RSS Feed for This Post

Terör ne zaman duracak? Giap ve Clausewitz

20081001_derin_dusunce_org_giap_clausewitz.jpg 22 Aralık 1944’te genç bir Vietnamlı komünist Vo Nguyen Giap partisi tarafından bağımsızlık hareketinin askerî kolunun başına atandı : 31 erkek, 3 kadın, 2 tabanca, bir kaç tüfek ve bir makinalı tüfek.

Sadece 10 yıl sonra, 7 mayıs 1954’te Giap’ın ordusu 55 bin savaşçısıyla Fransız ordusunu çekilmeye zorlayan kalıcı bir zafer elde etmişti : 5400 ölü, 10 bin esir. Bu esirlerin 1749’u subaydı: Bir general, 16 albay, … Bu yıkıcı mağlubiyet Fransa’nın Vietnam’daki askerî varlığının sonuydu. Arkasından gelen Amerikan işgali de aynı biçimde bir hezimetle sonuçlanacaktı.

Acaba Fransız ve Amerikalı subaylar 1ci ve 2ci Dünya savaşlarının nizamî harp taktiklerini uygularken Vietnamlı Giap onları gayrı nizamî harp taktikleriyle nasıl yendi? Sineğin aslanı yendiği bu mücadeleden Türkiye nasıl bir ders çıkarabilir?

Her iki harp türü üzerine teorilerini Vom Kriege (Savaş üzerine) adlı eserinde sunan Prusyalı Carl von Clausewitz sadece bir teorisyen değil aynı zamanda bir askerdi de. Teorilerini sunduğu gerilla taktiklerini Marxist Giap’a göre çok daha “millî” bir çerçevede uygulama imkânı da bulmuştu 1800’lerde.

Carl von Clausewitz’in gayrı nizamî harp hakkındaki sözleri 19cu yüzyıldan bu yana hiç eskimedi. Özellikle de Türkiye’nin en büyük sorunu olan terörle mücadele konusuna ışık tutması bakımından:

“Gerilla buhar gibidir, ne kadar çok yüzeye temas ederse o kadar etkili olur. Düzenli ordu ne kadar geniş bir alana yayılırsa halkın ayaklanması orduyu o derecede taciz eder. Gerilla için için yanan bir yakıt gibi bitmeyen bir gerginlik oluşturur ve hedefini yavaş yavaş tüketir. Yanma tamamlanıp da alerler görünmeye başladığında düznli ordu ya geri çekilecektir ya da o topraklar onun mezarı oalcaktır”

Bu yazıya vesile olan kitap kendisi de bir Marxist olan T. Derbent’in Fransızca olarak basılan Giap ve Clausewitz adlı eseri. Komünist Giap üzerine yazılmış bir çok eser var tabi, özellikle de ingilizce. Ancak Derbent’in kitabı Clausewitz’in “küçük savaş” (isp. Guerilla = Savaşçık) kavramını kullanarak Vietnam’ın bağımsızlık mücadelesine bakması açısından ilginç.

“PKK… Ters giden nedir?” adlı yazıda gerek Marxist ayaklanmaların teorilerini sunan Mao, Che gibi isimlerden gerekse düzenli ordu tarafında savaşan David Galula gibi subaylardan alıntılar yapmış ve referanslar vermiştik.

Terör, asimetrik savaş, gerilla, isyan ve isyan bastırma üzerine yüzlerce kitap yayınlandı son yıllarda. Ne var ki ABD ordusunun terörle mücadele/isyan bastırma el kitabının son baskısı hâlâ yukarıda ve  “PKK… Ters giden nedir?” makalesinde andığımız bir avuç esere yoğun olarak referans veriyor.

Sitemizde daha önce de gerilla savaşı ve daha özel olarak PKK ile mücadele konularına giren yazılar yayınlamıştık. Terörü stratejik, ahlâkî, dinî, psikolojik açılardan değerlendiren bu yazılardan işte bir kaçı:

Güneydoğu’da ölüm ve Medya Dili

Bu ülkenin çocukları cephane midir?

Terörist evlatlarımız ve Anzak leşlerimiz(!)

Vatanın bütünlüğü silahla mı korunur?

PKK’lıları affetmek

Ax! Welate min – Ah! vatanım

Trackback URL

  1. 1 Trackback(s)

  2. Eyl 6, 2011: Güçlü bir orduya hâlâ lüzum yok! : Derin Düşünce

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin