RSS Feed for This Post

İslami Kesimin Devletçi Zihniyeti Terk Etmesinin Kökenleri

Türkiye’de İslami kesimin kadim devletçi (ve de önemli ölçüde milliyetçi) geleneği terk etmeye başlayarak daha eşitlikçi ve özgürlükçü bir noktaya kayması, derinlemesine incelenmeyi hak eden bir konu. Bu konuda yapılacak incelemeler ise, doğal olarak, İslami kesimi böyle bir değişim içine girmeye iten gelişmeleri analiz etmeyi gerektiriyor.

Devamı için: Derin Sular

Trackback URL

  1. 3 Yorum

  2. Yazan:Mustafa Akbas Tarih: Ara 1, 2008 | Reply

    Türkiyede zaten Müslüman kesim öne cikip devlet disi bir öncülük yapmasa ebediyen kaybeder ve baski altinda kalir. Sözde Devlet Cumhuriyet tarihinde halkina karsi cok acimaz ve haksiz davranmistir. Müslüman olmayanlarin, Türk olmayanlarin Ülkemizden kovulmasi tabii kabul edilemz ve maliyeti cok agir olmustur. Bir savunma Bakaninin ülkenin tarihinden gelen öz halkini kovmayi övünmesi Devletin ciddiyetsizliginin göstergesiydi. Hilafeti kaldiran ve kendisini Laik bir düzen veren Devletin Din isleriyle ugrasmasi, isine geldiginde Dini duygulari cok cirkin istismar ederek kullanan Ordu, basiörtülü deye müslüman askerlerin Annelerini askeri merasimlerden uzak tutan Kemalist Komutanlar Devletin tutarsizligin en büyük örneklerinden. Ic baris olmadan, baska kültürlerin oldugu kabul edilmeden, dini inanclarin bütün dini meselerinde hür olmadan devlet Devlet olamaz. Kendisini tepeden inme süsü veren Devlet artik üstünde dikeldigi dali kesmeyi birakmasi lazim.Yoksa düser ve cok fena acir.

  3. Yazan:Siyaset Kahvesi Tarih: Ara 1, 2008 | Reply

    Egemen İslami düşüncenin daha eşitlikçi olduğu nasıl iddia edilebilir şaşmamak elde değil. Evet, İslam dini eşitlikçidir, buna hiç kuşku yok, ancak AK Parti iktidarını ya da Türkiye’de günümüzde egemen görüş eşitlikçi değil sadece sadakacıdır.

  4. Yazan:Enver Gülşen Tarih: Ara 2, 2008 | Reply

    maalesef özellikle son 1 yıl benim için büyük bir hayal kırıklığı manasına geliyor. bir şekilde devletin içinde güç sahibi olup, o güçle neler yapabileceğinin farkına varınca,bu gücü kıracak vicdan eksikliği de varsa, akp’ye olduğu gibi yeni tür bir devletçilik ortaya çıkıyor. bu sıralarda bir sürü alanda bunun tezahürlerini görüyorum. hemen aklıma bediüzzaman’ın bir sözü geliyor. tam hatırlayamıyor olabilirim ama mealen şöyleydi sanırım: ” kafir yoğurt gibidir, müslüman ise tereyağı. kafirin bozulmuş olanı yine de ekşimiş yoğurttur ve yenebilir, ama müslümanın bozulmuş olanı bozuk terayağı gibidir zehir olur. “. bence akp’nin özellikle yönetici kesimine, belediyelerine vesaire son zamanlarda olan budur. bir bozulma ve bu bozulmanın sonucunda gücün de etkisiyle zehirleşme hali. herkesi zehirliyorlar şu anda. başta çıktıkları dava olmak üzere…

    not:kafir benzetmesi tamamen bir teşbihtir, aşağılama maksadıyla kullanılmamıştır (en azından benim söylediğimde)

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin