş tacı yapmaktan
    hiç gocunmuyor. Durmak yok yola devam, aferin,
    hangisi için kızmalı ilk acaba, insan onurunun bu denli ayaklar altına alınmassından mı başlamalı, bunun başsavunucusu kesilenlerden mi?

    İzmir, “kendi adamlarından”biri tarafından yönetildiği için ödenek vermeyenlerden ama kendileri gani gani ödenekleri açıklayamacakları bir şekilde harcayalanlardan mı?
    Açıkca “bizi seçmezseniz taş taş üzerine koymayız” diyebilmeye cesaret edene kızmamak lazım sadece, faşizme ses çıkarmayan de bundan suçludur.

    @Aziz Yılmaz’a kokuşmuşluk, çürümüşlük konusunda katılıyorum.

  143. Yazan:Murtaza DEMİR Tarih: Şub 28, 2009 | Reply

    Sevigen Vakası!

    CHP olarak siz de Kuran Kursu açacaksanız;
    Çarşafa siz de “evet” diyecekseniz;
    Ve en iğrenç olanı: etik olmayanı siz de meşrulaştıracaksanız;

    Sizin, AKP zihniyetinden ne farkınız var?
    Ve size neden oy vereyim?

    Demek dürüst değildiniz… Belki de hiçbir zaman olmadınız.
    Laik ve demokrat da değildiniz. Kuzu postuna girip, “vatan, millet,
    Atatürk, laiklik, dürüstlük” diyerek yıllarca gizlendiniz. En çok da
    bizleri, Alevileri kandırdınız! Gerçekten rezalet!

    Bunun adına “dolandırıcılık” denir! Veya “kalpazanlık!”
    Vah oyuma, emeğime, yıllarıma…

    Utanıyorum! Bağışlayın: tecavüze uğramış gibiyim.

    Şu hale bak: benim yolsuzum iyi, seninki kötü: “Sevigen iyi, Şaban
    kötü…” Bunun “benim hırsızlığım meşrudur; iyidir”
    anlayışından ne farkı var?

    Dahası var; uluorta konuşulan bir hususu sormak “farz” oldu: aday olmak
    üzere başvuran insanlardan menfaat temin ediyor musunuz? En çok “vereni”
    aday göstermek, birinci sıraya yazmak gibi, ya da “malı” pazara çekip,
    en çok verene satmak gibi…
    İnanmakta tereddüt ediyordum ama Sevigen’in komisyonculuktaki
    yatkınlığına ve Baykal’la yakınlığına baktığımda anlıyorum ki,
    söylenenlerin çoğu gerçekmiş!

    Kaç gündür uykusuzum: mideme kramplar giriyor…
    Ne söyleyeceğimi, sizleri hangi sözcüklerle tanımlayacağımı
    bilemiyorum…
    Keşke emeğimi, yıllarımı, umutlarımı geri alabilsem… Keşke? …

    Yedi sülalemle birlikte onlarca yıldır “kayıtsız şartsız” oy, emek,
    maddi manevi destek verdim; inandım, umut bağladım, çalıştım… Meğer
    yıllarca sırtımızda taşıdığımız, inandığımız adamlar birer
    kalpazanmış!

    Bugüne değin gerici, anti laik, Atatürk ve insanlık karşıtı olanlardan
    farklı olduğunuzu yazdınız söylediniz, taahhüt ettiniz. Bunlara
    inandığım için oy verdim size. Siz de kuran kursu açacaksanız; çarşafa
    siz de özgürlük tanıyacaksanız, sağcı ve gericilerden ne farkınız
    kalır?

    Öyleyse zincirlerimi kırıyorum ve siyasal tutsaklığıma son veriyorum.
    Bundan böyle kişilere ve dürüstlüğe oy vereceğim.

    Bir musibet bin nasihatten iyiymiş ve ne kadar da doğruymuş…
    “Teşekkürler” Sevigen: “uyandırdığın” için! Bunları söylemeye
    fazlasıyla hakkım vardı. Bir kısmını söyledim ve zincirlerimden
    kurtuldum.
    Darısı sizlere… 20.02.2009

  144. Yazan:Ali Duman Tarih: Şub 28, 2009 | Reply

    Teşekkür ederim Sn. Murtaza Demir; içten samimi duygularınızı paylaşmış oluğunuz için.

    Tamda bu hissettiklerinizi en az bir yıldır çevremdeki birçok cph’liye anlatmaya çalıştım, ancak çok sert tepkilerle karşılaştım ve karşılaşıyoum da.

    Önümüzdeki dönem, aynen sizin gibi kendini aldatılmış olarak düşünenlerin sayısında patlamanın yaşanacağı dönemdir. Hakikatın çıplak bir şekilde ortaya açıkması Türk solu için yeni bir nefes, yeni bir umut, yeni bir sayfa anlamına gelecektir.

    Önümüzdeki günler; ikiyüzlü siyasetcilerin, takiyecilerin, darbe arttıklarının, postal yalayıcılarının tasviye edileceklerine gebedir.
    Yepyeni umutlarla, emek ve emekçiden, ezilenden yana parti ve partiler kurululacaktır, aslında anlamaya çalışırsanız Türk halkı AKP’yi destekleyerek çok açık ve net olarak bu mesajı vermektedir, Ne 12 Eylülcüdür, ne de 28 Şubatçıdır, zira AKP, sağ muhafazakarlar adına bu yeni dönemin “elde var bir”i dir. Ancak elde var bir yetmez, iki, üç, dörtler olmalı, demokrasi alternatifsiz gelişmeş, demokrasi kuşu tek kanatla uçmaz, şimdi sol kanadı da yoktan var etme zamanıdır.
    Geçmişimizde anlı şanlı Türkiye İşçi Partisi birimiki ve örneği mevcuttur. 1970 li yıllarda CHP’yi halkın partisi yapanlar, TİP’in kapatılmasıyla CHP kadrolarına katılan TİP’lilerdir. Yeni bir TİP’in (ya da aynı misyonun) inşaasının yeri ve zamanıdır.
    Selam ve saygılarımla.

  145. Yazan:Nihat Tarih: Şub 28, 2009 | Reply

    Milyonlarca insanın dili ile yapılan bir konuşmayı tahrik vb. şekilde tanımlama ihtiyacını hissetmekten kendini alamayan bir yaklaşımın derin düşünce olarak tanımlanabildiği bir ülkede yapılan tahminlerde buna göre olmalı. Düşünceye göre değil içgüdülerin nasıl etkileneceğini tahmin etmeye çalışmalıyız.

  146. Yazan:Metin Yılmaz Tarih: Mar 1, 2009 | Reply

    Ey Müslümanlar ! Hiç kimsenin saltanat ve koltuk meraki ve muhterisliği için kendinizi helâk edercesine çalışmayınız…Müslümanın hemen her konuda nasıl davranacağı ehl-i sünnet alimleri tarafından ortaya konulmuştur. Bulunduğunuz ve ikâmet ettiğiniz mahallerde günümüzdeki süfli ve ebleh siyasetle iştigal etmeyen görüldükelrinde size Rabbimizi hatırlatan şinsanalrla müşavere ediniz ve yol ve yoramınızı bu şekilde belirleyiniz. Dini siyasete alet edenlerin çevresine dahi hiç ama hiç uğramayınız. Bakınız bu bağlamda size bir hadis-i kutsiyi hatırlatarak sözlerimizi noktalayalım.
    “”””Ben Allah’ım. Benden başka ilâh yoktur. Sizi idare edenlerin sahibi ve meliklerin melikiyim. Onların kalpleri benim kudret elimdedir.Eğer kullar bana itaat ederlerse, ben de onları onlara rahmet kılarım, merhamet ve şefkatle muamele ederler.Yok eğer kullar bana isyan ederlerse; ben de onları onlara belâ ederim, kalplerini kin ve gazapla onlara çeviririm, en kötü azap ile azap ederler.Binaenaleyh sizi idare edenlere karşı sövmekle, bedduâ etmekle meşgul olmayınız. Fakat nefislerinizi beni zikretmekle, bana duâ ve tazarru ile meşgul ediniz. Böylece ben de onların hakkından gelirim, sizi onların şerrinden korurum.”””” (Mişkât’ül-Mesâbih)

  147. Yazan:snowqueen Tarih: Mar 1, 2009 | Reply

    Ey Müslümanlar ! Hiç kimsenin saltanat ve koltuk meraki ve muhterisliği için kendinizi helâk edercesine çalışmayınız

    işte budur, valla helal olsun. Aklın yolu bir demekki.

  148. Yazan:LiB€RAL Tarih: Mar 1, 2009 | Reply

    Yerel seçimler kıyasıya geçecek.

    Tahminen;

    İstanbul’da AKP;
    Ankara’da CHP;
    İzmir’de CHP birinci olacak…

    Seçim tahminim;

    AKP: %40
    CHP: %30
    MHP: %15
    DTP: %5
    Diğer: %10

    Her iddiasına varım, sonuç böyle olacak :))))

  149. Yazan:Ali Duman Tarih: Mar 1, 2009 | Reply

    Dün yıldönümüydü 28 Şubat’ın, bizlere fadime şahin, ali kalkancı, müslüm gündüz filmi izletti birileri ve biz o filmlere fena halde dalmışken; bu azılı hırsızlar 21 banka batırıp 100 milyar dolarımızı çaldılar, şimdilerde deniz feneri vs.ler ile beynimizi afyonlamaya çalışıyorlar, o numara bir kez söker, yemezler ancak ders alınmamış ki bu aynı kartelin tezgahladığı dandik, pespaye ucuz hikayelere inananlar var. Sormak istiyorum onlara yolsuzluklara bu denli duyarlı idiniz de 100milyar dolarımız çalınırken O ZAMANLAR NEREDEYDİNİZ, kış uykusundan yeni mi uyandınız, hadi diyelim yeni uyandınız o halde Cumhuriyet tarihinin en büyük hırsızlığından niye hiç söz etmiyorsunuz da? O HIRSIZLIĞI YAPANLARIN DİLİNDEN KONUŞUYORSUNUZ, yoksa onların KARTEL MEDYASI’nın ağularına mı geldiniz. Deniz Feneri vs. hepsini sorgulayalım ama önce en büyüğünden başlayalım ve önce siz o hırsızların DİLİNDEN KONUŞMASINI BIRAKIN. Farkındasınız veya değilsiniz ama HIRSIZLARIN DEĞİRMENİNE SU TAŞIYORSUNUZ.
    Bu hırsızların kartel medyası, önce şeriat geliyor naraları atıyordu, baktılar ki bu halk bunu yemiyor, şimdilerde ise internet gongoları üzerinden “vatan satılıyor” naraları atıyorlar, bir vatan yüzlerce satılmaz ki zaten kendileri bu vatanı defalarca satmışlardı, en son sattıklarında ise borç oranı %70’lere çıkmıştı, en nihayet bu oranı %34’lere indirilebildi. Hem de öyle bir satmışlardı ki Kemal DERVİS’e muhtaç kalınmıştı ve ülke aynı İzlanda gibi iflas etmişti. Satmanın en babası budur, bundan daha büyüğü tarihimizde olmadı. Şimdi asıl görev vatanı bu satılmışların elinden kurtarmaya devam etmektir. İşte bu yüzden bunların tavana hoplamaları, gün gelir keser döner, sap döner, hesap döner, kimbilir sadece bu hırsızların kiralık katillerini değil, kendilerini de içeri sokarız belli mi olur, yeter ki bu halk o iradeye ve bilince sahip olsun.
    (BDDK Başkanı açıkladı) Bizden çaldıkları 100milyar doların 60milyarı bir Kuzey Avrupa ülkesi bankasında olduğu ortaya çıktı, diğer 40milyar doları ise 15 Eylül 2008’te Lehman Brothers’de batırmışlardı, işte kriz, kriz diye ağlamaları bundan dolayıdır, bu hırsızlar tüm varlıklarını ülkemizi hortumlayarak sağladıkları için, daha öncekiler gibi yaratacakları bir kriz edebiyatı ve IMF’nin de yardımıyla batırdıkları 40milyar doları devletten yani bizim cebimizden hortumlamanın arayışı içindeler.
    BUNA ALET OLURSA AKP’de DİĞER HIRSIZ PARTİLERLE AYNI SAFLARA DÜŞER VE TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNDEKİ YERİNİ ALIR. İzleyeceğiz ve göreceğiz.
    Bu hırsızların, 12 eylül artıklarının, 28 şubat teslimiyetçilerinin söylemi ile AKP’ye düşman olmak aynı zamanda hırsızların DEĞİRMENİNE SU TAŞIMAK ANLAMINA GELMEKTEDİR.
    Diğer darbeci ve postal yalayıcı partilerden farklı olan tek parti AKP’dir. Darbe karşıtı, demokrasiden yana, sağ muhafazakar bir partinin varlığı ehven-i şer anlamında bir kazançtır, ancak bu durum çoğulcu ve katılımcı bir demokrasi çok yetersizdir, siyasi yelpazenin her renginden, darbe karşıtı, demokrasi yanlısı olan 2,3,4 ve daha fazla yeni ve sicili temiz partilerin var edilmesi Türk halkının önünde duran en büyük görevlerden biridir. Türk halkı şimdilik elde var bir ile yetinebilmeye çalışmaktadır, acil ve yakıcı olan sorun, hakim sınıfın değil , halkın adına AKP’ye muhalefet edebilecek, takiyeci, vesayetçi ve darbeci olmayan yeni bir sosyal demokrat partiyi kısa vadede yaratabilmektedir. Seçim sonrası bu sürecin işlemeye başlayacağı çok aşikardır.

  150. Yazan:hanifi yılmaz Tarih: Mar 1, 2009 | Reply

    merha dostlar bu secimler herzamanki gibi akp alır zaten başka da olamaz şöyle bi bakıyorum siyasi liderlere halkla barışık olan tek lider sayın recep tayyip erdoğan deniz baykal derseniz küçük bir cuntacı kesimin dostu millet bu millete hayır olmadığını biliyor sayın bahceli ise üçlü koalisyonla birlikte mhp nin ve kendinin pirejtijini yerle bir etti bunu düzeltene kadar sanrım ömrümüz yetmezki oy verelim diğerlerine gelince onlar şimdilik halkta oyalaçak çapta büyüyemediler ama sayın muhsin bey ekek adam yani adam ama ülke çapında bir liderliğe ken dini sanırım yeterli görmüyor aslında bir yıl önceden tüm illeri gezip kendini halka suna bilseydi şimdi bu yarış ta bende varım derdi ama hala sivasla sınırlı kalıyor bunu aşmalı yani büyük oynamalı
    AKP DEVAM GERİDEN GELENLERE İLERİDEKİ BAŞARILARINA BAKARIZ

    ÇÜNKÜ ŞİMDİLİK BUNDAN İYİYSİ YOK DOSTLAR İYİSİNİ BUL DUNUZ DA BİZMİ OY VERMEDİK ALLAH AŞKINA

    28 ŞUBAT DEMOKRASİNİN, GELİŞMENİN,ÖZELLİKLE MÜSLÜMANCA YAŞAYANLARIN KATLEDİLDİĞİ BİR DÖNEMDİ VEHALA BÜTÜN PİSLİKLER BELLİ OLMASINA RAĞMEN DEVAM DİYOR BUNU ANCAK YENİBİR SİVİL ANAYASAYLA AŞA BİLİRİZ AMA DAYATMA ANAYASA OLMAZSA YANİ ANAYASA TOPLUMUN GELENEK KÜLTÜR DİN VE YAŞAMINDAN ESİNLENEREK YAPILIRSA YANİ BU ASİL MİLLETİN İNANÇLARIYLA BARIŞIK OLMALI YOKSA TOPLUMDAN KOPUK ANAYASA YAPSANDA KISA BİR SÜRE SONRA YENİSİNİ YAPMAK ZORUNDASIN

  151. Yazan:Tanju Tarih: Mar 2, 2009 | Reply

    Tamam da Meydanları Televizyonlar Gösteriyor Parti Başkanlarının Konuşmaları Var. Hepsinde Meydanlar Tıka Basa Dolu Siz Bunu Açıklayın Nasıl Oluyor da Meydanlar Doluyor ?

  152. Yazan:Ahmet Tarih: Mar 2, 2009 | Reply

    Ben uzun uzun yorum yapmayacağım.Bence Oy dağılımı şu şekilde olacağını düşünüyorum.
    AKP :% 43
    CHP :% 19
    MHP :% 14
    DTP :% 5
    SP :% 4
    BBP :% 5

    HADİ BAKALIM KOLAY GELSİN. HERKEZE SELAMLAR

  153. Yazan:Ali Duman Tarih: Mar 2, 2009 | Reply

    CHP’ye, CHP’liler bile tahammül edemiyor, 30 yıllık CHP’li bayanın, CHP’nin samimiyetini test etmek için, çarşaf ile gittiği CHP seçim otobüsünde başına neler geldiğini esefle izledik haberlerde. Yapılanları midesi kaldırmayan bir CHP’li, CHP’nin samimiyetsizliğini deşifre etti, midem kalktı, görüntülerden. Bayanı bir linç etmedikleri kaldı, itmeler, kakmalar, tükürmeler, sövmeler, hakaretin bini bin para, insan müsvetteleri, malzeme bu, görünen köy kılavuz istemiyor ve mızrak çuvala girmiyor.

    Kahramanımız Kılıçdaroğlu, Kapalıçarşı’da, ve dükkanın önüne bile çıkmak istemeyen esnafın yerine, yanında getirdiği kendi adamlarının elini sıkıyor :):):) genç bir esnaf espri ile diyor ki “aday olacağım Kağıttepe’ye gideceğim”, kraldan çok kralçı CHP’li escokrt esnafa cevap yetiştiriyor, “bu yırtık ayakkabıyla mı gideceksin”

    bayağı renkli ve deşifreli geçiyor, seçim çalışmaları, zevkle izliyoruz, allahtan seçim var da kahraman gördü gözlerimiz, nice zamandır hasret kalmıştık, arkana almıssın hortumcu kartel medyasını, kim tutar seni yürü be Kılıçdaroğlu.

  154. Yazan:İSİL Tarih: Mar 3, 2009 | Reply

    akp.. kazanmasın da hanği parti kazanırsa kazansın…Bu parti türkiye cumhuriyetinin tüm deger vede temellerini sarstı.. DEMOKRASİ DIN ADINA YEPYENİ YÜZLER VEDE KENDİNE AYDIN DİYEN ,AYDIN SANAN ;ALİ KEMALLERİN , DAMAT FERİTLERİN GERÇEK UZANTILARINI GÖRDUK..

  155. Yazan:BeratU Tarih: Mar 4, 2009 | Reply

    Bence seçim sonuçlarını düşünmeden önce hepimizin tekrar tekrar Zeitgeist 2 filmini izleyip bu ülke üstünde oynan oyunları farketmemiz gerek.Bizler son 50-60 senedir ne yazık ki İngiliz kökenli anafikirden yola çıkılarak oluşturulan ve amerikanın uygulaya geldiği böl parçala yönet politikasına kurban ediliyoruz. Atatürk zamanında bunu farkederek önlemler almış ve boyun eğmememizi sağlamıştı, fakat 1960 yılllarından bu yana dünya üzerinde gerçekte var olmayan PARAnın uğruna oynanan oyunlar bizim toy idarecilerimizi kandırmaya yetti. Durun lütfen, oy vermeden önce izleyin ve 2012 yılına çok az zamanımız kaldığını hatırlayarak artık üstünüzdeki ölü toprağından silkinin.http://www.zeitgeistturkiye.com/?q=belgeseller

  156. Yazan:Begüm Türkoğlu Tarih: Mar 5, 2009 | Reply

    AKP: %66
    CHP: %12
    MHP: %11
    Saadet: %5
    DTP: %4
    Diğer: %3

    Bir analist olarak benim tahminim böyle.

    Yaklaşık 6 aydır çeşitli meslek sahipleriyle
    sohbetlerimden çıkan sonuç ise şöyle:

    AKP : %75
    Saadet: %20
    MHP: %5

    1 kişi ise DTP’li olduğunu söyledi. Aslında oy kullanmak istemediğini ama kürt olduğu için DTP’ye vereceğini söyledi.

  157. Yazan:Alp Sener Gök Tarih: Mar 6, 2009 | Reply

    Evet bence akp ne yazzık kı bırın partı cıkacak .Gerci olulere oy kunallnırak olcak ama olsun tayyıp ın dedigi gibi “one mınute”.Ama gun gelır kervan doner sızden hesap sorarlar Teyip bey bence hayal kurmayın az gercekci olalım
    akp:%37
    chp:%22
    mhp:%20
    dtp%10
    gp:%7

  158. Yazan:Abdullah Tarih: Mar 6, 2009 | Reply

    Bu seçimler ergenokoncuların geleceğini belirleyecek.Ak PArti sendelerse akbabalar çıkışa geçer.Onların mahkemeleri devreye girer.Ama bu ülke artık sahte şuncu bunculara tahammül edemez.Onun için iyi düşünmek lazım.
    Tahminim:
    Ak Pari: 48
    Chp : 23
    Mhp : 13

  159. Yazan:akp Tarih: Mar 8, 2009 | Reply

    akp 49.3
    chp 31.7
    mhp 22.9
    dtp 17.6

  160. Yazan:FVZFHR Tarih: Mar 8, 2009 | Reply

    AKP: %29
    MHP: %17
    CHP: %40
    DTP: %9
    DSP: %2
    BBP: %1
    SP: %0,5
    DİĞER: %1,5
    BUDUR İŞTE! GERÇEĞİ OLMASADA TEMENNİM.

  161. Yazan:Ali Duman Tarih: Mar 8, 2009 | Reply

    Bir seçim tahminim yok, zira tahmin yapmak bir uzmanlık işi ve bu konuda bir çok uzman araştırma firması var, öncelikle Tarhan Erdem’in yaptığı araştırmaların sonucunu görmek isterim. Geçen seçim en iyi tahmini o tutturmuştu, hadi nerde kaldın, Sn.Erdem, açıklamak için engeller mi var? , nedir bu suskunluk, anlayamadım gitti.

    Tahminim yok, ancak seçim sonrası bazı gazete manşetleri çok büyük ihtimalle şöyle olacaktır.

    “ERGENEKON AVUKATLIĞI CHP’Yİ SANDIĞA GÖMDÜ”

  162. Yazan:terraçi Tarih: Mar 8, 2009 | Reply

    gericinin gericiye üstünlüğü:)

  163. Yazan:hekol Tarih: Mar 9, 2009 | Reply

    şu kadarını söyliyeyim. erdoğanın urfanın 7 miletvekiline güvenmesiyle yaptığı yanlış politakasını Türkiye görecek. tam bir züğürt ağa klasiği yaşacanak :))

  164. Yazan:hızır Tarih: Mar 15, 2009 | Reply

    beyler allah aşkına tayyip erdoğanın amacının ne olduğunu bilmiyormusunuz bugünkü türk cumriyeti anayasını kaldırıp yerine şeriat kanunu getirmek. elhamdürüllah şeriyatçıyız dediği sözleri unuttunuzmu. çifçiye ananıda al git burdan dediği sözleri unuttunuzmu. biraz bilinçlenin bi youtubedan bakın tayibin gerçek yüzünü. bunu unutmayınki eğer akp kazınırsa yakında yahudiler gelip hadi burdan gidin burası bizim toprağımız dicekler.

  165. Yazan:Ali Duman Tarih: Mar 15, 2009 | Reply

    SN. Hızır

    bu ne çelişki yahu, RTE için hem şeriatı getirecek diyorsunuz, hem de yahudiler gelip topraklarımızı alacak diyorsunuz.

    Şeriatçılık ile Yahudiliği AKP çatısı atında birleştirebilen ilk kişi olarak literatuvara geçebilirsiniz, zaten ayrıntının ne önemi var dimi maksat AKP’ye vuralım da nasıl olursa olsun. Yanlış tespit sahibini vurur, bumerang gibi, AKP, sayenizde bayağı bir kuvvet topluyor, zira millet bu bayat komplo numaralarını yemediği gibi ters yönde tepki veriyor, bunu dahi görememek nasıl bir şey anlamak zor. Bu ucuz komplo teorileri ile AKP’yi yıprattığınızı, muhalefet yaptığınızı mı sanıyorsunuz. Kendinizi kandırırsınız, acaba bu düşüncelere kendinizden başka inandırabildiğiniz biri çıktı mı?

    Tabi birde önemli olan şu; Türkiye’de bir AKP var birde ona karşı olan sizler varsınız ve T.C. bir tek size ait, sizin babanızın malı, babanızdan kaldı size, sizden başka herkes onu yıkmak ve yok etmek istiyor. Her komlo teorisinin arkasıda bir hastalıklı düşünce vardır. Eğitim değil de öncelikle doktor şart.

  166. Yazan:suat Tarih: Mar 16, 2009 | Reply

    Eskilerin üfürükçülüğü günümüzde rüzgar yapmayı benimsemişler. Yine olan bunlara inananlara oluyor. Üfür arkadaşım üfür…

  167. Yazan:Ali Duman Tarih: Mar 16, 2009 | Reply

    Bu seçimlerde; “şeriat karşıtıymış” gibi gösterilen ancak “21 bankanın hortumlanmasıyla” BÜYÜK BİR SOYGUN OPERASYONUNDAN başka bir anlam taşımadığı ortaya çıkan 28 ŞUBAT’IN, YANİ SOYGUN DÜZENİNİN PARTİLERİ BİR KEZ DAHA SANDIĞA GÖMÜLECEKLER.

    AKP, birgün mutlaka kaybedecek, ancak asla kazanan halihazırdaki mevcut 28 ŞUBAT SOYGUN DÜZENİNİN PARTİLERİ OLMAYACAKTIR.
    Türk halkı daha ne kadar sandığa gömecek bu yüzsüz, arsız, hayasız 28 şubat partilerini, sandığa gömülmeye doyamadılar, yenildikçe utanmadan hiç bir şey olmamış gibi devam ediyorlar.

    Yıpranan AKP, elbette bir gün kaybedecektir, halkımız, alternatif olabilecek “yeni” bir sol partiyi beklemektedir.

    28 ŞUBAT SOYGUN DÜZENİNİN PARTİLERİNE GEÇİT YOK.

  168. Yazan:burak Tarih: Mar 16, 2009 | Reply

    O değil de benim kafamı karıştıran bir durum var. Adaylar propagandalarını resmen “bağırma ve çığırma” üzerine oluşturuyorlar. Yahu “bağıran ve çığıran”‘a sempati duyan bir toplum yapımızın olması hiçbirimizi düşünmeye itmiyor mu? Biz hakikaten Avrupalıların dediği gibi “Barbar” bir millet miyiz? Yoksa “bağırmak ve çığırmak” bizim kültürümüzde mi var. Hani dağda yaşayanların bir bağırma kültürü vardır, ben de onlardan biriyim. Yaylaya çıktığımızda sesimiz kesilene kadar bağırırdık, dağların sağladığı yankıyla, o soğukta karadenizin sesini ısıtırdı içimizi. Biz bundan çok keyif alırdık da şehir merkezinde mitingde konuşan bir adamın bağırmasıyla bizim dağda bağırmamızı karşılaştırabilir miyiz?

    Seçim konusunda tek isteğim AKP’nin sahip olduğu yerleri CHP’nin alması CHP’nin sahip olduğu yerleri de AKP’nin alması, devirdaim canlılık verir, zinde tutar.

  169. Yazan:ömer Tarih: Mar 16, 2009 | Reply

    Doğduğunda karnı doyurulup,kakalı bezi değiştirlsin diye Ebeveynlerine kendini pazarlayan Necip Türk evladı,biraz boyu uzayınca Önce evde Ebeveynleriyle Kavga etmeye başlar,Sonra sokakta ve okulda arkadaşlarıyla kavga eder.Hatta sokaktaki zavallı hayvanları taşlamayı öğrenir nasılsa,Sonra Üniversitede vatan ve millet için kavga etmeye başlar birileri adına.Evlendiğinde de eşini dövmeye başlarMaçası yemezse çocuklarını döver.Her nasılsa daha da büyüyünce karşıt fikirlilerle bu kez seçim meydanlarında yada mecliste didişir durur bıkmaksızın.(ama rant için bir araya gelmekte sakınca yoktur) Necip Türk evladı sürekli kavgalıdır birbiriyle.
    Ve bu kavgayı başlatanlar sürekli kanlarını emerler bu milletin,Necip Türk milleti çok daha önemli kavgalarla uğraştığı için bi türlü kansızlık hastalığına yakalandığını farketmez..
    Farketmemesi için Dışarıdaki ve içerideki işbirlikçi mekanizmalar sürekli çalışırlar.

    Seçimleri kim mi kazanır dediniz..
    TÜRKİYE HER HALİKARDA % 100 KAYBEDER

  170. Yazan:Ali Duman Tarih: Mar 16, 2009 | Reply

    Müesses nizamın tımarcıbaşısına ne kadarda tımar edilme gönüllüsü varmış hayret,

    sanırsınız ki 3 kez silahlı darbe olan bir ülkede değil de, İsveç’te İsviçre’de yaşıyorsunuz.

    28 şubat sürecinde 21 banka batırıp 100milyar doları hortumlayarak, ülkeyi Kemal Derviş’e muhtaç edenler batırmadı da, o hırsızların sandığa gömülmesini müteakip iktadar gelen AKP’mi batırdı ülkeyi, sizlere pespaye bir fadişe şahin filmi izleten, o iflah olmaz hırsızlar, şimdilerde ise başka filmler ve komplo teorileri üzerinde gidiyorlar, ancak halkın karnı tok bu yalanlara, fadime şahin, ali kalkancı, müslüm gündüz tarzı filmlerinizle ve komplo teorilerinizle baş başasınız artık.

    VESAYETÇİ, DARBECİ, 28 ŞUBAT SOYGUN DÜZENİNİN PARTİLERİNE GEÇİT YOK, SANDIĞA GÖMECEĞİZ ONLARI BİR KEZ DAHA.

  171. Yazan:orhan Tarih: Mar 16, 2009 | Reply

    şanlı urfa halkına sorulmadan belediye başkan adayını seçen akp hükümeti fosilleşmiş olan vekillerden aldığı yanlış bilgiler doğrultusunda büyük bir oy kaybı yaşayacak ve milletin ne kadar sayın başbakanı sevip 9 tane millet vekili çıkardığını ve ne kadar kızıp onun seçmiş olduğu belediye başkan adayını çıkarmayacğınıanlayacaklarını bilmesi gerekir baş sayın bakanım sizi çok seviyoruz ama lütfen bizi yabana atıp 7tane menfaatçi insana değişme bağımsız aday /47 oy akp /32 oy dtp/13oy ve /8 oy alacak saygılar

  172. Yazan:hulusi ve pakize kardeşler Tarih: Mar 16, 2009 | Reply

    sayın okuyucular biz şanlı urfa halkı olarak başbakanımız olon sayın recep tayyip erdoğanı ne kadar sevdiğimizi genel seçimlerde belli etmiştik ama sayın başbakanımız bizi yabana atıp 7 çıkarcı millet vekilinin sözüne desteklediğimiz başkanımızın yerine milletin hiçte memnun olmadığı bir kişiyi başkan adayı olarak gösterdi şimdi sayın baş bakana söylüyorum başbakanım bizi yabana atma biz seni çok seviyoruz ve hep seveceğiz bundan emin olunki oyun ½47 sini bağımsız ½32siniakp ½11 ini dtp ve ½10 nu diğer partiler alacak bütün okurlara saygılar

  173. Yazan:rıza altunışık Tarih: Mar 17, 2009 | Reply

    Ülke senin karar senin

    KANYON Rıza Altunışık

    Parti liderlerinin özellikle da başbakanın sözlerine hiç kulak asmadan 6 sene öncesine bir dönelim. Altı sene yetmez derseniz 9-10 yıl geriye bakalım;

    Asrın felaketi iki büyük deprem yaşanmış, bu afetle ülke sanayisinin beşte biri zarar görmüş, 45 bin kişi yaşamını yitirmiş, uluslararsı transit karayolu dahi çok büyük bir hasara uğramıştı.

    Katma değer açısından Türkiye ekonomisinin yarısını sırtlayan İstanbul ve Kocaeli gibi illerde binlerce bina adeta karton kuleler benzeri yerle bir olmuştu.

    80’li ve 90’lı yıllardaki iktidarların devlet imkanlarını kulalanarak bakkal açar gibi yandaşlarına kurdurdukları bankalar ise adeda dipsiz bir kuyu misali milletin kaynaklarını emiyorlardı.

    Deprem gibi büyük felakete uğramış Türkiye bir yandan bu yaraları sarmaya çalışırken diğer yandan milletin kaynaklarını fil gibi yutan hortumcu bankacılarlarında amansız saldırısı altındaydı.

    Yüzyirmidokuz milletvekili ile ikinci parti olarak meclise girip hükümet ortağı olan Milliyetçi Hareket Partisinin önünde mutlaka çözülmesi gereken 3 ana mesele bulunuyordu:

    1- Küresel emperyalist şebekenin silahlı taşoronü PKK’nın yok edilmesi.
    2- İçinde bankacılık kanunuda olan ekonomik meseleler.
    3- Asrın felaketi deprem ile harap olan sanayinin yanında ailesiz, evsiz ve işsiz kalan insanların sosyal yaralarının sarılması.

    Birinci mesele olan terör konusunda meclis adeta 2 bloka ayrıldı.

    MHP milletvekillerinin tamamınıun yanısıra DYP milletvekillerinin bir kısmı Türkiye’yi bölmeye çalışan PKK elebaşısının idamını isterken, şimdiki AKP milletvekillerininde içinde bulunduğu grup ile DSP ve ANAP’ın red oyları ile terörist başı kurtuldu.

    Üçlü koalisyon olmasına rağmen MHP’nin teklifi ile banka hortumlarının önünü kesip bankacılığa bir çeki düzen verecek Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) yasalaştırıldı.
    Bu yasaya uyum sağlayamayan yani müşterilerinden (mudilerinden) topladıkları paralar ve devlet bankalarından aldıkları borçlar kadar değeri olmayanlar, daha doğrusu iflas içinde olanlara el konuldu.

    El konulan bankaların millete o günkü günlük zararları 40 milyon yani kırk trilyon liradan yıllık 14 katrilyon 600 trilyona dayanmıştı.

    Bu rakam ogünkü Türkiye bütçesinin yaklaşık onda birine tekabül ediyordu.
    1999 yılına girildiğinde 60 milyon nüfusu olan Türkiye kaynaklarının onda biri değişik dönemlerin iktidar yandaşı 10-15 aile tarafından kurulan bankalarca hortumlanıyordu.

    Senin, benim ve mahallelimin daha doğrusu Her Altı milyonun hakkı bir yandaşa peşkeş çekilmiş haldeydi.

    Depremle ilgili sosyal yaraların sarılması için ise hummalı bir çalışmaya girilmiş ve Türkiye tarihinde o güne kadar görülmemiş bir şekilde 25 bir konut altı ay içinde mağdurlara teslim edilmişti.

    Fakir, fukara ve tüyü bitmemiş yetimin hakkını hortumlayanların önünün kesilmesi haramzadelerin canını sıktı.

    Bu haramzadeler aynı zamanda kamuoyunu aydınlatıyorum diye yönlemdiren medya kuruluşlarınında büyük bir kısmını elinde tutuyorlardı.

    İşte bu hortumcular düne kadar irticacı, gerici diye eleştirip aldığı cezalardan dolayı muhtar dahi olamaz dedikleri Recep Tayyip Erdoğan ve ekibinin kurduğu AKP’nin baş savunucuları oldular.

    Türkiyeyi 48 milyar dolar zarara uğratan bu hortumcuların hemen hepsi AKP iktidarınca affedildi.

    Hapis para cezaları kaldırılarak devlete olan borçlarının yüzda sekseni silindi.

    Küresel emperyalistlerin silahlı taşörönünü PKK terörüne karşı 1999 ortalarına doğru alınan önlemlerle sıfırlanan terör ise Türkiye düşmanı dış güçlerin oyununu bozdu.

    1999 ve 2000 Depremleri ile sarsılan Türkiye’nin yaralarını büyük bir fedakarlıkla sarmaya çalışan o günün Bayındırlık Bakanı olan MHP’li Koray Aydın AKP’nin oyları ile yüce divana gönderildi.

    Sonuç adalet tecelli ederek bütün davalar beraat ile sonuçlandı.

    Şimdi siz düşünün hortumların önünü kim kesmiş, medya niçin MHP’ye sıcak bakmıyor.

    2002 yılından günümüze Türkiye gelirlerini 4 kat arttığını söyleyen iktidara bir cevap vermek için cebinize bakın gelirin yükseldi mi?

    Çevrenize bakın kaç esnaf, tüccar veya sanayici işyeri açtı kapattı?

    80 yıllık birikimlerimiz olan büyük kuruluşlar 6 yıl içinde satıldı 50 milyar dolarda oradan hazineye girdi. Sana, bana ne düştü bu satışlardan?

    Sen fakirleşirken yada yerinde sayarken yandaşlık yaparak sebepsiz yere zenginleşenler Zenginliklerini on kat, yüz kat, hatta bin kat yükseltenler var.

    Senin elinde ise bir fırsat var, 29 Mart seçimleri.

    Ülke senin Karar senin

  174. Yazan:rıza altunışık Tarih: Mar 17, 2009 | Reply

    AKP %33
    CHP %25
    MHP %25
    DSP %4
    SP %4
    DTP %4
    DP %2.5
    DİĞER% 2.5

  175. Yazan:ömer barış Tarih: Mar 18, 2009 | Reply

    Değerli kardeşlerim
    Canım ülkemdeki iktidar ve muhalefet politikaları,bizim çocukluğumuzda oynadığımız “kukalı saklambaç” oyununa dönüştü.
    Bütün kesimler ,eski otobüs yazıhanelerinin çığırtkanları gibi ağızlarından salyalar saçarak ve seviyesiz bir şekilde birbirlerine bağırıp duruyorlar, işin kötüsü konuşmaların içerikleri ülkenin geleceği ile hiç ilgili değil, sadece birbirlerine hakaret edip duruyorlar.
    Bilinmeyen eller ülkenin en derin noktalarına kadar inip şimdiye kadar Türkiyenin en büyük
    Güvencesi olan TSK yi batırmaya çalışıyor . Basit bir benzetmeyle babasının bankaya koyduğu son güvence mevduatına göz diken kumarbaz çocuklar gibi davranan .TSK Yanlışlıklar yapmış olabilir ama unutmayın’ki ülkemiz komşuları hala bizim zayıflamamazı bekliyor ve zamanı uygun gördükleri an harakete geçmekten çekinmeyecekler.
    Aynı zamanda ülke bir hukuk devleti olmaktan çıkıp vur abalıya devleti olma yolunda,
    bunun en büyük sebeblerinden biride medeni bir insan görünümüne rağmen insaların özel hayatlarına en ufak saygıları olmayan, paparazziliği dahi bir sanat kolu zanneden ve üç kuruş para için hooligan amigoları gibi davranan eğitimli cahiller sürüsü,namı diğer MEDYA, hayır yanlış anlamayın medyanın tamamını suçlamıyorum, tabiiki çok dürüst Medya mensupları var ama onlarda bu epidemik haline gelen Medya yobazlığı ile mücadele
    etmiyorlar. Bir çok medya baronu için ülkenin durumu, insanların kayıpları, giderek fakirleşme, hiçbir şey ifade etmiyor her şeyi istedikleri gibi çarpıtmayı çok iyi beceriyorlar.
    Televizyon kanalları kendini bilmez ne oldum delisi insalar tarafından istila edilmiş vaziyette ,
    Müzik ve giyim endüstrileri saçmalamayı tamamen aşmış. Çıldırma derecesine varmışlar,
    kitleleri istedikleri gibi yönetiyorlar, Her iki endüstiri’de son 20 senedir kitleleri yozlaştırıp
    ucuza imal edilip pahalıya satılan aptal görünümlü ürünlerini kabul ettirdiler Diğer taraftan spor adı altında FUTBOL tamamen bir sektör halin gelmiş,piyasa haberlerinin %40 ı Futbolla ilgili, ülkemizde kötü örnek oluyor diye kumarhaneleri kapattılar. Sebep kumardan edinilen kazancın hayırsız olması idi ama Futbol kumardan daha kötü ,çünkü dikkat ederseniz sektörün tüm geliri neredeyse düşük düzeyli kesimden gelir.Hükümetler(tümü) ise kendileri büyük pay ortakları oldukları için “ Sayısal Loto, Süper Loto,On Numara, İddia, Süper Toto, At yarışları, gibi ŞANS OYUNLARI’na İzin verir ve bu arada belirtmak isterim’ki kumarhanelerin ruhsatları şans oyunları katogorisindedir.hükümetler kumarhanelerden istedikleri rantı elde edemeyince iptal edip kendi kumar sistemini kurarlar. İnsanların kendilerini geliştirmeleri için okumaları lazım ama yayın evleri ucuz kitap basabilecekleri halde bunu yapmayıp insanların okumalarına ve bilgi sahibi olmalarına mani olurlar.
    Bu da ülke yozlaşmasının en kolay şeklidir sadece gazete okuyarak geişmek imkansızdır
    Okumanızı tavsiye ederim (George Orwell 1984)
    Son zamanlarda bütün siyasi partiler din mesajları vermeye başladılar, bunda rant gören bir takım sahtekarlar’da camileri doldurmaya başladı, bu bana ABD hapishanelerindeki bazı
    azgın mahkumların hapiste daha rahat yaşayabilmek için oynadığı oyunları anımsattı.
    İşin üzücü tarafı bütün bir ülke bu salakça oyunların birer oyuncusu, hala ikinci ATATÜRK’ü
    Bekliyoruz öyle bir şey olmayacak ve ihtiyacımız da yok O hem büyük kurtarıcı hemdebüyük bir düşünür olarak kalacak, bizlere istediğimiz takdirde her problemi alt edebileceğimizi ispat etti ve yerine çekildi. Her şeyin sırrı O müthiş insanın bize söylemiş olduğu cümlelerde açık açık yazılı( Gençliğe Hitabe) Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur! Yani değerli kardeşlerim Değerli ülkemizde ferah,huzur,sevgi,demokrasi oluşamazmı Tabiiki oluşur, her şey güllük gülistanlık bile olur ama hükümetler sayesinde değil kendi sayemizde , nasılmı ? aşağıya yazdığım bikaç kriteri yerine getirirsek

    Biribirimize saygıyla davranırsak
    Başkalarını kazancına hasetle bakmazsak,
    Her olaydan bir çıkar beklemezsek
    En kutsal olayları kendi çıkarımız için kullanmazsak
    Paramızı şerefimizle kazanırsak
    Kadınlarımızı kızlarımızı taciz etmekten vazgeçersek
    Yollarda birbirimizi itip kakmazsak
    Trafik magandalığı yapmazsak
    İhtiyacımız olmazken yeşil kart almazsak
    Türbana kafayı takmazsak
    Çocuklarımızı şımartmadan,değerli bireyler olarak yetiştirirsek
    Pis sakalın adı üstünde pis sakal olduğunu anlarsak,
    Evlerimizin içini hergün temizlerken sokakları çöplük gibi görmekten vazgeçersek
    Çöpleri aşağıya götürüp çöpe atmaktansa pencerden sallamaktan vazgeçersek
    Parklarda piknik yaptıktan sonra etrafımızı temizlersek
    Ormanları yakmaya sebep olmaktan vazgeçersek
    En büyük hazinelerimizden biri olan denizlerimizi çöplüğe çevirmekten vazgeçersek
    Hazine arama adı altında her yeri delik deşik etmekten vaz geçersek
    Ömür boyu erkekliğimizi ispat etmeye çalışmaktan,
    kız olupta erkek gibi davranmaktan vazgeçersek
    İnterneti sadece porno ve kızlarla tanışmak için kullanmazsak,
    Gelişmiş ülkelerin sadece kötü alışkanlıklarını kendimize uygulamaktan vazgeçersek,
    Şehir içi toplu taşıma araçlarında,
    bayanların arkasına geçip dayanmanın bir spor dalı olmadığını anlarsak
    İbadetimizin’de hiyanetimizin’de sadece ve sadece bize ait olduğunun bilincine varırsak,

    Sevgiler Ömer Barış

  176. Yazan:Raif Tarih: Mar 23, 2009 | Reply

    Süpriz ata oynuyoruz. Oylarınızı verirken, hayatımıza televole gibi girmiş siyasete değil, vicdanınızın gönderdiği sese güvenerek verin.

  177. Yazan:tahsin Tarih: Mar 29, 2009 | Reply

    bence seçimler AKP nin yüzde 45 lerden aşağı düşmeyen bir oy oranıyla neticelenecek.Medyanın her türlü saptırmasına ve desteğine rağmen bu sonuçlar anlamlı bence.Milleti okuyamayan bir ana muhalefet olduğu müddetçe de bu sonuç asla değişmez.AKP nin de elini çabuk tutup Avrupa Birliği normlarını ve yasal düzenlemeleri hızla yapması gerekir. Zira efendiler bu sonuçtan hiç memnun olmayacaklar.Ve de 2. bir kapatma davası hiç sürpriz olmaz. Bu sebeple seçimler daha da önem kazanıyor. Darbecilere dur demek için sonuçlar rehber olacak

  178. Yazan:denememeler Tarih: Mar 30, 2009 | Reply

    Evet?

  179. Yazan:fizikci Tarih: Mar 30, 2009 | Reply

    AKP: %42.2
    CHP: %29.0
    MHP: %13.8
    Diğer: %15.0

    Bence sonuçlar kesinlikle böyle olur. (“Kesinlikle” demiyorum binde bir hata payı olabilir..)

  180. Yazan:denememeler Tarih: Mar 30, 2009 | Reply

    yazıdaki seçim tahminleri :

    ” Seçim tahminlerimiz:

    AKP: %60
    MHP: %14
    CHP: %11
    DTP: %4
    DSP: Büyük sürpriz
    BBP: Büyük sürpriz”

    Teyteytey, AK’yi %20 ile, CHP’yi yüzde 17 ile ıskalamışsınız üstad.

  181. Yazan:Mehmet Yılmaz Tarih: Mar 30, 2009 | Reply

    il ve ilçe baskanliklarinin % kaçini kim aldi?

  182. Yazan:Ali Duman Tarih: Mar 31, 2009 | Reply

    Adam gibi, düzgün ve gerçekten “sol/sosyaldemokrat” bir parti olsa CHP, %30-40 oy alacak, değil işte kardeşim değil, bu parti sol ve sosyaldemokratlık şöyle dursun, faşist bir parti, milletin eli gitmiyor bir türlü, gitmiyor, gitmeyecekte, Saadet gelir ana muhalefet olur, o ağzı açık bakar. Ondan medet umanlar boşa umuyorlar, yeni bir bir sol/sosyaldemokrat parti inşa edilse iktidara gelir.

    Mecburiyetten verilen oy’unda bir sınırı var işte o sınır aşılamıyor, aşılamazda.

    Bu sonuç AKP’nin daha çok çalışmasına yarayacaktır. Birde kendine yeni teselliler bulan Baykal’ın mezara kadar liderliğini garantiye almasına yarayacaktır. İkisinden biri hayırlı, diğeri hayırsızdır. Baykal’ı atayanlar, azledebilirler. Başka türlü gitmez.

  183. Yazan:ahmet Tarih: Haz 30, 2009 | Reply

    sol partilerin daha fazla propagandaya ihtiyacı olduğunun kanıtı oldu sanırm

  1. 3 Trackback(s)

  2. Oca 20, 2009: Son 60 günde en çok okunanlar : Derin Düşünce
  3. Şub 20, 2009: Yerel seçimlerde ne olacak? - Ýhvan Forum - Özgür Düþünce Paylaþým Platformu!
  4. Mar 21, 2009: Son 12 ayda en çok okunanlar : Derin Düşünce

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin