RSS Feed for This Post

Bahçıvan yine iş başında!

20080808_derin_dusunce_org_rusya.jpgYazar: Daniyar Kosnazarov
 

Bahçıvan yine iş başında… Bir zamanlar “evde büyütülmüşlerin”1 gitgide sivrileşen dikenlerini kesmek amacıyla eski aletini tekrar eline almakta. Onayı alınmaksızın ‘arka bahçesi’nde olup bitenlere de tahammül edemiyor artık…  

Böyle bir Rusya benzetisi, adeta soğuk savaş havasında üretilen karşıt-propaganda kıyaslamalarını çağrıştırmaktadır. Bu bakımdan, aşırı duygusallığa kaçan değerlendirmelerin çağımızda ne işi var diye soranlar da olacaktır elbet. Ama şu bir gerçek ki, Güney Osetya sorunu ekseninde alevlenen Gürcü-Rus çatışmasını analiz eden yazarların bir kısmının eski takıntıların etkisinden kurtulamadığına tanık olmuştuk.  

Gürcü lider Saakaşvili’nin, söz konusu çatışmayı “Batı’nın değerlerine yapılan saldırı” olarak nitelemesi, birbirine zıt iki ideolojinin hakimiyetinde olan ya da bu değerlerden başkalarının tanınmadığı tek-kutuplu dünya düzeninde sıkışıp kaldığımızı anlatmada yeterli sayılabilecek bir argümandı. Buna karşın Batı’dan layık bir cevap gelmeyince, aslında birbirine zıt iki dünyadan veya tek hegemon güce dayanan uluslararası sistemden çok, bambaşka bir dünyada yaşadığımızı fark ettik.  

Yeni dünya sadece sahiplenecek değerlerin dünyası değil, aynı zamanda yükselen diğer güçlerin kaprislerinin hesaba katıldığı bir dünya olacaktır. Yeni dünya, ülkeler arasındaki ilişkileri düzenlerken, bünyesindekilere ‘efendi-köle’ anlayışını benimsettirmesinden çok, her bir önemli aktörün sesinin eşit derecede işitildiği bir ortam sunacağına benzemektedir. Rus yetkililerinin geliştirmek istediği anlayış tam da bu ve kendini bu doğrultuda dünyaya lanse etmesi yaşanmaktadır.  

Ağustosun sıcak günlerinde alevlenen son çatışmanın tansiyon arttırıcı özelliğini güçlendiren sadece Rus tanklarının Gürcistan topraklarına girmesi değil, Rusların peşinde koştukları ‘yeni dünya’da sahip olmak istedikleri konumlarının gerektirdiği davranışı göstermiş olmalarıdır.   

Makro perspektifli bu irdelememizin gidişatını da, lokal düzeydeki gelişmeler belirleyecektir. Güney Osetya sorunun bu bağlamda değerlendirilmesi çok aydınlatıcı olabilir. 

Rusya “global düşünüp, yerel davranmakta”… 

Gerisini siz tahmin edin… 

Trackback URL

  1. 1 Yorum

  2. Yazan:Fatih Tarih: Ağu 12, 2008 | Reply

    Bahçıvanın ilk çatlayışı 1990lı yıllarda oldu. İkinci çatlayışı için kendi kaşınıyor. Bu kaşıntı ağır olacak. Yazar Daniyar Bey’in gerçekleri çözümleyişi yerinde olmuştur.

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin